Haiwan peliharaan

Apakah jenis haiwan peliharaan yang lebih baik untuk dimiliki di apartmen?

Apakah jenis haiwan peliharaan yang lebih baik untuk dimiliki di apartmen?
Kandungan
 1. Anjing dan kucing baka besar dan kecil
 2. Haiwan kecil yang comel
 3. Amfibia dan reptilia
 4. burung
 5. Serangga

Haiwan di apartmen adalah kegembiraan! Mereka lucu dan spontan, terutamanya kanak-kanak akan gembira dengan penampilan haiwan peliharaan di dalam rumah. Kanak-kanak itu suka bermain dengan mereka, belajar menjaga dan bertanggungjawab. Sebelum membuat keputusan untuk mempunyai haiwan peliharaan di apartmen, anda perlu menimbang semua kebaikan dan keburukan. Mengambil kira keadaan hidup, ketersediaan masa lapang dan, tentu saja, citarasa dan pilihan setiap ahli keluarga.

Anjing dan kucing baka besar dan kecil

Anjing adalah haiwan yang bijak, mereka boleh dilatih dengan sempurna dan setia kepada tuannya dengan sepenuh hati. Haiwan ini memerlukan banyak perhatian kepada diri mereka sendiri, mereka memuja apabila mereka bermain, bercakap dan berjalan dengan mereka. Anjing boleh menjadi agak mengagumkan dalam saiz. Bagi pencinta haiwan besar, kami mempersembahkan 10 baka anjing terbesar teratas:

 • anjing serigala Ireland;
 • doberman;
 • Labrador;
 • Newfoundland;
 • anjing Jerman;
 • komondor;
 • St. Bernard;
 • Pengawas Moscow;
 • Anjing Gembala Caucasian dan Asia Tengah;
 • Inggeris, Sepanyol, Pyrenean dan Tibetan Mastiff.

Anjing besar adalah pelindung setia pemiliknya, ia tidak menakutkan dengannya berjalan dalam kegelapan.

Tetapi kandungan haiwan sedemikian mempunyai spesifiknya sendiri. Mereka mempunyai banyak tenaga yang perlu dilepaskan. Anjing itu perlu berjalan 2 kali sehari dan diberi masa yang cukup untuk berlari. Perlu diingatkan bahawa mengikut undang-undang, di tempat awam anjing itu mesti diikat dan di muncung.

  Kucing juga boleh mengejutkan dengan parameter mereka, sebagai contoh, ketinggian pada layu savana mencapai 1 m, dan beratnya ialah 20 kg. Kucing besar lain termasuk baka berikut:

  • Maine Coon;
  • chausie;
  • Perhutanan Norway;
  • Siberia.

  Kucing besar cantik! Mereka anggun, mengagumkan dan bangga.Mereka suka bermain dan berlari di sekitar apartmen. Sesetengah baka, seperti sabana, disyorkan untuk berjalan di atas tali. Walaupun kucing lebih berdikari daripada anjing, mereka juga menjadi terikat dengan pemiliknya dan bosan jika dia pergi untuk masa yang lama.

  Memelihara haiwan besar di dalam apartmen memerlukan ruang hidup yang luas.

  Tempat yang sesuai untuk mereka adalah kotej musim panas atau rumah persendirian. Kandang burung dan pondok bertebat dibuat untuk anjing. Haiwan itu berasa selesa dan tidak menakutkan orang lain dengan saiznya. Sekiranya apartmen kecil, maka lebih baik memilih baka anjing dan kucing yang lebih "padat". Bulldog, corgis, poodle, pomeranian akan menjadikan hidup anda lebih seronok dan pelbagai, dan kucing domestik British atau biasa yang "mewah" akan mengisi rumah dengan kehangatan dan keselesaan.

  Kucing dan anjing dari semua baka, tanpa mengira saiz, boleh merosakkan perabot atau mengoyakkan kertas dinding di tempat yang paling menonjol. Terutama haiwan remaja, kerana dia perlu berlari, bermain, mengasah gigi dan kukunya. Mereka membeli tiang menggaru khas untuk kucing itu, tetapi ia akan mengambil masa untuk membiasakannya. Pelbagai tulang sintetik dan mainan yang anda boleh mengasah gigi sesuai untuk anjing. Anda perlu membelinya di kedai khusus, ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan mainan itu selamat untuk anjing itu.

  Haiwan kecil yang comel

  Jika anda mahu kurang kerumitan - masukkan haiwan itu ke dalam sangkar. Dia tidak perlu dilatih tandas, berjalan dan membersihkan rambutnya di seluruh apartmen. Ia cukup untuk memilih rumah yang sesuai, menambah habuk papan, memberi makan haiwan dan menjaga kebersihan rumahnya. Mari kita huraikan dengan lebih terperinci haiwan yang dipelihara dalam sangkar.

  • Hamster ialah tikus yang lucu. Mereka suka berlari dalam roda, tidur meringkuk dalam bola dan makan, dengan lucu menyumbat pipi mereka dengan makanan. Terdapat banyak jenis tikus ini, berbeza dalam warna dan saiz. Yang paling popular adalah Angora dengan rambut panjang dan Syria, yang boleh menjadi emas, hitam, kelabu dan putih.
  • babi Guinea - haiwan dengan badan yang padat dan kaki pendek. Mereka boleh menjadi kulit kura-kura, berwarna putih atau merah. Pada siang hari, mereka sentiasa mengunyah sesuatu, seperti rumput, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kadang-kadang mereka mengeluarkan bunyi decitan yang menunjukkan rasa tidak puas hati atau kelaparan.
  • Tikus hiasan - tikus yang pintar dan cerdik. Boleh menerima latihan dan melekat pada pemiliknya. Mereka suka menghabiskan masa dalam pelukan mereka. Mereka bersih, melegakan diri mereka di satu sudut. Jika sangkar dibersihkan tepat pada masanya, tidak akan ada bau di apartmen.
  • Chinchillas - haiwan dengan bulu yang cantik, kerana itu mereka diburu dan dibiakkan di ladang khas. Tetapi haiwan ini disimpan di rumah. Mereka memerlukan sangkar yang luas, saiz minimumnya ialah 50 × 70 cm, atau lebih baik kandang burung. Pada siang hari, chinchilla biasanya tidur, dan pada waktu malam ia terjaga: ia makan, mengasah gigi, melompat dan sentiasa berdesir dengan sesuatu. Atas sebab ini, sangkar tidak boleh diletakkan di dalam bilik tidur.
  • Arnab hiasan - haiwan peliharaan yang tenang dan bersahaja. Haiwan itu boleh disimpan di dalam kandang burung yang luas atau di dalam sangkar kecil. Dalam kes kedua, yang "bertelinga" kadang-kadang mesti dilepaskan untuk melompat, duduk berterusan di ruang yang ketat mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan dan mood arnab.
  • Ferret - haiwan dengan badan yang memanjang dan kot bulu lembut. Jika anda memberi mereka kebebasan, mereka akan merangkak ke setiap celah dan menggerogoti seluruh apartmen. Oleh sebab itu, ramai orang lebih suka menyimpannya di dalam sangkar yang luas, membiarkannya berjalan beberapa kali sahaja sehari. Orang yang mempunyai deria bau yang tajam harus tahu bahawa haiwan itu mempunyai bau tertentu yang tidak semua orang suka.

  Sangkar dengan haiwan peliharaan diletakkan jauh dari draf dan cahaya matahari langsung.

   Mereka meletakkan sebuah rumah, mangkuk untuk makanan, tempat minum dan dulang di dalamnya. Bekas kecil dengan pasir halus juga dipasang, dengan bantuan haiwan membersihkan kot bulu mereka. Tidak sukar untuk menjaga rumah haiwan kesayangan anda: anda perlu membuang sisa makanan, menyegarkan air dan menukar habuk papan setiap 3-4 hari.

   Amfibia dan reptilia

   Mereka yang suka haiwan eksotik yang luar biasa harus memberi perhatian kepada amfibia dan reptilia.Bagi mereka, adalah perlu untuk melengkapkan terarium atau akuaterrarium di mana persekitaran yang dekat dengan keadaan semula jadi dicipta semula. Contohnya, persekitaran padang pasir, hutan hujan atau separa akuatik. Kami membentangkan senarai lengkap penduduk terarium yang paling bersahaja.

   • Achatina - siput bersaiz besar, boleh membesar sehingga 20-30 cm. Mereka tidak memerlukan perhatian khusus, mereka sangat mudah dijaga. Bekas dengan penutup dipilih sebagai rumah untuk mereka, bahagian bawahnya ditutup dengan lapisan tebal substrat gambut.
   • Newts - amfibia yang comel. Di rumah, mereka diselesaikan di dalam bekas yang diisi dengan air dengan kawasan darat - sebuah akuaterrarium. Newts mempunyai tempoh rehat dua minggu sekali setahun, mereka memilih tempat yang sesuai untuk diri mereka sendiri dan tidak menunjukkan sebarang aktiviti.
   • Gelangsar kolam - perenang yang sangat baik! Untuk kehidupan yang penuh, mereka juga memerlukan akuaterrarium, di mana, sebagai tambahan kepada lampu ultraviolet, lampu pijar diletakkan. Secara semula jadi, spesies penyu ini, selepas aktif berenang, suka berjemur di bawah sinar matahari.
   • Penyu Asia Tengah Merupakan haiwan yang sangat mesra dan damai. Dia boleh diajar untuk menyerahkan, kemudian, apabila bersentuhan dengan pemiliknya, dia tidak akan menyembunyikan kepalanya dalam cangkang. Terkandung dalam terarium kering yang luas. Jika anda memasukkan haiwan ke dalam bekas yang terlalu kecil, ia menjadi resah dan mungkin cuba mencari jalan keluar.
   • Tokek - cicak kecil dengan pelbagai warna. Pemula dinasihatkan untuk mempunyai tokek harimau bintang, juga dipanggil spotted eublefar. Tokek boleh melepaskan ekor mereka, tetapi anda tidak boleh memprovokasi mereka untuk ini, kerana yang baru tidak akan begitu licin dan cantik.
   • Katak - amfibia dengan tingkah laku yang menarik. Yang paling popular dan mudah dijaga ialah katak pokok bermata merah. Katak ini mempunyai warna yang cantik: jalur berwarna pada sisi badan hijau dan mata merah terang. Mereka boleh menukar warna bergantung pada keadaan luaran.
   • Ular - reptilia dengan perwatakan yang tenang. Terdapat banyak spesies yang berbeza dalam saiz, warna, tingkah laku dan keadaan penyimpanan. Terdapat ular kecil yang panjangnya tidak melebihi 12 cm, tetapi terdapat hanya gergasi yang tumbuh sehingga 10 m. Bagi pemula dari spesies mini, kami mengesyorkan ular jagung, dan bagi mereka yang mahukan haiwan yang lebih besar, ular raja California. , mencapai 1.5–2 m.

    Kebanyakan reptilia dan amfibia yang disenaraikan adalah pemangsa. Oleh itu, semua jenis serangga atau haiwan kecil harus ada dalam diet mereka.

    Contohnya, tokek diberi makan dengan labah-labah, lipas, lalat, dan seekor ular diberi makan tikus dan katak. Memberi makan ular bukanlah proses untuk mereka yang lemah jantung, jadi lebih baik meninggalkan pemeliharaan reptilia ini bagi mereka yang terlalu sensitif terhadap semua makhluk hidup.

    burung

    Jika anda ingin rumah anda dipenuhi dengan bunyi kicauan - dapatkan seekor burung. Mereka mudah diselenggara, anda boleh meninggalkannya untuk masa yang lama, dan mereka tidak berbau. Kelemahannya termasuk hanya sampah yang keluar dari sangkar dan bunyi yang dihasilkan oleh sesetengah spesies. Sekiranya anda ingin tidur pada hari cuti anda, lebih baik tutup sangkar dengan kain padat: burung berkelakuan senyap dalam gelap. Pertimbangkan burung paling popular yang dipelihara di rumah.

    • burung kakak tua - salah satu burung yang paling terang dan paling cantik. Selalunya, pangsapuri mengandungi budgie hijau atau biru. Tetapi terdapat banyak spesies lain yang menarik. Contohnya, kelabu, cockatoo, cockatiel, lovebirds. Seekor burung nuri boleh diajar bercakap; ramai yang membelinya untuk tujuan ini. Tetapi untuk membolehkan haiwan peliharaan bercakap, latihan harian diperlukan.
    • kenari - burung lincah dan tangkas. Mereka boleh diajar tangan. Sekiranya anda ingin mendengar nyanyian burung, maka lebih baik membeli burung kenari jantan, burung kenari betina tidak menyanyi.
    • Amadines - burung yang terang dan ceria. Sesetengah spesies mempunyai bulu yang sangat cantik. Selalunya terdapat burung kutilang zebra - burung berwarna abu dengan pipi merah yang ekspresif.

     Burung ternakan disimpan di dalam sangkar, yang dilengkapi dengan peminum, pengumpan dan hinggap.Untuk mengelakkan haiwan peliharaan daripada bosan, letakkan cermin dan gantung loceng.

      Sangkar tidak boleh diletakkan di tepi tingkap, haiwan peliharaan berbulu anda boleh diserang selsema dari draf. Burung adalah makhluk yang agak rapuh dan mudah cedera - ini harus diingat apabila anda mengambilnya.

      Spesies burung liar juga boleh disimpan di rumah. Jalak, bullfinch, siskin dan nightingale boleh hidup dengan baik dalam kurungan. Mereka membiasakan diri dengan pemiliknya dan berkomunikasi dengannya dengan senang hati. Ada yang melahirkan itik, burung ini tidak duduk di dalam sangkar, tetapi bergerak bebas di seluruh apartmen. Dia boleh dijinakkan, dia meminjamkan dirinya dengan baik untuk latihan. Dan supaya burung itu tidak rosak di sekeliling rumah, mereka memakai lampin.

      Serangga

      Jika anda ingin mengejutkan tetamu anda, dapatkan serangga eksotik: lipas Madagascar atau serangga kayu bersayap merah. Mereka disimpan dalam serangga dengan tanah dan tumbuhan hidup. Serangga memerlukan perhatian minimum, mereka tidak membuat bunyi atau bau. Bekas dengan haiwan peliharaan sedemikian tidak akan mengambil banyak ruang; ia boleh diletakkan dengan selamat di atas meja.

      Baru-baru ini, ladang semut atau formikaria semakin popular - ia adalah bekas telus, yang terdiri daripada beberapa ruang, di mana koloni semut dihuni.

      Anda boleh menonton kehidupan mereka, ia sangat mengujakan. Dalam koloni serangga ini, hierarki yang ketat dibentuk, masing-masing dengan profesion dan statusnya sendiri. Tidak sukar untuk menjaga sarang semut buatan, tetapi ia mesti dilakukan dengan kerap. Pemula dinasihatkan untuk memilih semut daripada keluarga myrmycin.

      Apa sahaja haiwan peliharaan yang anda ada di rumah, anda perlu bertanggungjawab ke atasnya. Ini adalah makhluk hidup, dan ia memerlukan penjagaan, walaupun yang paling minimum. Adalah perlu untuk mengira kekuatan dan keupayaan anda dengan betul: bolehkah anda memberi makan haiwan itu mengikut keperluannya, berjalan dengannya atau membersihkan sangkarnya tepat pada masanya. Nyawanya kini di tangan anda.

      Mengenai haiwan peliharaan, yang boleh disimpan tanpa kerumitan yang tidak perlu walaupun di dalam bilik kecil, diterangkan dalam video di bawah.

      tiada komen

      Fesyen

      kecantikan

      rumah