Warna

Semua tentang warna "terung"

Semua tentang warna terung
Kandungan
 1. Penerangan
 2. Palet warna
 3. Apakah warna yang sepadan?
 4. Permohonan

Sukar untuk mempertikaikan hakikat bahawa palet warna yang mengelilingi seseorang sepanjang hidupnya, dalam satu cara atau yang lain, mempengaruhi mood, kesejahteraan, boleh mengubah sikapnya terhadap kehidupan, membantu mencapai kejayaan dalam bidang tertentu. Oleh itu, adalah sangat penting untuk memahami sifat warna yang anda gunakan dalam almari pakaian anda atau gunakan di bahagian dalam rumah anda. Saya ingin memberi perhatian kepada warna yang popular seperti terung. Ia bukan musim pertama yang telah memenangi hati para pecinta gaya sebenar.

Penerangan

Jelas sekali bahawa warna "terung" mendapat namanya kerana sayur-sayuran yang cerah dan sihat. Dalam bahasa sehari-hari, ia dipanggil warna ceri dalam atau sejenis ungu., yang memberikan ciri warna yang tidak tepat. Sebenarnya, adalah penting untuk diingati tentang sifatnya yang sejuk dan sedekat mungkin dengan naungan sayuran.

Warna "terung" adalah elemen kompleks palet yang boleh diperolehi dengan mencampurkan warna ungu gelap dan coklat. Ini adalah ungu gelap atau ungu kemerahan, ia juga boleh dipanggil tandem dua bertentangan.

Terung kelihatan mulia, memberikan imej yang terhasil bahagian misteri dan jelas merujuk kepada bangsawan.

Selalunya, terung mendominasi di kalangan bunga di sekelilingnya, oleh itu ia menarik perhatian. Lebih-lebih lagi, ia boleh dianggap sebagai mistik, oleh itu, tidak ramai yang mengambil risiko menggunakannya di bahagian dalam rumah mereka, kerana ia tidak akan dapat membawa para pecinta kekangan dan ketenangan kepada ketenangan yang telah lama ditunggu-tunggu.

Bagi cadangan psikologi yang dikaitkan dengan warna ini, di antaranya seseorang boleh memilih keupayaan untuk menenangkan orang yang terlalu emosi. Selalunya, penggunaan naungan ini digunakan oleh orang-orang misterius, dengan penuh minat merasakan dunia, sentiasa berhadapan dengan dorongan kreatif. Oleh kerana warna gelap biasanya dikaitkan dengan langit malam yang tidak berkesudahan, terung juga merujuk kepada warna sihir, sihir.

Pakar mengatakan bahawa warna "terung" mempunyai kesan positif terhadap kesihatan mental individu, bertindak sebagai rangsangan untuk bertindak untuk orang yang kreatif, berfungsi sebagai sumber mood ceria dan boleh membuat hari seseorang bosan dengan apa-apa yang lebih baik.

Palet warna

Semua warna yang merujuk kepada warna "terung" mesti dibahagikan secara bersyarat mengikut tahap ketepuan mereka: terang, gelap dan sederhana. Nada gelap dibezakan oleh kekasaran tertentu, berat. Sebagai contoh, "terung hitam" adalah sejenis warna yang kotor, ia mesti dicairkan dengan cat yang lebih ringan.

Tahap kontras sederhana warna terung dicirikan sebagai ungu... Ia lebih mudah digunakan, tetapi pakar percaya ia menunjukkan beberapa jenis pengalaman.

Yang paling ringan dari "keluarga terung" adalah ungu, yang biasanya digunakan sebagai alas untuk bermain dengan warna lain. Ia sememangnya memberi kesan positif kepada jiwa manusia.

Apakah warna yang sepadan?

Sebagai permulaan, perlu diperhatikan kombinasi yang boleh anda buat dengan terung untuk menyerlahkan keindahan warna dalam ini. Yang paling berjaya adalah kombinasi dengan warna lembut dan stabil, walaupun tandem dengan nada terang juga mungkin, gabungan yang pada mulanya menyebabkan ribut emosi. Sebagai contoh, duet dengan hijau terang atau burgundy akan menekankan terung dalam saman semasa keluar.

Telah dikatakan bahawa warna "terung" bertindak sebagai dominan yang kuat, oleh itu, untuk memakainya pada siang hari, adalah penting untuk memilih warna yang boleh "menenangkannya": ini boleh didapati dalam warna putih, kuning air muda. dan warna lain yang serupa dengan ini.

Jika kita bercakap tentang kombinasi di pedalaman, maka asas naungan pistachio akan kelihatan ideal, yang pada masa yang sama akan menekankan kedalaman "terung" dan mengurangkan ketepuan yang berlebihan. Jika anda menambah putih, maka ruang bilik anda akan meningkat dari sudut pandangan visual dan, secara kasarnya, akan dikosongkan.

Cara yang sama keluar dari keadaan boleh didapati dalam kes menyelesaikan persoalan kesuraman pedalaman: jika matlamat anda adalah gaya yang lebih ringan dan lapang, maka berikan keutamaan kepada warna terang.

Di antara banyak elemen palet warna, terdapat senarai keseluruhan warna yang, menurut pakar, sesuai untuk terung. Mari kita pertimbangkan pilihan ini.

 • Duo klasik hitam dan putih... Sebagai unit yang berbeza, warna "terung" akan menekankan dua yang bertentangan dan dirinya tidak akan kekal di bawah naungan.
 • Putih, merah jambu pucat, krim. Warna-warna ini akan memasuki sejenis pertempuran dengan "terung" dan pada masa yang sama akan menjadi asas penuh untuk pendedahan penuhnya.
 • kelabu... Bergantung pada ketepuan warna ini, ia boleh bertindak sebagai sekutu yang sama, menangkis setanding dengan terung, atau ia boleh menjadi asas yang disenyapkan untuk yang kedua.
 • Pistachio hijau herba atau semulajadi. Warna hijau terang akan menjadi latar belakang yang indah untuk terung yang kaya dan dengan pasti akan menyerlahkan semua kekuatan yang terakhir.
 • Kuning pucat. Asas yang paling berjaya untuk terung terbuka sepenuhnya, menunjukkan dirinya sebagai dominan sebenar.
 • Aquamarine, biru, biru lembut atau biru tua. Anda perlu berhati-hati dengan nada ini, kerana ia boleh bersaing dengan terung yang kuat.
 • coklat... Warna itu sendiri agak tepu, jadi anda perlu beralih kepada warna yang lebih disenyapkan supaya warna "terung" mengambil kedudukan utama.
 • hitam... Anda perlu berhati-hati dengannya, kerana kedua-dua warna - kedua-dua hitam dan terung - sekuat mungkin dalam ketepuan dan tenaga mereka. Wajah seseorang hanya boleh "tersesat" di belakang fabrik yang kaya itu, dan bahagian dalam yang dibuat dalam warna ini tanpa memerhatikan perkadaran yang betul akhirnya akan mewujudkan suasana yang menyedihkan.

Permohonan

Dari musim ke musim, wanita gemar fesyen mendengar cadangan pakar berpengalaman dan berusaha untuk memiliki warna terkini dalam almari pakaian mereka. Warna "terung" kekal dan terus hadir di podium bergaya lebih daripada sekali, kerana ia bertindak sebagai penyelesaian yang benar-benar bijaksana, halus, bangsawan.

Kain warna "terung" yang dipilih dengan betul sesuai dengan hampir semua orang, Walau bagaimanapun, adalah wajar mempertimbangkan beberapa nuansa agar tidak tersilap mengira dengan pilihan pakaian untuk perayaan atau sut untuk pakaian harian.

 • Untuk pemilik kulit cerah nada yang sedikit lebih sejuk akan menjadi pilihan yang sangat baik, yang tidak akan membenarkan mereka "tersesat" dalam ketepuan warna.
 • Gadis berkulit gelap kedua-dua jenis terung cerah dan hangat adalah sesuai.
 • berambut perang, pemilik gembira rambut berambut perang boleh memilih merah jambu pastel, sedikit lebih dekat dengan bingkai "terung". Jadi mereka boleh menekankan keindahan helai mereka, menambah ketepuan kepada mereka. Dalam kes memilih ungu cerah, kulit seputih salji berisiko mendapat rupa yang tidak sihat.

Pertimbangkan pilihan untuk menggunakan warna "terung" dalam pelbagai bidang kehidupan.

Dalam pakaian dan aksesori

Memerhatikan cadangan yang berkaitan dengan jenis warna, anda mampu untuk berkeliaran dan memilih warna "terung", sebenarnya, untuk apa-apa rupa: setiap hari, petang, perniagaan. Ia akan menjadi agak flamboyan untuk digunakan dalam persalinan dan pada masa yang sama ia akan menjadi bijak untuk mencipta saman untuk rundingan penting.

Sudah tentu, hanya menggunakan warna terung dalam imej tidak akan menjadi masalah, kerana ini adalah warna yang kaya dan berkuasa dalam tenaganya. Pilihan ini sesuai untuk wakil separuh manusia yang cantik dengan rambut merah, coklat atau coklat tembaga.

Walau bagaimanapun, jangan lupa tentang keserasian warna "terung" dengan warna lain dan peluang yang terhasil untuk mencairkan kecerahannya. Sebagai contoh, anda boleh memilih skirt atau seluar dari mana-mana gaya, diperbuat daripada kain berwarna terung, maka blaus, baju, pelompat harus mempunyai warna yang berbeza (contohnya, krim atau biru). Sebaliknya, dengan gabungan bahagian atas terung dan bahagian bawah yang ringan, anda juga akan dapat mengumpul bawang yang paling berjaya.

Juga pilihan yang menang ialah keputusan untuk memberi tumpuan kepada kasut, beg, tali pinggang atau selendang dalam warna terung. Tempat yang terang boleh memberikan imej anda yang sangat bersemangat, dan memakai kombinasi sedemikian akan menjadi lebih menyenangkan.

Kot berwarna terung patut diberi perhatian khusus. Ia bertindak sebagai peluang terbaik untuk mencipta mood yang baik pada musim luruh yang semakin pudar atau baru mula menghidupkan semula segala-galanya pada musim bunga. Anda pasti tidak akan bergabung dengan orang ramai kelabu dan menekankan gaya individu anda.

Sesi foto perkahwinan yang menarik boleh berlaku jika pengantin perempuan memilih pakaian putih klasik untuk dirinya sendiri, dan pengantin lelaki lebih suka sut yang diperbuat daripada kain berwarna terung dalam.... Selain itu, pengiring pengantin juga boleh berpakaian ungu dan dengan itu menekankan kecantikan seorang gadis.

Warna terung boleh disenaraikan dengan selamat sebagai universal (sudah tentu, tertakluk kepada peraturan tertentu mengenai penggunaan naungan ini).

Industri fesyen yakin bahawa "Terung" akan sesuai dalam gaya seperti kasual, vintaj, evibel, gothic, bergaya bandar, perniagaan, sukan. Ia akan menjadi tidak berjaya dalam arah yang romantis, di mana ia perlu untuk memberi keutamaan kepada warna cahaya dan lembut.

Di pedalaman

Seperti yang dinyatakan di atas, warna "terung" dianggap berat, tetapi ini tidak bermakna bahawa dengan itu tidak mungkin untuk mewujudkan suasana yang menyenangkan di pedalaman rumah anda. Perkara utama di sini ialah mengikuti peraturan gabungan dan memikirkan segala-galanya hingga ke perincian terkecil, saya memberi tumpuan kepada sikap saya terhadap naungan ini.

Salah satu arah yang paling popular yang sesuai dengan warna yang dimaksudkan ialah gaya vintaj. Aksesori mewah, dibuat dalam semua warna kuning, dengan sempurna menyerlahkan kekayaan "terung" dan mencipta suasana yang menyenangkan dan hangat di dapur, ruang tamu atau bilik tidur.

Jangan lupa tentang butiran aksen. Sebagai contoh, bahagian dalam salah satu bilik di rumah anda boleh dilakukan dalam warna yang menenangkan, dan satu-satunya perincian akan menarik perhatian tetamu kerana warnanya yang terang - terung. Ini boleh menjadi langsir atau bantal pada sofa yang diredam.

Dalam kosmetik dan pewarna rambut

Di kalangan profesional dalam industri kecantikan, terdapat pendapat yang meluas tentang pencelupan rambut dalam warna "terung", kerana tahap keselamatan mereka dipersoalkan. Namun begitu, terdapat sebilangan besar gadis dan wanita di sekeliling kita yang lebih suka cat "terung".

Cat warna ini akan kelihatan terbaik pada orang yang mempunyai mata coklat atau hijau, pada pemilik ton kulit yang sedikit pucat. Ramai yang berpendapat begitu lebih sejuk kulit, lebih baik aksen pada rambut akan menjadi. Tetapi jika kita bercakap tentang wakil warna kulit yang hangat, maka warna rambut terung dalam kebanyakan kes akan memberikan imej beberapa tahun tambahan.

Jika rambut anda secara semula jadi gelap, kemudian menggunakan pewarna warna terung, anda boleh memberikan kelantangan yang lebih semula jadi. Anda juga boleh mempertimbangkan teknik penyerlahan yang popular, yang boleh digunakan untuk mencipta rupa yang benar-benar unik dengan helaian berkilauan di bawah sinar matahari.

Sebelum membuat keputusan untuk mewarnai rambut anda dalam warna "terung", adalah penting untuk mempertimbangkan keutamaan anda dalam solek, barangan almari pakaian, gaya hidup.

Warna terang dan tepu sudah pasti akan membezakan anda daripada orang ramai, tetapi terdapat keperluan untuk mempertimbangkan semua nuansa dengan teliti. Apabila bercakap tentang item almari pakaian atau pilihan warna rambut, ia harus kelihatan sesuai dan sesuai dengan industri anda. Jika kita menyentuh isu dalaman rumah, maka anda perlu melakukan segala usaha supaya dari masa ke masa anda tidak bosan dengan unsur-unsur tertentu warna "terung".

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah