Gaya dan model pakaian

Pakaian kimono - potongan ringkas, keselesaan dan kecantikan

Pakaian kimono - potongan ringkas, keselesaan dan kecantikan
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Sedikit sejarah
 3. Untuk siapa ia sesuai?
 4. Kain
 5. Dengan poket
 6. Panjang
 7. Adakah ia sesuai untuk berat badan berlebihan?
 8. Petua Pemilihan
 9. pakai apa?
 10. Aksesori
 11. Kasut

Pakaian kebangsaan Jepun telah lama tersebar di luar sempadan negara asal mereka. Wanita Eropah jatuh cinta dengan pakaian kimono kerana potongan dan kecantikan mereka yang ringkas.

Kimono Jepun

Keanehan

Ciri-ciri utama yang wujud dalam pakaian kimono ialah:

 • Kesesuaian berbentuk T.
 • Lengan lebar yang sehelai. Panjang lengan adalah berbeza, dan jika mereka tidak hadir, maka garis bahu dalam pakaian itu dipanjangkan untuk membentuk sedikit pertindihan.
 • Kehadiran tali pinggang lebar. Lokasinya boleh di sepanjang garis pinggang, dan lebih tinggi sedikit jika anda ingin mencipta bayang pinggang tinggi.
 • Tiada butang, zip atau butang. Untuk membetulkan pakaian pada badan, hanya tali pinggang digunakan.

Beberapa model pakaian kimono moden sangat jauh serupa dengan pakaian tradisional Jepun. Bahagian tengah pakaian ini dipangkas dengan sisipan di pinggang, yang meniru tali pinggang. Pengikat mungkin terdapat pada produk, dan panjangnya sangat berbeza.

Sedikit sejarah

Kimono tradisional yang dipakai oleh orang Jepun telah wujud selama lebih 1,500 tahun. Pakaian sedemikian digunakan di Jepun oleh lelaki dan wanita, hanya berbeza dalam warna.

Pada mulanya, gaya itu dicipta dengan mengambil kira keistimewaan sosok wanita Jepun, untuk menekankan keindahan tangan dan leher. Ini membawa kepada penampilan lengan panjang dalam pakaian, dan gaya rambut untuk pakaian sedemikian biasanya rambut dikumpulkan dari belakang.

Kimono Tradisional Jepun

Pakaian kimono moden berbeza daripada pakaian Jepun, tetapi ini tidak menghalang populariti mereka. Pada masa kini, pakaian sedemikian dipersembahkan oleh model untuk keluar, dan pakaian rumah, dan pakaian untuk setiap hari. Mereka selesa dan sangat cantik.

Untuk siapa ia sesuai?

Gaun kimono akan sesuai dengan mana-mana bentuk badan, sambil menjadi pakaian yang selesa.

Ia boleh dipakai dengan selamat oleh kanak-kanak perempuan dengan bentuk melengkung dan dengan sosok "epal", serta wanita muda dengan kurus yang berlebihan. Terima kasih kepada pakaian yang longgar, pakaian ini membantu mengimbangi siluet gadis dengan angka "segitiga", serta dengan bahu lebar dan pelvis sempit.

Kain

Untuk pembuatan pakaian kimono, fabrik lembut dan semula jadi digunakan yang mengalir dan berkilat.

Pakaian Kimono Berkilat

Pilihan yang paling klasik ialah pakaian sutera, tetapi pada masa kini anda boleh membeli model yang diperbuat daripada linen, viscose, chiffon, pakaian rajut, kapas dan juga baldu.

Dengan poket

Model pakaian kimono yang longgar, yang mempunyai poket lebar, membantu menambah kelantangan pada sosok wanita di kawasan pinggul. Selalunya ini adalah pakaian biasa yang menyerupai kimono hanya di bahagian atas (lengan).

Pakaian kimono dengan poket

Panjang

Panjang

Pakaian panjang gaya ini akan menjadi pilihan yang baik untuk pakaian untuk setiap hari pada musim panas. Mereka dapat menggantikan pakaian matahari dan secara visual menjadikan pemiliknya lebih tinggi dan langsing.

Model pakaian kimono ke lantai boleh berfungsi sebagai pilihan yang baik untuk pakaian malam, terutamanya jika ia diperbuat daripada kain berkilat mengalir.

Pakaian kimono untuk keluar malam

Pendek

Pakaian kimono di atas lutut sering dipakai di rumah sebagai ganti jubah atau baju sukan. Pakaian seperti ini lebih menarik dan sangat selesa.

Pakaian kimono untuk rumah

Pakaian pendek gaya ini yang diperbuat daripada fabrik mahal dipilih sebagai pakaian keluar. Mereka sering menarik perhatian dengan tali pinggang yang menakjubkan.

Adakah ia sesuai untuk berat badan berlebihan?

Gaya ini boleh digunakan oleh kanak-kanak perempuan dengan pound tambahan, kerana terima kasih kepada garis menegak dalam siluet dan kehadiran lengan satu keping, pakaian sedemikian akan secara visual langsing dan menambah keanggunan pada angka itu.

Petua Pemilihan

Apabila memilih skema warna pakaian, pertimbangkan masa apabila anda akan memakainya. Dalam tempoh musim bunga-musim panas, cetakan yang paling sesuai untuk pakaian kimono ialah cetakan bunga.

Untuk masa yang sejuk, produk dengan corak abstrak biasanya dipilih.

Kimono panjang dengan cetakan abstrak

Bagi fabrik, model musim panas kimono dijahit daripada fabrik yang lebih nipis dan lebih semula jadi, dan untuk musim sejuk, bahan yang lebih padat dipilih.

pakai apa?

Untuk pakaian malam dengan gaya kimono, ambil beg klac kecil atau sampul surat. Pakaian kasual jenis ini boleh dipakai dengan beg kulit yang besar untuk dipadankan dengan tali pinggang atau kasut.

Tali pinggang adalah tambahan biasa pada pakaian kimono. Ia datang dalam warna yang kontras dan mempunyai sulaman yang terang.

Tali pinggang kontras untuk pakaian kimono

Aksesori

Pakaian gaya ini sudah memadai dengan sendirinya, jadi aksesori dengan pakaian kimono digunakan untuk minimum atau bahkan ditinggalkan. Anda boleh memilih perhiasan perak atau emas untuk kimono biasa.

Hiasan rambut akan menjadi tambahan yang baik untuk gaya ini. Sebagai contoh, anda boleh menghiasi gaya rambut anda dengan sikat, penyepit rambut atau penyepit rambut yang cantik.

Semasa penggambaran foto, imaginasi tidak mengenal batas, topi dalam nada kimono boleh menjadi anugerah sebenar.

Kimono dan pakaian kepala untuk penggambaran

Kasut

Kasut yang paling sesuai untuk pakaian kimono panjang ialah kasut, sandal atau sandal rata. Jika pakaian itu pendek, kasut bertumit tinggi adalah lebih baik untuknya.

1 komen

Saya suka kimono. Saya mempunyai jubah sedemikian di rumah, sekarang saya ingin membeli pakaian lain dalam gaya ini.

Fesyen

kecantikan

rumah