Gelang

Gelang kuarza mawar

Gelang kuarza mawar
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Penyelesaian warna
 3. Untuk siapa ia sesuai?
 4. Trend fesyen
 5. Bagaimana untuk memakai?
 6. Bagaimana untuk menjaga?

Barang kemas mahal dengan delima, nilam, berlian mungkin tidak ada dalam keranda setiap orang yang bergaya, tetapi ramai yang mempunyai gelang kuarza mawar. Mari bercakap tentang mereka dalam artikel kami.

Keanehan

Perhiasan kuarza mawar dipercayai mempunyai sifat penyembuhan. Ia mempunyai kesan yang baik pada otot jantung dan organ pernafasan, sistem saraf, imun dan peredaran darah, menormalkan tekanan darah dan membantu mengatasi penyakit "wanita", menindas diabetes, melegakan kemurungan, dan menyebabkan lonjakan tenaga.

Terwujud dalam sifat batu dan ajaib. Memakai perhiasan dengan mineral ini akan membantu melindungi diri anda daripada kerosakan dan mata jahat, melupakan kebencian dan kekecewaan. Malah pada zaman dahulu, mineral ini dipanggil "batu hati", mempercayai bahawa warna merah jambu lembut mampu membangkitkan perasaan cinta dalam diri seseorang.

Gadis-gadis bujang muda digalakkan memakai gelang kuarza untuk menarik cinta dan bertemu pasangan mereka.

Ahli nujum percaya bahawa gelang kuarza mawar boleh dipakai oleh mana-mana tanda zodiak, tetapi kebanyakannya ia sesuai dengan Aquarius. Kepada wakil zodiak inilah batu itu memberikan ketenangan fikiran dan keharmonian dalaman.

Penyelesaian warna

Beberapa jenis kuarza digunakan dalam perhiasan:

 • berbentuk bintang;
 • dengan percikan putih;
 • merah jambu susu;
 • lut sinar;
 • gula atau salji;
 • berbulu.

Gelang kuarza bintang lebih mahal daripada mineral lain. Bintang berbucu enam muncul di dalam batu selepas pemprosesan perhiasannya.

Adalah menjadi kebiasaan untuk memakai gelang dengan batu lut sinar dan lutsinar apabila keluar. Zirkonia kubik, kristal batu dan kalsedon sering digunakan sebagai tambahan kepada mereka.

Gelang dengan kuarza gula digunakan sebagai azimat untuk kanak-kanak. Adalah dipercayai bahawa mineral ini membantu mereka untuk menyingkirkan kompleks dan menjadi lebih berazam.

Semua wanita mulia berabad-abad yang lalu bermimpi mempunyai perhiasan yang diperbuat daripada kuarza berbulu (nama kedua ialah keriting Venus). Oleh kerana keindahan luar biasa jenis mineral ini, trend ini tidak berubah hari ini. Yang paling berharga ialah gelang dengan batu warna emas atau hitam, dibingkai dalam logam berharga dan dihiasi dengan permata lain. Produk sedemikian adalah yang paling mahal di antara pelbagai jenis mineral.

Untuk siapa ia sesuai?

Gelang dengan kuarza mawar akan menjadi perhiasan yang sempurna untuk kanak-kanak perempuan dengan jenis warna "musim panas", terutamanya bagi mereka yang berambut perang platinum.

Si rambut coklat harus memilih batu dengan warna yang lebih cerah, dengan warna kemerahan.

Gelang dengan mineral warna merah jambu terang, dengan percikan ungu sesuai untuk wakil jenis warna "musim sejuk".

Gelang besar dengan kuarza besar akan sesuai untuk wanita umur Balzac. Barang kemas ini akan kelihatan sangat elegan dalam kombinasi dengan sut perniagaan.

Wanita muda dinasihatkan untuk memakai gelang kuarza yang anggun sebagai tambahan kepada cincin atau loket. Set sedemikian, kerana warna merah jambu susu mereka, kelihatan segar dan lembut, menekankan kecantikan gadis itu dan tidak menjadikan imej itu berat.

Trend fesyen

Gelang kuarza mawar hadir dalam koleksi banyak rumah perhiasan: Giorgio Armani, Pomellato, MIMI. Model yang paling popular diperbuat daripada mineral merah jambu pucat, dibingkai dengan logam berharga (terutama jika ia adalah platinum dan emas putih) dan taburan kecil permata.

Mineral itu kelihatan mewah digabungkan dengan emas bersalut rhodium.

Untuk penampilan malam, tukang emas telah mencipta koleksi hebat gelang emas besar-besaran dengan batu kuarza jernih, dan untuk pakaian harian - barang kemas dengan sisipan legap, dibingkai dalam logam asas.

Perhiasan pergelangan tangan etnik yang diperbuat daripada kuarza pelbagai jenis menjadi trend. Sekumpulan gelang seperti itu pada satu tangan kelihatan bergaya dan genit.

Bagaimana untuk memakai?

Tiada preskripsi yang jelas mengenai tangan mana yang harus memakai gelang kuarza dengan betul, bagaimanapun, lebih baik meletakkannya di tangan kiri.

Adalah dipercayai bahawa memakai mineral dari jantung akan meningkatkan kesan positifnya pada badan.

Barang kemas dengan kuarza tidak boleh dipakai setiap hari, tetapi memakai seperti yang diperlukan: masalah kesihatan, rasa keletihan yang berterusan, kekurangan tenaga, dan sebagainya.

Ini disebabkan oleh harta batu: ia melegakan dan memberi seseorang emosi positif, yang boleh membawanya ke dunia ilusi dan memutarbelitkan idea tentang realiti. Juga, mineral mesti dikeluarkan sebelum tidur.

Jika gelang dengan kuarza adalah untuk anda cara merawat penyakit dan tidak lebih, maka lebih baik memilih model mudah, dengan reka bentuk yang ringkas dan bingkai logam yang sederhana.

Bagaimana untuk menjaga?

 • Gelang kuarza mawar tidak boleh didedahkan kepada cahaya matahari langsung, jika tidak, ia akan merosakkan dan menukar warna aslinya yang halus kepada merah jambu yang kotor. Pada suhu tinggi, mineral mungkin berubah warna.
 • Untuk mengekalkan naungan asal, elakkan meninggalkan barang kemas di tempat yang mempunyai kelembapan tinggi (bilik mandi dan air terus).
 • Adalah disyorkan untuk menyimpan barang kemas di tempat yang sejuk, dan memakainya terutamanya pada waktu petang.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah