bermain ski

Memilih bermain ski menuruni bukit

Memilih bermain ski menuruni bukit
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Pandangan
 3. Jenis kekakuan
 4. Dimensi (edit)
 5. Penarafan pengeluar terbaik
 6. Bagaimana untuk memilih yang betul?

Ski Alpine adalah jenis ski istimewa. Ia digunakan untuk turun dari lereng gunung, dalam ski alpine. Hari ini kita akan memberi tumpuan kepada ciri utama produk tersebut, jenisnya.

Keanehan

Ski menuruni bukit jauh berbeza daripada jenis lain. Pilihan pertama adalah lebih pendek, tetapi juga lebih luas. Reka bentuk ini memudahkan untuk bergerak di sekitar kawasan pergunungan.... Dalam pembuatan peralatan sukan ini, hanya bahan berkualiti tinggi dan berteknologi tinggi digunakan.

Apabila membuat model gunung, perhatian khusus diberikan kepada keselamatan struktur. Perlu diingatkan bahawa mereka lebih mahal daripada ski konvensional.

Jika anda merancang untuk membeli sampel gunung, maka ingat bahawa anda perlu membeli kasut khas untuk mereka secara berasingan.

Pandangan

Ski Alpine boleh terdiri daripada pelbagai jenis. Mari kita pertimbangkan pilihan yang paling popular.

Piste

Model-model ini juga dipanggil ukiran... Mereka berbeza peningkatan penunjuk kilasan dan kekakuan membujur. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai pinggang yang lebih sempit dan rocker yang lebih kecil. Peralatan jejak menyediakan tepi yang paling cekap, ketabahan khas untuk cerun gunung. Ski tidak akan berhenti walaupun dengan selekoh yang sangat tajam.

Produk laluan hendaklah dibahagikan kepada beberapa kumpulan berasingan bergantung pada jejari:

 • jejari pendek (tidur) - jejari mereka sehingga 12 meter;
 • jejari sederhana - mereka mempunyai nilai ini dalam julat dari 12 hingga 17 meter;
 • jejari panjang - jejari mereka melebihi 17 meter.

Pilihan jejari yang sesuai akan bergantung pada keutamaan peribadi pengguna.

Terdapat dua jenis ski merentas desa yang berasingan.

 • Mengukir gerabak stesen... Model-model ini akan menjadi pilihan yang paling sesuai untuk mengukir pergerakan dalam pelbagai keadaan di trek. Produk ini dibezakan oleh rocker yang lebih pendek, pinggang meningkat. Gerabak stesen ukiran sangat tahan terhadap gerakan sisi pada trek keras.
 • Ukiran ski. Peralatan sedemikian akan menjadi pilihan yang sangat baik untuk menunggang di trek sukan yang rata dengan sempurna. Produk ini dibezakan oleh rocker hadapan yang lebih pendek, pinggang yang lebih sempit, dan peningkatan kekakuan kilasan dan membujur. Tumit dan jari kaki juga sangat tegar. Ski ukiran digunakan untuk pergerakan yang lebih aktif, ia dengan mudah menimbus bahagian hadapannya dalam salji yang longgar. Mereka akan menyediakan penyusunan semula sepantas mungkin.
 • Ski kedai sukan. Selalunya, model ini lebih disukai oleh atlet. Mereka dicipta dengan pinggang yang paling ketat. Struktur dibuat tanpa rocker. Sampel dewan sukan akan menjadi pilihan terbaik untuk pertandingan ski. Mereka akan memberikan kelajuan maksimum tepi, cengkaman yang sangat baik pada trek.

sukan

Model ini dicirikan oleh ketegaran maksimum, pengendalian yang sangat baik dan kelajuan tinggi. Selalunya, sukan ski alpine dibeli untuk bermain ski di trek besar. Varieti sukan dibahagikan kepada kumpulan yang berasingan.

 • Untuk slalom... Ski elastik sedemikian mempunyai potongan sisi (8-15 mm setiap satu). Mereka juga mempunyai perbezaan yang besar antara pinggang dan lebar jari kaki.
 • Untuk slalom gergasi. Ski tegar mempunyai potongan sisi dengan jejari 17 hingga 21 m. Panjang produk mestilah sama dengan ketinggian pemain ski.

Sejagat

Model ini direka untuk memandu di lereng gunung dengan jumlah salji yang berbeza-beza. Tetapi pada masa yang sama, mereka tidak akan dapat memberikan kelajuan maksimum semasa menunggang. Spesimen universal mempunyai penunjuk kekukuhan kilasan dan membujur yang lebih rendah daripada model konvensional.

Juga, ski alpine ini mempunyai pinggang yang agak lebar (73-105 mm), rocker adalah 10-12% daripada panjang. Pada kelajuan yang ketara, peralatan tersebut boleh bengkok dan tergelincir. Model universal boleh terdiri daripada dua jenis.

 • Piste... Dalam bentuknya, mereka menyerupai ski piste yang mudah, tetapi pada masa yang sama mereka mempunyai pinggang yang lebih lebar. Peralatan sukan sedemikian boleh digunakan untuk menunggang denai dalam apa jua keadaan. Ia mempunyai ketegaran yang agak besar. Sesetengah unit dibekalkan dengan bahagian anti-getaran khas.
 • Luar piste... Mereka dicirikan oleh pinggang yang lebar (boleh mencapai 105–107 mm), jadi mereka tidak akan dapat membongkok dengan begitu selesa dan mudah. Mereka memegang selekoh kuat. Tetapi pada masa yang sama, mereka membolehkan anda dengan mudah dan cepat melangkaui sempadan trek.

Tunggangan percuma

Model lebar ini dibeli untuk menunggang off-piste. Mereka boleh mengendalikan salji yang dalam. Lebar pinggang ski alpine sedemikian berbeza-beza, sebagai peraturan, dari 100 hingga 105 mm.

Struktur sedemikian sama sekali tidak sesuai untuk pergerakan di lebuh raya, kerana ia terputus apabila membelok.

Taman, gaya bebas, jibbing

Ski simetri sedemikian mempunyai selekoh pada kedua-dua sisi sekaligus, reka bentuk ini memungkinkan untuk menunggang ke belakang. Selalunya model sedemikian digunakan untuk melakukan pelbagai lompatan.

Pedalaman dan lawatan ski

Varieti ini bertujuan untuk pelancongan. Mereka membenarkan pemain ski dengan mudah mendaki ke puncak, memberikan keturunan yang mudah dari mereka. Ski ini mempunyai reka bentuk ringan khas. Ia dilengkapi dengan pelekap khas, untuk model sedemikian anda perlu membeli kasut berasingan.

Pada ski jenis ini, terdapat klip khas untuk kamus. Mereka adalah pad licin kecil, elemen sedemikian tidak membenarkan anda kembali.

Jenis kekakuan

Sebelum membeli ski alpine, anda harus melihat ketegarannya. Terdapat dua jenis utama.

 • Kekakuan membujur. Ia ditunjukkan pada skala dari 1 hingga 10 (lembut - lembut, keras - keras).Kestabilan pada kelajuan, daya untuk lekukan semasa selekoh bergantung pada penunjuk ini. Semakin besar kekakuan membujur, semakin stabil kelajuan ski berada di landasan yang rata. Lebih rendah penunjuk, lebih mudah ia adalah untuk menolak melalui struktur apabila selekoh.
 • Kekakuan kilasan. Ia tidak selalu ditunjukkan. Pegangan jari kaki semasa membelok bergantung pada kekakuan ini. Semakin tinggi penunjuk, semakin banyak beban diperlukan untuk memecahkan ski.

Dimensi (edit)

Sebelum membeli ski alpine untuk orang dewasa, pastikan anda menyemak carta saiz. Panjang peralatan hendaklah sepadan dengan ketinggian pemain ski.

 • Model jejak - pertumbuhan tolak 10-12 cm.
 • Model universal - pertumbuhan tolak 3-5 cm, atau hanya "ketinggian".
 • Tunggangan percuma - pertumbuhan ditambah 1-7 cm.
 • Gaya bebas, taman, jibbing - pertumbuhan tambah atau tolak 10 sentimeter. Pilihan bergantung pada teknik gaya bebas, kerumitan helah.

Bagi seorang wanita, ski alpine harus lebih pendek 3-4 sentimeter lagi. Ini akan mengurangkan usaha yang diperlukan untuk menunggang. Sebagai peraturan, spesimen wanita kurang berat.

Berat pemain ski juga merupakan parameter penting. Sekiranya lebih daripada biasa, maka ski hendaklah 4-7 cm lebih panjang. Sekiranya beratnya kurang daripada biasa, maka mereka harus 4-7 cm lebih pendek.

Penarafan pengeluar terbaik

Jenama berikut termasuk dalam TOP pengeluar terbaik ski alpine.

 • atom... Jenama Austria ini menghasilkan ski yang boleh dipercayai dan tahan lama pada harga yang berpatutan. Mereka dihasilkan dalam konfigurasi yang ringan. Panel sisi sering dipilih untuk memberikan kusyen maksimum. Produk syarikat sangat mudah dikendalikan. Banyak model sesuai untuk pemain ski profesional dan maju.
 • Badai salji... Syarikat Austria ini menghasilkan pelbagai jenis model ski alpine. Rangkaian ini termasuk item untuk pemula, amatur dan profesional. Ski Freeride dianggap paling popular.
 • Fischer... Pengeluar ini juga dari Austria. Ski alpine untuk master dihasilkan di bawah jenama. Tetapi beberapa sampel juga sesuai untuk pemula. Pelbagai mempunyai garis slalom yang berasingan. Pengilang menghasilkan ski dalam kategori harga yang berbeza.
 • Scott... Sebuah syarikat dari Amerika Syarikat mengeluarkan ski untuk kategori pemain ski yang berbeza, termasuk kedua-dua pemain amatur dan pemula. Produk syarikat tergolong dalam kategori bajet. Pengilang memperkenalkan perkembangan moden baharu setiap tahun. Ski syarikat ini dibezakan oleh kebolehgerakan khas dan pengendalian yang baik.
 • Volkl... Jenama Jerman pakar dalam pengeluaran ski alpine tangkas yang berkualiti. Produk di bawah jenama Volkl boleh berbangga dengan rintangan haus khas, gelongsor yang sangat baik. Kos untuknya akan lebih tinggi daripada purata.
 • Alppro... Jenama muda tempatan ini menghasilkan ski alpine kelas bajet. Semua reka bentuk adalah buatan tangan. Jika anda mahu, anda boleh menempah reka bentuk mengikut lakaran individu. Dalam pengeluaran ski, hanya bahan berkualiti tinggi dan berteknologi tinggi digunakan, termasuk titanal, polietilena (jenis molekul tinggi), keluli diproses, bic, poliamida, poliuretana (tahan kejutan), karbon, plastik berkualiti tinggi.
 • NLF... Pengilang domestik menghasilkan pelbagai jenis ski. Rangkaian ini termasuk reka bentuk moden untuk profesional, jenis yang ringkas dan mudah untuk pemula dan hanya untuk amatur. Peralatan Switzerland terkini digunakan untuk mencipta peralatan sukan.
 • NLK... Jenama domestik ini mengkhusus dalam pengeluaran ski mudah alih alpine untuk bermain ski di pelbagai rupa bumi. Pelbagai "Memburu" patut diberi perhatian khusus. Ski sedemikian direka khas untuk pergerakan di kawasan pergunungan hutan. Mereka boleh berbangga dengan kekuatan khas, bahan berkualiti tinggi yang digunakan. Ski alpine ini boleh bertahan selama bertahun-tahun.

Bagaimana untuk memilih yang betul?

Sebelum membeli model ski alpine yang sesuai, anda harus memberi perhatian khusus kepada beberapa kriteria pemilihan. Pastikan anda melihat ketegaran inventori. Model lembut sangat bagus untuk pemula kerana ia mudah memasuki selekoh yang ketat dan sukar. Apabila meninggalkan mereka, mereka kekal sestabil mungkin.

Untuk pengguna yang berpengalaman, spesimen dengan ketegaran yang lebih besar adalah sesuai. Model sedemikian mudah melembapkan semua getaran daripada pergerakan pada laluan yang tidak rata.

Juga, apabila memilih, panjang ski adalah sangat penting. Di atas, kami telah mempertimbangkan cara memilih panjang inventori sedemikian bergantung pada ketinggian seseorang.

Tentukan terlebih dahulu berapa berat ski itu. Pemula harus memilih struktur yang ringan dan mudah, kawalan mereka tidak memerlukan usaha yang ketara, mereka tidak akan menyebabkan ketidakselesaan kepada pemain ski semasa bermain ski.

Pastikan anda melihat geometri ski. Ingat bahawa semakin lebar pinggang anda, semakin baik kebolehtelapan anda. Struktur gunung lebar dengan lebar lebih daripada 75-80 mm berfungsi dengan baik pada laluan yang tidak dilengkapi.

Model dengan tumit dan jari kaki lebar memberikan lilitan yang licin dan selamat. Di samping itu, geometri ini memudahkan untuk keluar dari selekoh, walaupun ini akan mengurangkan kelajuan.

Jejari pusingan juga memainkan peranan penting. Semakin tinggi penunjuk ini, semakin banyak kelajuan yang anda boleh kembangkan semasa menunggang.

Pertimbangkan jenis pengikatan ski... Keselamatan pergerakan sebahagian besarnya bergantung kepada mereka. Elemen ini diperlukan untuk membetulkan but pemain ski dengan selamat. Selalunya ia dalam bentuk Velcro khas atau penahan tegar.

Setiap gunung ski mempunyai skala kecil, selalunya ia mengandungi nombor dari 3 hingga 10. Pada masa yang sama, unit itu menandakan 10 kilogram usaha semasa bermain ski (3 - 30 kg, 10 - 100 kg). Lebih berpengalaman pengguna, lebih besar beban akan bertindak pada pelekap, oleh itu, dalam kes ini, nilai skala yang lebih besar ditetapkan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah