Pengeriting rambut

Bagaimana untuk menggunakan penggelek rambut yang dipanaskan?

Bagaimana untuk menggunakan penggelek rambut yang dipanaskan?
Kandungan
 1. Prosedur persediaan
 2. Berapa banyak yang perlu anda simpan?
 3. Peraturan asas penggunaan
 4. Kaedah keriting bergantung pada panjang rambut

Selama beberapa ribu tahun, wanita telah memberikan kemegahan rambut mereka dengan bantuan pelbagai peranti. Yang paling biasa daripada mereka adalah dan sehingga hari ini pengeriting. Sebelum ini, hanya pengeriting biasa yang digunakan, bagaimanapun, kini di pasaran anda sering boleh mencari pengeriting haba. Bertentangan dengan kebimbangan popular, ia selamat dan mudah digunakan. Baca lebih lanjut tentang cara menggunakannya dalam artikel ini.

Prosedur persediaan

Terdapat beberapa petua, helah dan peraturan yang perlu anda lakukan sebelum menggulung rambut anda dengan pengeriting haba untuk untuk mendapatkan hasil yang positif dan, yang paling penting, untuk menafikan sebarang kecederaan (kedua-dua keriting itu sendiri dan kulit).

 • Pertama sekali, anda mesti ada bersama anda penyepit rambut untuk membetulkan pengeriting. Model moden sudah dijual dengan pengapit. Ia akan berguna untuk memperoleh beberapa keping lagi.
 • Jika anda ingin membuat keriting anda bertahan untuk masa yang agak lama, maka anda juga perlu menyimpan varnis penetapan cahaya... Rambut mesti dirawat terlebih dahulu dengannya. Penyembur rambut boleh digantikan dengan mousse penggayaan.

Harus diingat bahawa pada rambut basah, varnis atau mousse tidak tahan dengan baik dan hampir tidak mempunyai kesan. Ini benar terutamanya untuk rambut lurus, "berat" atau tebal semulajadi.

 • Sudah tentu, anda perlu ingat itu pengeriting hanya boleh dipakai pada rambut lembap. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh terlalu basah, serta kering.
 • Adalah lebih baik untuk menggulungnya pada kepala yang bersih. Selepas proses selesai, rambut akan menjadi lebih cepat kotor daripada biasa.
 • Sesetengah wanita mengesyorkan pra-basuh keriting dengan merebus herba semulajadi. Adalah dipercayai bahawa selepas rambut menjadi lebih terurus.

Model sedemikian tidak boleh dibiarkan semalaman, tidak seperti model biasa.

Adalah lebih baik untuk menggunakan hanya satu saiz pengeriting dalam satu sesi, walaupun pada hakikatnya kini model saiz yang berbeza boleh dijual dalam satu set. Terutamanya pemula dalam perniagaan ini perlu memberi perhatian kepada perkara ini.

Berapa banyak yang perlu anda simpan?

Purata masa yang perlu dibelanjakan untuk penggulungan dengan bantuan penggelek haba ialah 15 hingga 20 minit... Masa maksimum yang boleh dibiarkan pada keriting ialah setengah jam. Secara umum, masa, berapa lama anda boleh menyimpan pengeriting pada rambut anda, bergantung pada apa yang anda harapkan sebagai hasilnya. Sebagai peraturan, jika matlamat akhir adalah sedikit gelombang, maka 10 minit sudah cukup. Keriting panjang mungkin mengambil masa kira-kira 15 minit.

Sekiranya anda ingin mendapatkan keriting besar yang akan bertahan lama, maka pengeriting harus dibiarkan di kepala selama 20 minit, dan jika matlamat anda adalah keriting kecil yang berterusan, maka anda perlu bertahan setengah jam. Jelas sekali secara purata, masa pegangan pengeriting pada rambut pendek adalah 10 minit kurang daripada pada rambut panjang.

Jika anda terlalu mendedahkan pengeriting, maka hasilnya bukan sahaja keriting yang sangat kuat, tetapi juga rambut yang tidak disikat.

Peraturan asas penggunaan

Pertama sekali, perlu diingat bahawa anda tidak boleh menggunakan pengeriting jika anda mempunyai masalah dengan rambut anda (ia gugur, sangat kering, atau sesuatu yang lain). Ia juga disyorkan untuk mendapatkan sekurang-kurangnya sarung tangan nipis untuk tidak membakar tangan anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan model moden (elektrik) secara praktikal adalah mustahil untuk dibakar, kerana kebanyakannya adalah terlindung haba. Juga keriting lencong mesti dilakukan dengan berhati-hati, tanpa lipatan dan pada masa yang sama jangan tarik rambut terlalu ketat.

Satu lagi perkara penting ialah cara memanaskan pengeriting dengan betul.... Sekiranya anda mempunyai model biasa (model lama), maka untuk memanaskannya, cukup untuk merebusnya di dalam air selama 5 hingga 10 minit. Jika anda adalah pemilik pengeriting elektrik, maka semuanya lebih mudah - bekas yang dipanaskan akan "menjaga"nya. Kebanyakan model mempunyai pengawal suhu - anda boleh memanaskan pengeriting plastik ini mengikut suhu yang diperlukan oleh rambut anda. Ini biasanya mengambil masa 3 hingga 5 minit.

Bahan lain dari mana penggelek haba dibuat - teflon dan seramik. Selanjutnya, semasa menggulung satu curl pada produk, adalah perlu untuk menutup penutup dulang pemanasan.

Fakta menarik - satu set pengeriting elektrik dengan dulang pemanasan boleh menimbang banyak berbanding model konvensional.

Purata berat set ialah 2 kg. Sudah tentu, model elektrik lebih mudah - mereka tidak perlu dimasak.

Adalah penting untuk memahami betapa panasnya pengeriting untuk rambut anda. Jangan panaskan mereka lebih daripada yang diperlukan. Belian terbaik model elektrik dengan fungsi pengionan. Mereka tidak mengeringkan keriting. Anda perlu mengeluarkan penggelek rambut yang dipanaskan dengan berhati-hati, cuba untuk tidak mencederakan rambut anda sebanyak mungkin. Selepas mengeluarkannya, sebaiknya jangan gunakan sikat. Anda boleh melicinkan keriting dengan lembut dengan jari anda.

Kaedah keriting bergantung pada panjang rambut

Telah lama diperhatikan bahawa penggelek panas angin rambut apa-apa jenis, jenis dan juga keadaan sama baik.

Adalah lebih baik untuk menggulung rambut anda ke dalam.

Pengeriting boleh luka kedua-dua ke hujung rambut dan ke seluruh panjang... Penggayaan kelihatan lebih baik apabila pengeriting digulung supaya keriting diarahkan ke bawah.

Panjang

Di bawah ialah arahan langkah demi langkah tentang cara cara menggulung ikal panjang dengan cantik.

 1. Keriting kering perlu dirawat dengan mousse penggayaan.
 2. Sekarang adalah perlu (sebaik-baiknya dengan sikat dengan hujung halus) untuk membahagikan rambut kepada 3 bahagian - di tengah, di sebelah kiri dan di sebelah kanan.
 3. Setiap bahagian ini dipisahkan antara satu sama lain dengan jalur elastik atau penyepit rambut.
 4. Anda perlu mula menggulung keriting dari bahagian tengah dan dari rambut yang paling dekat dengan dahi. Arah pemakaian pengeriting adalah dari dahi ke belakang kepala.
 5. Seterusnya, anda perlu melakukan perkara yang sama dengan dua bahagian rambut yang lain dan dengan cara yang sama - dari muka ke belakang kepala.
 6. Selepas semua keriting telah digulung, anda perlu taburkan rambut dengan penyembur rambut untuk membetulkan rambut.
 7. Tunggu kira-kira 20 minit.
 8. Selepas itu, anda harus berhati-hati mula mengeluarkan pengeriting. Ini mesti dilakukan dalam susunan yang sama seperti proses ini bermula - dari dahi ke belakang kepala.
 9. Kini anda perlu meluruskan keriting dengan tangan anda, tanpa sikat. Untuk melengkapkan proses, anda boleh menyikat bahagian luar rambut dengan berus sikat.

Purata

Menggulung rambut sederhana lebih mudah daripada yang sebelumnya, melainkan matlamatnya adalah untuk keriting afro kecil. Selalunya rambut sederhana panjang tidak perlu menggulung sepenuhnya. Ia akan mencukupi untuk mengatur pepenjuru 2-3 pengeriting pada mahkota dan nombor yang sama, tetapi pada pepenjuru yang berbeza, di rantau ini dari telinga ke bahagian belakang kepala. Akibatnya, anda akan mendapat keriting besar yang secara semula jadi menarik rambut anda ke belakang.

Pendek

Untuk rambut pendek, anda perlu menggunakan pengeriting dengan diameter lebih kecil daripada rambut panjang atau sederhana. Jika tidak, agak sukar untuk memutarnya. Untuk rambut pendek, ia akan cukup untuk melilitkan kawasan sekitar muka atau poni sahaja. Untuk melakukan ini, belah rambut anda separuh memanjang, dari telinga ke telinga. Seterusnya, anda perlu menggulung keriting satu demi satu di sepanjang muka di sepanjang perimeternya.

Pengeriting hendaklah diposisikan mengikut arah dari dahi ke belakang kepala. Selepas menanggalkan pengeriting, anda boleh menggayakan bangs dengan cara yang berbeza dengan menukar perpisahan. Ia dahulunya agak popular apabila menggulung untuk menyusun pengeriting dalam susunan sewenang-wenangnya, namun, kini penggayaan sedemikian kekal sebagai amatur sahaja. Akibatnya, anda boleh mendapatkan rambut yang tebal, tetapi berbaring secara huru-hara.

Perlu diingat bahawa selepas mengeluarkan pengeriting, prosedur itu tidak boleh dianggap lengkap. Untuk gaya rambut yang benar-benar cantik dan menarik, anda perlu mencuba jangan hanya menggayakan rambut anda, tetapi lakukan secara semulajadi yang mungkin.

Sebagai kesimpulan, adalah bernilai menyebut kepentingan menjaga kesihatan keriting. Sebelum setiap penggunaan pengeriting, perlu bukan sahaja untuk merawat rambut dengan agen pelindung haba, tetapi juga untuk memastikan ia tidak kering semasa pengeriting. Anda juga perlu ingat bahawa tidak disyorkan untuk menggunakan penggelek haba lebih daripada 2 kali seminggu. Kemudian keriting anda bukan sahaja akan cantik, tetapi juga sihat dan sutera.

Anda boleh berkenalan dengan teknologi keriting rambut pada pengeriting haba dalam video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah