Peralatan ski

Semua tentang panjang tiang ski

Semua tentang panjang tiang ski
Kandungan
  1. Bagaimana untuk mengukur?
  2. Bagaimana untuk memilih saiz yang betul?
  3. Bagaimana untuk memendekkan dan membina?

Dalam sukan ski, pemilihan tiang ski dengan saiz yang betul selalunya menjadi isu penting supaya senang dan selesa untuk diamalkan. Untuk menentukan perkadaran dengan betul, terdapat beberapa peraturan.

Bagaimana untuk mengukur?

Panjang tiang ski ditunjukkan oleh pengeluar, ia ditentukan dari satu hujung ke hujung yang lain... Tetapi adalah penting bagi pemain ski untuk mengukur jarak dari pangkalan tajam ke titik di mana kord tangan dipasang. Untuk mengaitkan saiz, anda perlu mengukur ketinggian seseorang. Atlet mesti memakai but khas di mana tunggangan akan berlaku. Beberapa sentimeter ini penting apabila memilih tiang ski yang betul.

Pada awal pembelajaran sukan ini, kanak-kanak mempunyai keutamaan untuk menunggang ski pendek. Mereka biasanya tidak memerlukan tongkat khas. Tetapi dengan usia, saiz ski berubah, dan dengan ini terdapat keperluan untuk memperoleh atribut untuk mereka. Dan adalah penting dari awal lagi untuk mempelajari cara memilih kayu dengan betul.

Semasa pertandingan, ukuran biasanya dibundarkan kepada seluruh sentimeter yang terdekat. Sebagai contoh, panjang 109.3 cm bersamaan dengan 109 cm. Begitu juga, dengan penunjuk 105.7, panjangnya dikurangkan kepada 106.

Bagaimana untuk memilih saiz yang betul?

Pemilihan tiang ski dijalankan untuk pergerakan klasik dan luncur... Terdapat garis panduan yang diterima umum untuk mengira saiz optimum untuk meluncur. Daripada kadar pertumbuhan, anda perlu menolak 20 cm Ketinggian tiang ski harus sepadan dengan nilai yang terhasil. Formula ini sesuai untuk kebanyakan pemain ski. Sebagai contoh, dengan ketinggian 180 cm, panjang kayu yang boleh diterima ialah 160 cm. Tetapi formula ideal untuk mengira: ketinggian x 0.9 ialah panjang tepat kayu.

Anda boleh memilih saiz dalam gerakan klasik seperti berikut - 30 cm ditolak daripada nilai ketinggian. Dengan ketinggian 180 cm, saiz kayu hendaklah 150 cm. Formula yang tepat kelihatan seperti ini: ketinggian x 0.83. Persekutuan Ski mempunyai peraturan yang mengehadkan panjang tiang ski:

  • dalam kursus klasik ketinggian tidak boleh melebihi 83% daripada ketinggian atlet;
  • ketika meluncur ketinggian mestilah tidak melebihi 100% daripada ketinggian atlet.

Jika anda tidak mengikut pengiraan ini, anda boleh mendatangkan kemudaratan yang besar kepada kesihatan anda. Jika kayu lebih pendek, otot di kawasan bahu tidak akan berfungsi. Dengan dimensi yang salah, menunggang hanya akan membawa ketidakselesaan. Seorang pemain ski yang tidak berpengalaman mungkin tidak memahami bahawa ada sesuatu yang tidak kena, dan sementara itu, keadaan otot akan merosot, kerana ia tidak akan berfungsi dengan baik.

Itulah sebabnya sangat penting untuk memilih saiz tiang ski yang ideal untuk setiap orang secara individu. Terdapat tanda khas yang dibenarkan, dengan mengambil kira umur, ketinggian dan panjang tiang ski yang sepadan.

Dewasa

Ketinggian, m

Panjang, cm

Klasik

rabung

1,5

120

130

1,55

125

135

1,6

130

140

1,65

135

145

1,7

140

150

1,75

145

155

1,8

150

160

1,85

155

165

1,9

160

170

1,95

165

175

Kanak-kanak

Ketinggian, m

Panjang, cm

Klasik

rabung

1

75

3

1,1

80

4

1,15

85

5

1,2

90

6

1,25

95

7

1,3

100

8

1,35

105

9

1,4

110

10

1,45

115

11

Jadual-jadual ini sangat memudahkan masalah memilih saiz yang betul. Dengan bantuannya, mudah untuk mengelakkan kecederaan dan kerosakan daripada pilihan yang salah. Terdapat peraturan yang tidak dinyatakan bahawa panjang menunjukkan ketegaran produk. Begitu juga di sini, jika model yang dipilih ternyata agak lembut, maka versi yang lebih panjang jelas diperlukan.

Selain ketinggian, pilihan juga dipengaruhi oleh berat badan seseorang. Setiap bahan dari mana produk dibuat mempunyai ciri dan sifat tersendiri.

Bagaimana untuk memendekkan dan membina?

Selalunya terdapat situasi apabila ski diberikan sebagai hadiah daripada seseorang atau "oleh warisan." Kanak-kanak menunjukkan keinginan, dan nampaknya sudah ada ski di rumah, tetapi ketinggian kanak-kanak itu belum lagi sesuai untuk model khusus yang ada. Dan ini sering berlaku: ia menjadi perlu untuk menukar saiz kayu. Ini boleh dilakukan di tempat khas, atau anda boleh melakukannya sendiri. Di samping itu, keperluan untuk menggantikan bahagian yang berbeza juga timbul sekiranya terdapat pelbagai kerosakan, kerana ia cenderung haus dari semasa ke semasa. Mengganti bahagian kelihatan seperti tugas yang mudah berbanding dengan mengubah saiz. Tetapi pada hakikatnya ini tidak sama sekali, mengubah saiz juga mudah untuk dilaksanakan.

Anda boleh memendekkan sendiri panjangnya. Ia hanya penting untuk mengambil semua yang anda perlukan, cuba sedikit - dan hasilnya tidak akan membuat anda menunggu. Untuk melakukan ini, anda memerlukan: pengering rambut (digunakan dalam pembinaan) atau air masak, gergaji besi, pita scotch dan gam cair panas. Anda perlu memulakan kerja dari sisi di mana pemegangnya terletak. Anda tidak boleh mula menggergaji dari bawah - di sana pangkalnya menyempit, dan ada kemungkinan kaki tidak akan pergi ke tempat yang sepatutnya.

Anda perlu memotong sekali. Dan di sini perkara utama bukanlah untuk salah mengira, anda perlu mengukurnya setepat mungkin. Pemegang mesti dihidupkan. Adalah penting untuk memahami berapa lama anda perlu memendekkan. Anda perlu mengukur dengan pemegang, kerana mereka juga individu, masing-masing mempunyai kesesuaian sendiri, jadi saiznya mempunyai ciri tersendiri.

  • Langkah 1. Pertama, asingkan pemegang dari pangkalan. Ia melekat pada gam cair panas, jadi anda perlu memanaskannya. Kemudian ia akan mudah untuk mengeluarkannya. Anda boleh memanaskannya dengan pengering rambut, atau anda boleh memasukkannya ke dalam air mendidih selama 5 minit. Tetapi dalam kes air, anda mesti memasukkannya ke dalam beg supaya tidak merosakkan lapisan atas salutan. Apabila memproses dengan pengering rambut, anda tidak boleh berlama-lama di satu tempat, jika tidak, ia mungkin cair. Ia perlu untuk memintas seluruh permukaan dengan lembut dan sama rata dengan udara panas.
  • Langkah 2. Dengan bantuan gergaji besi, bahagian yang berlebihan digergaji. Tongkat boleh dipecahkan kepada beberapa lapisan. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, pita pelekat digunakan. Ia mesti dilekatkan pada tapak pemotongan.
  • Langkah 3. Anda sudah boleh menggunakan gam cair panas dan gam pemegangnya. Jika gam telah membeku, dan pemegangnya tidak mempunyai masa untuk melekat, maka anda boleh mengeluarkannya dengan cara awal yang sama.

Kaedah ini agak mudah dan bersahaja.Dengan cara ini anda boleh melaraskan mana-mana tiang ski kepada saiz yang betul.

Untuk maklumat tentang cara memendekkan tiang ski sendiri, lihat video seterusnya.

Tetapi ia berlaku bahawa panjang, sebaliknya, tidak mencukupi. Dalam kes sedemikian, orang telah belajar untuk menambah panjang ini. Anda juga boleh menambah panjang sendiri. Proses ini sedikit lebih rumit, tetapi adalah mungkin untuk mengatasinya juga. Dengan kanak-kanak, kesukaran yang berterusan ialah pertumbuhan mereka meningkat, kerana ini, tongkat mesti sentiasa berkembang bersama mereka. Prosedur ini juga boleh dilakukan dengan mudah sendiri. Anda perlu mengambil kayu, lebih tepat lagi, kawasannya berhampiran pemegang. Melihat tempat di bawah pemegang (jatuhkan kira-kira 15 cm). Masukkan paip aluminium dengan lebar yang sesuai ke dalam bahagian yang terhasil. Keseluruhan struktur yang terhasil boleh diikat dengan pita elektrik. Anda perlu membalut serapat mungkin. Kaedah ini telah terbukti selama bertahun-tahun, tiang ski memanjang seperti itu boleh bertahan selama beberapa tahun. Lebih-lebih lagi, dari masa ke masa, ia menjadi perlu untuk menambah panjangnya semula.

Tiang ski adalah elemen penting untuk memastikan keseimbangan yang tepat. Mereka memungkinkan untuk menolak dengan jelas permukaan yang diliputi salji. Ini bukan proses yang mudah, jadi pilihan harus didekati dengan tanggungjawab mutlak. Jika anda menggunakannya dengan betul, anda boleh merasakan semua fungsinya sendiri. Bermain ski itu sendiri adalah menyeronokkan. Ini adalah sukan yang hebat dan rekreasi aktif yang boleh meningkatkan kesihatan anda.

Perkara utama adalah dengan cekap mendekati mana-mana perniagaan. Anda perlu dapat membuat kualiti tunggangan juga. Oleh itu, sangat penting untuk memilih alat yang betul.

Untuk maklumat tentang cara membina tiang ski di rumah, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah