Gaya dan model pakaian

Pakaian Peplum - rupa yang berani

Pakaian Peplum - rupa yang berani
Kandungan
 1. Untuk siapa ia sesuai?
 2. Kelebihan Basque
 3. Pilihan Basque
 4. Pakaian sarung
 5. Dengan lengan baju
 6. Dengan kereta api
 7. Kain
 8. Panjang
 9. Warna popular
 10. Petang
 11. Perkahwinan
 12. Patutkah anda memakainya penuh?
 13. pakai apa?
 14. Aksesori
 15. Kasut

Apa itu Basque, setiap gadis yang ingin mengikuti fesyen tahu. Jika anda tidak pernah menemui elemen pakaian ini sebelum ini, mari kami jelaskan: peplum ialah lipatan lebar pada pinggang pakaian atau skirt.

Pakaian berwarna beige dengan peplum

Orang Basque mendapat namanya sebagai penghormatan kepada orang yang mendiami salah satu wilayah Sepanyol - orang Basque, kerana ia merupakan perincian tradisional pakaian kebangsaan mereka. Pada pertengahan abad yang lalu, peplum menjadi sangat bergaya, tetapi digunakan sebagai hiasan untuk baju hujan dan kot.

Kemudian unsur pakaian ini dilupakan untuk masa yang lama, dan mereka mengingatinya baru-baru ini. Hari ini, pakaian peplum sangat popular.

Untuk siapa ia sesuai?

Peplum bukan sahaja hiasan, tetapi juga bahagian fungsional pakaian. Tujuannya adalah untuk membetulkan kecacatan angka secara visual. Biasanya basque terletak tepat di bawah garis pinggang, dengan itu meningkatkan perbezaan antara pinggul dan pinggang. Bagi kanak-kanak perempuan dengan jenis badan "segi empat tepat", sifat peplum ini akan sangat berguna.

Di samping itu, basque akan membantu mengimbangi bahu yang luas - ciri figura yang sering dimiliki oleh atlet dan gadis tinggi. Sekiranya anda perlu mengalihkan perhatian dari perut yang menonjol, maka pakaian dengan peplum akan membantu anda dengan ini.

Kelebihan Basque

 • Kehadiran peplum membantu untuk menyamarkan beberapa kelemahan angka - kualiti yang sangat penting untuk mana-mana pakaian. Di samping itu, pakaian ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan yang berbeza ketinggian dan binaan. Satu-satunya pengecualian ialah mereka yang mempunyai bentuk berbentuk pir. Dalam kes mereka, basque menjadikan bahagian bawah badan lebih berat.
 • Peplum boleh menghiasi pakaian yang paling ringkas.Untuk masa yang lama dia kekal di pinggir fesyen, tetapi selama beberapa musim berturut-turut dia muncul dalam koleksi pakaian pereka terkenal. Ini bermakna kita boleh bergantung pada fakta bahawa pakaian peplum akan menjadi popular untuk masa yang lama akan datang.
Pakaian Peplum - kelebihan mereka

Pilihan Basque

Peplum panjang kelihatan seperti skirt yang dipakai di atas gaun. Kesan ini dipertingkatkan jika peplum diperbuat daripada fabrik dengan warna atau tekstur yang berbeza.

Double Basque - elemen yang dijahit daripada dua lapisan fabrik. Peplum ini biasanya lebih pendek dan lebih melengkung daripada versi klasik.

Basque yang tidak lengkap, tidak seperti pepejal, tidak menduduki keseluruhan tali pinggang pakaian. Sebagai peraturan, ia diwakili oleh "sayap" yang menonjol di sisi pakaian.

Peplum tidak simetri - variasi paling moden bagi perincian pakaian ini. Di satu pihak, ia lebih pendek, dan di sisi lain, lebih panjang. Basque juga tergolong dalam jenis ini, yang membentuk sejenis bau.

Pakaian sarung

Peplum boleh menghiasi pakaian dalam hampir semua gaya, tetapi ia kelihatan paling mengagumkan pada pakaian dengan siluet yang sempit.

Pakaian Sarung Peplum Kelabu Lengan Panjang

Gaun sarung peplum telah menjadi klasik sebenar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pakaian ini kelihatan sangat feminin dan elegan. Lagipun, kes adalah menang-menang dengan sendirinya, dan penambahan peplum menjadikannya sangat canggih. Gaun sarung peplum sesuai untuk pelbagai majlis, dari kerja hingga menari, itulah sebabnya gadis di seluruh dunia sangat menyukainya.

Dengan lengan baju

Kita masih ingat bahawa peplum pada asalnya digunakan sebagai hiasan untuk pakaian luar wanita. Mungkin itulah sebabnya dia kelihatan begitu baik pada gaun lengan panjang. Perkara utama ialah skirt tidak terlalu subur. Adalah lebih baik jika ia disempitkan, sebagai contoh, "pensel". Lengan panjang menambah penjimatan pada pakaian, tetapi peplum yang menggoda mengimbangi keseriusan tambahan imej.

Terdapat juga model pakaian dengan peplum, yang mempunyai lengan pendek. Pada masa yang sama, lengan selalunya dalam bentuk asal, yang menjadikan imej itu agak mewah.

Pakaian Peplum Lengan Pendek

Dengan kereta api

Pakaian dengan kereta api biasanya menjadi pilihan untuk majlis yang paling istimewa. Selalunya, pakaian sedemikian dipilih oleh pengantin perempuan, memberi penghormatan kepada tradisi perkahwinan Eropah. Baru-baru ini, basque telah memasuki fesyen perkahwinan, jadi di salun anda boleh menemui model pakaian dengan basque, dengan lancar bertukar menjadi kereta api. Lihat foto - pakaian sedemikian kelihatan sangat cantik dan luar biasa. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa sebilangan garis mendatar "meratakan" angka itu, jadi pilihan ini hanya sesuai untuk gadis yang agak tinggi.

Kain

Agar peplum mengekalkan bentuknya, ia mesti dijahit dari kain padat atau dari bahan dua lapisan. Tiada keperluan fabrik untuk pakaian itu sendiri.

Pakaian sut peplum

Pakaian dengan peplum boleh dibuat daripada kain semula jadi atau sintetik, nipis atau padat, elastik atau tidak. Anda hanya perlu memilih, berdasarkan idea anda sendiri tentang kecantikan, ciri-ciri angka, musim dan format acara. Anda boleh menggabungkan beberapa jenis fabrik dalam satu model sekaligus. Sebagai contoh, pakaian dan peplum boleh dibuat daripada jersi, dan lengan boleh dibuat daripada guipure.

Panjang

Peplum boleh hadir pada pakaian dengan skirt mana-mana panjang - dari mini hingga maxi. Tetapi peplum itu sendiri mestilah lebih pendek daripada pakaian, jika tidak, keseluruhan kesan akan hilang.

Panjang baju peplum

Panjang hingga ke lantai

Pakaian dengan peplum sentiasa kelihatan elegan, tetapi terutamanya untuk majlis-majlis khas anda perlu memilih pakaian malam dengan skirt setinggi lantai. Peplum kelihatan sangat mengagumkan pada skirt panjang yang sempit. Elemen ini sering dihiasi dengan gaun siluet dengan skirt yang sesuai dengan pinggul dan melebar tajam ke bawah. Paling menarik, gaya ini sesuai dengan gadis tinggi dengan jenis angka jam pasir.

Midi

Pakaian dengan skirt pertengahan panjang adalah yang paling popular kerana ia sesuai untuk pelbagai situasi; mereka selesa dan elegan. Gaun midi dengan peplum kelihatan sangat bagus dengan skirt pensel.

Pakaian Kasual Peplum Midi

Sekiranya pakaian sedemikian dibuat dalam skema warna yang terkawal dan ia cukup tertutup, agak mungkin untuk muncul di dalamnya di pejabat.Pakaian yang lebih cerah sesuai untuk perhimpunan tidak formal.

Pendek

Pakaian pendek adalah pilihan terbaik untuk pesta, kerana ia sangat selesa untuk menari! Seorang gadis dalam pakaian koktel dengan peplum sentiasa menarik perhatian, kerana elemen ini membawa pesona unik kepada pakaian itu. Basque menjadikan pakaian itu lebih genit dan suka bermain, jadi dalam pakaian ini anda akan menangkap pandangan mengagumi sepanjang petang.

Warna popular

hitam

Gaun hitam dengan peplum boleh menjadi sama ada klasik dalam almari pakaian kerja atau pakaian untuk keluar. Ia semua bergantung pada ciri model.

Gaun hitam dengan skirt peplum dan pensil

Sebagai contoh, skirt pendek dan garis leher akan sesuai dalam suasana tidak formal, tetapi untuk acara perniagaan atau kebudayaan adalah lebih baik untuk memilih sesuatu yang lebih formal. Warna hitam dalam kombinasi dengan peplum mempunyai keupayaan untuk memodelkan angka itu, menghapuskan beberapa kekurangannya.

putih

Warna putih mengelilingi gadis itu dengan aura kesucian dan tidak berpengalaman, tidak kira berapa umurnya. Wanita muda dalam pakaian putih hanya membangkitkan emosi positif pada orang di sekeliling mereka, kerana warna ini dikaitkan dengan permulaan yang baik.

Pakaian Peplum Putih Tanpa Lengan

Gaun putih tidak semestinya pakaian pengantin perempuan. Sebagai tambahan kepada perkahwinan, terdapat banyak situasi lain di mana gaun putih dengan peplum akan sangat sesuai, contohnya, prom, tayangan perdana teater, dll.

merah

Dalam pakaian lain tidak seorang wanita berasa menarik dan menggoda seperti dalam merah. Gaun merah adalah penemuan sebenar untuk seorang gadis yang ingin memainkan peranan sebagai kecantikan yang membawa maut.

Pakaian bustier peplum merah

Memandangkan merah adalah warna yang sangat ekspresif, pakaian haruslah semudah mungkin. Biarkan peplum menjadi satu-satunya elemen hiasan pakaian anda.

Biru

Biru adalah warna yang sangat ekspresif, tetapi pada masa yang sama tenang, itulah sebabnya ia adalah salah satu yang paling disukai oleh ramai gadis.

Pakaian peplum asimetri biru tua

Pakaian biru tidak boleh menjadi kasar (kecuali untuk model yang sangat mendedahkan) - anda akan sentiasa kelihatan elegan di dalamnya. Peplum ialah cara yang bagus untuk menyegarkan sekatan gaun biru.

hijau

Hijau berjanji untuk menjadi salah satu warna paling trendi untuk beberapa musim akan datang. Sekurang-kurangnya satu pakaian hijau harus muncul dalam almari pakaian semua orang, terutamanya kerana antara banyak warna yang tersedia untuk warna ini, setiap daripada kita akan mencari yang paling sesuai untuknya.

Pakaian hijau dengan peplum dan garis leher yang luar biasa

Emerald, turquoise, epal - pakaian peplum kelihatan sangat menarik dalam mana-mana skema warna.

Petang

Wanita memakai gaun malam pada majlis-majlis yang paling khusyuk apabila mereka perlu tampil dalam semua kemegahan mereka. Sekiranya anda tidak menjalani kehidupan sosial yang aktif, maka peluang untuk muncul di hadapan orang lain dalam segala kemegahannya tidak begitu kerap. Itulah sebabnya gadis-gadis sangat berhati-hati apabila memilih pakaian malam. Gaun malam dengan peplum harus panjang dan tidak subur. Pastikan anda melihat lebih dekat pada gaya ikan duyung dengan bahagian atas korset dan skirt sempit melebar di bahagian bawah. Sekiranya pakaian itu lurus, perhatikan model dengan bentuk peplum yang tidak standard.

Perkahwinan

Fesyen pengantin juga tidak memintas pakaian dengan sisi peplum. Baru-baru ini, semakin ramai pengantin memilih gaya ini untuk acara paling penting dalam hidup mereka. Kanak-kanak perempuan dibimbing oleh pelbagai sebab: ada yang mahu mengikuti fesyen, yang lain - untuk menunjukkan sosok yang cantik, dan yang lain - untuk menyembunyikan perut yang muncul. Dalam semua kes, pakaian dengan peplum akan kelihatan sangat cantik dan akan membantu membentangkan semua ciri penampilan dalam cahaya yang baik.

Pakaian Pengantin Peplum Asymmetric

Ramai pengantin meninggalkan tradisi dan lebih suka pakaian pendek. Dalam kes ini, pakaian peplum adalah cara terbaik untuk mencipta rupa pengantin yang moden dan elegan.

Patutkah anda memakainya penuh?

Gadis-gadis gemuk sudah tentu boleh memakai gaun peplum. Dengan syarat pemilihan pakaian dengan betul, ia mampu membetulkan beberapa detik yang sering menjadi punca kekecewaan wanita muda yang berisi. Peraturan utama ialah basque harus terletak di bawah atau di atas zon yang anda anggap bermasalah.

Pakaian peplum dengan tali untuk montok

Sebagai contoh, dengan perut yang menonjol, anda memerlukan pakaian dengan peplum, yang bermula hampir di bawah payudara dan dipam ke garis pinggul. Kecantikan pinggul yang subur harus memberi perhatian kepada model dengan lipatan dari pinggang. Walau apa pun, mereka yang mempunyai bentuk mewah harus memilih pakaian dengan peplum yang luas, kerana elemen kecil hanya menekankan jumlah.

pakai apa?

Anda boleh memadankan gaun peplum dengan pelbagai jenis barangan dari almari pakaian anda. Ia boleh membuat pakaian yang paling biasa dimainkan dengan cara yang baharu. Untuk mencipta rupa perniagaan, letakkan jaket pada pakaian (hanya ia tidak boleh terlalu pendek). Pakaian dengan peplum kelihatan sangat bagus dengan kot parit klasik dan kasut formal. Seluar ketat atau stoking kuning air nipis akan sentiasa sesuai, tetapi pada musim sejuk, anda boleh lakukan dengan seluar ketat gelap tebal. Model musim panas sesuai dengan topi bertepi lebar dalam gaya romantis. Tali nipis dan beg tangan kecil yang elegan akan membantu melengkapkan rupa.

Aksesori

Gaun peplum tidak tergolong dalam mana-mana gaya pakaian, jadi ia sesuai dengan mana-mana aksesori. Sebagai contoh, pakaian sarung hitam dengan jaket kulit dan barang kemas kulit dan logam yang besar adalah pakaian yang benar-benar harmoni dalam gaya rocker. Pakaian yang sama dengan jaket ringan dan pam adalah imej yang sesuai untuk wanita perniagaan. Tanggalkan jaket anda, letakkan barang kemas terang dan sandal bertumit tinggi - dalam bentuk ini, anda boleh pergi ke pesta dengan selamat.

Barang kemas dan aksesori untuk pakaian dengan peplum

Untuk mencari rupa yang sempurna, anda boleh bereksperimen dengan pelbagai jenis aksesori: barang kemas mewah, barang kemas asli, jam tangan, cermin mata dan selendang. Akibatnya, anda pasti akan dapat mencari beberapa penyelesaian gaya yang menarik.

Kasut

Pakaian peplum tidak memerlukan sebarang kasut khusus. Sudah tentu, seperti mana-mana pakaian, ia kelihatan terbaik dengan tumit tinggi. Sesungguhnya, kanak-kanak perempuan kelihatan sangat menarik dalam kasut bertumit tinggi, dan gaya berjalan mereka sangat memukau. Kasut perlu dipilih bergantung pada majlis yang anda memakai pakaian itu. Untuk kerja, ini akan menjadi kasut pejabat yang ketat, untuk berjalan di sekitar bandar - but anggun, dan untuk percutian - sandal yang menakjubkan. Warna kasut boleh dekat dengan pakaian atau, sebaliknya, kontras dalam nada.

3 ulasan

Saya sangat suka gaun peplum! Basque memberikan kelantangan pada peha saya yang tidak diekspresikan.

Saya juga mengagumi mereka yang mencipta Basque. Hanya penyelamat untuk sosok saya!

Pakaian dengan peplum sangat bagus untuk acara korporat. Ia adalah kedua-dua ketat dan sangat feminin pada masa yang sama. Saya mempunyai gaun hitam untuk majlis ini, sekarang saya mahu yang biru.

Fesyen

kecantikan

rumah