Reka bentuk ruang tamu dan dalaman

Cermin di bahagian dalam ruang tamu: ciri, jenis, pemilihan dan pemasangan

Cermin di bahagian dalam ruang tamu: ciri, jenis, pemilihan dan pemasangan
Kandungan
 1. Temujanji
 2. Pandangan
 3. Bentuk dan saiz
 4. Penyelesaian gaya
 5. Reka bentuk
 6. Bagaimana untuk memilih?
 7. Di mana hendak dipasang?
 8. Contoh yang indah

Cermin adalah bahagian penting dalam mana-mana gaya reka bentuk moden. Mereka dapat membesarkan bilik secara visual, menjadikannya lebih cerah dan lebih selesa. Artikel ini akan memberi tumpuan kepada cermin di bahagian dalam ruang tamu: jenis biasa, serta ciri pemilihan dan pemasangannya.

Temujanji

Jika sebelum ini cermin di dalam premis digunakan hanya untuk tujuan yang dimaksudkan dan melaksanakan fungsi langsungnya, maka hari ini ia telah menjadi bahagian dalaman sepenuhnya dan mampu melaksanakan beberapa tugas dalam reka bentuk bilik.

 • Cermin adalah alat serba boleh untuk mengembangkan ruang di pangsapuri kecil. Ia mampu mengembangkan bilik secara semula jadi, menjadikannya lebih luas, selesa dan besar. Apabila merangka reka bentuk bilik kecil, pakar sentiasa memasukkan sekurang-kurangnya satu permukaan cermin dalam projek.
 • Pencahayaan berkualiti tinggi. Di ruang tamu yang gelap atau bilik yang kekurangan cahaya, anda tidak boleh melakukannya tanpa elemen dalaman yang penting seperti cermin. Untuk memanfaatkan sepenuhnya cermin, letakkannya bertentangan dengan elemen bercahaya atau bercahaya belakang. Elemen ini boleh menjadi lekapan lampu, tingkap atau permukaan reflektif lain.
 • Kenyang dan keselesaan. Jika ruang tamu anda mengalami kekurangan hiasan dan elemen dalaman, cermin besar boleh menyelesaikan masalah ini dengan bebas. Refleksi specular secara visual meningkatkan bilangan objek di dalam bilik, menjadikannya selesa, tetapi tidak terharu.
 • Menukar dimensi bilik.Dengan bantuan cermin dengan bentuk tertentu, anda boleh menukar parameter ruang tamu anda secara buatan. Jadi, cermin menegak yang besar akan meningkatkan ketinggian bilik anda secara visual, dan cermin lebar di seluruh dinding akan memberikan kelantangan yang lebih semula jadi.
 • Penyelesaian yang bergaya. Cermin yang dipilih dengan baik dan mahal boleh memberikan ruang tamu yang paling sederhana rupa yang canggih dan individu.
 • Mencari aksen. Cermin yang diletakkan dengan baik mampu menyerlahkan objek atau kumpulan objek tertentu dengan latar belakang keseluruhan bilik. Ini boleh sama ada set teh biasa atau pasu, rak atau rak.

Pandangan

Bergantung pada peletakan, semua elemen cermin boleh dibahagikan kepada beberapa jenis.

 • terbina dalam. Jenis ini pula dibahagikan kepada 2 jenis bebas - dibina ke dalam perabot dan dibina ke dalam ceruk dan dinding. Sebagai contoh, cermin yang dibina ke dalam perabot hari ini dianggap bukan sahaja langkah reka bentuk yang bergaya, tetapi juga penyelesaian dalaman yang praktikal dan rasional. Cermin terbina dalam boleh didapati di almari pakaian, almari pakaian dan meja kopi.

Versi cermin yang dibina di dinding dan ceruk digunakan di dalam bilik kecil yang memerlukan pembesaran visual dan pencerahan.

 • Dipasang di dinding. Biasanya ini bukanlah cermin yang sangat besar, yang digunakan kedua-duanya untuk memberi bilik lebih cahaya semula jadi, dan untuk menyelaraskan penyelesaian gaya yang dipilih.

Dengan penempatan yang betul, model sedemikian juga dapat membesarkan bilik secara visual.

 • Luar. Cermin ini adalah model yang agak besar dengan bingkai lebar yang dipasang pada sudut ke dinding atau diletakkan pada pendirian khas.
 • Siling. Mereka lebih suka memanggil siling cermin jenis ini. Ia direka untuk meningkatkan ketinggian bilik dan memberikannya lebih mendalam.

Bentuk dan saiz

Cermin di bahagian dalam ruang tamu boleh mempunyai bentuk dan saiz yang berbeza, bergantung pada gaya reka bentuk yang dipilih dan dimensi bilik yang tersedia. Varieti yang paling popular disenaraikan di bawah. Dimensi boleh seperti berikut:

 • besar - sebagai peraturan, panjang atau lebar model ini melebihi 100 cm; model sedemikian digunakan untuk membesarkan ruang tamu secara visual;
 • kecil - ini termasuk model cermin dengan panjang atau lebar sehingga 50-70 cm; cermin sedemikian sempurna melengkapkan bahagian dalam dan memberi tumpuan kepada elemen dalaman.

Bentuk cermin boleh seperti berikut:

 • persegi - model bentuk ini kelihatan hebat dalam gaya reka bentuk yang ketat dan laconic, sebagai contoh, minimalism;
 • segi empat tepat - cermin segi empat tepat yang dipilih dengan betul dapat memberikan bilik dengan perkadaran dan keharmonian, mereka kelihatan hebat dalam sebarang gaya;
 • bulat - model popular untuk bilik yang tidak mempunyai butiran lembut; model bulat membawa keselesaan dan ketertiban ke ruang tamu;
 • bujur - cermin sedemikian tidak menumpukan pada elemen dalaman, tetapi mengimbangi ciri tajam dan lembut di bahagian dalam bilik dan melancarkan perbezaan dalam penyelesaian gaya yang berbeza;
 • kerinting - bukan versi cermin yang sangat popular, yang dibuat mengikut pesanan dan digunakan dalam gaya yang ditetapkan dengan ketat; garis melengkung dan melengkung tidak jarang berlaku di sini, yang, sebagai contoh, adalah ciri gaya seperti teknologi tinggi.

Penyelesaian gaya

Cermin boleh digunakan dan dihiasi dengan cara yang berbeza bergantung pada gaya reka bentuk yang dipilih.

 • Klasik. Untuk gaya ini, model dengan bingkai kayu atau palsu hanya sesuai, dan model cermin terbina dalam perabot - almari pakaian, laci atau meja kopi akan kelihatan bagus di sini.
 • Baroque. Gaya reka bentuk ini kelihatan hebat dengan cermin, komponen bingkainya dibuat dalam bentuk stuko, mozek atau penyepuhan.
 • Provence. Model dengan banyak corak sesuai untuk gaya ini.Model dengan acuan kayu, logam atau stuko kayu akan kelihatan hebat di sini.

Tidak seperti gaya Baroque, Provence tidak bertolak ansur dengan beban kerja, jadi walaupun bingkai dengan acuan stuko di sini tidak terlalu besar, tetapi anggun.

 • Negara. Cermin ruang tamu dalam gaya ini harus dibingkai dengan ranting hiasan atau rotan. Ini akan memberikan seluruh bilik lebih selesa dan kehangatan semula jadi.
 • Minimalisme. Gaya ini lebih suka cermin yang paling mudah tanpa komponen bingkai dan segi.
 • Moden. Motif semula jadi mesti ada dalam reka bentuk cermin gaya ini. Jika ia adalah acuan stuko logam atau kayu, maka ia dibuat dalam bentuk daun dan dahan yang mewah.

Reka bentuk

Terdapat banyak model dalam pasaran cermin hari ini dengan pelbagai jenis reka bentuk. Di bawah adalah pilihan reka bentuk yang paling biasa untuk cermin untuk ruang tamu. Terdapat beberapa jenis cermin bergantung kepada reka bentuk elemen bingkai.

 • Tiada unsur bingkai. Mereka kelihatan hebat dalam teknologi tinggi dan minimalis, dan biasanya diletakkan untuk menjadikan ruang tamu lebih dinamik dan luas.
 • Model bingkai. Bingkai itu bukan sahaja dapat mengekalkan cermin daripada kerosakan, tetapi juga untuk menyesuaikan model dengan sempurna ke dalam dalaman atau gaya tertentu (untuk keharmonian dengan perabot, lukisan, lantai dan elemen dalaman lain).
 • Model faset. Faset memberikan cermin rupa yang kukuh dan kaya. Malah bentuk dan saiz cermin muka yang paling ringkas boleh menjadikannya bergaya dan cantik.
 • Unsur bingkai kayu. Sebagai peraturan, mereka berada dalam harmoni yang sempurna dengan gaya klasik dan Scandinavia di pedalaman, dan juga melengkapkan unsur perabot kayu dengan sempurna.
 • Pengikatan dalam bentuk tingkap. Versi cermin ini bertujuan untuk memberikan bilik dengan keselesaan dan keharmonian. Selalunya model sedemikian terdapat di Provence atau ruang tamu negara.
 • Bingkai palsu. Pilihan reka bentuk cermin ini kelihatan bagus dalam gaya Victoria, Art Deco, Baroque dan Klasik. Bingkai jenis ini diperlukan untuk membawa ketegasan dan kesempurnaan ke pedalaman. Reka bentuk yang menarik dan asli.
 • Pencahayaan di bawah bingkai atau di tempat bingkai. Biasanya model sedemikian mempunyai jalur LED khas, yang memberikan mana-mana cermin rupa misteri.

Pilihan ini akan kelihatan hebat dalam gaya art deco, berteknologi tinggi atau minimalis - semuanya bergantung pada kaedah pencahayaan.

 • Panel cermin. Pilihan reka bentuk yang luar biasa untuk ruang tamu - dalam kes ini, panel biasanya menduduki beberapa bahagian tertentu dinding dan bukan sahaja secara visual mengembangkan bilik, tetapi juga memantulkan sinar matahari dengan cara yang istimewa, dengan itu menerangi seluruh bilik.

Model jenis ini memberikan ruang gaya dan keteguhan yang istimewa.

 • Hiasan asal. Model dengan bingkai dalam bentuk mozek, rhinestones, lukisan atau batu. Versi cermin ini menyegarkan bilik, memfokuskan pada unsur-unsur kemenangan dalaman.
 • Lukisan. Dalam sesetengah gaya reka bentuk, lukisan sedemikian boleh kelihatan sangat berfaedah - kesan yang sangat menyenangkan tercipta apabila cahaya mengenai lukisan tersebut.
 • Komposisi cermin. Dalam kes ini, menggunakan cermin kecil pelbagai bentuk dan saiz, permukaan cermin asli dicipta. Pilihan ini boleh kelihatan baik di mana-mana bahagian dalam, tertakluk kepada penyelesaian gaya umum di dalam dewan. Komposisi cermin sesuai untuk mengatur ruang tamu yang luar biasa dalam gaya bukan standard.

Kaedah pemasangan ini mampu mencipta semula komposisi dari sebarang saiz dan bentuk.

 • Lengkung model. Permukaan cermin sedemikian berfungsi secara eksklusif untuk tujuan hiburan dan reka bentuk dan juga boleh digunakan untuk mencipta gubahan yang luar biasa.

Bagaimana untuk memilih?

Oleh kerana cermin adalah elemen dalaman yang lengkap di pangsapuri moden, pilihannya harus diambil dengan berhati-hati. Di bawah adalah perkara-perkara yang disyorkan untuk diberi perhatian.

 • Memerlukan sijil pengilang. Walaupun pada hakikatnya cermin bukan milik item yang tertakluk kepada pensijilan mandatori, anda mempunyai hak untuk menuntut daripada kedai sijil daripada pengilang itu sendiri. Dokumen ini akan menunjukkan bahan yang akan digunakan dalam pembuatan model yang anda beli.
 • Ketebalan. Ingat, semakin tebal cermin, semakin besar peluang ia akan berkhidmat untuk anda untuk masa yang lama - model yang terlalu nipis bukan sahaja boleh mempunyai permukaan yang tidak rata, tetapi juga berubah bentuk dari semasa ke semasa daripada suhu. Lebih-lebih lagi, model yang lebih tebal, lebih teguh dan tahan terhadap kerosakan mekanikal dan pengangkutan. Ketebalan optimum hendaklah dari 4 hingga 6 cm Sila ambil perhatian bahawa semua model cermin berkualiti tinggi diperbuat daripada kaca silikat kepingan jenama M1, M2 dan M3.
 • Keseragaman. Ciri utama cermin yang baik adalah permukaan yang benar-benar licin tanpa kawasan kasar, titik dan calar. Perhatian yang teliti harus diberikan kepada kehadiran gelembung udara yang dipanggil. Sekiranya anda mendapati mana-mana kekurangan yang diterangkan, tidak digalakkan untuk mengambil model sedemikian.
 • Salutan. Cermin yang berkualiti boleh dikenali dengan bilangan salutan dan kualiti kepingan kaca. Sebagai contoh, dalam model mahal sentiasa terdapat tiga tahap liputan: reflektif (biasanya diperbuat daripada perak), pelindung (sebelum ini filem tembaga digunakan sebagai bahan anti-karat, dalam model moden ia diperbuat daripada logam neutral), pelindung lain ( dibentangkan dalam bentuk beberapa lapisan cat atau salutan polimer), ia direka untuk melindungi cermin daripada kerosakan dan kelembapan.
 • Reka bentuk - ikut hiasan ruang tamu. Sebelum memilih cermin, jangan lupa tentukan gaya reka bentuk bilik dan pilih cermin supaya ia tidak menonjol daripada perabot dan barangan dalaman yang lain.
 • Dimensi. Apabila membeli model besar, pastikan anda boleh menghantar model ke apartmen anda - ini mungkin terhalang oleh saiz lif, ruang tangga dan pintu interkom.

Di mana hendak dipasang?

Terdapat beberapa cara untuk meletakkan cermin di ruang tamu.

 • Seluruh dinding atau dinding cermin. Ini adalah pilihan yang paling berkesan untuk mengembangkan ruang tamu secara visual. Pilihan ini akan menjadikan bilik yang dilengkapi dengan jarang menjadi lebih kaya dan selesa, serta mencerahkannya secara kualitatif.
 • Di atas sofa. Salah satu pilihan peletakan cermin yang paling biasa. Ia praktikal pada masa yang sama, kerana cermin berkesan memenuhi fungsi langsungnya dan tidak merosakkan penyelesaian reka bentuk ruang tamu anda.
 • Di sudut. Model yang dipamerkan di tempat sedemikian direka untuk memanjangkan bilik secara visual, serta memberikan perspektif istimewa kerana sudut tertentu.
 • Di kawasan pendiangan (biasanya di atas pendiangan). Terima kasih kepada beberapa barang dalaman yang dipaparkan di perapian (pasu, lampu, jam), cermin mencipta pusat komposisi sebenar seluruh ruang tamu.
 • Dalam dinding atau dalam ceruk. Pilihan reka bentuk yang popular di studio fesyen - di sini model direka bukan sahaja untuk meningkatkan saiz bilik, tetapi juga untuk mengisi bilik anda dengan pencahayaan tambahan.
 • Atas meja. Salah satu pilihan terbaik - di sini permukaan cermin memenuhi tugas utamanya, dan juga memberikan kedalaman dan keanggunan bilik.
 • Di atas almari. Pilihan yang sangat bergaya untuk meletakkan cermin dalam gaya minimalis dan barok. Adalah dipercayai bahawa saiz cermin harus sedikit lebih sempit daripada dada laci untuk menghasilkan gambaran keseluruhan yang lebih harmoni.
 • Antara Windows. Teknik ini digunakan dalam bilik persegi dengan sedikit ruang kosong. Susunan ini memberikan gambaran tetingkap tambahan.
 • Di kawasan TV (biasanya di bahagian tepi atau di atas peralatan). Dengan latar belakang permukaan seperti cermin, menonton mana-mana filem kelihatan sangat mengujakan.
 • Pada siling. Seperti yang telah disebutkan, model ini direka untuk menaikkan siling di ruang tamu anda secara visual.Ini biasanya bukan kepingan cermin pepejal untuk menutup siling, tetapi banyak permukaan reflektif kecil yang bersama-sama membentuk satu komposisi keseluruhan.

Contoh yang indah

Di bawah ini dibentangkan contoh-contoh yang berjaya dan cantik tentang penempatan cermin di ruang tamu.

 • Penyelesaian yang sangat baik untuk ruang tamu dalam gaya klasik.
 • Ruang tamu, dibuat dalam gaya minimalis.
 • Pilihan mewah dalam gaya Baroque.
 • Pilihan optimum untuk gaya berteknologi tinggi.

Untuk maklumat tentang cara mengubah bilik dengan cermin, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah