Gelang

Gelang Pandora

Gelang Pandora
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Faedah Jenama
 3. Jenis dan model
 4. Warna
 5. Dimensi (edit)
 6. Bagaimana untuk memilih dan memakai?
 7. Bagaimana untuk mengumpul dan membuka?
 8. Bagaimana untuk membezakan daripada palsu?
 9. Bagaimana untuk membersihkan dan menjaga?
 10. Ulasan
 11. model yang cantik

Gelang Pandora adalah barang kemas yang telah mendapat populariti dan cinta di kalangan wanita di seluruh dunia. Dan populariti ini sangat wajar, kerana dalam banyak ciri gelang Pandora tidak ada tandingannya di antara barang kemas.

Apa ini?

Sejarah penciptaan jenama sensasi itu dikaitkan dengan nama Per dan Vinnie Enevoldsen dan pereka Lone Frandsen.

Pada tahun 1982, sebuah kedai kecil dibuka di Denmark, yang mengkhususkan diri dalam penjualan barang kemas yang jarang ditemui dari Thailand. Pengasasnya, tukang emas Per Enevoldsen dan isterinya, telah berjaya memperdagangkan barang kemas buatan tangan selama lima tahun, yang mereka pilih dalam perjalanan mereka dan menghargai impian untuk membuat barang kemas mereka sendiri.

Pada tahun 1987, pasangan itu memulakan kerjasama dengan pereka Lone Frandsen, kerja teliti pada koleksi asal bermula - ini adalah bagaimana Pandora diasaskan.

Pada tahun 1999-2000 projek reka bentuk koleksi pertama telah direalisasikan. Gelang pasang siap asli memasuki pasaran Denmark. Permintaan untuk perhiasan modular sangat besar sehingga selepas 5 tahun mereka muncul di pasaran dunia, dan Enevoldsen membuka kilang pengeluaran Pandora pertama di Thailand. Hari ini terdapat 4 kilang sedemikian.

Faedah Jenama

Pandora ialah jenama yang mempunyai reputasi di seluruh dunia. Populariti barang kemas yang luar biasa yang dihasilkan di bawah jenama ini dipastikan oleh kelebihannya:

 • Kualiti kelas pertama.Semua komponen gelang adalah buatan tangan oleh tukang emas yang berpengalaman; dalam pengeluaran, hanya bahan semula jadi dan tahan lama digunakan, yang menjalani prosedur pemprosesan khas yang meningkatkan rintangan haus mereka;
 • serba boleh. Syarikat Pandora mencipta barang kemas moden yang menjadi tambahan hebat kepada mana-mana rupa, sama ada peranan pemberontak muda, wanita dewasa, wanita seperti wanita, orang romantis, pengantin perempuan atau kod pakaian pejabat yang ketat;
 • Konsep gelang pereka. Walaupun fakta bahawa mana-mana malah sesiapa sahaja yang ingin boleh memilih gelang yang sesuai untuk diri mereka sendiri, mereka tidak boleh dikaitkan dengan produk pasaran besar-besaran, di mana semua produk adalah serupa antara satu sama lain, seolah-olah mereka baru sahaja keluar dari barisan pemasangan . Pandora ialah peluang untuk berasa seperti seorang pereka, mencipta perhiasan anda sendiri dari awal daripada ratusan komponen. Gelang berjenama akan menahan walaupun eksperimen yang paling berani;
 • Julat. Selain fakta bahawa anda boleh mencipta gelang unik anda sendiri, mudah untuk melengkapkannya dengan satu lagi barang kemas dari Pandora. Bagi mereka yang menggemari set barang kemas, tetapi tidak berani menggabungkan satu jenama barang kemas dengan yang lain, Pandora menghasilkan barisan cincin, rantai, loket, perhiasan telinga;
 • Ketersediaan. Produk di bawah jenama ini boleh dibeli di 65 negara di dunia, dipesan melalui kedai dalam talian atau pilih gelang anda di laman web rasmi;
 • Bonus daripada syarikat. Pandora mengikuti perkembangan masa dan mengambil berat tentang keselesaan pelanggannya. Pada masa ini, aplikasi mudah alih telah dibangunkan, dan interaksi antara pihak melalui Internet sedang giat dibangunkan. Sebagai contoh, pembeli yang berdaftar di laman web rasmi mempunyai akses kepada maklumat tentang koleksi eksklusif dan baharu, dia belajar tentang promosi dan produk baharu, berkomunikasi dengan peserta lain dan, sudah tentu, mencipta barang kemas individu;
 • Hadiah yang hebat. Gelang Pandora ialah barang dialu-alukan untuk seks yang adil. Ini adalah barang kemas elit di mana kecantikan, keaslian dan logam berharga amat dihargai. Dan pelbagai loket akan membolehkan anda meletakkan idea tertentu ke dalam hadiah, yang akan menjadikannya berharga bukan sahaja secara material, tetapi juga secara peribadi.

Jenis dan model

Seluruh barisan Pandora boleh dibahagikan kepada beberapa kategori asas untuk mencipta barang kemas anda sendiri. Ini termasuk: gelang, rantai keselamatan, pembahagi, penyumbat, azimat, murano.

Gelang tangan

Yang paling biasa dan praktikal ialah gelang asas perak. Minimalis, tahan lama, dengan pengikat yang selamat, ia muat pada dirinya sendiri sejumlah besar elemen yang berbeza dan sesuai dengan baik pada tangan.

Terdapat dalam emas, dwiwarna, perak hitam.

Tidak kurang popular adalah gelang gelang keras, yang dengan sendirinya kelihatan seperti hiasan yang mencukupi. Ia lebih asli dalam bentuk, tetapi kurang pelbagai warna. Gelang berbeza antara satu sama lain hanya dalam bentuk pengikat.

Selain tapak logam, gelang Pandora boleh dibuat daripada kulit, licin atau berjalin, dengan satu, dua atau tiga pusingan di sekeliling pergelangan tangan. Mereka kurang serba boleh, tetapi pelbagai warna membolehkan anda memilih pilihan untuk mana-mana pakaian, bermain dengan kombinasi warna, menggabungkan perhiasan yang berbeza atau dua gelang warna yang berbeza.

Gelang tekstil kelihatan sedikit seperti perhiasan kulit. Mereka halus, nipis, dan kelihatan sangat anggun pada pergelangan tangan gadis muda yang sempit. Juga terdapat dalam pelbagai warna.

Sudah tentu, pelbagai jenis tidak terhad kepada empat model, tetapi semua gelang Pandora yang lain berkemungkinan besar sebagai perhiasan tambahan atau bebas, dan bukan asas untuk menggambarkan peristiwa penting dan mengumpulkan cerita anda.

rantai

Mereka kelihatan seperti elemen gelang yang cantik, tetapi sebenarnya tujuan mereka adalah untuk melindungi barang kemas daripada jatuh dari tangan jika pengapitnya tertanggal secara tidak sengaja. Ini sangat mudah kerana gelang itu tidak akan hilang. Rantai datang dalam panjang yang berbeza, dan pautan berbeza dalam reka bentuk.

Cincin pengatur jarak

Manik-manik yang sempit dan diratakan, yang diperlukan untuk memisahkan satu azimat dari yang lain atau untuk mengisi ruang kosong di pangkalan jika unsur-unsur lain belum sesuai di sana. Dalam komposisi keseluruhan, mereka kelihatan seperti perhiasan penuh.

Penyumbat

Terdapat dua jenis: manik klip besar, yang dipasang pada benang khas gelang asas, membahagikannya kepada 3 bahagian yang sama, dan penyumbat silikon, direka untuk gelang, di mana tidak ada penebalan dan benang.

azimat

Ini adalah loket khas yang mengisi bahagian gelang. Mereka dibahagikan kepada manik berulir yang diskrukan pada gelang dan "kerawang", yang hanya digantung pada pangkalan.

Terdapat keseluruhan siri azimat yang didedikasikan untuk perjalanan, perhubungan, keluarga, tanda zodiak dan kategori lain. Terdapat azimat tanpa tema tertentu. Antaranya ialah hati, bunga, ballerina, huruf dan nombor, tanda infiniti, daun empat daun untuk tuah.

Gelang tangan wanita dengan azimat, loket dan bola boleh dipakai di lengan dan di kaki. Ia kelihatan sangat bagus dan luar biasa.

Loket pesona

Mereka berbeza kerana mereka mempunyai butiran tambahan yang tergantung dari pangkalan. Jam tangan sangat popular di kalangan loket.

Murano

Jenis loket istimewa, yang dicipta menggunakan teknologi Itali khas untuk memotong dan mengotorkan kaca. Mereka cerah, luar biasa dan hanya memukau dengan kecantikan dan kepelbagaian mereka. Manik ini adalah pilihan yang bagus untuk gelang dalam skema warna tertentu.

Sebagai tambahan kepada murano yang licin, yang bermuka adalah perkara biasa. Setiap manik mempunyai kira-kira 70 aspek yang menangkap dan memantulkan cahaya serta bermain dengan cara yang istimewa pada gelang, menjadi aksennya.

Mereka diperbuat daripada apa?

Bahan mentah yang digunakan dalam pengeluaran adalah kebanggaan syarikat Pandora. Semua barang kemas dicipta daripada emas kuning atau mawar, perak, dan gabungan bahan-bahan ini, kulit tulen, 95% kapas. Untuk pembuatan azimat, batu permata semula jadi dan tiruan, kristal, kaca berkualiti tinggi digunakan. Kita juga harus menyerlahkan azimat dengan enamel.

Semua bahan adalah mesra alam, selamat digunakan dan tahan lama.

Warna

Ciri khas gelang Pandora ialah perak. Terdapat juga produk yang diperbuat daripada emas dan dwiwarna. Perhiasan dalam warna adalah perkara biasa di kalangan gelang kulit dan tekstil, serta dalam reka bentuk loket dan murano kaca. Warna asas: merah jambu, biru, hitam, turquoise, merah.

Dimensi (edit)

Apabila memilih saiz yang ideal, anda harus mengambil kira lilitan pergelangan tangan dan ciri-ciri model pilihan. Panjang ideal untuk gelang tunggal dikira menggunakan formula: lilitan pergelangan tangan ditambah 2-4 sentimeter. Dipandu oleh peraturan ini, anda perlu lebih berhati-hati dengan gelang bangla bentuk tegar, ia hanya dibentangkan dalam tiga versi: 17, 19 dan 21 cm.

Formula ini juga sah untuk gelang dengan 2-3 pusingan di sekeliling lengan, tetapi dengan satu kaveat. Sebelum menambah 2-4 sentimeter ke panjang dengan jumlah pergelangan tangan, ia harus didarab dengan 2 atau 3 dengan bilangan lilitan, masing-masing. Agar tidak membuat kesilapan dalam pengiraan, anda boleh menggunakan jadual saiz siap sedia yang telah dibangunkan oleh syarikat secara individu untuk setiap model.

Perhatian khusus harus diberikan kepada saiz apabila memilih model daripada koleksi Pandora Essence. Panjang produk dalam koleksi ini berbeza dalam 6 saiz, dan varian ideal dikira menggunakan formula: lilitan pergelangan tangan ditambah 1 cm.

Bukan sahaja gelang mempunyai parameter mereka sendiri, tetapi juga rantai pelindung - dari 4 hingga 7 cm Tidak ada parameter pemilihan tegar seperti itu, rantai 4-5 cm akan mencukupi supaya produk tidak hilang jika kunci pecah.

Bagaimana untuk memilih dan memakai?

Kepelbagaian produk Pandora sangat hebat sehinggakan kepala pemula berputar dan sangat mudah untuk tersilap memilih, tidak mengetahui beberapa ciri memakai barang kemas. Apabila memilih gelang dan aksesori untuknya, perlu diingat bahawa:

 • Saiz ditentukan oleh formula dan jadual;
 • Sekiranya panjang lilitan berada pada sempadan dua saiz, anda perlu membina bilangan azimat yang akan dipasang pada gelang.Dengan jumlah yang besar, lebih baik memberi keutamaan kepada panjang yang lebih panjang, dengan jumlah yang kecil, yang lebih kecil;
 • Gelang sejurus selepas pembelian adalah lebih padat dan lebih keras daripada selepas dipakai berpanjangan. Dari masa ke masa, semua produk, kecuali gelang, akan menjadi fleksibel;
 • Produk ini mempunyai keupayaan untuk meregangkan sehingga 1 sentimeter tambahan;
 • Pesona tidak mengambil banyak ruang seperti yang mungkin kelihatan, jadi jangan abaikan cadangan syarikat untuk mengisinya di angkasa berdasarkan;
 • Gelang baru boleh dipilih mengikut panjang yang lama, dengan mengambil kira bahawa produk itu boleh bertambah panjang dengan satu sentimeter semasa proses memakai:
 • Koleksi Pandora Essence menonjol daripada yang lain dalam semua aspek. Gelang tidak sesuai untuk membalut azimat biasa, dan manik tidak sesuai untuk dipakai secara tetap;
 • Sifat semula jadi kulit menjadikan gelang yang diperbuat daripadanya lebih berubah-ubah kepada keadaan penyimpanan dan penggunaan. Bergantung pada perubahan iklim, produk kulit boleh mengecut dan meregang;
 • Mana-mana gelang Pandora harus dilindungi daripada terkena air, terutamanya garam;
 • Untuk mengelakkan ubah bentuk perhiasan, disyorkan untuk menanggalkannya sebelum tidur dan semasa bersukan;
 • Adalah lebih baik untuk menyimpan barang kemas dalam kotak berjenama, jauh dari kelembapan dan cahaya matahari langsung;
 • Gelang gelang tidak meregang dari semasa ke semasa, tetapi ia lebih sesuai dengan tangan dengan peningkatan bilangan manik dan loket di atasnya.

Bagaimana untuk mengumpul dan membuka?

Tidak ada yang sukar untuk memasang sekeping perhiasan, dan tidak ada penyelesaian universal, kerana hasil akhirnya bergantung pada pilihan rasa, rasa perkadaran dan gaya, umur dan watak setiap gadis. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cadangan mengenai penampilan barang kemas.:

 • Gelang dianggap penuh jika ia mempunyai 15 hingga 20 elemen, termasuk penyumbat, loket dan pembahagi;
 • Adalah disyorkan untuk menghiasi gelang kulit dan bertingkat dengan 7-9 bola, tidak lebih;
 • Manik di pangkalan harus disatukan oleh idea atau skema warna tertentu;
 • Semua unsur dari bahan yang sama boleh bergabung menjadi jisim perak atau emas pepejal, oleh itu disyorkan untuk mencairkannya dengan loket kaca, perhiasan dengan batu atau enamel;
 • Gabungan dua gelang dari tekstur yang berbeza kelihatan cantik dan bergaya, jika mereka tidak dibebani dengan pesona;
 • Adalah dinasihatkan untuk meletakkan hanya satu aksen terang. Sebagai contoh, beberapa manik murano atau loket pesona;
 • Ia tidak perlu cuba mengisi seluruh ruang pangkalan dengan manik. Model minimalis kelihatan elegan dan laconic, dan oleh itu lebih berfaedah;
 • Semakin banyak gelang itu diisi, semakin kurang barang kemas lain yang sepatutnya berada di tangan.

Untuk menghiasi gelang dengan azimat, anda perlu membukanya. Syarikat pembuatan telah menyediakan aksesori yang berasingan untuk tujuan ini - kunci universal untuk kunci. Ia dibuat dalam bentuk kelopak semanggi pada tali kulit. Kelopaknya sedikit bengkok ke dalam, dan tepinya sangat nipis, yang menjadikan proses pembukaan mudah dan cepat, dan produk tidak merosot dengan calar, seperti dari syiling, fail dan peranti lain.

Apabila menutup kunci sekali lagi, adalah penting untuk melaraskan kedudukan hujung gelang di dalamnya. Anda boleh mengklik kunci hanya selepas ia dipasang dan berada di dalam sepenuhnya, jika tidak terdapat risiko kerosakan pada produk.

Bagaimana untuk membezakan daripada palsu?

Anda boleh membezakan produk asli daripada replika dengan kehadiran tanda-tanda keaslian jenama. Pertama, ini ialah imej mahkota kecil di atas huruf "O" pada genggaman gelang itu. Kedua, setem pengeluar: ale s925 pada barangan perak, g585 pada barangan emas dan ale r pada model emas mawar. Jika gelang itu diperbuat daripada dua logam, ia mesti ditanda dengan perak, kerana ia dianggap perak dengan penambahan emas. Tiada cop pada bahagian emas.

Ciri membezakan ketiga ialah semanggi pada kunci gelang.

Tetapi replika adalah kualiti yang sangat tinggi, jadi anda juga perlu memberi perhatian kepada bahan dan berat produk.Gelang yang diperbuat daripada logam berharga tidak akan bermagnet, tidak seperti yang palsu, dan beratnya dengan ketara melebihi dummy yang diperbuat daripada keluli tahan karat atau bahan murah yang lain.

Bagaimana untuk membersihkan dan menjaga?

Barang kemas memerlukan penjagaan khas dan gelang Pandora juga. Untuk tidak perlu kerap mendedahkan produk kepada pembersihan, adalah sangat penting untuk menyimpannya di tempat yang kering dan gelap, dan semasa memakainya, melindunginya daripada air dan bahan kimia yang keras. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk meramalkan segala-galanya, selain itu, produk perak tidak dapat dielakkan menjadi gelap dari masa ke masa daripada bersentuhan dengan kulit kerana fakta bahawa aloi mengandungi tembaga.

Terdapat beberapa cara untuk membersihkan gelang yang gelap atau kekuningan: bawa ke bengkel, di mana ia akan dirawat dengan peranti bunyi, atau gunakan produk buatan sendiri.

Di rumah, kaedah berikut digunakan untuk membersihkan logam:

 • Penyelesaian soda. Produk direndam selama 12 jam dalam air suam dengan penambahan baking soda, kemudian dibasuh di bawah air yang mengalir dan disapu kering;
 • Penyelesaian sabun. Gunakan sabun kosmetik pepejal atau cecair, detergen pencuci pinggan mangkuk. Hiasan mesti disimpan dalam larutan sabun air selama 30 minit, kemudian dibersihkan dengan berus lembut dan dikeringkan;
 • Beg gigi. Campuran tebal air dan serbuk digunakan pada produk dengan berus, selepas menggilap singkat ia dibasuh dengan air. Kaedah ini tidak sesuai untuk gelang dengan unsur mutiara.

Gelang kulit tidak boleh dibersihkan secara basah. Ia cukup untuk memakainya dengan berhati-hati, dan kadang-kadang melincirkannya dengan krim impregnasi khas, yang akan melindunginya daripada calar dan retak.

Ulasan

Gelang Pandora dikagumi walaupun oleh mereka yang belum memilikinya. Antara kelebihan utama ialah keaslian idea, ketepatan pelaksanaan, kebolehpercayaan kunci dan butiran, keindahan unik dan keupayaan untuk mencipta hiasan individu. Proses membeli dan menyusun gelang itu menarik. Ia amat dihargai bahawa ia bukan hanya hiasan sejagat, tetapi keupayaan untuk mengubahnya menjadi jimat atau ingatan peristiwa penting dalam hidup.

Kita juga harus mengatakan tentang kualiti. Pelanggan sama sekali tidak mempunyai aduan mengenainya, kerana barang kemas itu dibuat oleh tukang dari bahan berkualiti tinggi.

model yang cantik

Secara teori, anda boleh bercakap tanpa henti tentang keindahan dan kebaikan gelang Pandora, tetapi ini adalah bagaimana ia kelihatan dalam kehidupan:

 • Kelembutan azimat perak dan kedalaman warna murano kaca.
 • Penyelesaian yang terang dan mewah.
 • Gabungan warna dan tekstur yang berani.
 • Gabungan azimat dan asas kulit tenunan.
 • Kecantikan adalah dalam kesederhanaan.
 • Loghat pada pergelangan tangan yang anggun.
1 komen

Saya sangat menyukai gelang Pandora, saya telah memakainya selama beberapa bulan.

Fesyen

kecantikan

rumah