Gelang

Gelang Malachite

Gelang Malachite
Kandungan
 1. Sedikit sejarah
 2. Ciri-ciri dan manfaat
 3. Varieti
 4. Bahan (edit)
 5. Tangan apa yang mereka pakai?
 6. Bagaimana untuk memilih?
 7. Bagaimana untuk menjaga?

Perhiasan yang diperbuat daripada batu semula jadi sentiasa menggembirakan wanita. Mereka tidak akan kehilangan kaitannya dan akan menjadi permintaan di kalangan fesyen dari semua peringkat umur. Hari ini kita akan menganalisis secara terperinci aksesori seperti gelang malachite.

Sedikit sejarah

Semasa wabak taun di Mesir kuno, mereka yang bekerja di ladang malachite tidak menderita. Terima kasih kepada fakta ini, orang mula merawat batu itu dengan gementar dan rasa hormat yang istimewa.

Malachite menjadi popular di Mesir. Jimat dan azimat dibuat daripadanya, melindungi pemiliknya daripada bahaya dan kesan negatif.

Mineral yang sesuai untuk membuat cat hijau dan pembayang mata. Tidak lama kemudian ternyata kesan jangka panjang kosmetik sedemikian memberi kesan negatif terhadap keadaan mental seseorang. Ini disebabkan oleh kehadiran tembaga dalam batu, yang hanya meracuni otak.

Tetapi fakta ini sama sekali tidak menjejaskan kepercayaan terhadap kebolehan ajaib permata itu.

Di Mesir, malachite mula dikaitkan dengan batu Hathor - dewi prokreasi dan permulaan kehidupan. Dia dianggap santo penaung kanak-kanak kecil. Dia sering digantung di buaian kanak-kanak untuk melindungi kanak-kanak itu daripada penyakit, mimpi ngeri dan roh jahat.

Permata ajaib atau perhiasan yang dibuat daripadanya paling kerap dipilih untuk hadiah pertama kepada seorang kanak-kanak.

Pada Zaman Pertengahan, malachite dianggap sebagai azimat yang paling kuat terhadap ilmu hitam. Dia sering digunakan untuk menghias bangunan juga. Kuil Athena di Greece berhadapan dengan malachite.

Orang-orang Rom mengaitkan batu ini kepada dewi Venus. Atas sebab ini, perhiasan dengan malachite tidak dibenarkan dipakai oleh gadis muda dan belum berkahwin.Adalah dipercayai bahawa perkara sedemikian mampu menarik perhatian yang tidak wajar kepada wanita dari jantina yang berlainan.

Lihat video untuk sifat-sifat batu yang menakjubkan ini.

Ciri-ciri dan manfaat

Gelang kelihatan hebat di tangan wanita, menekankan keanggunan mereka. Barang kemas seperti ini boleh dipadankan dengan banyak pakaian dalam pelbagai gaya. Mereka mampu memberikan imej nota halus keanggunan dan kecanggihan yang diperjuangkan oleh wanita fesyen.

Kanak-kanak perempuan mungkin beralih kepada spesimen yang diperbuat daripada emas putih, merah jambu atau merah. Warna logam berharga yang indah ini semakin popular sejak kebelakangan ini.

Mineral yang cantik mempunyai pelbagai khasiat yang sangat disukai oleh pengguna. Ia boleh bertukar warna bergantung pada mood pemiliknya.

Sejak zaman purba, telah dipercayai bahawa malachite mempunyai sifat perlindungan. Gelang cantik yang diperbuat daripada batu ini dapat menyelamatkan seorang wanita daripada tenaga negatif orang dan musuh yang iri hati.

Produk cantik membantu pemakainya untuk menghilangkan pemikiran yang membebankan dan sambungan yang tidak perlu. Ramai wanita menyedari bahawa dengan pembelian gelang malachite, mereka mempunyai keinginan untuk berubah dan rasa tujuan, yang mereka kekurangan sebelum ini.

Batu itu juga dikreditkan dengan keupayaan untuk memberi kesan positif kepada kesihatan wanita. Ia mempunyai kesan yang baik terhadap sistem pembiakan. Sebelum ini, orang percaya bahawa malachite mampu memudahkan bersalin.

Pakar mengatakan bahawa batu ini mengurangkan kesan berbahaya sinaran dan menyerap semua bahan negatif dari alam sekitar dan tubuh manusia. Untuk meningkatkan sifat-sifat ini, disyorkan untuk meletakkan permata dalam tembaga.

Varieti

Terdapat beberapa jenis malachite. Batu-batu berbeza antara satu sama lain dalam warna dan warna. Dalam corak satu permata, beberapa ton hijau semula jadi boleh hadir sekaligus.

Terdapat pendapat bahawa kekuatan keupayaan penyembuhan batu secara langsung bergantung pada kecerahan kontras warna.

Mineral juga berbeza dalam corak.

Terdapat beberapa jenis corak malachite:

 • berjalur;
 • bercorak;
 • kokad;
 • pita;
 • bergelung.

Terdapat jenis batu berikut:

 • Pirus. Mineral ini tergolong dalam kelas tertinggi. Tukang emas menyukainya kerana kekerasannya yang sangat baik. Ciri ini membolehkan anda menggilap permata dengan mudah.
 • mewah. Batu ini juga dipanggil baldu. Ia mempunyai tekstur berbutir dan oleh itu lebih sukar untuk diampelas.
 • Bercorak kecil. Permata ini adalah salah satu yang paling menakjubkan! Dalam cara lain, ia juga dipanggil kerinting. Ia sangat jarang berlaku dan mempunyai corak yang sangat luar biasa.

Sebagai tambahan kepada mineral tulen, terdapat juga kacukan malachite dengan lapis lazuli atau chrysocolla dalam alam semula jadi. Mereka dibezakan oleh warna biru-hijau yang indah. Sifat ajaib mereka sama sekali tidak kalah dengan batu biasa.

Bahan (edit)

Permata yang cantik dan kaya kelihatan hebat dalam logam. Perhiasan sedemikian dipilih oleh ramai wanita muda, kerana mereka dibezakan oleh reka bentuk mereka yang hebat, yang mustahil untuk tidak jatuh cinta.

Dalam perak

Perak kelihatan tiada tandingan seiring dengan batu berharga dan separa berharga dalam warna kuning, hitam, biru, biru muda, merah dan hijau. Itulah sebabnya malachite kelihatan sangat mengagumkan dengan latar belakang logam ini.

Gelang malachite, dilengkapi dengan azimat perak atau loket logam mulia, sangat popular. Penampilan mereka merangkumi ketenangan dan ketenteraman yang begitu kurang dalam kehidupan moden.

Produk yang terdiri daripada batu geometri besar di tepi perak dengan hiasan bercorak akan kelihatan mahal dan mewah pada pemegang wanita. Produk sedemikian sesuai untuk keluar malam dan majlis-majlis khas.

Dalam emas

Perhiasan emas dengan permata semula jadi mempunyai penampilan yang mewah dan memukau.Mereka kelihatan hebat pada pemegang wanita, memberikan rupa yang benar-benar bergaya dan bersinar.

Produk ini disyorkan untuk wanita matang yang tidak takut untuk menarik perhatian orang lain.

Wanita yang lebih tua harus memberi perhatian kepada model bergaya dalam emas kuning. Logam ini dibezakan oleh kilauan mulianya.

Dalam platinum

Jika anda ingin membeli barang kemas malachite platinum berkualiti tinggi, maka bersiaplah untuk meninggalkan sejumlah wang yang kemas di salon barang kemas. Logam ini adalah salah satu yang paling mahal, tetapi harganya wajar.

Gelang spektakuler dalam platinum bersinar akan bertahan selama bertahun-tahun. Mereka boleh diwarisi dari generasi ke generasi, kerana logam ini dibezakan oleh peningkatan kekuatan dan ketahanannya.

Secara luaran, platinum sangat mirip dengan perak atau emas putih. Tetapi kecerahan dan kecemerlangannya akan kekal untuk tempoh yang lebih lama.

Tangan apa yang mereka pakai?

Perhiasan batu ajaib yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza bergantung pada tempat dan cara anda memakainya. Dengan gelang, perkara menjadi lebih mudah.

Sekeping manik malachite yang menawan ini boleh dipakai pada mana-mana tangan. Sifat ajaib dan penyembuhan mereka tidak akan lemah dari lokasi mereka.

Bagaimana untuk memilih?

 • Adalah disyorkan untuk membeli aksesori berkualiti tinggi dan cantik di kedai barang kemas.
 • Keaslian batu itu mudah untuk diperiksa: hanya pegang di tapak tangan anda. Jika malachite semulajadi, ia tidak akan panas. Tetapi terdapat salinan yang hanya boleh dikira oleh profesional sebenar. Atas sebab ini, anda harus menghubungi tukang emas berpengalaman yang boleh menentukan asal usul permata itu.
 • Keretakan, lelasan dan serpihan tidak sepatutnya terdapat pada batu dan logam.
 • Dengan produk asal, anda mesti diberikan sijil, yang akan mengandungi semua maklumat mengenai logam dan batu. Dokumen sedemikian dikeluarkan hanya di kedai khusus atau kedai barang kemas.

Bagaimana untuk menjaga?

Barang kemas akan berkhidmat untuk anda untuk masa yang sangat lama jika anda menyediakannya dengan penjagaan yang betul dan penggunaan yang teliti.

Malachite sendiri sangat lembut dan mudah rosak. Jangan dalam apa jua keadaan membersihkan permata menggunakan produk yang melelas: pes dan asid. Jika anda ingin mencucinya, maka cairkan sahaja dengan air sabun biasa dan rendam gelang di dalamnya.

Cuba lindungi produk daripada perubahan suhu yang mendadak. Mereka akan mempunyai kesan negatif terhadap malachite.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah