Gaya dan model pakaian

Apakah yang luar biasa tentang sarafan Rusia?

Apakah yang luar biasa tentang sarafan Rusia?
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Sedikit sejarah
 3. Ini untuk siapa?
 4. Varieti
 5. Warna popular
 6. Kecenderungan moden
 7. pakai apa?
 8. Kasut
 9. Aksesori

Setiap bangsa mempunyai pakaian tradisional kebangsaan. Bagi wanita Rusia, pakaian seperti itu adalah baju dengan gaun malam. Seiring dengan minat yang semakin meningkat dalam gaya etnik dan sejarah negara mereka, pakaian wanita Rusia telah menjadi objek perhatian pereka fesyen hari ini. Mari ketahui lebih lanjut mengenai pakaian sedemikian dan penggunaannya pada masa lalu dan dalam almari pakaian moden.

Keanehan

Pakaian sundress tradisional dicirikan oleh potongan lurus dan bebas. Kebebasan pergerakan yang besar dalam pakaian sedemikian disediakan oleh sisipan di antara butiran produk. Kontur sarafan Rusia boleh dipanggil licin dan sangat lembut. Ini amat ketara semasa bergerak.

sarafan tradisional Rusia

Di samping itu, ciri ciri sundress ialah:

 • Panjang skirt yang agak besar.
 • Lengan panjang.
 • Lapisan pakaian.
 • Hiasan asal dalam bentuk perhiasan terang yang kompleks.
 • Berat pakaian yang besar.

Sedikit sejarah

Sehingga abad ke-16, pakaian panjang untuk lelaki dipanggil sundress, dan hanya kemudian nama ini beralih kepada pakaian wanita, yang sama ada dipakai di atas kepala atau berbutang di hadapan.

Pakaian matahari lelaki Rusia

Sejak abad ke-18, sarafan Rusia telah berubah, yang dikaitkan dengan pembaharuan Peter I, memperkenalkan kostum gaya Eropah ke dalam masyarakat Rusia. Sundresses terus dipakai hanya oleh borjuasi, pedagang dan petani.

Pakaian tradisional sedemikian bertahan paling lama di kalangan petani, oleh itu ia adalah versi petani dari sundress yang menumpukan semua ciri khas elemen kostum Rusia ini.

 sarafan moden Rusia dalam gaya etnik

Ini untuk siapa?

Dalam sundress Rusia, seorang wanita dari sebarang saiz dan umur apa pun akan kelihatan menarik dan asli. Oleh kerana potongan bebas, pakaian sedemikian tidak menyekat pergerakan dan menyembunyikan sepenuhnya apa-apa kecacatan pada angka itu.

Varieti

Sundresses dalam pakaian rakyat Rusia diwakili oleh jenis utama berikut:

 1. Gaun matahari seperti tunik tanpa jahitan tengah. Pakaian sedemikian juga dipanggil pekak, kerana ia dijahit dari sehelai kain dan sisipan sisi. Jenis sundress ini adalah yang paling kuno. Potongan hadapan biasanya kecil, segi empat tepat atau bulat. Ia juga selalunya mempunyai celah kecil yang mempunyai ikatan atau pengancing butang. Kain, kanvas dan kain buatan sendiri yang lain digunakan untuk menjahit gaun malam yang pekak. Di sepanjang labuh, lubang lengan dan garis leher, barang-barang itu dipotong dengan kertas merah, kanvas dicat, applique atau sulaman dalam bentuk jalur sempit.
 2. Model serong. Untuk menjahit sundress sedemikian, satu kain belakang pepejal, dua kain depan lurus dan baji sisi serong digunakan. Kanvas hadapan boleh dijahit atau diikat dengan gelung renda atau butang logam. Untuk pakaian malam seperti itu, kedua-dua linen buatan sendiri dan fabrik kilang digunakan. Ia dijahit daripada brokat, taffeta, kain Cina, baldu, kain kanvas, sutera, kuma, bulu dan bahan lain. Sebahagian daripada gaun malam ini mempunyai lapisan padat, kadangkala berquili. Reben tekstil atau jalur kumach digunakan untuk menghiasi versi harian kosoklinny sarafan, dan pakaian perayaan telah dipangkas dengan tocang, tocang, reben sutera, pinggir atau renda logam.
 3. Model langsung. Sundress ini, yang juga dipanggil Moscow atau bulat, menjadi model yang paling biasa pada abad ke-19. Dalam pembuatan sundress sedemikian, panel lurus digunakan, yang dikumpulkan dalam lipatan kecil di bahagian atas. Gaun sundress lurus dibuat terutamanya daripada fabrik kilang. Untuk tali, kain yang sama digunakan seperti untuk skirt, atau ia digantikan dengan tocang. Kelim pakaian sedemikian dihiasi dengan reben atau renda.
 4. Model dengan korset. Sundress sedemikian mempunyai korset yang dipasang, yang mana panel lurus dijahit untuk menghasilkan skirt yang besar. Pakaian seperti itu adalah perkara biasa di bahagian tengah negara. Turut dikhususkan secara berasingan ialah gaun malam, di mana korsetnya berada di atas kuk.

Jenis utama dan terbitan sundresses Rusia dibentangkan dalam rajah berikut.

Jenis pakaian sundress Rusia

Warna popular

Ciri ciri kostum Rusia wanita adalah pelbagai warna dan sejenis perhiasan. Warna kegemaran untuk gaun malam adalah merah. Ini betul-betul warna yang ada pada gaun pengantin.

Gaun merah perkahwinan Rusia

Gaun hitam putih dengan corak emas kelihatan cantik.

 Sundress putih Rusia dengan corak emas

Juga dalam warna sundress terdapat warna biru, coklat, hitam, oren, coklat dan kuning. Wanita yang lebih tua lebih cenderung memakai gaun biru atau hitam.

Kecenderungan moden

Pereka kini agak kerap menggunakan kostum rakyat Rusia sebagai asas kreatif untuk koleksi mereka. Mereka menambah unsur-unsur sundress Rusia kepada pakaian moden.

Model tradisional sundresses juga semakin popular, yang dibeli untuk acara tematik, jamuan kanak-kanak atau perayaan.

Pada masa kini, sundresses Rusia sesuai dengan bentuk konstruktif yang digunakan untuk menjahit pakaian sedemikian pada masa lalu. Kostum moden dipangkas dengan sulaman rakyat, dibentangkan dalam kuantiti yang berbeza. Ia hanya boleh berfungsi sebagai aksen dan hiasan yang menarik, atau ia boleh menghiasi produk dengan banyak.

Sundress putih Rusia dalam gaya etnik

pakai apa?

Pada masa lalu, pakaian matahari dipakai dengan baju panjang, yang paling kerap berwarna putih. Kini, di bawah gaun matahari, mereka juga memakai terutamanya baju dengan lengan panjang yang dihiasi dengan sulaman, tetapi kadangkala ia digantikan dengan blaus putih. Pada musim sejuk, sarafan Rusia dipakai dengan kot bulu atau jaket hangat.

Kasut

Model musim panas pakaian matahari Rusia dipakai dengan sandal berjalin. Dalam cuaca sejuk, but sangat sesuai untuk pakaian sedemikian.

Aksesori

Semua perhiasan dan aksesori lain dipilih dengan mengambil kira acara yang berkaitan dengan pakaian matahari Rusia dipakai.

Aksesori dan barang kemas untuk sundress Rusia

Kedua-dua manik pendek dan panjang, gelang logam atau plastik terang dan anting-anting, reben, serta beg rajutan yang dibuat dalam gaya etnik sesuai untuk pakaian sedemikian. Penambahan bergaya pada sundress Rusia adalah kokoshnik renda.

1 komen

Saya mahu gaun merah Rusia berwarna merah untuk pemotretan. Terdapat model yang sangat cantik!

Fesyen

kecantikan

rumah