Gaya dan model pakaian

Gaya pakaian: daripada popular kepada jarang

Gaya pakaian: daripada popular kepada jarang
Kandungan
 1. Dengan siluet
 2. Sesuai dengan skirt
 3. Berpinggang tinggi
 4. Potongan atas
 5. Longgar muat
 6. Berpakaian matahari
 7. Gaya kebangsaan
 8. Untuk penuh
 9. Gaya pakaian untuk musim panas
 10. musim sejuk

Pakaian itu boleh dipanggil kedua-dua bahagian yang paling biasa dan paling indah dari almari pakaian wanita. Pelbagai gaya membolehkan anda memilih pakaian yang sesuai dengan bentuk badan anda. Mari kita lihat gaya pakaian yang wujud dan ciri ciri yang mereka ada.

Dengan siluet

Langsung

Pakaian lurus adalah gaya klasik dan anda pasti perlu mempunyai satu dalam almari pakaian anda. Ia sesuai untuk perayaan dan kehidupan seharian.

Sesuai lurus, panjang yang berbeza, warna, lengan, reka bentuk leher - semua ini seperti pereka, dari mana pereka fesyen mengumpul model yang sangat baik.

Gaun sarung pendek dan sederhana boleh dipakai setiap hari, manakala model yang lebih panjang diutamakan untuk keluar malam.

Kebanyakan model mempunyai zip di bahagian belakang, yang sering berfungsi sebagai hiasan sebenar. Satu lagi nuansa ciri untuk pakaian lurus adalah ketiadaan jahitan di pinggang.

Gaun sarung dengan zip di belakang

Garis leher pakaian sarung paling kerap bujur atau bulat, tetapi terdapat model dengan garis leher persegi, dan dengan bahu terbuka, dan dengan asimetri, serta dengan reka bentuk garis leher yang tidak standard.

Pakaian lurus memungkinkan untuk menekankan angka langsing.

Wakil paling popular dalam gaya ini ialah pakaian hitam terkenal dari Chanel. Pada masa kini, ia adalah klasik dalam pakaian perniagaan, serta jenis pakaian koktel yang paling popular.

Gaun sarung baldu

Pakaian potongan lurus digabungkan dengan aksesori dan skema warna yang berbeza, ia sangat mudah untuk dipadankan dengan jenis badan yang berbeza. Tidak kira ketinggian, pakaian itu sesuai dengan gadis langsing dan wanita yang mempunyai pinggang yang jelas kelihatan. Jika pinggang "tersembunyi", pakaian lurus dengan tali nipis pada tali pinggang akan dengan mudah "mencari"nya.

Gode ​​(ikan duyung, ikan)

Pakaian tahun ini berasal dari siluet Puteri pada tahun 50-an. Ia sesuai dengan angka ke lutut, dan pada tahapnya ia mengembang dengan mendadak.

Gaun duyung

Walaupun potongan gaun itu nampaknya dari jenis yang sama - sebenarnya, terdapat banyak pilihan untuk pelaksanaan.

Satu-satunya perincian pakaian tahun yang tidak berubah-ubah ialah bahagian atas yang ketat, yang boleh dilengkapkan dengan mana-mana elemen:

 • bahu terbuka;
 • tali nipis atau lebar;
 • satu tali ditarik ke atas leher.

Bagi bahagian belakang, bahagian pakaian ini menjadi perincian utama imej:

 • Buka belakang;
 • potongan asimetri;
 • pelbagai anyaman.

Keputusan paling berani pereka fesyen terkandung dalam potongan di pinggang.

Gaun pinggang potongan duyung

Biasanya pakaian sedemikian dijahit tanpa lengan, tetapi melalui eksperimen, pencipta fesyen telah mencipta pakaian duyung dengan lengan panjang dan ketat.

Gaun duyung dengan lengan

Tahun pakaian, dalam potongan mereka, tidak sesuai untuk penampilan kasual. Mereka dijahit dari kain mahal, jadi ia sesuai untuk majlis-majlis khas. Mereka sesuai untuk kanak-kanak perempuan pendek dengan badan sederhana, menjadikan mereka lebih tinggi dan langsing secara visual.

A-siluet

Pakaian gaya ini biasanya panjang dan dicirikan oleh kehadiran korset yang ketat, agak sempit dan skirt dilanjutkan ke bawah, yang mengingatkan huruf "A".

Pakaian garisan retro

Terima kasih kepada potongan ini, produk itu menekankan pinggang dan menambah kewanitaan pada angka itu. Selalunya, model A-line dibentangkan dalam gaya retro dan gaun koktel atau pakaian perkahwinan.

Pereka bentuk bereksperimen dan mencadangkan pakaian A-line berpinggang tinggi.

Tiada sekatan panjang. Pada masa yang sama, pakaian boleh pendek di hadapan dan panjang di belakang.

Pakaian A-line pendek di hadapan panjang di belakang

Pereka bentuk semakin menyesuaikan gaya retro untuk kehidupan seharian. Ini dinyatakan dalam bahan ringkas, warna tenang dan cetakan.

Trapezoid

Gaun trapez datang kepada kami dari tahun enam puluhan dan pada masa yang sama menjadi salah satu yang paling disukai kerana kesederhanaannya yang canggih. Disempit di bahu dan melebar ke arah bawah, ia menjadi hampir tanpa berat dan tidak dapat dilihat pada badan.

Gayanya ada persamaan dengan A-line cuma kat sini pinggang tak nampak.

Pakaian gaya ini dipanggil universal, kerana ia sesuai untuk wanita dewasa dan gadis muda. Selalunya, panjang pakaian trapeze adalah pendek.

Apabila membuat pakaian, pengeluar mengikut musim dan dasar harga, serta tempat anda memakainya. Itulah sebabnya mustahil untuk menyenaraikan semua bahan dan warna dari mana pakaian trapeze dijahit.

Gaun coklat longgar

Bagi potongan, terdapat juga banyak pilihan:

 • pelbagai reka bentuk lengan, sehingga dan termasuk ketiadaannya;
 • reka bentuk garis leher dan kolar yang menarik;
 • dengan dan tanpa poket;
 • dihiasi dengan sulaman;
 • bercetak atau biasa.

Untuk menambah kemegahan, model pakaian sedemikian dijahit dengan skirt berbilang lapisan atau dipangkas dengan langsir atau lipatan. Bahagian atas kebanyakan pakaian A-line diwakili oleh garis leher bot.

Gaun Bola Puteri

Perbezaan antara pakaian ini dengan gaya lain adalah kehadiran garis leher yang cantik atau punggung terbuka, serta skirt panjang yang gebu.

Baju pengantin gebu

Model sedemikian sangat menarik pada wanita tinggi.

Gaun bola dijahit dari kain mahal, menggunakan hiasan yang menarik dan kaya, jadi selalunya gaya ini diwakili oleh pakaian yang dipilih untuk prom atau untuk perkahwinan.

Pereka bereksperimen dengan kedua-dua kelantangan, menggunakan lapisan, dengan pilihan yang berbeza untuk bahagian atas pakaian, dan dengan cetakan dan juga dengan potongan tinggi.

Gaun bengkak petang dengan cetakan

Sesuai dengan skirt

Dolar bayi

Pakaian gaya ini lebih kerap dipilih oleh wanita muda, serta gadis muda. Gaya pakaian ini menggabungkan unsur zaman kanak-kanak dan kewanitaan.

Pakaian itu dibezakan oleh skirt pendek, longgar dan selalunya pinggang tinggi. Dia berlengan pendek atau tiada lengan.

Pakaian Babydoll

Pakaian Babydoll dijahit daripada fabrik ringan yang lapang, selalunya memangkasnya dengan renda. Rok kebanyakan model gaya ini adalah subur, dengan banyak hiasan dan ruffles. Selalunya, pakaian babydoll dipilih sebagai pakaian prom.

Belon

Dalam pakaian sedemikian, bahagian bawahnya lebih tebal dan kelihatan seperti melambung, itulah sebabnya nama gaya itu. Potongan sedemikian membolehkan anda menyembunyikan kecacatan angka seperti perut buncit dan pinggul penuh. Juga, pakaian ini sesuai dengan gadis yang sangat kurus.

Gaun pengantin belon

Biasanya lapisan pakaian belon dipendekkan untuk mencipta bentuk. Terdapat juga variasi di mana bahagian bawah menonjol (ia dikumpulkan dalam lipatan dan dipangkas dengan sulaman atau corak).

Anda boleh memakai pakaian belon setiap hari (jika model itu diperbuat daripada pakaian rajut) atau memilih gaya sedemikian untuk percutian (contohnya, pakaian chiffon yang terang).

Tutu

Fashionista meminjam gaya ini dari balet. Ciri pakaian tutu adalah gabungan bahagian atas yang ketat dengan skirt tebal pendek, yang mana 6 hingga 15 lapisan kain lapang, contohnya, tulle, digunakan.

baju tutu

Terima kasih kepada skirt berbulu dalam pakaian tutu, anda boleh menyembunyikan pinggul yang besar, tetapi kerana panjangnya yang pendek, pakaian seperti itu hanya boleh dipakai oleh pemilik kaki langsing.

Walaupun gaun tutu mula dipakai pada tahun 80-an abad yang lalu, hari ini pakaian seperti itu tetap menjadi rasa ingin tahu, walaupun tidak menentang. Pakaian ini paling kerap dipilih untuk pesta atau perkahwinan.

Berkobar-kobar

Pakaian jenis ini dibakar dari pinggang, jadi penggunaannya membantu menyembunyikan pinggul yang besar, tetapi pada masa yang sama ia dapat menekankan payudara. Selalunya mereka ditambah dengan tali pinggang untuk lebih menekankan garis pinggang.

Gaun berkobar dengan tali pinggang

Selalunya, pakaian gaya ini dibentangkan dengan model musim panas yang ringan, yang boleh sama ada monokromatik atau dengan cetakan yang berbeza.

Culot

Pakaian ini kelihatan muda dan berani. Ciri utamanya ialah ketiadaan skirt - ia digantikan dengan seluar lebar atau seluar pendek. Untuk menjahit pakaian gaya ini, denim atau jersi digunakan secara tradisional. Kelebihan pakaian kulot adalah keupayaan dengan bantuannya untuk menyembunyikan kepenuhan pinggul dan menekankan pinggang.

Pakaian kulot renda

Oleh kerana model pakaian ini lebih kerap dipilih oleh gadis muda, warna kulot biasanya cerah dan ekspresif. Pakaian boleh menjadi pilihan yang baik untuk berjalan-jalan musim panas, dan jika anda memilih sehelai dengan warna yang bijak, ia akan menjadi sut kerja yang hebat.

Berpinggang tinggi

Gaya empayar

Ciri utama gaya ini ialah garis pinggang dinaikkan, dengan itu menekankan payudara, dan menyembunyikan kecacatan angka di bawah dada. Panjang pakaian jenis ini boleh menjadi sangat berbeza, dan fabrik untuk jahitannya menggunakan terutamanya yang mengalir.

Dibuat dalam panjang yang berbeza, dipangkas dengan batu, reben atau rhinestones, ia sesuai untuk pergi ke kedai dan di sekitar lorong.

bahasa Yunani

Jika anda ingin memikat lelaki anda atau menarik perhatian orang lain, pilihan anda haruslah pakaian dalam gaya Yunani.

Kain ringan dan tanpa berat dipilih oleh pengeluar untuk pakaian ini supaya anda kelihatan seperti dewi yang baru turun dari ketinggian Olympus.

pakaian Yunani

Pakaian Yunani dalam potongannya mempunyai kedua-dua pinggang tinggi dan pinggang rendah. Digabungkan dengan lengan, panjang yang berbeza, dan lipatan fabrik yang mengalir. Pakaian sedemikian sesuai untuk semua orang, anda hanya perlu memilih model anda, yang mana terdapat banyak bilangan di pasaran.

Dalam pakaian sedemikian, anda boleh muncul di mana-mana dan juga pergi ke lorong.

Gabungkan mereka dengan sandal ringan dengan tumit, platform atau tanpa, dengan cengkaman pada rantai panjang atau tanpanya.

Daripada barang kemas, gelang nipis yang diperbuat daripada logam berharga atau dibuat di bawahnya paling sesuai; anda juga boleh menggabungkan pakaian Yunani dengan gelang cincin lebar, pelbagai anting-anting dan sebilangan kecil cincin.

Anda boleh menyelitkan bunga ke dalam rambut anda, menambah tiara kecil atau jepit rambut logam dengan batu.

asap

Nama gaya ini dikaitkan dengan perkataan Inggeris "smock", yang bermaksud untuk menghiasi pakaian dengan hiasan. Dan oleh itu, ciri utama pakaian sedemikian adalah ruffles yang subur. Di samping itu, pakaian asap biasanya mempunyai pinggang tinggi dan bahagian bawah yang longgar.

Pakaian koktel berasap

Kebanyakan pakaian ini melebihi paras lutut. Ramai daripada mereka tidak mempunyai lengan atau tali bahu.

Memandangkan potongan gaun asap itu longgar, ia sesuai untuk gadis yang berbadan. Model sedemikian akan menjadi pilihan yang baik untuk pakaian koktel, dan juga selesa untuk wanita hamil.

Potongan atas

Balut baju

Gaya ini dibezakan oleh kehadiran potongan berbentuk V, terbentuk kerana membajak satu rak ke yang lain, dan banyak lipatan. Pakaian ini disyorkan untuk kanak-kanak perempuan dengan angka ekspresif, kerana ia membantu untuk menekankan pinggul dan pinggang, dan terutama dada.

Balut baju

Gaun balutan pertama diperbuat daripada kain kapas dengan corak bunga. Wanita Amerika menyukai mereka kerana mereka serba boleh dan ringkas. Kini, untuk pembuatan model gaya ini, bahan yang berbeza digunakan dengan banyak pilihan warna.

Labuh baju balut sangat berbeza. Memilih variasi yang betul, anda mendapat pakaian untuk tarikh atau perayaan, atau model kasual untuk pejabat.

Dengan lubang lengan Amerika

Bahagian atas pakaian gaya ini serupa dengan bahagian atas, mereka menggenggam leher wanita itu. Pakaian Amerika sedemikian kelihatan sangat feminin, oleh itu, mereka lebih sering diwakili oleh pakaian malam. Mereka lebih sesuai untuk gadis pendek yang mempunyai pinggang nipis.

Baju baju

Dalam gaya ini, fesyen wanita digabungkan dengan lelaki, kerana di bahagian atas pakaian diwakili oleh baju, dan di bahagian bawah - skirt berbulu. Pakaian-baju menjadi meluas terutamanya selepas 60-an abad yang lalu. Jika sebelum ini pakaian sedemikian sentiasa mempunyai kolar, ia mungkin tidak hadir dalam model moden.

Baju kemeja A-line

Pakaian baju juga boleh lurus dan dipasang sedikit. Banyak model mempunyai tali pinggang.

Kelebihan utama gaya adalah kepraktisan dan keselesaan.

tidak simetri

Kemuncak pakaian ini ialah panjang labuh atau garis bahu yang tidak seimbang.

Selalunya, dalam pakaian asimetri, bahagian depan skirt dipendekkan, dan bahagian belakang, sebaliknya, dipanjangkan. Di samping itu, dalam banyak model, bahagian bawah pakaian itu memanjang di sepanjang satu sisi.

Baju polo

Pakaian sukan sedemikian muncul di Great Britain pada akhir abad ke-20 berdasarkan baju polo. Kapas dan pakaian rajut digunakan untuk menjahit pakaian ini.

Bahagian atas model kelihatan seperti kemeja-T, dan panjang pakaian biasanya sederhana atau mini (maxi adalah kurang biasa).

Pakaian polo berwarna merah jambu

Ciri-ciri utama pakaian polo ialah kehadiran kolar berdiri, poket tampal dan butang di bahagian atas produk.

Gaya pakaian ini sesuai dengan mana-mana wanita, tetapi kelihatan paling menarik pada gadis sukan yang cergas. Model gelap, dilengkapi dengan tali pinggang, kelihatan sangat feminin.

Selalunya, pakaian sedemikian dibeli untuk bersantai, berjalan atau bersukan, tetapi dalam model sederhana panjang sederhana, ia dibenarkan pergi bekerja di pejabat.

Baju polo midi

Cheongsam

Ini adalah nama untuk pakaian pintar dan elegan, penampilan yang dipengaruhi oleh budaya dan fesyen China. Ia adalah model yang sesuai dengan bentuk dengan kolar menegak, balut pepenjuru dan celah kecil di sisi.

Selalunya, sutera terang digunakan untuk menjahit mereka, di mana corak bunga boleh digambarkan.

Pakaian cheongsam disyorkan untuk wanita muda yang rapuh dan kecil molek yang ingin menonjolkan bentuk anggun mereka. Ia boleh panjang dan pendek, dan dipersembahkan dalam versi petang, setiap hari.

Pakaian Cheongsam moden

Longgar muat

Pakaian beg

Ciri-ciri pakaian gaya ini adalah longgar dan pinggang yang tidak hadir, yang menjadikan pakaian itu kelihatan seperti beg.

Beralih

Model pakaian gaya ini dibezakan oleh garis panjang lutut dan mudah. Mereka biasanya mempunyai lengan yang kecil atau tidak sama sekali, tetapi mungkin mempunyai kolar.

Pakaian syif

Pakaian shift sesuai untuk mana-mana angka. Namanya bermaksud "pergeseran" dalam terjemahan, kerana pakaian sedemikian menjadi popular pada tahun 50-an abad yang lalu.

Pakaian peralihan moden paling kerap dijahit daripada bulu atau pakaian rajut, jadi ia paling banyak diminati sebagai pakaian harian.

Tunik

Pakaian gaya ini diwakili oleh pakaian pendek dengan lengan yang longgar dan berkobar.

Memandangkan gaun tunik tidak ketat, ia sesuai untuk wanita yang mempunyai pelbagai jenis badan. Gaya dijahit terutamanya dari bahan ringan.

Pakaian tunik

Popularitinya adalah kerana serba boleh. Anda boleh memakai seluar dengan pakaian sedemikian dan mendapatkan ensemble perniagaan yang baik. Ia menyenangkan untuk berada dalam tunik chiffon ringan pada musim panas, dan dalam pakaian yang terang dan elegan gaya ini anda boleh pergi ke pesta.

Berpakaian matahari

Pakaian gaya ini ringan dan selesa. Selalunya, mereka tidak mempunyai lengan (kebanyakan sundresses mempunyai tali bahu), dan terima kasih kepada potongan percuma, pakaian sedemikian akan sesuai dengan gadis-gadis dengan mana-mana angka.

Sundress daripada Ellie Saab

Sundresses moden dijahit dari pelbagai jenis kain, tetapi kapas lebih kerap digunakan untuk musim panas, dan model musim sejuk diwakili oleh produk rajutan. Tali adalah ketebalan yang berbeza, boleh diikat, diikat, selesai dengan busur.

Sundress adalah pakaian harian yang sangat popular dan juga sering dipakai oleh wanita hamil.

Gaya kebangsaan

Kimono

Pakaian gaya ini adalah penyesuaian pakaian kebangsaan wanita Jepun. Mereka mendapat permintaan kerana potongannya yang selesa, penggunaan kain lembut semula jadi (selalunya sutera), lengan sehelai longgar, warna-warna cerah.

Pakaian kimono

Gaun kimono tidak mempunyai butang, kerana pakaian itu dibalut. Pakaian sedemikian boleh berfungsi sebagai pakaian yang selesa untuk setiap hari, dan sebagai pakaian "dalam perjalanan keluar".

Sari

Gaya pakaian ini dipinjam daripada pakaian dengan nama yang sama orang India. Pada asalnya, ia adalah sehelai kain yang dililit di badan dengan cara yang istimewa.

Terima kasih kepada potongan percuma, pakaian itu ternyata universal dan sesuai untuk wanita dari sebarang umur dan dengan mana-mana angka.

Pakaian saree

Pakaian saree moden dipersembahkan dalam pakaian sifon atau sutera yang bergaya, sama dengan saree asal hanya dalam warna berair dan kehadiran sulaman. Pakaian ini tidak sesuai untuk wanita perniagaan, tetapi mereka akan menjadi pilihan yang baik untuk berjalan dan bersantai.

Sarung

Pakaian ini muncul berkat pakaian kebangsaan orang Indonesia, Asia dan penduduk Oceania.

Pakaian sarung pertama dicipta sebagai pakaian pantai yang diikat di atas payudara dan jatuh ke buku lali. Itulah sebabnya gaya ini paling sesuai dalam cuaca musim panas.

Untuk penuh

Ia adalah kerumitan untuk kanak-kanak perempuan "dalam badan" untuk memilih pakaian yang sesuai untuk diri mereka sendiri, kerana kebanyakan model direka untuk yang kurus. Itulah sebabnya pereka menghasilkan keseluruhan siri pakaian untuk sepenuhnya.

Kami menasihati anda untuk memilih pakaian A-line atau A-line, anda juga boleh memilih model dalam gaya Empire. Dipasang di dada dan mengalir bebas, pakaian sedemikian akan menyembunyikan kelemahan dan menekankan maruah. Model panjang mini tidak sesuai dengan anda.

Untuk gadis yang penuh, tetapi cergas, pakaian "pada angka" sesuai, tetapi tidak ketat.

Pakaian sarung untuk berat badan berlebihan

Bergantung pada kes, pilih pakaian anda bukan sahaja mengikut gaya, tetapi juga mengikut warna. Dalam kebanyakan kes, pakaian itu mestilah monokromatik, sebaik-baiknya dalam nada klasik. Tetapi anda boleh mencuba dan memilih warna untuk jenis anda.

Pilih beg tangan bersaiz sederhana dan kecil untuk dipadankan dengan rupa keseluruhan. Bagi kasut, model besar-besaran tidak diingini, tetapi yang terlalu ringan juga tidak sesuai. "Min emas" paling sesuai - kasut atau sandal dengan tumit atau platform panjang sederhana.

Perhiasan bersaiz kecil, kemas dan anggun akan melengkapkan penampilan keseluruhan. Anda boleh menghiasi leher anda dengan selendang ringan atau selendang satin.

Gaya pakaian untuk musim panas

Pada musim panas, setiap gadis mahu kelihatan lebih menarik dan dia berjaya melakukan ini dengan bantuan pakaian yang dipilih dengan baik.

Pada musim panas, anda boleh memakai pakaian dalam mana-mana gaya: Greek, Empire, year, A-line, gebu, baju kemeja, slip, retro, bustier, dan juga pakaian sukan. Ia semua bergantung pada acara dan situasi yang mana pakaian itu dipilih.

Pilih warna, panjang dan gaya mengikut angka anda, lengkapkan imej dengan aksesori - dan anda akan mencipta sensasi sebenar. Cermin mata, beg tangan, kasut dan barang kemas boleh menjadi sangat pelbagai.

Aksesori untuk pakaian musim panas

musim sejuk

Anda perlu sentiasa kelihatan cantik, walaupun dalam musim yang paling sejuk. Pakaian rajutan dengan gaya, panjang dan warna yang berbeza paling kerap popular pada musim sejuk. Ia digabungkan dengan pelbagai beg tangan dan but, turtleneck dan sarung tangan ditambah. Gaun tunik boleh dipakai di bawah seluar jeans atau legging biasa.

Pakaian musim sejuk yang diperbuat daripada fabrik padat juga terdapat dalam potongan yang berbeza:

 • dengan dan tanpa lengan;
 • pakaian tunik;
 • pakaian rompi;
 • pakaian malam;
 • berbentuk A;
 • garisan lurus.

Selendang, selendang dan jubah, but dan kasut rendah, pelbagai perhiasan, sarung tangan dan kot sesuai untuk gaya ini. Anda juga boleh memakai turtleneck biasa, seluar ketat hangat dan legging di bawahnya.

2 ulasan

Wah! Berapa banyak gaya, dan yang jarang berlaku secara umum saya lihat buat kali pertama :)

Sonya-iPhonea 22.12.2017 20:26

Saya sentiasa mahu mempunyai pakaian musim sejuk dan musim panas yang bagus yang sesuai dengan bentuk badan saya. Terima kasih kepada pemilihan ini, saya menemui apa yang saya cari dan saya tahu gaya pakaian yang harus saya beli di kedai (saya secara amnya seorang fesyen yang teruk :)) Terima kasih banyak, membantu!

Fesyen

kecantikan

rumah