Basikal lari

Pada umur berapa basikal keseimbangan boleh digunakan dan apakah sebabnya?

Pada umur berapa basikal keseimbangan boleh digunakan dan apakah sebabnya?
Kandungan
 1. Tujuan
 2. Bila hendak mula menggunakan?
 3. Adakah ia membantu?
 4. Sekatan umur

Runbike ialah struktur seperti basikal tanpa pedal yang digerakkan oleh kaki kanak-kanak. Ia boleh mempunyai beberapa nama: skuter basikal, laufrad, menunggang basikal, berjalan kaki dan lain-lain. Apa pun namanya, populariti kenderaan ini semakin berkembang pesat. Sehubungan itu, ramai ibu bapa berminat dengan persoalan pada umur berapa anda boleh meletakkan anak anda pada basikal larian ini. Ini akan dibincangkan dalam artikel.

Tujuan

Ciptaan ini agak baru dan oleh itu tidak difahami sepenuhnya oleh semua orang. Dan jika ibu bapa muda mengikuti perkembangan zaman, menggunakan kebaharuan zaman kita, maka generasi yang lebih tua tidak sepenuhnya jelas sama ada anak kecil memerlukan basikal tanpa pedal. Pertama sekali, jangan mengelirukan basikal keseimbangan dengan gurney. Persamaannya ialah kedua-dua peranti boleh digerakkan dengan kaki, tetapi terdapat perbezaan.

 • Gurney - ini adalah struktur yang stabil dengan 3 atau 4 roda, untuk menunggang basikal - sentiasa ada hanya 2 daripadanya.
 • Pengusung boleh digunakan, sebaik sahaja bayi dapat duduk dan memegang dengan yakin, tetapi tanpa bantuan orang dewasa, ia tidak boleh dilakukan di sini. Kanak-kanak belajar basikal larian secara bebas.
 • Fungsi utama berjalan kaki adalah untuk mengekalkan keseimbanganmanakala gurney hanyalah alat pengangkutan.

Treadmill ialah peranti moden yang membantu anak anda bersiap sedia untuk berbasikal.

Pada mulanya, bayi sentiasa cuba mencari titik tumpu, dan dari masa ke masa belajar untuk memecut, menarik kakinya dan mengekalkan keseimbangannya.

Bila hendak mula menggunakan?

Podiatrists dan pakar kanak-kanak mendakwa bahawa basikal keseimbangan boleh digunakan dari umur satu setengah tahun. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada usia satu setengah tahun bayi secara aktif mula berkembang dan menguasai dunia di sekelilingnya. Oleh itu, dia mengingati dengan baik semua pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh.

Pada usia yang lebih awal, adalah tidak diingini untuk melakukan ini, kerana badan kanak-kanak masih secara fizikal tidak dapat menampung pengangkutan sedemikian.

Mengayuh basikal imbangan membantu menguatkan otot-otot belakang kerana usaha anak untuk mengekalkan keseimbangan. Memandangkan pada usia 1.5-2 tahun sukar baginya untuk mengayuh basikal, mengikut jalan dan mengawal stereng pada masa yang sama, maka tunggangan basikal akan menjadi alternatif yang sangat baik.

Walau bagaimanapun, ia berlaku bahawa kanak-kanak itu enggan duduk di atas basikal keseimbangan. Ini mungkin disebabkan oleh:

 • takut objek yang tidak diketahui;
 • percubaan untuk menunggang yang tidak berjaya;
 • saiz atau model pembinaan yang tidak sesuai.

  Anda tidak boleh memaksa bayi menaiki basikal. Mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk dia membiasakan diri dengan kenderaan baharu itu. Jika kanak-kanak itu sendiri tidak mahu menunggang, maka anda boleh menunjukkan bagaimana kanak-kanak lain melakukannya.

  Tidak mustahil untuk mengatakan dengan jelas pada usia berapa kanak-kanak akan selesa dengan basikal keseimbangan. Anda boleh mula mengenalinya dari satu setengah tahun, tetapi sama ada dia mula menunggang, kanak-kanak itu akan membuat keputusan sendiri. Pada usia 2 tahun, kanak-kanak sudah dapat menumpukan perhatian di jalan raya, memandu pengangkutan mereka sendiri, dan dengan cepat menguasai prinsip tindakan skuter.

  Adakah ia membantu?

  Pastinya setiap ibu inginkan anaknya cergas, bersukan dan sihat. Basikal larian membantu sejak kecil lagi untuk menyemai kecintaan bayi untuk berjalan aktif, ketangkasan dan kebolehan mengawal badannya sendiri. Ini pasti berguna. Kegunaan ini hanya dibenarkan jika tunggangan basikal dipilih dengan betul. Oleh kerana ia direka supaya bayi belajar untuk mengekalkan keseimbangan seawal mungkin, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara.

  • Pertama sekali, peranti mesti sesuai dengan ketinggian dan umur kanak-kanak.
  • Reka bentuknya kelihatan seperti basikal, tetapi tanpa pedal.
  • Roda tidak stabil. Basikal keseimbangan itu sendiri tidak sepatutnya berdiri.
  • Pilih model dan saiz peranti yang betul supaya kedua-dua kaki menyentuh tanah apabila bergerak.

   Anda juga harus memberi perhatian yang sewajarnya. ringan bahan... roda diperbuat daripada getah buih jauh lebih praktikal dan lebih ringan daripada yang kembung, dan seiring dengan bingkai aluminium, berat perjalanan basikal tidak akan lebih daripada 2 kg. Kemudian bayi itu akan dapat mengangkat dan membawa pengangkutannya sendiri, menekankan kebebasannya.

   Sekatan umur

   Walaupun bayi telah belajar bergerak secara bebas dengan basikal imbangan, ibu bapa perlu menjaga beberapa butiran berkaitan:

   • perlindungan hentaman (topi keledar, pad siku, pad lutut);
   • arahan berterusan mengenai peraturan jalan raya;
   • bermula dari 3-4 tahun, ia akan berguna untuk mempunyai brek tangan.

     Apabila kanak-kanak itu sudah bebas menunggang basikal imbangan dan mengekalkan keseimbangan dengan baik, persoalan timbul - di mana hendak meletakkan kakinya ketika bergerak. Untuk ini, tempat letak kaki khas terletak di bawah tempat duduk. Walau bagaimanapun, tidak semua model pengangkutan ini dilengkapi dengannya. Tempat letak kaki disertakan untuk kanak-kanak yang lebih besar, manakala untuk yang terkecil ia tidak disediakan.

     Kanak-kanak itu akan memberitahu anda dengan tepat bila untuk berhenti menunggang basikal keseimbangan. Ini biasanya berlaku pada usia 5-6 tahun. Setelah meneroka sepenuhnya semua kemungkinan menunggang basikal, kanak-kanak itu berusaha untuk menakluki puncak baharu. Ini adalah isyarat untuk membeli basikal.

     Untuk gambaran keseluruhan basikal keseimbangan untuk kanak-kanak, lihat video di bawah.

     tiada komen

     Fesyen

     kecantikan

     rumah