Gaya dan model pakaian

Sari - pakaian dewi Hindu dan wanita India biasa

Sari - pakaian dewi Hindu dan wanita India biasa
Kandungan
 1. Sedikit sejarah
 2. Ciri-ciri pakaian India
 3. Gaya Aishwarya Rai
 4. saree perkahwinan
 5. Saree paling mahal di dunia
 6. Bagaimana untuk memakainya?
 7. pakai apa?

Di halaman majalah dan laman web, anda mungkin pernah melihat lebih daripada sekali wanita cantik India dalam pakaian cerah yang dipangkas dengan batu permata dan corak bersulam. Kain yang mereka pakai dipanggil sari.

Sari India

Sari adalah pakaian tradisional wanita yang tinggal di India. Muncul berabad-abad yang lalu, pakaian sedemikian dibuat daripada sekeping kanvas panjang dalam bentuk segi empat tepat. Wanita membalut diri mereka dalam kanvas sedemikian, menutupnya untuk menekankan lekuk angka dan menyembunyikan kemungkinan kecacatan.

Berabad-abad kemudian, saree masih popular. Ini adalah pakaian kasual dan pintar wanita India, serta pakaian asli wanita di negara lain. Dengan bantuan sari, wanita cantik boleh menunjukkan kewanitaan, keanggunan dan keanggunan mereka.

Saree Eropah hijau-kuning air

Produk ini adalah kanvas lancar sepanjang 5-9 meter dan lebar kira-kira 1 meter. Di bawahnya, seorang wanita memakai skirt, yang lebih pendek sedikit daripada sari, dan blaus dipanggil choli. Blaus selalunya sepadan dengan warna skirt dan saree, walaupun jika saree adalah warna pepejal, kemasan blaus mungkin berbeza.

Sedikit sejarah

Banyak legenda dikaitkan dengan penampilan sari dalam almari pakaian wanita India. Menurut salah seorang daripada mereka, pakaian seperti itu dicipta pada alat tenun ajaib oleh seorang penenun yang mengimpikan wanita yang ideal. Dia menggabungkan dalam kanvas semua kualiti yang sepatutnya dalam kecantikan sedemikian, setelah menerima pakaian yang sangat cantik dan panjang.

Wanita bersari

Legenda lain menghubungkan asal usul sari dengan raja Pandawa, yang kehilangan hartanya dan keluarganya sendiri dalam perjudian. Kehilangan terakhir baginda ialah isterinya. Musuh mahu membogelkannya, mahu memalukan wanita itu, tetapi tidak dapat membuka pakaiannya.Permaisuri Pandawa itu dilindungi oleh Kresna dengan mendandaninya dengan sari.

Ciri-ciri pakaian India

Dengan memeriksa dengan teliti fabrik sari, warna, langsir dan hiasannya, anda boleh belajar banyak tentang gadis yang anda lihat pakaian sedemikian. Saree kebanyakannya diperbuat daripada sutera, sifon atau kapas. Kualiti material menunjukkan kekayaan si pemakai sari.

Warna pakaian boleh memberitahu banyak perkara. Janda memakai kain sari putih tanpa corak, ibu muda sejurus bersalin memakai sari kuning, pengantin perempuan memakai sari hijau atau merah dihiasi dengan sulaman emas. Jubah hitam sangat jarang dipakai, memandangkan ia tidak bernasib baik.

Hanya lelaki yang terlibat dalam pengeluaran sari India. Satu pakaian dihasilkan dalam jangka masa yang panjang (kira-kira 6 bulan). Sari tidak boleh dipanggil pakaian murah, tetapi perkara seperti itu berfungsi untuk tempoh yang sangat lama dan sering diturunkan kepada keturunan.

saree yang cantik

Pada pandangan pertama, kebanyakan saree adalah serupa antara satu sama lain, tetapi ini tidak sama sekali. Setiap pakaian adalah unik, dan terdapat lebih daripada sedozen cara untuk menutupnya.

Gaya Aishwarya Rai

Pelakon terkenal India itu telah berulang kali muncul di permaidani merah dan acara penting lain dalam sari mewah.

Aishwarya Rai saree yang cantik

Pada 2012, bintang Bollywood itu muncul di majlis amal dalam saree ringan berjenama dengan sulaman emas, dan pada 2013, saree emasnya di Makan Malam Cannes kelihatan menakjubkan. Pelakon itu melengkapkan pakaian bergaya ini dengan klac berkilat dan perhiasan emas.

Walaupun warna merah tidak begitu sesuai untuk acara lakonan yang penuh istiadat, kerana ia sebati dengan warna trek, namun pada Aishwarya Rai, sari berwarna merah kelihatan menakjubkan. Pelakon itu telah memakai saree bergaya warna ini pada beberapa kali tayangan perdana filem dan acara amal.

 Aishwarya Rai dalam Krksnom Sari 2012

Di samping itu, Aishwarya sering memilih saree tipis yang halus. Pada tahun 2006, pelakon itu mencipta rupa yang berani dengan saree hijau dengan sulaman putih. Baginya, si cantik itu mengambil sehelai cengkerang dan anting-anting panjang. Pada tahun 2011, pakaian Aishwarya berwarna merah jambu lembut, dan hiasannya terdiri daripada manik dan renda keperakan.

saree perkahwinan

Saree di mana gadis itu akan berkahwin sangat cantik dan canggih. Produk dihiasi dengan manik, sulaman perak atau emas, rhinestones dan hiasan menarik yang lain.

Saree perkahwinan putih

Pemilihan kaedah fabrik, corak dan langsir dipengaruhi oleh kawasan kediaman pengantin perempuan, kesejahteraan keluarganya dan nuansa lain. Sebagai contoh, di wilayah utara India, pengantin perempuan berpakaian sari merah, di timur - dalam pakaian kuning, di Maharashtra - dalam sari hijau, dan di Assam - dalam sari putih salji.

Saree paling mahal di dunia

Dalam Buku Rekod Guinness pada tahun 2008, saree yang paling mewah dan mahal telah direkodkan. Produk itu dianggarkan bernilai 100 ribu dolar (kira-kira 4 juta rupee). 30 orang penenun mengambil bahagian dalam penghasilan sari tersebut. Mereka membuat pakaian itu dengan tangan selama kira-kira 7 bulan, mencipta pakaian yang benar-benar luar biasa.

Saree paling mahal di dunia

Saree disulam dengan benang perak, platinum dan emas, dan kemudian dihiasi dengan berlian, nilam, delima, topaz, karang, zamrud dan batu permata lain.

Selain itu, nilai produk bukan sahaja terletak pada kemasan sedemikian, tetapi juga pada lukisan pada sari. Kanvas itu dihiasi dengan 11 lukisan oleh artis terkenal dari India. Berat sari yang paling mahal adalah kira-kira 8 kilogram.

Bagaimana untuk memakainya?

 1. Dengan skirt dan blaus anda, mula menyelitkan saree ke dalam skirt dari sebelah kanan linen.
 2. Balut produk dari sebelah kanan ke kiri, buat satu bulatan. Dalam kes ini, bahagian bawah sari harus menyentuh lantai.
 3. Seterusnya, mula mengumpul lipatan saree. Bergantung pada panjang produk, anda akan mendapat dari 5-7 lipatan atau lebih.
 4. Lipatan yang terkumpul disatukan di belakang skirt supaya mereka "melihat" ke kiri.
 5. Balutkan bahagian kosong kanvas yang tinggal di sekeliling pinggang, dan buang hujung produk ke bahu anda. Anda boleh mengikatnya ke bahu anda dengan pin yang bagus.
Bagaimana untuk memakai saree

pakai apa?

 • Kasut yang sesuai di bawah sari akan menjadi balet flat atau sandal yang mempunyai tapak rata.
 • Untuk versi elegan saree, anda boleh mengambil beg genggam kecil.
 • Sari adalah gabungan indah pelbagai perhiasan, contohnya, gelang, cincin, rantai, anting-anting besar dan barang kemas lain.
2 ulasan

Alangkah indahnya! Pakaian India ini menarik perhatian saya. Saya mahu pergi ke India.

Terima kasih atas artikel yang cantik dan menarik perhatian. Banyak gambar yang cantik!

Fesyen

kecantikan

rumah