Gelang

gelang mutiara

gelang mutiara
Kandungan
 1. Trend fesyen
 2. Gaya
 3. Jenama
 4. Bagaimana untuk memilih?
 5. Saiz
 6. Ulasan

Barang kemas pergelangan tangan semakin meningkat. Antara perhiasan yang paling popular untuk tangan wanita ialah gelang mutiara.

Trend fesyen

Hari ini, trend adalah memakai banyak mutiara pada masa yang sama: bukan satu gelang, tetapi beberapa. Cincin, rantai, anting-anting dipakai dengan gelang. Satu-satunya keperluan: semua aksesori mesti disimpan dalam reka bentuk yang sama. Gelang, cincin, rantai, loket mesti mempunyai bilangan peringkat yang sama. Semua manik dalam barang kemas biasanya mempunyai warna dan saiz yang sama (pengecualian adalah jika diameter manik yang berbeza adalah idea pengarang).

Perhiasan yang diperbuat daripada bahan yang sama (contohnya, dari mutiara semula jadi atau sungai), tetapi berbeza dalam konfigurasi dan elemen hiasan inset, kelihatan lebih mengagumkan.

Memakai sekumpulan gelang satu peringkat (dari 3 hingga 5) dengan reka bentuk yang serupa, tetapi warna yang berbeza, adalah digalakkan. Gabungan dua kombinasi yang berbeza secara kutub juga mungkin: di satu pihak - benang mutiara nipis, di sisi lain - perhiasan berbilang peringkat besar-besaran.

Gaya

Mutiara akan sesuai dalam sebarang kombinasi dan gaya. Terdapat imej biasa yang mencirikan arah ini atau itu: benang mutiara nipis adalah klasik dan romantis, kehadiran unsur kulit adalah ciri gaya desa, kehadiran pautan emas besar-besaran dalam gelang merujuk kepada gaya boho-chic.

Hari ini semua gabungan ini hanyalah konvensyen. Eklektikisme sedang dalam fesyen (mencampurkan trend gaya yang berbeza dalam satu bahagian).

Fleksibiliti gelang mutiara juga terletak pada hakikat bahawa ia akan sesuai dalam apa jua keadaan dan akan sesuai dengan wanita dari semua peringkat umur. Jika berlian dan batu berharga lain, serta perhiasan, tidak layak dipakai untuk bekerja di pejabat, maka mutiara adalah apa yang anda perlukan.Ia akan sentiasa membolehkan anda kelihatan bergaya dan elegan.

Batu ini juga sesuai digabungkan dengan pakaian kasual (seluar jeans dan turtleneck), serta dengan pakaian musim panas yang ringan. Kilauan mutiara yang lembut akan menyerlahkan kelembutan kulit dan pergelangan tangan yang anggun.

Jenama

Gelang mutiara dengan mutiara diameter yang berbeza, dihiasi dengan pengapit bergaya yang diperbuat daripada logam putih: emas atau platinum, telah menjadi ciri khas jenama barang kemas Blue Nile. Kos perhiasan sedemikian berkisar antara $ 160 hingga $ 200.

Gelang yang serupa ditawarkan oleh The Pearl Outlet, tetapi pengapitnya sudah diperbuat daripada emas kuning. Di samping itu, pengeluar ini menawarkan bukan sahaja aksesori dengan mutiara putih susu, tetapi juga model dengan batu hitam. Kos barang kemas sedemikian bermula pada $ 135.

Gelang tangan Chanel diperbuat daripada logam berharga berkualiti tinggi. Mereka dihiasi bukan sahaja dengan mutiara, tetapi juga dengan kristal, logo korporat: huruf bersilang "C" dan bunga. Model dengan camelia yang diperbuat daripada mutiara putih, hitam dan merah jambu sesuai untuk wanita muda. Wanita yang lebih tua dinasihatkan untuk memilih aksesori dengan mutiara, dilengkapi dengan rantai dan permata yang anggun.

Jenama Winterson menggembirakan peminatnya dengan banyak koleksi barang kemas mutiara untuk pergelangan tangan wanita. Gelang ini diperbuat daripada mutiara laut berwarna, dan beberapa model dilengkapi dengan azimat perak atau platinum. Harga permulaan ialah $118.

Peminat barang kemas emas pasti menyukai gelang mutiara air tawar Tiffany. Rantai emas nipis dengan empat mutiara (6 mm setiap satu) dengan bentuk bulat sempurna akan menelan belanja wanita fesyen $400.

Penggaya Macy telah mencipta koleksi gelang mutiara minimalis yang mencerminkan trend terkini. Model bertingkat kelihatan sangat elegan (terutama dengan tiga helai). Mereka dibentangkan dalam beberapa warna: putih, hitam, merah jambu. Penganut etnostyle disyorkan memakai gelang tersebut pada kedua-dua pergelangan tangan. Barang kemas fesyen Macy bermula pada $510.

Syarikat barang kemas Rusia De Fleur menawarkan pelanggannya gelang dengan mutiara laut dan air tawar, dibingkai dengan emas atau perak merah, kuning dan putih. Syarikat itu telah wujud dalam pasaran barang kemas selama lebih 20 tahun dan mengikut motonya: "Untuk menjadikan barang kemas mewah tersedia kepada pelbagai pembeli."

Model yang dibuat dalam gaya buatan tangan semakin popular. Kejiranan ibu-mutiara, tekstil dan macrame yang sengaja kasar menjadi nilai perhiasan, kerana ia adalah unik, yang bermaksud bahawa setiap wanita yang bergaya boleh berasa benar-benar unik.

Bagaimana untuk memilih?

Hari ini sangat sukar untuk mencari mutiara sebenar di kedai barang kemas. Selama bertahun-tahun, ia dipancing dalam kuantiti yang banyak, cuba mencari batu dengan bentuk bulat sempurna.

Pada masa kini, mutiara berbudaya menghiasi gelang dan barangan lain. Mereka muncul pada awal abad ke-20. Penanaman dilakukan seperti berikut: perengsa diletakkan di dalam cangkang, dari mana moluska mula mempertahankan dirinya, menyelubunginya dengan beberapa lapisan ibu-mutiara. Dengan cara ini anda boleh mendapatkan mutiara pelbagai bentuk, saiz dan warna (bergantung kepada jenis kerang).

Warna tradisional mutiara adalah putih. Hari ini, banyak tukang emas lebih suka membuat perhiasan dari mutiara merah jambu, serta dari batu warna hitam dan hijau.

Pertimbangkan perkara berikut apabila memilih gelang mutiara:

 • Batu itu harus bersinar, mempunyai permukaan licin, di mana objek dipantulkan dengan baik.
 • Adalah lebih baik untuk memilih perhiasan pergelangan tangan dengan mutiara bersaiz sederhana. Batu-batu besar biasanya bertujuan untuk rantai, mereka akan kelihatan tidak sesuai di dalam gelang. Taburan mutiara kecil juga boleh menjadi hiasan yang sesuai untuk gelang (dengan reka bentuk yang betul).
 • Tepi lubang mutiara tidak boleh dihiris. Kehadiran mereka membuktikan asal tiruan batu itu.
 • Untuk memahami sama ada mutiara itu semula jadi di hadapan anda, lengkapkan diri anda dengan kaca pembesar.Oleh itu, anda boleh segera melihat ketidaksempurnaan pada permukaan batu, yang bercakap tentang asal semula jadinya.
 • Mutiara mestilah sama dalam bentuk dan teduh, jika tidak, integriti perhiasan akan dilanggar. Adalah wajar bahawa gelang yang memenuhi keperluan ini adalah lebih mahal.
 • Warna mutiara dalam gelang mesti dipilih berdasarkan warna kulit. Pada tangan pucat, perhiasan mutiara merah jambu dengan perak kelihatan bagus, dan pada yang berwarna hitam - produk dari mutiara putih, hitam, batu warna emas, pic dan coklat kopi.

Putih adalah klasik dalam perhiasan mutiara. Gelang dengan batu sedemikian akan sentiasa kelihatan bergaya dan elegan.

Saiz

Perhiasan dipilih dengan betul jika ia terletak bebas di tangan, tetapi tidak terlalu jauh di permukaan telapak tangan. Saiz gelang tradisional berkisar antara 17 hingga 21 cm diameter. Saiz yang ditanda ditunjukkan dalam aksara atau nombor Latin (mengikut budi bicara pengilang).

Satu sentimeter akan membantu untuk menentukan saiz barang kemas. Adalah lebih baik untuk menyemak semula data yang diperolehi pada instrumen dengan bahagian desimeter, maka akan lebih mudah untuk menerapkannya untuk menavigasi tanda pelbagai syarikat perhiasan.

Untuk tangan nipis, lebih baik memilih gelang satu peringkat, untuk tangan penuh - dua dan tiga peringkat.

Ulasan

Berdasarkan banyak ulasan, dapat diperhatikan bahawa gelang mutiara adalah penemuan sebenar dalam dunia perhiasan. Malah orang yang mempunyai kekayaan material yang ketara tidak suka melihat barang kemas yang indah ini di dalam peti mati mereka. Hadiah sedemikian akan sesuai di majlis perkahwinan dan di pesta ulang tahun.

Adalah dipercayai bahawa gelang mutiara bukan sahaja perhiasan mewah, tetapi juga sejenis azimat dengan kuasa penyembuhan. Ia menguatkan pertahanan badan, memberikan umur panjang, ketenangan fikiran dan kedamaian, dan juga melindungi pemiliknya daripada cinta yang tidak berbalas.

1 komen

Terima kasih atas artikel itu! Sangat bermaklumat.

Fesyen

kecantikan

rumah