Gelang

gelang paracord

 gelang paracord
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Untuk apa ia diperlukan?
 3. Jenis dan model
 4. Warna
 5. Pilihan gesper
 6. Jenama
 7. Bagaimana untuk memilih?

Biasanya, apabila pergi mendaki atau melancong, wanita fesyen meninggalkan semua perkara ini di rumah, kerana ia tidak perlu. Tetapi terdapat satu aksesori yang boleh menjadi sangat berguna dalam keadaan yang melampau atau hanya dalam alam semula jadi, ia dipanggil gelang paracord.

Apa ini?

Perkataan "paracord" berasal daripada kord payung terjun Inggeris - ini adalah bagaimana kabel nilon ringan pada asalnya dipanggil, yang digunakan dalam talian payung terjun. Kemudian mereka mula membuat gelang dari bahan ini, yang digunakan dalam urusan ketenteraan - setiap askar mempunyai gelang yang diperbuat daripada tali yang kuat di lengannya, yang, jika perlu, dibongkar dan digunakan sebagai kabel.

Dari masa ke masa, skop aplikasinya telah berkembang, pada masa ini "gelang kelangsungan hidup", seperti yang sering dipanggil, adalah perkara yang sangat diperlukan untuk orang yang suka aktiviti luar.

Untuk apa ia diperlukan?

Perkara ini akan memberikan perkhidmatan yang baik, pertama sekali, untuk pelancong - jika anda perlu, sebagai contoh, untuk menarik awning, memasang jaring untuk memancing, menggunakan tourniquet. Juga, barang kemas ditenun daripada paracord: cincin kunci, sarung telefon, dompet, tali jam tangan, malah kolar untuk haiwan. Ini adalah aktiviti menarik yang tersedia untuk semua orang, kerana harga bahannya rendah. Oleh itu, anda boleh membuat aksesori yang bergaya dan berguna dengan tangan anda sendiri.

Jenis dan model

Terdapat banyak jenis gelang paracord, yang berbeza dalam jenis dan warna bahan, cara tenunan dan parameter lain. Ia boleh menjadi nipis atau lebar, dengan penambahan manik, sauh, kacang dalam tenunan.

Bergantung pada fungsi utama, gelang paracord boleh:

 • Mudah - hanya terdiri daripada paracord dan pengikat.
 • Simbolik - jika gabungan warna atau unsur jalinan membawa makna tambahan (contohnya, gelang dengan warna lambang pasukan hoki kegemaran anda atau dengan ikon kumpulan muzik kegemaran anda).
 • Dengan elemen tambahan - mengandungi elemen berguna yang berfungsi untuk hidup di alam liar (contohnya, gelang dengan kompas, wisel, gergaji kabel, batu api).

Juga, gelang boleh dibahagikan kepada lelaki dan perempuan, tetapi bahagian ini agak sewenang-wenangnya dan bergantung pada warna kord dan unsur-unsur yang ditenun ke dalamnya (perempuan lebih cenderung untuk membeli atau menenun gelang dengan manik pelbagai warna daripada dengan kacang. ).

Model utama untuk wanita dianggap sebagai gelang "ular", atau hanya ular, kerana ia adalah yang paling nipis dan tidak membebankan tangan wanita. Walau bagaimanapun, ini tidak menjejaskan fungsinya dalam apa jua cara - setiap "layang-layang" termasuk, sebagai tambahan kepada kord itu sendiri, batu api, wisel, tali jut (digunakan untuk menyalakan api dari percikan api) dan bilah. Gabungan bentuk anggun dan kandungan yang berguna ini sudah pasti akan menggembirakan wanita yang aktif.

Warna

Warna gelang bergantung pada warna benang yang digunakan dalam menenun - ia boleh menjadi satu warna, dua warna atau tiga warna. Selalunya, warna yang dipilih mempunyai makna simbolik untuk pemiliknya, oleh itu, orang lain boleh belajar tentang minat, citarasa, pandangannya (contohnya, warna bendera Rusia mencerminkan cinta kepada tanah air, gelang hitam dan putih dengan yin- tanda yang adalah hobi untuk falsafah Cina, dan biru putih akan dihargai oleh peminat kelab bola sepak "Zenith").

Pilihan gesper

Kancing adalah salah satu elemen utama dalam pembinaan gelang paracord. Yang paling popular ialah pengikat, ia adalah pengikat plastik mudah, dan kokot adalah pengikat logam.

Pilihan yang lebih menarik ialah pengancing, yang terdiri daripada butang pada satu hujung gelang, diulirkan melalui gelung di hujung yang lain. Kancing bukan sahaja pengikat, tetapi juga bahagian pelbagai fungsi gelang. Ia mungkin mengandungi, sebagai contoh, wisel bersepadu, kompas bersepadu dan juga kunci gari tersembunyi. Baru-baru ini, model baru telah muncul - tanpa fastex, mungkin untuk sesetengahnya mereka akan menjadi yang paling mudah.

Jenama

Gelang paracord bukan sekadar aksesori fesyen, ia juga merupakan produk yang berfungsi. Sejak hari ini orang suka gabungan kecantikan dan utiliti, aksesori paracord menjadi lebih dan lebih bergaya, oleh itu pengeluar yang kompetitif telah muncul, beberapa jenama sudah dikenali di seluruh dunia.

Hari ini model berikut menerajui pasaran.

Orang Sweden yang peramah

Gelang ini adalah model ringkas tanpa ciri tambahan. Walau bagaimanapun, model ini akan berguna tanpa banyak alat - kord itu boleh menahan beban sehingga 250 kilogram, dan ia boleh digunakan dalam pelbagai cara. Terima kasih kepada pengikat berkualiti tinggi, aksesori tidak akan hilang di mana-mana. Oleh itu, bagi mereka yang mahukan gelang asas tanpa loceng dan wisel yang tidak perlu, model ini sesuai.

Pengebom & Syarikat

Model ini akan menarik minat mereka yang menyukai gabungan gaya dan kualiti. Ciri menarik telah muncul di dalamnya: keupayaan untuk menggunakannya sebagai alat untuk penyalaan. Ia juga kalis air, acuan tidak akan muncul di atasnya, jadi anda tidak boleh takut bakteria, yang sering mencari persekitaran yang berguna untuk diri mereka sendiri dalam microcracks. Aksesori berkualiti tinggi, sentiasa bergaya dan serba boleh, reka bentuk yang sesuai untuk kehidupan seharian dan akan sesuai bukan sahaja di hutan, tetapi juga di jalan-jalan di bandar besar.

BALUT

Alat yang paling penting bagi gelang ini - elemen penyalaan, pemula bergerigi yang bertindak sebagai fail dan kompas - akan dihargai oleh pencinta aktiviti luar dan perjalanan singkat. Dengan bantuannya, api boleh dibuat, perangkap boleh dipasang, dan lokasi boleh ditentukan. Tiada apa-apa yang berlebihan, sesuai untuk pemula gonormer.

A2S

Gelang ini mempunyai set alat yang lebih luas yang dibina ke dalam gesper: kompas, pengikis, pisau, batang besi dan, yang sangat berguna, peluh kecemasan. Paracord boleh menahan sehingga 250 kilogram, dan kelantangan wisel adalah setanding dengan bunyi guruh, bunyi orkestra, kereta setro, gergaji yang berfungsi, jadi walaupun tersesat di dalam hutan tidak akan menakutkan. Terima kasih kepada fungsi ini, aksesori akan menjadi pembantu yang sangat diperlukan semasa mendaki yang panjang.

Kelangsungan hidup teras

Ini adalah tawaran untuk pencinta ekstrem sejati. Tali tiga meter yang boleh menahan 300 kilogram, batu api, wisel, pengikis yang dibina ke dalam gesper, kompas sebagai mekanisme penguncian, apa lagi yang anda boleh minta? Melainkan, supaya dia tidak sesat di jalan raya. Fungsi ini layak untuk profesional.

Bagaimana untuk memilih?

Gelang Paracord menjadi semakin popular, jadi pasaran menawarkan pelbagai jenis model, dan semua orang boleh mencari apa yang sesuai dengannya - dari segi harga, kualiti, peralatan.

Di bawah adalah parameter utama yang perlu anda perhatikan semasa memilih.

Jenis

Terdapat tiga jenis utama gelang, yang berbeza dalam fungsi, atau apa yang dipanggil NAZ (stok kecemasan boleh pakai) - "Tenacious", "Peluang Kedua" dan "Melampau".

 • "Tenacious" sesuai untuk orang yang mempunyai tangan yang kurus dan akan kelihatan baik, terutamanya pada wanita dan kanak-kanak. Sebagai tambahan kepada paracord dengan panjang purata 5 meter, gelang seperti itu termasuk tali pancing (6 meter) dan cangkuk (5 keping), mancis yang dibungkus secara hermetik (2 keping) dan jalur. Ia selesa untuk dipakai harian.
 • "Peluang Kedua" ialah gelang dengan set alat standard, yang, sebagai tambahan kepada yang pertama, ditambah wisel, pemetik api dan bilah mini. Boleh dibuat dalam pelbagai warna.
 • Extreme sesuai untuk pengembara yang suka mendaki panjang di hutan belantara. Ia termasuk, sebagai tambahan kepada Peluang Kedua, kompas dengan cecair mudah terbakar dan alat untuk menyalakan api daripada percikan api. Ia sememangnya "gelang survival" sebenar yang akan memberikan bantuan yang tidak ternilai dalam keadaan yang melampau, tetapi memakainya setiap hari tidak begitu selesa.

Setiap gelang juga boleh termasuk kalium permanganat (alat untuk membasuh luka, membasmi kuman air, menghapuskan akibat keracunan).

Warna

Warna gelang bergantung sepenuhnya pada pilihan pembeli - hari ini hampir tidak ada sekatan. Jika, bagaimanapun, tidak mungkin untuk mencari warna yang sesuai, maka keadaan boleh diperbetulkan dengan fungsi menukar warna atau terbalik (hanya untuk model dua warna) - ini adalah perubahan di tempat warna utama dan tambahan semasa menganyam. Mungkin pengeluarannya akan mengambil sedikit masa lagi, kerana ia akan menjadi kerja yang dibuat khas, dan bukan pembelian langsung di kedai, tetapi pembelian sedemikian akan menggembirakan mata untuk masa yang lama.

Saiz

Sangat mudah untuk memilih saiz - sama ada ambil apa yang sesuai apabila mencuba di kedai, atau semasa membuat pesanan, ukur lilitan pergelangan tangan anda dan pilih saiz yang sesuai.

Ketebalan

Pada mulanya, setiap gelang yang mengandungi NAZ mengandungi empat gelung paracord. Secara pilihan, anda boleh membuat dua, maka gelang akan menjadi lebih sempit, perkara utama yang perlu diingat ialah ini akan mengurangkan panjang kord itu sendiri (secara purata, sebanyak 30-40 sentimeter).

Warna gesper

Kancing boleh sama ada dalam warna produk itu sendiri atau dalam elemen yang paling menarik - pelbagai warna membolehkan pelbagai kombinasi. Kebaharuan terkini ialah pengapit yang bersinar dalam gelap.

Oleh itu, langkah demi langkah menentukan sendiri jenis, warna, saiz, ketebalan, pengikat yang paling anda sukai, anda boleh secara bebas mencipta model yang bukan sahaja berguna semasa mendaki, tetapi juga menjadi salah satu cara untuk menyatakan dan mencerminkan dunia dalaman seseorang.rasa dan gaya hidupnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah