Peralatan ski

Semua tentang kekakuan but ski

Semua tentang kekakuan but ski
Kandungan
 1. Apakah itu dan apakah kesannya?
 2. Apa yang berlaku?
 3. Bagaimana untuk menentukan?
 4. Apakah kekakuan yang harus anda pilih?

Ketegaran but ski memainkan peranan khas dalam memilih pilihan terbaik. Jika anda melakukan ini secara tidak betul, anda boleh menghadapi beberapa masalah, termasuk masa operasi yang singkat. Mari bercakap tentang topik ini dengan lebih terperinci.

Apakah itu dan apakah kesannya?

Kekakuan but ski dicirikan oleh keupayaan mereka untuk menahan beban jangka panjang. Pilihan kekakuan but yang betul bermakna apabila but ditekan pada ski, sentuhan dengan lereng gunung akan menjadi sangat harmoni. Dalam kes ini, atlet akan berasa selesa.

Memilih jenis kekakuan yang diperlukan untuk ski alpine hendaklah berhati-hati. Pilihan dibuat bergantung pada beberapa parameter:

 • berapa berat seseorang yang bermain ski;
 • apakah ketinggian pembeli yang akan membeli but ski;
 • dalam rupa bumi yang akan ditunggangi oleh atlet;
 • betapa profesional seseorang itu meluncur, jenis pengalaman yang dia ada.

Jika indeks kekakuan tidak mencukupi, tidak akan ada interaksi harmoni antara but dan ski. Ramai orang berfikir bahawa nilai penting parameter ini meningkatkan operasi kasut. Tetapi ini tidak berlaku. Sekiranya tiada ubah bentuk, kaki tidak akan bengkok di kawasan lutut, yang menjadikan kerja seseorang dalam kedudukan tegak lebih sukar.

Kekakuan but ski menjejaskan tahap kebolehgerakan. Di samping itu, pilihan yang terlalu tegar akan menyusahkan untuk ditanggalkan atau dipakai.

Apa yang berlaku?

Tahap kekakuan adalah salah satu petunjuk yang paling penting. Ia membolehkan anda menentukan betapa selesanya pemain ski untuk bermain ski menuruni bukit. Indeks harus dipilih bergantung pada tahap profesionalisme dan umur.

 • Tahap indeks bermula pada 50 dan berakhir pada 80, bermakna bahawa kasut adalah salah satu jenis yang paling lembut. Jika anda memilih model sedemikian, maka ia tidak akan bertahan lama. Biasanya selepas satu musim ia perlu ditukar. Selain itu, pilihan but ski ini sesuai untuk kanak-kanak yang mempunyai kaki yang semakin membesar, yang membawa kepada perubahan kasut yang kerap.
 • Nilai indeks sama dengan 80-90 unit, menunjukkan bahawa kasut mempunyai kekerasan sederhana lembut. Biasanya, model sedemikian dipilih untuk wanita yang baru-baru ini mula bermain ski. Semasa kelas, mereka merasakan tahap keselesaan maksimum.
 • Wakil-wakil separuh manusia yang kuat tidak sepatutnya memilih indeks kurang daripada 90 untuk diri mereka sendiri. Nilai optimum dianggap sebagai nilai yang sama dengan 100 unit. Dengan berat badan yang besar, mereka membuat pilihan yang memihak kepada pilihan dengan kekakuan sama dengan 110 hingga 130.

Dalam sesetengah kes, nilai kekakuan boleh menjadi lebih tinggi. Bagi profesional dengan berat badan yang mengagumkan, pilih model dengan tahap ketegaran melebihi indeks 140-150 unit.

Bagaimana untuk menentukan?

Untuk memilih pilihan yang paling sesuai, anda harus menilai dengan teliti indeks kekakuan. Tidak sukar untuk mengenalinya. Biasanya nilai ini ditunjukkan pada tanda harga. Kategori ini ditulis bersebelahan dengan parameter seperti saiz kasut.

Anda juga boleh melihat indeks pada but ski itu sendiri. Saiz ditunjukkan di dalam kasut. Ia juga boleh dilihat pada tajuk. Di bahagian pertamanya sudah ada tahap magnitud.

Kasut harus dicuba untuk melihat betapa selesanya. Untuk penilaian yang betul tentang parameter sedemikian, pakai kasut dan berjalan di dalamnya. Ini biasanya mengambil masa beberapa minit sahaja.

Jika anda tidak berjaya membuat keputusan sendiri mengenai model dan kekakuan optimum, anda harus menghubungi pengurus jualan. Dia akan memilih pilihan yang paling sesuai untuk semua orang. Di samping itu, pakar akan memberitahu anda apa kebaikan dan keburukan but ski.

Apakah kekakuan yang harus anda pilih?

Tahap kekerasan ditunjukkan sebagai indeks. Ia mempunyai kriteria tersendiri bagi setiap kategori atlet.

 1. Penunjuk dari 50 hingga 80 unit adalah tipikal untuk kasut lembut. Nilai ini harus dipilih untuk atlet pemula. Ini amat penting untuk kanak-kanak, serta kanak-kanak perempuan yang baru mula bermain ski dari pergunungan.
 2. Apabila memilih model kanak-kanak, anda harus memberi perhatian kepada betapa lembut dan selesa model itu.
 3. Bagi wanita meluncur di peringkat profesional, but ski dengan tahap kekerasan 80 hingga 90 unit diambil.
 4. Pemula lelaki boleh memilih model untuk diri mereka sendiri dengan indeks kekakuan bersamaan dengan 80–90 unit.
 5. Dengan berat badan yang rendah dan tahap latihan purata, wakil separuh manusia yang kuat boleh membeli but dengan kekakuan yang sama dengan 90 hingga 100 unit.
 6. Dengan berat badan melebihi tanda 100 kg, anda harus mengambil but dengan indeks lebih daripada 100 unit.
 7. Pemilihan model yang lebih tegar dengan indeks bersamaan dari 110 hingga 130 unit adalah optimum untuk bermain ski jika atlet mempunyai tahap latihan yang baik.

Dalam kes pemilihan kasut ski yang betul, seseorang menerima caj tenaga yang sangat baik, yang membolehkannya mengawal ski. Ini memungkinkan untuk menunggang tanpa memikirkan kesulitan yang dihadapi dalam perjalanan, yang boleh menjadi penghalang untuk mencapai matlamat yang ditetapkan.

Kekakuan but ski adalah penting. Ia mesti dipilih dengan betul untuk menjadikan perjalanan itu selesa. Untuk setiap kategori pemain ski, versi kekakuannya sendiri adalah sesuai.

Anda boleh mengetahui nilai ini jika anda melihat bahagian dalam kasut atau melihat tanda harga.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah