Haiwan peliharaan

Semua yang anda perlu tahu tentang makanan penyu

Semua yang anda perlu tahu tentang makanan penyu
Kandungan
 1. Gambaran keseluruhan spesies
 2. Pengeluar popular
 3. Nuansa pilihan

Penyu bukanlah haiwan yang sangat menuntut. Walaupun begitu, setiap pemilik harus menyediakan keadaan terbaik untuk haiwan kesayangannya. Unsur terpenting yang menentukan kesihatan dan kecergasan penyu ialah makanan.

Gambaran keseluruhan spesies

Makanan yang paling penting untuk penyu adalah hidup:

 • jentik-jentik nyamuk;

 • berudu dan katak kecil;

 • udang;

 • ikan;

 • siput air;

 • kumbang air.

Dari semasa ke semasa, anda boleh memberi cacing tanah kering dan pelbagai serangga - cengkerik, lipas.

Anda tidak boleh berlebihan dengan jumlah makanan asal haiwan, tetapi ia harus diutamakan dalam diet. Makanan tumbuhan tidak kurang pentingnya untuk kesihatan. Sebagai contoh, makanan penyu dalam keadaan semula jadi terdiri daripada purata 50% makanan haiwan dan 50% sayuran.

Sesuai untuk mereka:

 • pansy;

 • chamomile;

 • daun dandelion;

 • daun pisang;

 • tumbuhan akuarium;

 • Semanggi;

 • pakis;

 • raspberi;

 • strawberi dan buah-buahan lain.

Komponen penting dalam diet amfibia haruslah makanan yang kaya dengan kalsium. Anda boleh membeli makanan dalam pelet atau makanan sejuk beku.

Semua suapan yang tersedia secara komersial dibahagikan secara konvensional kepada:

 • asas;

 • istimewa;

 • makanan istimewa.

Diet utama mesti dipilih dengan mengambil kira umur dan jenis haiwan.

Terdapat makanan berasingan untuk penyu darat dan akuatik, yang, seterusnya, dibahagikan kepada makanan:

 • untuk kanak-kanak kecil;

 • dewasa;

 • muda.

Campuran komersil sedia dibuat sangat popular, tetapi ia tidak berbaloi untuk membeli makanan berasaskan sayur-sayuran sahaja. Pemakanan haiwan harus seimbang.

Pengeluar popular

Di kedai haiwan peliharaan moden, terdapat banyak pilihan makanan. Antara pengeluar domestik, menonjol "Tortilla" dan "Zoomir"... Bukan kualiti yang buruk suapan "Biodesign" dan dari pengeluar Czech Dajana.

Makanan India yang popular di bawah oleh Hindustan Animal Feeds... Syarikat itu mengeluarkan makanan untuk penyu akuatik dan penyu darat.

Tetra ReptoMin - dibuat untuk haiwan peliharaan akuatik, ia seimbang dan tergolong dalam kategori makanan ruji. Ia dibentangkan dalam bentuk tongkat. Borang ini sesuai untuk makanan dan apabila anda perlu mengeluarkan sisa. Ia mengandungi semua komponen penting untuk amfibia.

Untuk penyu muda, pilih yang istimewa Produk Tetra ReptoMin Babykerana ia telah direka bentuk untuk memenuhi keperluan amfibia aktif yang sedang berkembang. Yang terdiri daripada:

 • vitamin;

 • polipeptida;

 • unsur surih;

 • kalsium.

Bukan biorept Tropika yang buruk untuk penyu darat. Ia adalah makanan pelbagai ramuan dalam bentuk batang untuk makanan harian. Komposisi bahan mentah yang dipilih khas, terutamanya dari tumbuhan, memenuhi keperluan pemakanan penyu yang sedia ada. Haiwan menyukai rasa kayu yang indah, jadi mereka memakannya dengan senang hati. Campuran mineral dan vitamin D3 mempunyai kesan positif terhadap perkembangan tulang dan cengkerang yang betul, mencegah ubah bentuk dan masalah kesihatan serius yang lain.

Sangat popular makanan kering GAMMARUS Adakah krustasea kecil yang dikeringkan sehingga 25 mm panjang. Komponen utama ditangkap di perairan Laut Hitam dan dikeringkan di bawah sinar matahari. Oleh itu, suapan mengekalkan nutrien yang mempunyai kesan positif terhadap fungsi keseluruhan saluran gastrousus. Produk yang diterangkan adalah sumber yang kaya dengan protein yang mudah dihadam.

Untuk penyu muda patut dipilih Produk Hagen... Ia adalah makanan reptilia yang sangat baik yang direka untuk memenuhi keperluan walaupun haiwan peliharaan yang paling cerewet.

Bahan-bahan: tepung alfalfa dehidrasi, beras, gliserin, tepung gandum, kentang, tepung gluten jagung, tepung ikan, kalsium karbonat, minyak jagung, garam, magnesium, anise, kolin klorida, DL-metionin, endives kering dan betik, bawang putih, halia , ekstrak juniper, likuoris, lada, silikon dioksida, natrium bikarbonat, lesitin, ekstrak yis, kalsium-L-ascorpholine-2-monophosphate, zink oksida, vitamin E, asid nikotinik, β-karotena, kuprum sulfat, d-kalsium pantotenat, riboflavin , piridoksin hidroklorida, asid folik, sumber aktiviti vitamin K, kobalt karbonat, biotin, vitamin B12, vitamin A, D3.

Nuansa pilihan

Seperti yang telah disebutkan, diet dipilih secara berasingan untuk penyu darat dan akuatik. Lebih-lebih lagi, untuk marin dan untuk air tawar, ia juga akan berbeza.

Adalah sangat penting untuk memilih makanan yang kaya dengan mikronutrien. Kalsium dan fosforus membantu mencegah penyakit dan memastikan perkembangan tulang dan cengkerang yang betul. Dengan menyediakan makanan yang sesuai untuk penyu anda, anda menjaga bentuknya. Pastikan makanan yang anda beli adalah berkualiti tinggi, supaya haiwan kesayangan anda akan menikmatinya. Percayai pengeluar dipercayai yang telah berada di pasaran selama bertahun-tahun. Pengalaman mereka tercermin dalam kualiti produk yang ditawarkan.

Anda pasti harus membeli makanan yang kaya dengan vitamin kumpulan C, B, K. Mereka memudahkan penghadaman dan penyerapan makanan. Lebih-lebih lagi, mereka membantu mengeluarkan toksin dari badan, mempunyai kesan positif terhadap sistem imun. Pilih makanan yang memenuhi keperluan penyu anda.

Perlu diketahui bahawa makanan kering dan berbutir untuk penyu unggas air mempunyai kelemahan yang ketara - jika amfibia tidak memakannya, maka airnya cepat merosot, jadi lebih baik untuk mengeluarkannya dengan segera.

Makanan yang baik tidak pernah terlalu murah, dan ini adalah sesuatu yang perlu diingat. Bagi penyu bertelinga merah, makanan tiruan bukanlah pilihan terbaik. Walaupun mereka mempunyai faedah yang ketara, contohnya, mereka tidak perlu dimasak, tetapi makanan sedemikian tidak boleh dipanggil lengkap. Lebih baik memberikannya tidak lebih daripada sekali seminggu.Yang terbaik ialah jenama Reptomin, yang tidak begitu mudah didapati di bandar-bandar kecil.

Untuk reptilia Asia Tengah, anda boleh mencuba makanan berasaskan tumbuhan dan makanan haiwan. Ramai yang menanam salad dan sayur-sayuran lain sendiri, sementara yang lain lebih suka membelinya siap, kering. Adalah baik jika pembungkusan kelihatan dan kualiti suapan yang ditawarkan oleh pengilang boleh dinilai.

Menanam tumbuhan khas adalah pilihan yang bagus untuk penyu akuarium. Mereka bukan sahaja akan menghiasi akuarium, tetapi juga berfungsi sebagai makanan untuk penyu.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah