Pengeriting rambut

Pengeriting lembut: jenis, petua untuk memilih

Pengeriting lembut: jenis, petua untuk memilih
Kandungan
 1. Ciri, kelebihan dan kekurangan
 2. Varieti
 3. Bahan (edit)
 4. Bentuk dan saiz
 5. Pengeluar
 6. Bagaimana untuk memilih?
 7. Bagaimana nak guna?

Pengeriting lembut adalah alternatif yang mudah dan berpatutan untuk keriting panas. Apabila menggunakannya, tidak ada risiko terbakar sama sekali, anda tidak boleh takut bahawa keriting akan mengalami kesan haba. Di samping itu, penggantian untuk papillotes dan bentuk tegar ini boleh digunakan pada waktu malam, mendapatkan gaya rambut yang bergaya pada waktu pagi. Untuk membuat keriting pada rambut panjang dan pendek, pengeriting berdiameter kecil dihasilkan, bentuk besar dan berbentuk lingkaran sesuai untuk pembentukan keriting lembut yang membingkai muka.

Walau bagaimanapun, subjek yang kelihatan mudah masih boleh menimbulkan banyak persoalan. Mari kita lihat lebih dekat pada pengeriting lembut, jenis dan petua mereka untuk memilih.

Ciri, kelebihan dan kekurangan

Pengeriting lembut adalah peranti keriting yang tidak memerlukan penggunaan kesan haba pada rambut. Bergantung pada varieti, produk tersebut adalah bulat atau silinder. Ia agak mudah digunakan dalam apa jua keadaan, termasuk perkhemahan, dan semasa gangguan bekalan elektrik.

Bergantung pada diameter, pengeriting lembut digunakan untuk membuat keriting kecil atau keriting. Mereka sesuai untuk tidur, tidak menyebabkan ketidakselesaan, tidak berbahaya kepada rambut.

Gaya rambut yang diperoleh dengan bantuan aksesori sedemikian mengekalkan keanjalan keriting untuk masa yang agak lama - dari 8 hingga 24 jam.

Kelebihan jelas pengeriting lembut termasuk perkara berikut:

 • keselamatan penggunaan - pengeriting lembut tidak mencetuskan pembedahan hujung rambut, helai diperoleh tanpa lipatan; mereka tidak membahayakan rambut semasa digunakan, walaupun anda perm setiap hari;
 • relevan untuk lencong jangka pendek dan panjang - boleh digabungkan dengan pelbagai jenis produk penggayaan, menyediakan penetapan kekal atau membentuk volum akar;
 • serba boleh - pengeriting lembut sangat sesuai untuk digunakan pada rambut panjang dan pendek; dengan mengubah diameter, anda boleh memastikan keriting yang betul, tanpa mengira panjangnya; ia boleh digunakan oleh remaja dan orang tua tanpa risiko melecur akibat pengendalian cuai;
 • penggayaan volumetrik - keriting romantis boleh dibuat walaupun pada helai nipis tanpa kemegahan pada akarnya;
 • kemudahan maksimum pemasangan - anda boleh menguasai penggunaan pengeriting lembut, walaupun tanpa pengalaman dengan mereka;
 • kekompakan dalam penyimpanan, kemudahan penjagaan - tidak perlu memperuntukkan ruang khas dalam bagasi anda semasa dalam perjalanan atau di rumah di dalam almari;
 • kos minimum - pengeriting jenis ini kos lebih rendah daripada analog, tetapi pada masa yang sama mereka memberikan gaya tidak lebih buruk daripada salon.

Pengeriting ini juga mempunyai beberapa kelemahan. Ini termasuk kerapuhan jenis aksesori ini. Di samping itu, sukar untuk membuat keriting besar dengan bantuan pengeriting lembut. Untuk mempercepatkan penetapan, anda masih perlu menggunakan pengering rambut dan bahan kimia tambahan.

Varieti

Semua jenis pengeriting lembut boleh dibahagikan kepada kumpulan berasingan mengikut ciri dan jenis reka bentuk mereka. Kebanyakannya boleh dibiarkan semalaman, digunakan pada keriting pendek dan panjang.

Untuk membuat keriting besar, anda boleh menggunakan pengeriting, kayu atau lingkaran, silinder Velcro dan pilihan lain. Pertimbangan yang lebih terperinci tentang bagaimana subspesies berbeza produk keriting rambut dipanggil dan bagaimana ia berbeza akan membantu untuk membuat keputusan yang tepat.

Lingkaran

Jenis peranti lencong yang popular dan bergaya. Ia adalah jalur fabrik elastik dengan hujung silikon yang digulung menjadi lingkaran fleksibel. Bergantung pada jenis produk, keriting boleh mempunyai rupa beralun atau bentuk keriting lembut. Lingkaran yang paling popular ialah Magic Leverag.

bumerang

Versi moden papillotes, di mana wanita istana diraja Perancis memakai rambut mereka. Reka bentuk mempunyai asas dalam bentuk rod logam dan busa atau salutan getah.

Dengan bingkai

Optimum untuk penggayaan malam. Ini adalah produk getah buih silinder, dilengkapi dengan bingkai pemegang plastik. Satu-satunya kelemahan model ini adalah kemungkinan pembentukan kinks pada rambut. Berhati-hati semasa membentuk keriting anda.

Dengan anjal

Produk fleksibel yang popular pada abad ke-20. Ini adalah pilihan bajet untuk pengeriting, iaitu tiub getah berongga dengan lubang di sepanjang panjangnya. Di salah satu hujung terdapat jalur elastik, dengan bantuan keriting diperbaiki. Pilihan ini sesuai untuk kegunaan semalaman.

mengait

Pilihan ini serupa dengan spiral. Untuk mengikat helai di dalam penahan, peranti plastik dengan cangkuk di hujung digunakan.

Silinder Velcro

Mudah digunakan dan lembut dalam tindakan pengeriting. Pilihan ini sangat disukai oleh pemilik rambut panjang sederhana. Dijual terdapat pilihan diameter yang berbeza, membolehkan anda mengubah saiz keriting.

Bahan (edit)

Mengikut jenis bahan, semua pengeriting lembut juga biasanya dibahagikan kepada kumpulan. Pilihan yang paling popular dibuat daripada bahan elastik yang memegang bentuknya dengan baik. Ia boleh menjadi silikon, getah atau getah buih. Keperluan utama adalah ketiadaan sentuhan keras dengan rambut.

buih

Pilihan yang paling biasa. Kawat logam digunakan sebagai tapak dalam tiub tersebut. Apabila digunakan semasa tidur, penggayaan sukar untuk diatur. Tapak yang tegar boleh meninggalkan lipatan. Selebihnya pengeriting buih hampir tidak mempunyai kelemahan.

silikon

Alat bantuan lencong yang mewah dibuat dalam dua bentuk mangkuk. Mereka mempunyai kaki di mana tepi keriting dilampirkan, pangkal di mana helai itu sendiri terluka. Tudung berbentuk corong dipusingkan ke dalam selepas tamat prosedur dan memastikan keseluruhan struktur.

getah

Pilihan yang agak selamat, dibuat dalam bentuk gelendong. Keriting dengan peranti sedemikian lembut, semula jadi. Getah digunakan terutamanya untuk kerinting rambut pendek hingga sederhana.

Bentuk dan saiz

Mengikut bentuknya, pengeriting lembut boleh menjadi rata - dengan analogi dengan klip rambut Sophist-o-Twist atau tebal. Dimensi standard tidak melebihi 10 cm panjang. Diameter boleh berbeza dari 1.5-2 hingga 5-7 cm.

Pilihan lingkaran lembut boleh sehingga 35-70 cm panjang, bergantung pada panjang helai. Reben sedemikian berbeza dengan lebar dari 2 hingga 5 cm - ia menentukan saiz keriting. Papillot atau bumerang adalah panjang dan pendek. Bergantung pada lebar helai, penunjuk ini juga berbeza-beza. Biasanya panjangnya ialah 15 hingga 25 cm.

Pengeluar

Antara pengeluar pengeriting lembut yang paling popular ialah firma Eropah yang mengkhususkan diri dalam pembuatan aksesori untuk penggayaan rambut. Pertimbangkan beberapa pemimpin dalam industri ini.

Dewal

Peneraju pasaran yang diiktiraf dalam produk keriting rambut bukan haba. Jenama Jerman ini menggunakan piawaian pembuatan Eropah. Syarikat mengeluarkan banyak jenis barangan, anda boleh dapatkan di sini dan bumerang, dan Velcro, dan jenis pengeriting lembut yang lain.

Sibel

Syarikat Belgium dengan lebih 15 tahun pengalaman. Tanda dagangan menjamin produk berkualiti tinggi. Syarikat itu secara aktif bekerjasama dengan pendandan rambut profesional dan menghasilkan pengeriting rambut untuk kegunaan rumah, memberikan tahap keriting salon.

Jalan rambut

Jenama dari Jerman, terkenal dengan perkembangan inovatifnya. Jurutera syarikat tanpa jemu menambah baik produk yang dicipta, menjaga kawalan kualiti mereka. Syarikat itu mempunyai rangkaian produk yang baik untuk rambut keriting, terdapat produk dalam kategori bajet dan produk kelas menengah.

Bagaimana untuk memilih?

Apabila memilih pengeriting lembut, anda perlu memberi perhatian kepada panjang rambut dan ciri-cirinya. Rambut sederhana (sehingga garis bahu) dianggap paling mudah untuk digayakan; hampir semua pilihan sesuai untuk mereka - dari papillotes hingga spiral. Helai pendek hanya memerlukan pilihan buih untuk membantu membuat keriting lembut tanpa kesukaran yang tidak perlu. Mereka akan menambah kelantangan dan memudahkan penggayaan.

Rambut nipis memerlukan kelantangan. "Macarons" yang diperbuat daripada getah buih dan Velcro lembut akan membantu memberikannya.

Helai panjang paling baik dibalut pada lingkaran Magic Leverag dari 35 hingga 70 cm panjang, pilihan baldu, bumerang. Adalah lebih baik untuk menggayakan rambut kasar dengan keriting menggunakan produk dengan rawatan haba tambahan.

Bagaimana nak guna?

Keanehan menggunakan pelbagai jenis pengeriting harus diambil kira. Contohnya, lingkaran dililit dengan kayu cangkuk yang disertakan. Ia diulirkan ke dalam tiub, sehelai rambut ditangkap 5 cm dari akar dan diregangkan. Pada akhir lingkaran, mereka berpusing dan kekal di kepala sehingga keriting benar-benar kering. Untuk melepaskan keriting, hanya tekan pada hujung silikon.

Dalam pengeriting buih rata terdapat slot di mana helai dilalui. Keriting dipintal dari hujung ke akar, hujungnya diulirkan ke dalam lubang bulat di pangkal.

Dalam "makaroni" bulat di tengah-tengah bola terdapat slot di mana rambut diulirkan. Mereka dilukai dari hujung hingga ke akar. Penetapan berlaku dengan memutar bahagian secara relatif antara satu sama lain.

Produk buih dengan bingkai mesti dililit dalam baris tanpa mengubah arah. Helai itu dilekatkan pada akar. Ia kemudiannya boleh diikat dengan semburan penggayaan.

Sekiranya "buomerang" dipilih, cukup untuk menggulung helai basah padanya dari tengah ke hujung atau ke arah yang bertentangan, dan kemudian balut hujung papillote, membetulkannya di kepala. Anda tidak perlu membetulkan curl tambahan. Baris boleh dibentuk dalam arah menegak dan mendatar. Untuk rambut nipis, corak papan dam digunakan.

Terlepas dari jenis pembinaan, penggunaan pengeriting lembut harus dilakukan mengikut peraturan berikut:

 • anda boleh mula menggayakan pada rambut yang bersih dan sedikit kering; hanya rendam mereka dengan tuala dan mula menggulung;
 • apabila mengeriting, anda perlu membahagikan keseluruhan kelantangan ke dalam helai berasingan lebar kecil;
 • apabila menggulung keriting, anda perlu menarik rambut untuk meningkatkan kesannya;
 • adalah perlu untuk memulakan keriting dari belakang kepala;
 • arah penggulungan curl - dari hujung ke akar; bagi sesetengah spesies, peraturan ini tidak relevan;
 • untuk mendapatkan kesan lencongan semula jadi, diameter papillotes atau velcro mesti berselang-seli;
 • anda boleh mengeluarkan keriting dari pangkalan hanya selepas ia kering sepenuhnya; jika anda perlu tergesa-gesa, lebih baik menggunakan pengering rambut.

Dengan mengikuti garis panduan ini, anda sentiasa boleh mendapatkan hasil yang optimum apabila menggulung rambut anda. Gaya rambut akan menjadi cantik dan gebu tanpa banyak usaha, dan ia juga akan kelihatan bergaya untuk masa yang lama.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara membuat keriting tanpa membahayakan rambut dengan pengeriting Magic Leverag, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah