Peralatan ski

Memilih tiang ski untuk gerakan klasik

Memilih tiang ski untuk gerakan klasik
Kandungan
 1. Varieti
 2. Bagaimana untuk memilih saiz?
 3. Apa lagi yang perlu dicari semasa memilih?

Bermain ski membawa banyak keseronokan dan faedah kesihatan. Walau bagaimanapun, untuk memulakan aktiviti kegemaran anda, anda perlu membuat persediaan yang betul. Perhatian harus diberikan bukan sahaja kepada pemilihan ski, but, sut, tetapi juga tiang, tanpa ski adalah mustahil.

Varieti

Tiang ski untuk ski klasik boleh dibuat daripada bahan yang berbeza.

 • gentian kaca... Inventori yang murah, ringan, tetapi mudah bengkok dan pecah. Sesuai untuk berjalan di laluan ski khas.
 • Karbon... Bahan ringan, mempunyai ketegaran yang baik, kekuatan, dan mampu menahan beban berat. Sesuai untuk kedua-dua berjalan kaki biasa dan untuk penyertaan dalam latihan sukan atau pertandingan.
 • aluminium... Pilihan bajet adalah tahan lama, sangat sukar. Peralatan ini sesuai untuk menunggang di tempat yang telah disediakan trek. Dalam kes lain, disyorkan untuk memilih model ringan.
 • Bahan komposit dengan penambahan grafit. Teknologi terkini membolehkan anda membuat inventori dengan sifat kekuatan tinggi. Komposisi sedemikian mempunyai rintangan haus yang hebat.
 • titanium... Bahan ini mempunyai kekuatan tinggi, ketahanan, ringan. Ia digunakan untuk mencipta peralatan untuk sukan profesional.

Terdapat tiga jenis tiang ski.

 • Langsung... Model serba boleh sesuai untuk atlet pemula dan berpengalaman.
 • Dengan selekoh... Model hanya digunakan dalam sukan. Ia membantu meningkatkan aerodinamik pada kecerunan menuruni bukit.
 • Teleskopik... Model mudah dibongkar dan dipasang. Mereka paling kerap digunakan oleh pelancong ski dalam lawatan ski.

Bagaimana untuk memilih saiz?

Saiz tiang ski mesti dipadankan dengan ketinggian anda. Ini membantu mengekalkan keseimbangan semasa menunggang. Sekiranya saiznya terlalu besar, maka beban pada lengan, bahu meningkat, dan kaki berehat. Tangan perlu dinaikkan melebihi normal, tidak perlu bengkok di siku. Semua ini menjejaskan tunggangan yang betul semasa menunggang, serta pintu masuk ke sudut. Jika saiznya kecil, maka tiada beban pada otot lengan dan bahu. Masa untuk membelok apabila menunggang dipendekkan, sokongan hilang. Lenturan yang berlebihan membawa kepada ketegangan di bahagian bawah belakang, dan pada masa akan datang - kepada sakit belakang. Kerja seimbang semua kumpulan otot mengelakkan kecederaan yang tidak perlu, kekakuan yang berlebihan, dan keletihan yang cepat. Saiz yang betul membolehkan anda menggunakan teknik menunggang yang betul, yang sangat penting untuk pemula.

Peraturan untuk pemilihan tiang untuk ski merentas desa mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Untuk gerakan klasik, ketinggian kayu ditentukan dengan menolak 25 hingga 30 cm dari ketinggian pemain ski dalam cm. Dan ketinggian juga boleh dikira menggunakan formula dengan mendarabkan pekali 0.83 dengan ketinggian. Oleh itu, panjang sebatang kayu yang boleh diterima adalah tidak lebih daripada 83% ketinggian seseorang. Penunjuk yang diperlukan dibentangkan dalam bentuk jadual, di mana saiz tiang ski yang sesuai sepadan dengan ketinggian tertentu. Sebagai contoh, untuk klasik dengan ketinggian 165 cm, ketinggian kayu ialah 136.95 cm, dengan ketinggian 175 cm, ketinggian kayu ialah 145.25 cm. Pembundaran perseratus kepada nombor bulat dibenarkan.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa saiz tiang ski ditentukan dari hujung ke titik lampiran lanyard. Ketinggian atlet diukur dalam but ski.

Apa lagi yang perlu dicari semasa memilih?

Adalah disyorkan untuk menyemak inventori yang beroperasi sebelum membeli. Untuk melakukan ini, anda perlu memegangnya di tangan anda pada sudut yang berbeza. Kayu itu hendaklah dipegang dengan selamat di tangan anda. Cengkaman bergetah menghalang sebarang geseran atau gelongsor. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada sebarang ketidakselesaan. Komponen tambahan yang disertakan dengan ski juga mempunyai ciri tersendiri. Mereka mudah diganti, tetapi lebih dinasihatkan untuk segera memilih peranti yang sesuai.

 • Pen... Model berbeza dalam bentuk pelaksanaan, bahan pembuatan. Anda boleh mencari pemegang yang diperbuat daripada getah atau plastik yang dirawat. Varian berasaskan gabus lebih biasa ditemui pada tiang sukan profesional. Mereka dicirikan oleh kadar lekatan yang tinggi, kekonduksian terma yang rendah. Model moden adalah ringan dan selesa.
 • Lanyard... Untuk pembuatan inventori, kulit asli sering digunakan. Dan juga anda boleh menemui lanyard yang diperbuat daripada gentian sintetik berkekuatan tinggi. Dalam satu kes atau yang lain, mereka harus lembut, mudah digunakan. Tali biasa sesuai untuk bermain ski. Untuk sukan, lebih baik memilih injap. Mereka menggenggam erat pergelangan tangan, yang memungkinkan untuk menggunakan teknik menunggang sukan. Adalah disyorkan untuk membeli model dengan keupayaan untuk menyesuaikan saiz.
 • cakar... Peralatan diperlukan untuk menyediakan sokongan, oleh itu keselamatan. Apabila bermain ski di trek khusus, anda boleh membeli kaki kecil. Jika anda merancang berjalan di tempat yang tidak ada trek, maka lebih baik memilih saiz yang besar.
 • buah tangan... Terdapat pilihan dalam bentuk kon, serta dalam bentuk titik dengan gigi. Model diperbuat daripada logam kekuatan tinggi. Terdapat pilihan dengan salutan tergalvani. Petua mempunyai berat yang berbeza. Mereka boleh diubah bergantung pada kesan yang diingini.

Adalah disyorkan untuk membeli peralatan sukan di kedai khusus. Antara pengeluar yang mempunyai reputasi baik untuk menghasilkan produk berkualiti ialah syarikat Austria Atomic, Ketua syarikat Amerika.

Sebagai tambahan kepada ciri teknikal, nama jenama, anda juga harus memberi perhatian kepada penampilan, warna.Sebarang perkara kecil boleh membawa ketidakselesaan dan menghalang pencapaian matlamat anda.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah