Reka bentuk ruang tamu dan dalaman

Semua tentang reka bentuk dalaman ruang tamu

Semua tentang reka bentuk dalaman ruang tamu
Kandungan
 1. Bilik manakah dewan?
 2. Dimensi (edit)
 3. Borang
 4. Kami mengambil kira ciri-ciri
 5. Bilik tanpa tingkap
 6. Penyelesaian gaya
 7. Skema warna
 8. Kemasan lantai, dinding dan siling
 9. Pencahayaan
 10. Susunan perabot
 11. Hiasan
 12. Bagaimana untuk zon?
 13. Apa yang perlu dipertimbangkan semasa membangunkan projek reka bentuk?
 14. Idea dan Petua
 15. Contoh reka bentuk yang bagus

Setiap orang berusaha untuk mencipta di rumahnya bukan sahaja reka bentuk yang bergaya, tetapi sudut yang benar-benar selesa di mana semua ahli keluarga dan rakan-rakan akan gembira untuk berkumpul. Ruang tamu boleh menjadi tempat yang ideal untuk ini.

Pertimbangkan semua ciri bilik sedemikian dan nuansa reka bentuk harmoninya.

Bilik manakah dewan?

Ruang tamu adalah bilik yang sangat berfungsi, yang sering dirujuk sebagai dewan. Konsep-konsep ini, walaupun mempunyai asal-usul yang berbeza, bermakna tentang perkara yang sama apabila ia datang untuk menerangkan bilik dalam apartmen. Mari kita lihat dengan lebih dekat kejadian mereka, dan juga menjelaskan sama ada dewan itu adalah ruang tamu.

Konsep "dewan" muncul pada zaman purba di Perancis, dan sebutan yang betul adalah feminin - "dewan". Istilah ini digunakan untuk merujuk kepada bilik yang besar dan luas dengan bilangan minimum atribut perabot, bertujuan untuk menerima tetamu. Selalunya, dewan menganjurkan bola, tarian dan acara hiburan lain, dan kadang-kadang juga perhimpunan sosial.

Ruang tamu adalah sesuatu yang lebih selesa dan, berbanding dengan dewan, malah peribadi dan sedikit intim.

Perkaranya ialah ruang tamu itu telah lama juga dimaksudkan untuk bertemu tetamu, tetapi ia hanya sekumpulan orang yang sempit terutama berdekatan dengan pemilik rumah. Malam-malam itu dihabiskan dalam perbualan sulit dan perayaan keluarga secara kecil-kecilan.

Pada masa kini, ruang tamu biasanya dipanggil dewan, terutamanya jika ia mempunyai ruang yang boleh memuatkan tetamu yang ramai. Tetapi ia perlu diperhatikan dewan masih berkonsepkan lebih luas, bermakna lebih, sebagai contoh, gim, dewan tarian, pawagam dan istilah "ruang tamu" menerangkan sepenuhnya tujuan bilik dan tidak mempunyai apa-apa makna lain.

Dimensi (edit)

Saiz bilik untuk menerima tetamu boleh sama sekali berbeza, semuanya bergantung pada jumlah kawasan ruang tamu dan pada kehendak pemiliknya. Sudah tentu, mengadakan jamuan dan berkumpul kawan adalah lebih menyenangkan di dalam bilik yang luas, tetapi sudut kecil yang selesa tidak akan dilucutkan perhatian.

Dalaman 30 persegi m, terdapat ruang yang cukup untuk menampung agak besar dan pada masa yang sama atribut perabot yang selesa. Contohnya, sofa lebar dengan bantal besar, almari pakaian besar dan meja kopi yang besar. Anda juga boleh mendapatkan teater rumah dan TV skrin besar, yang berguna untuk menonton filem dengan seluruh syarikat atau bersama keluarga anda.

Sedikit kurang luas adalah ruang tamu dengan keluasan 25 persegi. m, yang mana unsur-unsur perabot dan hiasan yang agak besar juga boleh dipilih. Bilik sedemikian boleh sama ada persegi atau segi empat tepat, jadi anda perlu mengatur perabot berdasarkan parameter ini.

Tetapi di dalam bilik dengan parameter 13-14 persegi. m perlu memikirkan susun atur dengan lebih berhati-hati dan menjadi lebih sederhana dalam pilihan iringan perabot... Anda mungkin perlu bertenang dengan sofa dan dinding TV modular dan beberapa perkara.

Perabot akan menjadi lebih sederhana di dalam bilik dengan keluasan 11 - 12 persegi. m. Dalam kes ini, keadaan secara langsung bergantung pada bentuk bilik, kerana ruang tamu persegi membolehkan anda menumpukan perabot padat di tengah, tetapi segi empat tepat membolehkan susunan atribut perabot secara eksklusif di sepanjang dinding.

Borang

Dalam banyak cara, hiasan di ruang tamu bergantung pada bentuk bilik, yang boleh berbeza-beza, kerana teknologi dan susun atur moden membenarkannya sepenuhnya.

Seperti yang telah dikatakan, bentuk segi empat adalah lebih serba boleh dan membolehkan anda menyusun semua perabot yang diperlukan dengan cara yang padat dan moden. Di samping itu, bentuk ini dianggap lebih selesa dan praktikal dari segi pencahayaan, kerana walaupun candelier tengah boleh menyebarkan cahaya ke semua sudut bilik.

Terdapat juga susun atur dengan bilik sempit yang panjang, reka bentuk yang boleh menjadi agak sukar.

Supaya bilik tidak kelihatan kecil, perlu menjaga reka bentuk khas dinding, yang akan membantu meningkatkan ruang secara visual. Warna terang dan permukaan cermin akan membantu dalam hal ini.

Ia adalah lebih jarang untuk mencari premis bentuk bulat, pengisian perabot dan reka bentuk yang tidak akan begitu mudah untuk dibuat. Dalam kes sedemikian, anda boleh hairan dengan pembuatan perabot buatan khas eksklusif, yang akan mempunyai bentuk yang sesuai dan sesuai dengan harmoni ke dalam kawasan pedalaman.

Anda juga boleh bertemu dengan bilik bulat yang memanjang - dalam bentuk bujur. Pengesyoran untuk reka letak dan reka bentuknya adalah sama seperti dalam kes bulatan.

Kami mengambil kira ciri-ciri

Sebelum meneruskan terus ke reka bentuk bilik sedemikian, adalah perlu untuk mempertimbangkan semua ciri-cirinya yang boleh menjejaskan kedua-dua penampilan bilik dan fungsinya.

Di samping itu, ciri tertentu boleh menjadi penghalang untuk membeli perabot ini atau itu, serta beberapa jenis cadangan untuk penempatannya.

Ruang tamu berjalan kaki

Selalunya terdapat susun atur dengan ruang tamu yang dipanggil berjalan kaki. Ini menandakan bilik yang merupakan perantaraan antara yang lain. Contohnya, antara lorong dan dapur, atau antara ruang makan dan bilik tidur.Susunan bilik ini juga boleh dipanggil agak tengah, kerana untuk sampai ke titik lain di apartmen, anda pasti perlu melaluinya.

Keistimewaan bilik sedemikian ialah ia mempunyai beberapa pintu, mungkin juga beberapa dinding, yang bermaksud meletakkan perabot di sepanjang dinding boleh menjadi agak sukar.

Selalunya, di dalam bilik sedemikian, sofa dan kerusi berlengan terletak di tengah-tengah bilik, dan kabinet dan tempat TV terletak berhampiran dinding, di mana ruang membenarkannya.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk meletakkan kabinet kecil di antara pintu.

selain itu, apabila merancang jenis ini, adalah perlu untuk menjaga reka bentuk pintu dalaman dan berfikir terlebih dahulu sama ada ia akan dilengkapi dengan pintu atau dibentangkan dalam bentuk gerbang yang indah.

Untuk laluan antara bilik tidur dan ruang tamu, pintu lebih merupakan keperluan daripada beberapa jenis elemen hiasan, tetapi ketiadaannya agak boleh diterima antara ruang tamu dan kawasan dapur.

Dengan balkoni

Ruang tamu dengan balkoni juga mempunyai beberapa ciri. Sebagai contoh, ia juga mempunyai dua ambang pintu, yang boleh menyebabkan perabot disusun dengan cara yang sama seperti dalam susun atur bilik berjalan. Perlu diingatkan bahawa kaedah ini bukanlah satu kesukaran atau kelemahan bilik tersebut, tetapi sebaliknya, ia sangat popular.

Di samping itu, pada musim panas, balkoni boleh menjadi sejenis beranda musim panas, di mana tetamu juga boleh berkumpul untuk secawan teh, segelas wain dan perbualan yang menyenangkan. Ia hanya perlu memilih perabot musim panas yang indah untuknya, dengan itu mewujudkan suasana yang sesuai.

Dan dalam beberapa kes, pemilik pangsapuri lebih suka singkirkan dinding yang memisahkan bilik dari balkoni dan atur ruang bersama dengan tingkap panorama yang indah. Perlu diingat bahawa dalam kes sedemikian, anda perlu menggunakan penggantian lengkap tingkap berlapis dua, serta penebat modal dan pemasangan peranti pemanasan yang kuat, kerana kawasan balkoni sentiasa lebih sejuk daripada ruang dalam bilik.

Kedua-dua pilihan boleh menjadi tambahan berfungsi pada ruang utama atau kawasan yang sepenuhnya berasingan yang akan menjadi kemuncak bilik dan menggembirakan tetamu.

ruang tamu-studio

Ruang tamu-studio ialah bilik, dalam kebanyakan kes digabungkan dengan kawasan dapur, jadi ia juga boleh diletakkan sebagai sejenis ruang makan. Kelebihan susun atur ini ialah anda sentiasa boleh mengumpulkan tetamu di tempat yang selesa dan tidak meninggalkan bilik sebelah untuk minuman dan minuman. Dan antara kekurangannya, seseorang boleh perhatikan kemungkinan konflik kepentingan antara mereka yang ingin berehat di hadapan TV dan mereka yang sibuk memasak pada masa ini dan boleh menimbulkan bunyi yang tidak perlu.

Untuk menjadikan bilik sedemikian lebih selesa, adalah perlu untuk memikirkan persempadanan kompeten ruang dapur kerja, kawasan makan dan kawasan rekreasi.

Dan jika zon kedua dan ketiga mungkin serasi secara harmoni, maka yang pertama hampir selalu memerlukan pengezonan.

Untuk ini, pelbagai perabot boleh digunakan, seperti rak dengan rak atau kaunter bar tinggi, bidai menegak khas atau langsir hiasan, sekatan pintu gelangsar atau struktur papan eternit, dan banyak pilihan lain.

selain itu, adalah disyorkan bahawa kawasan rekreasi dan kawasan dapur berada pada jarak yang agak jauh antara satu sama lain, dan yang terbaik, di hujung bilik yang berbeza.

Bilik tanpa tingkap

Selalunya terdapat kes apabila, apabila menentukan bilik untuk mengatur ruang tamu, pilihan jatuh pada bilik di mana tidak ada tingkap. Pada pandangan pertama, ini mungkin kelihatan kelemahan yang ketara, kerana cahaya matahari siang hari menambah suasana keselesaan dan sentiasa menceriakan, tetapi ketiadaan tingkap boleh digunakan untuk kesan yang baik, dengan mengambil kira nuansa penting lain.

Sebagai contoh, langkah pertama ialah memastikan udara segar mencukupi di dalam bilik, terutamanya jika ia terhad dan mempunyai satu pintu masuk.

Perkara lebih mudah dengan bilik laluan tanpa tingkap, kerana ia mempunyai pengudaraan dengan membuat draf dan tidak sukar.

selain itu, di dalam bilik tanpa cahaya siang, pencahayaan harus diatur dengan baik, supaya, jika perlu, anda boleh mencipta suasana intim di dalam bilik dengan senja atau mesra, kondusif untuk komunikasi - dengan cahaya terang penuh.

Ia juga disyorkan untuk membuat keseluruhan bahagian dalam bilik secerah mungkin, dengan butiran terang, supaya jika tiada tingkap ia tidak kelihatan gelap dan suram. Ruang tamu harus mewujudkan rasa selamat dan santai, bukan kebimbangan. Dan jika anda menambah banyak butiran kain dan bantal ke perabot, maka bilik itu akan bersinar dengan warna baru dan akan menjadi lebih selesa.

Di loteng

Loteng biasanya dipanggil bilik di tingkat atas rumah, yang dimiliki oleh loteng, yang dieksploitasi secara aktif. Juga, pangsapuri berbilang tingkat yang terletak di tingkat atas rumah dan mempunyai tingkap di permukaan bumbung boleh dikaitkan dengan pangsapuri loteng. Iaitu, siang hari sentiasa memasuki bilik dari atas, yang merupakan kelebihan yang tidak dapat dinafikan.

Susunan tingkap ini memberi anda lebih banyak peluang untuk meletakkan barang perabot yang besar, contohnya, kabinet atau bekas pinggan di sepanjang dinding. Di samping itu, akan sentiasa ada tempat untuk melengkapkan bahagian dalam dengan gambar asal yang bergaya, yang juga akan memberi kesan positif pada konsep reka bentuk keseluruhan.

Sebagai peraturan, bilik sedemikian boleh mempunyai hanya satu pintu di dinding atau tidak mempunyainya sama sekali jika bilik itu terletak di tingkat atas rumah persendirian. Dalam kes ini, pintu masuk ke ruang tamu loteng berada terus di lantai.

Penyelesaian gaya

Pelbagai arah gaya membolehkan anda mereka bentuk bilik tertentu mengikut mana-mana pilihan citarasa, dan pencampuran gaya membolehkan anda mencipta dalaman yang benar-benar luar biasa dan unik. Mari kita lihat dengan lebih dekat pilihan gaya yang paling popular untuk ruang tamu.

Klasik, yang tidak pernah kehilangan populariti, mempunyai ciri ciri yang wujud hanya dalam gaya ini. Sebilangan besar elemen perabot yang megah, banyak kristal, perak dan penyepuhan, serta hiasan bilik dengan tiang - semua ini memberikan gaya klasik lebih berkilat dan mewah.

Juga, atribut perabot di pedalaman sedemikian boleh dihiasi dengan hiasan bunga yang anggun dan ukiran kerawang, dan bahagian dalam itu sendiri dilengkapi dengan lekapan lampu besar, batang lilin antik dan langsir tebal.

Gaya Provence di ruang tamu adalah apa yang anda perlukan untuk mencipta sudut yang selesa dan intim. Sebilangan besar unsur semula jadi dan bahan semula jadi akan membantu mewujudkan suasana kehangatan dan ketenangan, dan warna lembut akan memberikan bilik itu rupa yang canggih.

Selain suasana keselesaan, terdapat juga nota kesegaran dan romantik dalam gaya ini. Kesan yang sama dicapai dengan bantuan permukaan kasar, penggunaan perabot lama dan kehadiran unsur fabrik, rajutan dan bulu.

Kehadiran ruang kosong yang besar dan perabot minimum adalah ciri ciri gaya loteng, yang kelihatan agak kasual dan berani, tetapi pada masa yang sama sangat bergaya dan popular.

Trend gaya ini dicirikan oleh elemen reka bentuk kasar, contohnya, kerja bata atau plaster bertekstur yang digunakan secara rawak. Juga, unsur hiasan yang sepadan digunakan dalam bentuk perabot bentuk yang luar biasa, lukisan dan gambar asli, serta pelbagai tanda jalan, poster dan juga tanda jalan.

Padat dan canggih gaya Inggeris mungkin tidak sesuai sepenuhnya untuk menghias ruang tamu, kerana semua sifat perabot dan bahan di dalamnya kelihatan agak rumit dan menjadikan ruang lebih berat secara visual.

Secara berasingan, ia patut menyerlahkan gaya moden, ciri ciri yang praktikal dan kemudahan. Semua sifat perabot hendaklah serba boleh, padat dan berfungsi yang mungkin.Selain itu, dalam reka bentuk gaya moden, penggunaan aksesori yang tidak berguna tidak dibenarkan tanpa sebarang tujuan selain daripada hiasan.

Skema warna

Kadang-kadang agak sukar untuk memutuskan penyelesaian warna dalam reka bentuk dalaman ruang tamu, kerana penting bukan sahaja untuk memilih warna yang menyenangkan, tetapi juga untuk menggabungkannya dengan betul antara satu sama lain. Anda selalunya boleh menemui bahagian dalam yang sarat dengan warna atau, sebaliknya, dengan kekurangan butiran terang. Untuk mengelakkan masalah seperti ini, adalah disyorkan untuk mengkaji dengan teliti semua aspek isu ini.

Sebagai contoh, perlu diingat bahawa kelimpahan biru yang kaya dan gelap di pedalaman agak jarang dan kelihatan agak kasar dan tawar. Tetapi menggunakan butiran biru sebagai hiasan agak sesuai dan akan kelihatan sangat bergaya.

Teduh ini sesuai dengan warna putih, kelabu, biru dan warna cahaya sejuk yang lain.

Lilac shade di bahagian dalam bilik sedemikian ia boleh dibentangkan dalam dua versi - terang tepu atau pucat dan halus. Dan jika pilihan pertama digunakan terutamanya dalam persembahan perabot, maka yang kedua mungkin menjadi naungan utama reka bentuk bilik. Selain itu, sebagai tambahan kepada warna-warna ini, nada ungu adalah sempurna.

Warna coklat di bahagian dalam ruang tamu agak biasa, sama ada nada gelap atau lebih terang dan lembut... Sebagai peraturan, atribut perabot atau penutup lantai dihiasi dalam warna gelap, manakala yang ringan digunakan sebagai penutup siling dan dinding, serta aksesori fabrik kecil.

Sangat popular warna pastel dalam reka bentuk dalaman, terutamanya apabila ia melibatkan warna serbuk, vanila, biru pucat lembut dan warna mentol cerah. Bunga ini paling kerap digunakan untuk menghiasi dinding, kusyen atau alas meja dan serbet yang cantik di atas meja. Ruang tamu sedemikian kelihatan sangat lembut dan sangat selesa.

Nampak sangat mengagumkan naungan pistachio dalam reka bentuk premis, menekankan semua kelebihannya. Di samping itu, nada ini adalah universal dan digabungkan secara organik dengan kedua-dua lantai gelap dan terang. Tetapi apabila mengisi bilik, anda harus mengelak daripada memilih perabot dalam warna-warna agresif yang terang, kerana dalam kes ini pedalaman akan berubah menjadi beraneka ragam dan tidak selesa.

Kemasan lantai, dinding dan siling

Apabila ia datang untuk menghias bilik, anda perlu berhati-hati dan selektif. Bukan sahaja penampilan ruang tamu secara langsung bergantung pada bahan yang digunakan, tetapi juga hayat perkhidmatan bilik ini, serta pemeliharaan penampilan asal. Di samping itu, kefungsian ruang juga akan bergantung pada beberapa nuansa.

Sebagai contoh, bukan hanya lokasi pintu masuk yang memainkan peranan penting, tetapi juga arah pintu akan dibuka dan ditutup.

Jika anda menggunakan buku pintu atau pilihan lain yang mempunyai mekanisme gelongsor, maka arah pergerakannya tidak penting, dan apabila memasang daun pintu konvensional, ia harus dibuat supaya ia terbuka ke luar untuk menjimatkan ruang dalaman.

Tidak kira sama ada ambang pintu mempunyai pintu atau teratur tanpanya, ia mesti dalam apa jua keadaan dihiasi dengan sewajarnya. Dan jika, dengan kehadiran kanvas, akan ada cerun yang cukup indah, maka pembukaan tanpa pintu memberi ruang untuk penerbangan imaginasi reka bentuk. Pembukaan boleh selesai dengan plaster atau ditampal dengan kertas dinding, maka ia tidak akan menonjol, tetapi boleh dihiasi dengan gerbang yang indah dengan unsur-unsur ukiran atau produk dengan rak kecil untuk fungsi yang lebih besar.

Untuk menghiasi dinding bilik sedemikian, anda tidak boleh menggunakannya salutan tahan lembapan, memandangkan ruang tamu jarang menghadapi masalah kemasukan cecair. Akan sesuai dengan sempurna kertas dinding berkualiti, panel dinding kayu atau plaster hiasan, yang anda boleh buat tekstur bertekstur pada dinding.Di samping itu, sangat kerap digunakan cat dan varnis dan kolaj foto.

Sempurna sebagai penutup lantai papan lamina atau parketyang mempunyai kekuatan yang mencukupi. Ia juga dibenarkan menggunakan linoleum dan permaidani dengan longgokan kecil, kerana gentian panjang boleh kusut dan bergulung. Ia tidak dikecualikan dan jubin seramik, terutamanya di rumah mereka yang suka menghabiskan waktu malam di syarikat yang bising dengan menggunakan hookah.

Bagi reka bentuk siling, di sini anda boleh memberi kebebasan kepada imaginasi dan mempertimbangkan sebarang pilihan. Ia boleh menjadi kertas dinding, jubin boleh lukis, kemasan ringkas dengan agen pewarna, struktur gantung atau fabrik regangan, dan juga penamat adalah sama plaster hiasan.

Pencahayaan

Apabila mengatur pencahayaan di ruang dewan, beberapa nuansa mesti diambil kira.

 • Pencahayaan pusat akan berada di tempat jika atribut perabot utama terletak di tengah-tengah bilik dan tempat hobi utama tertumpu.
 • Sekiranya terdapat beberapa kerusi di dalam bilik, disyorkan untuk mengatur di sebelahnya sumber pencahayaan tambahan. Contohnya, sconce dinding atau lampu lantai yang elegan.
 • Dalam beberapa kes, digunakan jalur berwarna LED, terletak di ruang siling di sepanjang cornice atau di tempat lain. Pencahayaan berwarna akan membantu menceriakan suasana dan mewujudkan suasana yang sesuai untuk malam yang bising bersama rakan-rakan.
 • Dibenarkan untuk digunakan kabinet atau rak bercahaya belakang, yang mana anda boleh mencipta suasana senja yang intim untuk suasana romantis.
 • Juga agak biasa lampu siling tempat... Contohnya, lampu bulat kecil yang terletak di atas kepingan perabot atau kawasan ruang tamu tertentu yang mempunyai suis berasingan dan boleh berfungsi secara berasingan antara satu sama lain.

  Perlu juga diperhatikan bahawa apabila mengatur pencahayaan, suis yang terletak di hujung bilik yang berbeza sering digunakan, supaya pada bila-bila masa anda boleh menghidupkan atau mematikan mana-mana bahagian lekapan lampu.

  Susunan perabot

  Susunan perabot memainkan peranan yang sangat penting dalam reka bentuk mana-mana bilik, kerana dalam proses ini anda boleh membetulkan ketidaksempurnaan bilik, memberi perhatian kepada kelebihan, dan juga bermain dengan ruang untuk mengubah visualnya. persepsi.

  Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Cara yang paling berjaya untuk meletakkan atribut perabot di ruang tamu yang luas ialah susunan tengah perabot dan kabinet upholsteri di sekeliling perimeter bilik. Dengan susunan sedemikian, anda boleh mengezonkan ruang secara visual tanpa menggunakan sebarang butiran tambahan, kerana perabot itu sendiri akan menjadi butiran sedemikian.

  Juga, jika terdapat ruang kosong, sofa dan kerusi berlengan boleh disusun dalam bentuk huruf "P", dan meja kopi kecil boleh diletakkan di tengah, di mana anda sentiasa boleh meletakkan minuman dan makanan ringan yang dimaksudkan untuk malam filem. .

  Mereka akan membantu untuk membetulkan ketidaksempurnaan dalam ruang dan sedikit visual membesarkan kabinet sudut untuk sesuatu atau untuk hidangan. Model tanpa papan sisi sangat popular, tetapi mereka sering kelihatan kurang lapang, walaupun kedalaman produk sedemikian menunjukkan sebaliknya. Atribut perabot sedemikian, dipasang di sekurang-kurangnya dua sudut ruang tamu, akan membantu menjadikan garis besarnya lebih lembut dan tidak akan mengambil terlalu banyak ruang.

  Jika anda tidak bercadang untuk mengisi bilik dengan sejumlah besar perabot, tetapi ruang penyimpanan masih diperlukan, disyorkan untuk mendapatkan kabinet rendah tetapi panjang yang akan terletak di sepanjang dinding, serta kabinet dinding atau rak.

  TV dalam sebarang saiz boleh diletakkan di atas kabinet, dan kabinet serta rak sesuai untuk menyimpan pinggan mangkuk atau barang hiasan.

  Juga, pouf lembut dan laci kecil yang berfungsi akan sesuai dengan sempurna ke dalam rangka bilik jenis ini.

  Hiasan

  Unsur hiasan di bahagian dalam mana-mana bilik hanya akan menjadi kelebihan, jika ia digunakan dalam kuantiti yang munasabah dan dipilih dengan mengambil kira gaya dalaman dan idea umum.

  Sebagai contoh, sejambak bunga terang akan menjadi sorotan dalaman dalam warna putih dengan butiran terang, tetapi di dalam bilik dengan reka bentuk dalam warna pastel dan bogel, ia akan kelihatan megah dan tidak sesuai. Perlu diingat bahawa bunga sering menjadi hiasan bilik, sama ada ia dipotong tumbuhan hidup dan pilihan pasu atau produk tiruan.

  Pasu kecil dan model lantai yang lebih besar, batang lilin, patung yang cantik dan juga jam sering digunakan sebagai aksesori. Semua item ini boleh mempunyai gaya yang sama seperti dalaman umum, atau neutral sepenuhnya, yang menjadikannya serba boleh untuk mana-mana bilik.

  Hiasan ruang tamu yang agak luar biasa boleh akuarium. Walaupun dia memerlukan penjagaan khas dan syarat penahanan tertentu, dia masih bernilai wang dan usaha. Masalahnya ialah bilik dengan akuarium dan penghuninya akan menjadi lebih meriah, dan menonton ikan akan membantu anda tenang dan berehat selepas seharian bekerja.

  Di samping itu, selimut, cadar, bantal lembut dan hiasan tekstil sangat kerap digunakan sebagai elemen hiasan.

  Bagaimana untuk zon?

  Selalunya, mungkin perlu untuk mengezonkan ruang jika bilik bersebelahan atau satu bilik mesti melaksanakan beberapa fungsi. Contoh yang paling menarik ialah dapur digabungkan dengan ruang tamu, atau bilik kecil yang sepatutnya menggabungkan tetamu dan ruang tidur.

  Partition eternit atau rak perabot kecil akan membantu memisahkan kawasan dapur dari ruang dewan. Anda tidak seharusnya membina struktur yang terlalu besar, kerana ia akan menjejaskan keseluruhan ruang secara negatif.

  Ia akan menjadi elemen yang cukup dengan ketinggian tidak lebih daripada satu setengah meter, yang juga boleh dilengkapi dengan lampu dan rak.

  Langsir boleh digunakan untuk pengezonan. Lebih-lebih lagi, untuk tujuan sedemikian, kedua-dua kanvas dua sisi biasa dan produk pada rantai yang terdiri daripada manik, serta model Rom dengan mekanisme mengangkat menegak, adalah sesuai. Dan jika dua pilihan pertama digunakan untuk menutup sepenuhnya satu zon dari yang lain, maka tirai Rom melaksanakan fungsi partition dan hanya membahagikan sebahagian ruang.

  Anda juga boleh membahagikan ruang kepada zon menggunakan pendirian dengan akuarium, pendirian besar untuk pasu bunga, serta dengan bantuan partition ukiran hiasan. Mana-mana pilihan ini bukan sahaja akan menjadi sempadan zon, tetapi juga hiasan yang sangat berkesan.

  Apa yang perlu dipertimbangkan semasa membangunkan projek reka bentuk?

  Sebelum meneruskan pembangunan yang lebih terperinci mengenai projek dalaman ruang tamu, perlu mengambil kira banyak nuansa penting. Sebagai contoh, ciri individu saiz dan bentuk premis, yang sepenuhnya mengecualikan pilihan menggunakan susun atur siap dan membayangkan penciptaan reka bentuk baharu yang unik yang sesuai untuk bilik tertentu.

  Jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda dan ragu-ragu bahawa anda akan dapat memikirkan bahagian dalam hingga ke perincian terkecil dan menghidupkan rancangan anda, disarankan agar anda mendapatkan bantuan pereka dan syarikat yang terlibat dalam pengubahsuaian premis. . Idea reka bentuk kadangkala agak tidak standard, jadi hanya profesional boleh menghidupkannya.

  Jika anda ingin melihat dalaman yang benar-benar elit mahal di ruang tamu anda, maka anda harus menggunakan bahan premium yang sesuai, yang bukan sahaja mempunyai penampilan ciri, tetapi juga mempunyai tahap kualiti dan ketahanan yang tinggi, yang bermaksud ia akan bertahan lebih lama. daripada yang lebih murah. analog.

  Jika matlamat anda adalah untuk memaksimumkan penjimatan dan mencipta pilihan reka bentuk yang lebih bajet, maka disyorkan untuk memilih bahan penamat dan atribut perabot yang lebih murah, serta menggunakan beberapa helah.

  Sebagai contoh, reka bentuk bilik dalam gaya minimalism, yang akan menyelamatkan anda daripada menggunakan aksesori yang tidak perlu, dan oleh itu perbelanjaan yang tidak perlu.

  Kelebihan ruang tamu di rumah desa ialah itu semasa pembinaan, anda boleh menetapkan bentuk dan parameter yang diperlukan untuk bilik. Segala-galanya jauh lebih rumit dengan premis di apartmen, kerana di rumah panel dan bata sering dilarang untuk membongkar dinding untuk meningkatkan ruang. Kita perlu bertindak dengan cara lain dan menjadikan dewan lebih luas kerana helah reka bentuk.

  Anda juga boleh mempertimbangkan pilihan dengan pembinaan podium kecil, di mana akan ada kawasan rekreasi atau ruang untuk kenduri. Tetapi dalam kes ini, anda harus memastikan bahawa podium tidak mengambil terlalu banyak ruang dan tidak membuat halangan untuk membebaskan pergerakan di sekeliling bilik.

  Idea dan Petua

  Nah, supaya bahagian dalam ruang tamu anda menarik perhatian dan mengejutkan rakan anda, adalah disyorkan untuk mematuhi beberapa nasihat dan idea luar biasa daripada profesional.

  • Untuk menjadikan bilik kelihatan lebih cerah dan lebih luas, anda boleh menggunakan kanvas siling regangan berkilat. Adalah lebih baik untuk menyimpannya dalam warna putih neutral, kerana pilihan untuk warna lain mungkin tidak memberikan kesan ini.
  • Sekiranya ruang bilik membenarkan, disyorkan untuk membeli sofa berbentuk U dengan bahagian belakang yang dihiasi, yang mungkin terletak di tengah-tengah bilik. Model ini boleh memuatkan bilangan orang yang jauh lebih besar daripada sofa ringkas dengan kerusi tambahan.
  • Dalaman yang bergaya jarang mempunyai reka bentuk dinding monokromatik, selalunya ia adalah gabungan kertas dinding neutral dan kanvas dengan hiasan dan corak yang menarik.
  • Untuk menjadikan bilik lebih berfungsi, anda boleh mengambil katil sofa. Dalam kes ini, tetamu yang berjaga lewat boleh bermalam dan tidur dengan selesa.
  • Sekiranya anda perlu mengisi ruang kosong di dinding, disyorkan untuk menggunakan lukisan biasa atau modular dengan corak neutral yang akan menggembirakan semua ahli keluarga anda. Sebagai peraturan, gambar sedemikian harmoni sesuai dengan pedalaman dan tidak bosan untuk masa yang lama.
  • Juga, pereka tidak mengesyorkan memilih tekstil untuk hiasan dengan cetakan yang terlalu terang, kerana tidak lama lagi anda akan mahu mengubahnya. Pilihan yang sangat baik ialah produk dalam warna neutral tanpa corak.

  Contoh reka bentuk yang baik

  Gaya canggih ruang tamu dalam warna pastel lembut akan menarik kepada sifat lembut dan sensitif. Sofa lembut yang selesa adalah sejenis pembatas antara kawasan bersantai dan ruang makan.

  Sofa besar berbentuk U sangat sesuai dengan bahagian dalam ruang tamu dalam warna kelabu dan coklat yang diredam. Komposisi ini dilengkapi dengan butiran yang luar biasa - meja kopi asli dan kerusi goyang.

  Contoh yang menarik tentang pengezonan dapur dan ruang tamu menggunakan partition eternit dengan TV terbina dalam. Bahagian dalamannya dihiasi dengan warna cahaya neutral dan dilengkapi dengan beberapa butiran terang, yang memberikannya lebih keaslian.

  Ruang tamu minimalis yang cantik tidak mempunyai butiran yang tidak perlu dan akan kelihatan sedikit kosong jika bukan kerana butiran terang dalam bentuk kusyen dan lukisan. Meja kopi yang besar, terletak di antara dua sofa, mempunyai permukaan kaca lutsinar, menjadikannya sesuai untuk tetapan ini.

  Untuk rahsia utama reka bentuk ruang tamu, lihat di bawah.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah