Penyebar aroma

Penyebar aroma buat sendiri

Penyebar aroma buat sendiri
Kandungan
 1. Versi klasik
 2. Bagaimana untuk membuat dengan gelatin?
 3. Membuat peresap soda
 4. Membuat daripada air dan alkohol

Terdapat pelbagai cara untuk membantu mengekalkan bau kegemaran anda di dalam bilik - dengan bantuan lilin wangi, lampu aroma, kayu yang membara, sachet, peresap elektrik.

Dalam artikel kami, kami akan bercakap tentang penyebar yang mengisi udara bilik dengan aroma menggunakan tanah liat berliang, kayu, yang tidak memerlukan api atau elektrik, cukup hanya untuk mengisi semula jumlah cecair aromatik secara berkala. Bahagian yang terbaik ialah kita boleh membuat peranti ini di rumah dengan tangan kita sendiri.

Versi klasik

Peresap ialah gelembung atau sebotol cecair aromatik yang cantik. Batang buluh, buluh, kayu, tanah liat dimasukkan ke dalamnya, yang menyerap cecair dan kemudian mengeluarkan aroma yang menyenangkan.

Dalam versi klasik, penyebar aroma adalah minyak, untuk pembuatan kami memerlukan:

 1. Vial atau mana-mana kaca lain, bekas seramik 50-150 ml dengan tapak yang stabil... Untuk mengelakkan minyak wangi daripada menguap dengan sia-sia, bekas harus dipilih dengan leher yang sempit.
 2. Batang kapilari... Pilihan buluh paling sesuai. Semakin besar diameter dan panjang kayu, semakin kuat ia diisi dengan minyak dan semakin cerah ia memancarkan aroma.
 3. Minyak aromatik... Aroma dipilih mengikut rasa atau tindakan, contohnya, pudina, lavender - menenangkan, pokok teh - bakteria.
 4. Minyak asas... Penting untuk pencairan minyak aromatik. Produk ini mestilah tidak mempunyai baunya sendiri.
 5. Alkohol - 1 sudu besar.

Apabila semua elemen dipasang, anda boleh mula membuat penyebar itu sendiri. Prinsip mengumpul peranti aroma adalah seperti berikut:

 • Ke dalam bekas yang disediakan dengan leher sempit minyak asas dituangkan. Anda tidak boleh mengisi botol hingga akhir, anda perlu meninggalkan ruang untuk komponen dan tongkat lain, yang pada peringkat awal akan meningkatkan paras cecair.
 • Terus ke dalam botol minyak memperkenalkan 20-40 titis komposisi aromatik kegemaran anda.
 • Tambah 1 sudu besar alkohol gosok untuk meningkatkan kemeruapan minyak pati.
 • Sisipkan seikat rotan atau batang buluh dan biarkan mereka berendam.
 • Kemudian tongkat itu dikeluarkan, terbalik dan dimasukkan semula ke dalam kapal.

Peresap sudah sedia, yang tinggal hanyalah mengisi semula cecair aromatik semasa ia menyejat.

Dengan cara ini, jika komposisinya telus, anda boleh menambah sedikit pewarna makanan kepadanya. Minyak berwarna dalam botol kaca akan kelihatan lebih mengagumkan.

Bagaimana untuk membuat dengan gelatin?

Kami telah berurusan dengan peresap aroma minyak, kini kami akan membuat peranti gel untuk aroma. Perkataan Latin gelo (gel) dan perkataan Perancis gelee (jeli) adalah perkataan yang berkaitan dan kami akan menyediakan gel kami daripada gelatin, seperti yang dilakukan dengan jeli gula-gula biasa. Untuk membuat agen perisa, kita memerlukan:

 1. Gelatin - 2 sudu teh. Ia membolehkan wangian dikekalkan untuk masa yang lama.
 2. Gliserin melindungi komposisi daripada pengeringan.
 3. air.
 4. Minyak pati dengan bau yang menyenangkan.

Proses pembuatan berlaku dengan cara berikut:

 • Pada mulanya, acuan disediakan untuk pengisi. Ia boleh menjadi balang cetek yang cantik atau kaca kecil dan lebar.
 • Hantar 2 sudu teh gelatin kering ke dalam bekas. Tambah sedikit air sehingga produk membengkak.
 • Kacau gelatin dan tambahkannya 1 sudu teh gliserin
 • Minyak pati dengan bau kegemaran anda (7-8 titis) dicampur dengan komposisi yang lain.

Produk yang dihasilkan diletakkan di dalam peti sejuk untuk pengerasan. Supaya perasa tidak kelihatan seperti balang biasa dengan kandungan yang tidak jelas, tetapi mempunyai rupa hiasan asli, anda perlu bekerja sedikit dengannya.

 • Menggunakan pewarna makanan untuk memberikan warna yang diingini kepada gel... Tetapi pewarnaan dilakukan semasa pembuatan produk, dan bukan apabila produk telah dibekukan.
 • Daripada balang cetek untuk gel wangi, anda boleh mengambil gelas lebar. Di dalamnya, kandungan berwarna akan kelihatan menggoda.
 • Untuk dalaman dalam gaya eko, mereka gunakan dilucutkan daripada pulpa dan bahagian oren kering
 • Apabila konsistensi masih cair, pernak-pernik yang menyenangkan direndam dalam bekas, yang akan menghiasi wangian - rhinestones, cengkerang, tumbuhan yang indah, rempah, hirisan sitrus candied.

Membuat peresap soda

Rasa yang paling mudah dibuat daripada soda. Produk ini meneutralkan bau yang tidak menyenangkan dengan baik dan mengekalkan aroma minyak pati yang ditambah kepadanya untuk masa yang lama. Sifat-sifat baking soda ini digunakan untuk mengatasi bau tertentu di dalam bilik paip dan di dapur. Untuk mencipta peresap, anda memerlukan:

 • baking soda sebagai pengisi asas;
 • minyak pati;
 • balang hiasan;
 • objek yang sesuai dengan lubang yang bertindak sebagai penutup.

Perisa soda dibuat seperti berikut:

 • Di bahagian bawah balang yang indah, soda dituangkan setebal beberapa sentimeter.
 • Tambah sehingga 10 titis mana-mana minyak pati dan campurkan. Daripada minyak, anda boleh menggabungkan baking soda dengan anise, vanila, kayu manis, cengkih atau buah pelaga.
 • Seterusnya, balang perlu ditutup dengan penutup, yang akan didos untuk membiarkan aroma ke dalam suasana bilik. Untuk ini, lubang dibuat di tudung. Atau gunakan sehelai kain kasar sebagai penutup, contohnya, tikar, guni. Sesetengah orang menutup bekas dengan kerajang, setelah membuat tebuk di dalamnya sebelum ini.

Balang sedemikian dengan kandungan mudah bukan sahaja akan mengisi bilik dengan wangian, tetapi juga menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.

Membuat daripada air dan alkohol

Kami menawarkan kelas induk kecil untuk membuat semburan aroma rumah, dibuat berdasarkan air dan alkohol. Untuk melakukan ini, pilih bekas kecil dengan botol semburan. Tindakan selanjutnya adalah seperti berikut:

 • pemercik dikeluarkan dari bekas dan 20-40 titis minyak pati aromatik diletakkan di dalam bekas;
 • tambah 1 sudu besar. l. alkohol untuk turun naik;
 • isi bekas dengan air, sehingga 200 ml;
 • kembalikan lengan semburan ke tempatnya.

Semburan untuk mewujudkan suasana dalaman yang harum sudah sedia.

Lihat video di bawah untuk mendapatkan petua tentang penyebar bau boleh dibuat untuk situasi yang berbeza.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah