Gelang

Gelang pirus

Gelang pirus
Kandungan
 1. Sebab permintaan
 2. Keanehan
 3. Penyelesaian warna
 4. Trend fesyen
 5. Bagaimana untuk membezakan yang palsu?
 6. Bagaimana untuk menjaga?

Untuk masa yang lama, barang kemas yang diperbuat daripada emas, yang bercakap tentang kedudukan kewangan pemilik yang tinggi dan statusnya, berada di hadapan dalam barang kemas. Hari ini, permintaan untuk aksesori yang diperbuat daripada batu semula jadi telah meningkat dengan ketara. Tempat istimewa dalam senarai tidak rasmi ini diberikan kepada gelang biru.

Sebab permintaan

Adalah dipercayai bahawa pirus membawa kekayaan dan kejayaan kepada pemiliknya, jadi gelang pirus akan menjadi perhiasan yang sesuai untuk ahli perniagaan dan bank. Batu itu berfungsi sebagai jimat terhadap keputusan dan perbelanjaan yang terburu-buru, dan juga menggalakkan kelonggaran dan pemulihan kekuatan.

Gelang dengan turquoise, yang dibentangkan sebagai hadiah, akan memberikan keharmonian dalaman dan ketenangan fikiran perempuan simpanan mereka, menjadikannya lebih bergaul dan mesra, dan menyumbang kepada perkembangan kreativiti. Gelang turquoise sangat sesuai untuk Aries, Scorpions, tetapi tanda-tanda lain mungkin menambah koleksi perhiasan mereka dengan hiasan yang sangat baik dengan batu biru langit.

Oleh kerana fleksibilitinya, mineral itu boleh digabungkan dengan mana-mana gaya pakaian: pakaian ringan romantis dan gaun panjang atau dengan seluar jeans koyak dan jaket kulit. Dalam kes pertama, pirus akan melengkapkan imej dan memberikannya sentuhan bangsawan, dan dalam kes kedua, ia akan menekankan kontras gaya.

Kos gelang dengan turquoise tidak terlalu tinggi, jadi hampir setiap gadis mampu bersinar dalam aksesori yang cantik itu.

Keanehan

Jenis turquoise berikut digunakan untuk membuat gelang dan barang kemas lain:

 1. Semulajadi. Ia adalah yang paling mahal dan tidak memerlukan pemprosesan. Tukang emas hanya mengisar mineral dan memberikannya bentuk yang diingini. Jenis turquoise ini adalah yang paling terdedah.Di bawah pengaruh kelembapan, haba, peluh, batu itu memudar atau memperoleh warna kehijauan, kehilangan daya tarikan asalnya.
 2. Distabilkan. Ini juga merupakan batu semula jadi, tetapi untuk menahan pengaruh negatif alam sekitar, ia ditutup dengan resin khas, yang menyumbat urat batu. Terima kasih kepada kekuatan dan ketahanannya yang baru ditemui, jenis turquoise ini adalah yang paling biasa di kalangan tukang emas.
 3. Diperkaya adalah mineral berwarna dalam warna yang kaya (dengan bantuan ammonia, urea, pewarna anilin, biru Prusia). Harga untuk jenis turquoise ini jauh lebih rendah.
 4. Reconstituted - diperbuat daripada campuran batu kapur, resin dan cat. Turquoise yang diperoleh dengan cara ini sukar untuk dibezakan daripada batu semula jadi. Perbezaan utama terletak pada harga.
 5. Plastik dicat palsu. Ia ditawarkan kepada pembeli dalam bentuk perhiasan pakaian.

Penyelesaian warna

Warna turquoise bergantung pada asalnya. Dalam gelang, yang paling berharga ialah batu biru langit, serta sampel dengan tompok hitam dan urat yang mencipta corak yang unik. Turquoise dalam warna hijau digunakan dalam perhiasan, manakala batu putih dan kuning kekal di bawah belas kasihan pengumpul, kerana ia tidak sesuai untuk diproses.

Gelang turquoise kelihatan hebat pada si rambut coklat, wanita berambut perang dan berambut perang. Mengikut jenis warna, mereka paling sesuai untuk gadis "musim bunga". Dalam kes ini, batu itu mestilah hijau epal. Turquoise akan sangat sesuai untuk jenis warna musim panas, tetapi naungannya harus sejuk.

Jika anda masih berjaya menemui gelang dengan warna biru putih, ketahuilah bahawa ia membawa kebahagiaan kepada gadis muda dan aktif yang bersedia untuk mempertaruhkan segala-galanya untuk mencapai impian mereka. Gelang dengan batu biru adalah pilihan orang yang yakin, pemimpin yang jelas tahu apa yang dia mahu. Hiasan sedemikian akan memberi pemilik lebih kuasa dan akan membolehkan orang lain menawan dengan pandangan mereka.

Barang kemas pergelangan tangan berwarna hijau turquoise hanya boleh dipakai oleh wanita yang telah mencapai matlamat hidup mereka dan mengikut prinsip mereka yang mantap.

Trend fesyen

Salah satu gelang yang paling indah dipertimbangkan, di mana perak atau emas putih digabungkan dengan sisipan turquoise semula jadi. Kedua-dua bahan ini secara organik saling melengkapi antara satu sama lain: kilauan keluli logam dan warna biru yang kaya atau warna matte batu yang telah dicuci memberikan perhiasan itu sebagai bangsawan yang istimewa.

Ia selaras dengan pirus dan emas, tetapi ensemble sedemikian lebih sesuai untuk mencipta imej etnik.

Pada masa kini, gelang turquoise sangat berbeza. Mereka berbeza dalam struktur, corak, warna, bilangan dan saiz batu. Oleh kerana kemudahan memotong mineral, perhiasan yang sangat pelbagai dan bergaya dipersembahkan di pasaran barang kemas.

Terdapat model yang dipancarkan dan fleksibel, yang terdiri daripada banyak pautan, besar-besaran, malah agak kasar, serta model anggun yang kelihatan sangat canggih pada pergelangan tangan.

Gelang fleksibel boleh mempunyai sisipan dan pautan yang berbeza, yang berbeza dalam lebar dan warna di bahagian perhiasan yang berlainan. Gelang pirus dalam format ini akan menekankan kewanitaan dan kelembutan seorang gadis, serta keanggunan tangannya. Adalah menjadi kebiasaan untuk memakai perhiasan seperti satu-satunya perhiasan, tanpa menambah cincin, anting-anting, kerongsang atau rantai, kerana ia cukup untuk pemakainya menjadi perhatian.

Jika gelang fleksibel digunakan hanya untuk menghiasi tangan, maka model cast besar juga boleh dipakai pada lengan bawah. Ia adalah karya perhiasan sebenar: pengikat perak dan imej logam berukir burung dan tumbuhan.

Gelang turquoise bulat nipis sangat popular, yang perlu dipakai dalam beberapa helai pada satu tangan. Apabila berjalan, mereka mengeluarkan bunyi melodi yang menyenangkan, menarik perhatian orang lain.

Jika anda ingin menjadi unik, dapatkan gelang spiral yang dipakai dari siku ke bahu. Memandangkan perhiasan sedemikian dibuat dalam beberapa salinan sahaja, anda boleh memastikan keaslian imej anda.

Bagaimana untuk membezakan yang palsu?

Mereka belajar untuk memalsukan pirus dalam barang kemas pada Zaman Pertengahan. Sebagai bahan menggantikan batu digunakan, sebagai contoh, plastik, kaca berwarna. Jika palsu dilaksanakan dengan mahir, hanya seorang profesional yang boleh mengenal pastinya.

Walau bagaimanapun, dipandu oleh beberapa peraturan, semua orang boleh membezakan tiruan daripada turquoise semula jadi:

 1. Selepas permukaan bersentuhan dengan kain lembap yang direndam dalam larutan alkohol, kesan pasti akan kekal pada yang terakhir - bukti bahawa batu itu telah dicat.
 2. Liang-liang harus kelihatan pada permukaan mineral, tetapi tidak ada retakan atau bengkak pada batu semula jadi.
 3. Jika anda menyentuh barang kemas dengan jarum panas, ia akan mula cair (jika asasnya plastik), mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan (jika ia adalah tulang yang ditutup dengan garam dan tembaga), dan membentuk titisan tar (jika lilin dan bahan resin. disertakan dalam salutan).
 4. Batu asli mempunyai warna yang tidak sekata, bintik-bintik gelap.
 5. Pirus semulajadi dalam produk dibentangkan dalam bentuk sisipan kecil. Jadi ia wujud dalam alam semula jadi. Mineral utuh yang besar (lebih daripada 1 sentimeter), dilupuskan sebagai turquoise, tidak ada kaitan dengan mineral sebenar.
 6. Kilauan batu asli adalah lemah, kusam-berminyak, manakala batu palsu adalah berkaca.

Bagaimana untuk menjaga?

Turquoise adalah mineral yang sangat rapuh dan berubah-ubah dari segi penjagaan.

Oleh itu, dalam proses menjaga mereka, perlu mematuhi beberapa peraturan:

 1. Agar keindahan gelang biru dapat dipelihara untuk masa yang lama, ia patut melindunginya daripada masuk ke dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi atau, sebaliknya, dengan udara yang terlalu kering.
 2. Jangan sentuh produk dengan tangan yang basah, rendam dalam air.
 3. Bahan kimia, cahaya matahari langsung tidak boleh jatuh pada biru, kerana semua ini boleh menyebabkan perubahan warna batu.
 4. Tidak mustahil untuk mineral dipengaruhi oleh produk wangi dan kosmetik: mereka boleh meninggalkan kesan pada perhiasan yang merosakkan penampilannya dan tidak boleh dikeluarkan.

Untuk membersihkan gelang biru, gunakan kain suede atau flanel yang lembut (tiada larutan sabun). Simpan barang kemas dengan turquoise dalam beg yang berasingan supaya ia tidak berinteraksi dengan batu lain. Adalah dipercayai bahawa sekiranya berlaku sentuhan sedemikian, pirus bukan sahaja boleh menerima kerosakan mekanikal (kerana ia lebih lembut daripada kebanyakan sampel berharga), tetapi juga kehilangan sifat penyembuhan dan ajaibnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah