kolam

Peraturan Hammam

Peraturan Hammam
Kandungan
 1. Apa yang perlu dibawa bersama anda?
 2. Berapa kerap anda boleh melawat?
 3. Bagaimana cara menggunakannya dengan betul?
 4. Cadangan untuk prosedur

Hammam adalah salah satu jenis mandian yang terkenal di seluruh dunia. Anda boleh mandi wap di mandian Turki bukan sahaja di resort timur. Dia mempunyai peminat di Eropah dan Rusia, di mana pasangan yang sama juga mula bertemu. Selain mengambil prosedur kebersihan, di Turki, melawat hammam selalunya disertai dengan pertemuan dengan rakan atau saudara mara. Hampir sepanjang hari dihabiskan di syarikat, dengan mematuhi peraturan dan tradisi tertentu.

Mandi Turki berbeza daripada mandi Rusia dalam kelembapan yang sangat tinggi dan penunjuk suhu yang lebih rendah., yang menjadikannya lembut, selesa, lembut berbanding jenis sauna yang lain. Di dalam bilik wap domestik, suhu udara kering boleh mencapai 70 atau 80 darjah, dalam satu Turki - susunan magnitud yang lebih rendah. Orang yang menderita penyakit kardiovaskular tidak dilarang untuk datang ke hammam, hanya kehadiran mereka di dalam dewan dengan suhu yang agak tinggi terhad kepada setengah jam. Kategori orang ini tidak boleh melawat mandian Rusia.

Apa yang perlu dibawa bersama anda?

Untuk melawat hammam, tiada barang tambahan khas (seperti penyapu, topi), yang merupakan ciri bilik wap Rusia, diperlukan. Semua yang diperlukan diberikan dalam mandian Turki itu sendiri. Walau bagaimanapun, selepas mengkaji peraturan melawat, anda boleh memahami bahawa berbogel sepenuhnya semasa berada di hammam adalah tidak digalakkan, jadi pakaian renang atau sarung mungkin diperlukan untuk menutup.

Di rumah mandian, pengunjung diberikan selipar kayu khas (kek), tetapi mereka yang mempunyai saiz yang tidak standard atau mereka yang lebih suka menggunakan barangan peribadi sahaja boleh membawa kasut mandi mereka. Perkara yang sama berlaku untuk tuala: atendan pasti akan memberikan satu untuk badan, dan yang kedua (besar) untuk menutup bangku di mana anda perlu berbaring... Mereka yang ingin memiliki tuala peribadi boleh membawanya bersama mereka. Jika anda memerlukan gel mandian peribadi, anda juga harus mendapatkannya dari rumah.

Seperti yang telah dinyatakan, dalam mandi Turki, mereka sering menghabiskan sepanjang hari di sebuah syarikat dengan rakan-rakan. Untuk tidak menahan lapar, pengunjung membawa bersama makanan ringan yang boleh dimakan di dalam bilik khas. Pekerja sauna menawarkan teh atau minuman lain kepada pelawat.

Berapa kerap anda boleh melawat?

Kekerapan melawat mandian Turki dan masa yang perlu diluangkan di sana bergantung pada kesihatan, tradisi, masa lapang dan keutamaan peribadi. Jika kita mengambil angka purata, maka seminggu sekali sudah cukup. Umat ​​Islam percaya bahawa hammam membersihkan jiwa dan raga, maka suami membenarkan isterinya pergi ke rumah mandi seminggu sekali tanpa syarat yang tidak perlu.

Pemula dan orang yang mempunyai kesihatan yang lemah boleh tinggal di Hararete (bilik paling panas dalam bilik mandi) dari 30 minit hingga satu jam, dengan lawatan seterusnya, masa mungkin meningkat. Tiada had masa di bilik lain.

Jika anda mengikuti tradisi lama Turki, maka lelaki boleh melawat hammam dari subuh hingga tengah hari, dan wanita dari tengah hari hingga matahari terbenam. Hari ini, apabila lelaki dan wanita boleh disediakan dengan premis yang berbeza, tidak perlu menggunakan tradisi ini. Kekerapan lawatan ke mandian Turki juga dipengaruhi oleh prosedur urutan, yang disyorkan untuk dijalankan selepas tempoh masa tertentu.

Bagaimana cara menggunakannya dengan betul?

Bagi penduduk timur, mandi dikaitkan dengan wuduk, kesucian badan dan pemikiran. HAgar pengalaman melawat hammam kekal menyenangkan, peraturan tingkah laku tertentu harus dipelajari.

 • Jangan tergesa-gesa, jangan kecoh, berehat, ambil peluang untuk berfikir tentang yang bijak dan yang kekal.
 • Jangan bertelanjang bulat, tutup badan dengan tuala atau kain sarung.
 • Satu jam atau satu setengah jam sebelum melawat mandi, anda tidak boleh makan, supaya tidak mengalami serangan mual.
 • Anda mesti datang ke hammam dalam keadaan sedar dan tidak mengambil alkohol sepanjang lawatan.
 • Sebelum anda duduk atau baring di atas bangku batu, anda mesti meletakkan tuala. Ini dilakukan bukan sahaja atas sebab kebersihan, tetapi juga untuk melindungi tubuh daripada pendedahan berpanjangan kepada batu panas.
 • Semasa prosedur urutan, adalah disyorkan untuk mengekalkan kaki anda di atas permukaan.
 • Selepas berakhirnya urutan dan berehat sepenuhnya, jangan tiba-tiba bangun dari bangku, ini boleh menyebabkan pening.

Untuk menggunakan mandian Turki dengan betul, anda juga perlu mengetahui strukturnya, bilik apa yang terdiri daripadanya. Kemudian menjadi jelas apa yang boleh dilakukan dalam setiap daripada mereka. Hammam dibahagikan kepada tiga bilik besar.

 • Jamekan. Bilik pertama di mana pelawat masuk. Terdapat meja tunai untuk pembayaran perkhidmatan di dalamnya. Anda boleh meninggalkan pakaian luar anda di sini. Menurut tradisi Turki, bilik ini dihiasi dengan air pancut kecil.
 • Sogukluk. Bilik prep ini tidak terlalu panas, tidak melebihi suhu badan manusia. Bilik mandi dan tandas terletak di sini.
 • Harareth. Dewan ketiga berkaitan secara langsung dengan rumah mandian. Suhu ambien ialah 50-60 darjah, dan kelembapan dikekalkan pada 100%. Ia mengandungi bangku batu, selalunya daripada marmar atau onyx, di mana anda boleh duduk atau berbaring. Sekiranya bilik itu dikurniakan ruang yang besar, chebek-tash dipasang di tengah. Orang Turki memanggilnya "batu perut", ia adalah meja batu untuk rawatan urutan kesihatan. Terdapat juga kurna di dalam dewan - sinki khas yang menerima air panas dan sejuk. Pengunjung mencedoknya dengan senduk tembaga dan menuangkannya mengikut keperluan.

Dengan kolam renang

Terdapat dua jenis kolam di hammam:

 • peranti beberapa hararets besar termasuk kolam cetek tetapi luas: tiada siapa yang mandi di dalamnya, ia hanya berfungsi untuk mengekalkan kelembapan di dalam bilik;
 • kolam kedua berfungsi, mereka dicelup ke dalamnya selepas urutan untuk menutup liang stim dan mencergaskan selepas prosedur santai.

Dengan urutan

Anda hanya boleh datang ke hammam untuk mencuci, melawat Jamekan dan Sogukluk - ia akan menjadi lebih murah dan lebih cepat. Tetapi jika anda memerlukan program lanjutan, untuk tujuan mereka pergi ke mandi Turki, anda harus bergantung pada prosedur dengan urutan.

Cadangan untuk prosedur

Sekiranya anda perlu menjalani ritual lengkap melawat mandi oriental, anda perlu ingat bahawa semua tindakan dan prosedur telah dibangunkan selama berabad-abad, dan anda tidak sepatutnya melanggarnya demi mendapatkan manfaat kesihatan.

Jadi, di jamekan, pelawat meninggalkan pakaiannya di bilik persalinan, membawa bersamanya aksesori mandian yang dikeluarkan dan pergi ke sukukluk.... Di dalam bilik ini, suhu selesa rendah 30-35 darjah dikekalkan; di sini anda perlu menghabiskan sekurang-kurangnya 20 minit untuk penyesuaian penuh. Mandi juga dilakukan di sini, yang membantu membebaskan liang-liang daripada habuk dan kotoran, untuk menyediakan badan untuk prosedur selanjutnya.

Bagi mereka yang baru datang untuk mencuci, lawatan ke bilik mandi berakhir di bilik ini. Mereka yang memutuskan untuk tinggal dan menerima kursus kesihatan dan pembersihan penuh harus pergi ke dewan seterusnya, yang utama untuk pelawat - hararet.

Duduk di atas bangku batu di dalam bilik dengan suhu 50 darjah dan kelembapan yang tinggi, anda boleh mengukus seluruh sistem otot dengan baik. Atendan mandian ahli terapi urut memantau pelawat, dan apabila dia bersedia sepenuhnya, meneruskan prosedur berikut.

 1. Seluruh badan dieksfoliasi menggunakan sarung tangan yang diperbuat daripada bulu kambing kasar atau sabut kelapa. Ia membersihkan kulit daripada zarah keratin mati secara menyeluruh, sambil membebaskan liang-liang. Prosedur yang sama meningkatkan peredaran darah.
 2. Kulit yang dibersihkan disediakan untuk urutan dengan minyak sabun. Petugas dalam beg kapas menyebat sabun hitam yang luar biasa dengan minyak pic, zaitun atau argan dengan tangan. Di sesetengah sauna, penjana buih sabun digunakan, ini membolehkan buruh manual dijenterakan. Dengan cepat, pengunjung ditutup dengan penutup air sabun yang subur. Dengan bantuan urut, sisa-sisa zarah keratin dikeluarkan dari permukaan kulit.
 3. Pada peringkat seterusnya, dicadangkan untuk melalui prosedur pembalut. Pelawat disalut dengan campuran tanah liat penyembuhan, garam laut, minyak zaitun dan madu, dibalut dengan tuala. Mandi diambil dua puluh minit kemudian.
 4. Selepas urutan dan rawatan kecantikan, anda boleh berehat di lobi.
 5. Pada peringkat terakhir, urutan lain dengan minyak aromatik ditawarkan. Prosedur ini mengetatkan dan meremajakan kulit, meningkatkan metabolisme sel.
 6. Selepas berehat, mandi air suam atau berendam di kolam renang.
 7. Selepas menjalani semua prosedur kebersihan dan kesihatan, pelawat pergi ke bilik relaksasi, di mana anda boleh berbual dengan rakan-rakan, menikmati makanan ringan, minum beberapa cawan teh. Selepas mandi, badan perlu memulihkan keseimbangan airnya.

Anda tidak perlu pergi ke Turki untuk melawat hammam. Anda boleh mencari mandian timur dan di kelab sukan yang besar. Telah diperhatikan bahawa selepas latihan dan usaha fizikal yang berat, tinggal di mandian Turki dengan cepat memulihkan kekuatan. Batu yang digabungkan dengan wap panas mempunyai kesan santai pada sistem otot.

    Hammam Turki berbeza daripada mandian lain di dunia dengan rasa oriental yang istimewa, bau kemenyan yang berterusan dan sejenis muzik yang berbunyi sepanjang lawatan. Selalunya atendan mandi menggunakan kabus garam. Mereka menciptanya dengan bantuan peralatan khas, berkat awan larutan garam yang tersebar secara halus naik ke udara. Semua ini, dengan cara hipnosis, membuatkan anda jatuh cinta dengan mandian oriental.

    Selepas tempoh yang singkat, badan meminta bahawa sudah tiba masanya untuk melawatnya semula.

    Untuk apa itu hammam, lihat di bawah.

    tiada komen

    Fesyen

    kecantikan

    rumah