kolam

Mengapa cermin mata renang kolam berpeluh dan apa yang perlu dilakukan mengenainya?

Mengapa cermin mata renang kolam berpeluh dan apa yang perlu dilakukan mengenainya?
Kandungan
 1. punca
 2. Apa nak buat?
 3. Petua dari pakar

Berenang adalah salah satu sukan yang paling popular hari ini. Kebanyakan mereka yang lebih suka gaya hidup aktif lebih suka. Berenang, dan ini telah dibuktikan oleh pakar, mempunyai kesan yang sangat baik pada kedua-dua penampilan dan keadaan seseorang. Di mana tidak ada takungan, serta pada musim sejuk, anda boleh berenang di kolam. Salah satu aksesori penting untuk hobi tersebut ialah cermin mata. Kabus adalah masalah biasa dengan mereka. Mari kita lihat sebab-sebab kemalangan ini, dan bagaimana untuk menanganinya.

punca

Terima kasih kepada gogal, perenang dapat melihat dengan sempurna di bawah air dan tidak takut air masuk ke mata mereka. Reka bentuk aksesori ini sangat mudah. Mereka terdiri daripada:

 • gelas plastik (kanta) dengan sisipan;
 • gelang getah.

Rangkaian produk sedemikian sangat besar. Tetapi apa pun gogal, apa pun pengeluarnya, semua gogal renang cenderung menjadi kabus. Masalah ini biasa kepada orang baru dan profesional. Sebelum kita mula membincangkan pilihan yang mungkin untuk menyelesaikannya, anda perlu memahami mengapa ia berlaku.

Oleh itu, cermin mata renang berpeluh di kolam kerana aksesori ketat pada rongga mata membawa kepada yang berikut: suhu di dalam meningkat, dan kaca secara beransur-ansur panas akibat haba badan. Apabila gelas bersentuhan dengan air yang suhunya berbeza daripada suhunya, pemeluwapan mula terbentuk pada gelas. Proses mengabus cermin mata adalah fizik mudah, operasi undang-undangnya, yang tidak boleh diubah oleh seseorang. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan kaedah sedia ada dan berkesan untuk menghilangkan masalah sedemikian, yang akan dibincangkan kemudian dalam artikel.

Apa nak buat?

Mengambil kira keperluan mendesak masalah itu, cara profesional untuk pemprosesan kaca telah dibangunkan dan dicipta, yang berkesan. Mereka adalah yang digunakan oleh perenang profesional. Tetapi ada pilihan lain - untuk menggunakan kaedah rakyat. Mari kita lihat lebih dekat semua cara yang mungkin.

Pemulihan profesional

Mereka sangat popular, pakar mengesyorkan menggunakannya, kerana ubat itu tidak membahayakan kaca dan direka khusus untuk tugas ini.

Salah satu produk anti-fogging yang paling biasa digunakan untuk gogal renang ialah Antifog. Ia digunakan pada bahagian dalam atribut.

Terima kasih kepada sifat dan parameternya, produk ini menghalang pengabusan.

"Antifog" terdiri daripada:

 • air;
 • poliuretana;
 • polyvinylpyrrolidone;
 • desil poliglukosa;
 • methylpyrrolidone;
 • trietilamin.

Setiap komponen ini benar-benar selamat untuk manusia dan tidak akan membahayakan mata dan penglihatan secara umum. Sudah tentu, sesetengah tukang yakin bahawa ubat sedemikian boleh disediakan sendiri, tetapi anda perlu ingat bahawa ini sangat berbahaya.

"Antifog" mula dijual dalam bentuk semburan, larutan atau serbet. Kesan semua bentuk adalah sama, cuma cara pemakaiannya berbeza. Selalunya, produk itu dibeli dalam bentuk semburan, mendakwa bahawa ini adalah cara yang paling mudah untuk digunakan.

Anda perlu menggunakan alat seperti berikut:

 • sapukan sedikit ubat pada permukaan kering cermin mata;
 • tunggu sehingga kering sepenuhnya.

Beli ubat secara eksklusif di kedai khusus yang menjual aksesori renang.

Pastikan untuk produk ini ditujukan khusus untuk cermin mata renang, bukan topeng. Beri keutamaan kepada pengeluar dan jenama terkenal.

Kaedah tradisional

Kebijaksanaan popular telah menemui aplikasi dalam menyelesaikan masalah ini. Terdapat kaedah yang boleh digunakan untuk menghalang gogal renang anda daripada berkabus. Jadi, jika anda tidak mahu menggunakan ubat profesional, anda boleh memohon perkara berikut.

Air liur sendiri

Apa yang diperlukan hanyalah melembapkan bahagian dalam gelas dengan air liur, melumurkannya, bilas dengan air dari kolam dan goncangkan air yang tinggal. Seseorang mendakwa bahawa anda hanya boleh mengupas kaca dengan lidah anda supaya tidak menyentuh jari anda dan tidak meninggalkan kesan. Kaedah ini mempunyai kelebihannya:

 • alat itu sentiasa bersama anda;
 • tidak memerlukan kos kewangan;
 • sesuai untuk semua jenis cermin mata;
 • selamat untuk mata.

Tetapi jangan lupa bahawa ini tidak begitu bersih.

Syampu bayi

Ia tidak mengandungi bahan berbahaya dan toksin yang boleh merengsakan selaput lendir mata. Semua yang diperlukan:

 • sapukan sedikit syampu pada permukaan dalam cermin mata yang kering;
 • bilas dengan air.

Jika kita bercakap tentang keburukan kaedah ini, maka, Selepas mengkaji ulasan mereka yang menggunakannya, kita boleh membuat kesimpulan bahawa apa sahaja syampu yang anda gunakan, ia akan tetap menyengat mata anda.

Sabun gliserin atau detergen pencuci pinggan mangkuk

Kaedah ini sama sekali dengan kaedah dengan syampu bayi.

Krim pencukur

Kaedah ini sesuai untuk mereka yang mempunyai krim. Prosesnya agak mudah - sapukan krim, sapu dengan jari anda dan lap.

Ubat gigi, dan hanya tidak melelas

Ia digunakan pada kaca, disapu dengan kain lembut. Anda perlu menggosok perlahan-lahan selama beberapa minit. Selepas itu, anda perlu bilas dengan baik supaya kaca menjadi bersih sepenuhnya. Adalah dinasihatkan untuk memilih pes dengan aroma yang lembut supaya tidak membahayakan mata.

Kentang

Tanaman akar mesti dipotong dan disapu dengan bahagian yang dipotong kanta cermin mata. Kemudian bilas dengan teliti di bawah air yang mengalir. ingat itu setiap kaedah di atas tidak profesional, aplikasinya tidak menjamin hasil yang diingini dan diingini.

Petua dari pakar

Fogging tidak dapat dielakkan dengan mana-mana goggle renang. Tetapi ia boleh ditangguhkan dalam masa. Untuk melakukan ini, anda perlu mematuhi cadangan daripada pakar yang telah secara empirik menetapkan beberapa peraturan asas:

 • gelas mesti disimpan dalam bekas di tempat yang kering dan sejuk;
 • kanta tidak boleh dibiarkan bergesel dengan objek lain;
 • anda mesti mempunyai kain mikrofiber khas, yang anda perlukan untuk mengelap aksesori secara berkala;
 • Sangat tidak disyorkan untuk menyentuh permukaan dalam cermin mata dengan tangan anda, tidak selepas pembelian, mahupun sepanjang tempoh penggunaan.

Juga, pakar menasihatkan supaya tidak memproses kaca dengan serta-merta selepas membeli aksesori dengan apa-apa cara. Anda perlu menunggu sehingga mereka berkabus buat kali pertama.

Masalahnya ialah semua produk sedemikian, sebelum memasuki pasaran pengguna, diproses dengan lapisan antifog kilang, yang bertahan untuk masa tertentu.

Jika selepas beberapa lama cermin mata mula berkabus, ini bermakna lapisan yang digunakan oleh pengilang telah lusuh, maka anda boleh menggunakan yang baru.

Ketahui sebab gogal renang berpeluh di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah