Imej

Bagaimana untuk menjadi ahli perbualan yang menarik?

Bagaimana untuk menjadi ahli perbualan yang menarik?
Kandungan
 1. Definisi
 2. Halangan kepada komunikasi
 3. Buku apa yang anda boleh baca?
 4. Apakah kemahiran yang perlu anda kembangkan?
 5. Apa yang tidak patut diperkatakan?
 6. Nasihat

Kemahiran yang paling penting dan berguna dianggap sebagai keupayaan untuk berkomunikasi dengan orang dan mencari bahasa yang sama dengan mereka, kerana ini membolehkan bukan sahaja untuk memenangi orang lain kepada diri sendiri, tetapi juga untuk mencapai kejayaan besar baik dalam bidang profesional dan peribadi. Pada masa yang sama, ramai yang tidak boleh menjadi teman bicara yang baik kerana keraguan diri dan harga diri yang rendah. Jika anda mempunyai keinginan yang besar, maka anda boleh mengubah semua ini.

Definisi

Tidak ada orang yang sama, jadi mudah bagi sesetengah orang untuk mengekalkan perbualan dan menjadi jiwa syarikat, sementara yang lain tidak dapat melakukannya, kerana keperluan untuk berkomunikasi dengan subjek masyarakat lain menyebabkan mereka panik. Perbezaan tersebut adalah disebabkan oleh ciri-ciri perangai dan perwatakan, yang setiap orang mempunyai mereka sendiri. Orang yang berfikiran positif mempunyai keupayaan untuk memulakan perbualan dengan cepat di jalanan dengan orang yang tidak dikenali, mereka mudah mesra., nikmati perbualan mengenai sebarang topik, suka menjadi tumpuan dan sentiasa mempelajari sesuatu yang baharu.

Di samping itu, kita boleh mengatakan bahawa orang yang menarik dan bergaul adalah subjek masyarakat, dibezakan oleh kehadiran karisma dan rasa humor. Orang seperti itu tidak selalu "ditulis dengan indah", tetapi mereka mempunyai tenaga istimewa, berkat yang mereka berjaya menakluki semua orang di sekeliling mereka dan memberi mereka mood yang baik.

Halangan kepada komunikasi

Semua orang boleh menikmati komunikasi. Untuk ini, perlu bukan sahaja untuk berkongsi perasaan, data maklumat, tetapi juga menggunakan intonasi, ekspresi muka dan gerak isyarat, memberikan perbualan pewarna emosi yang istimewa. Tetapi, malangnya, tidak semua orang dapat mengatasinya.

Biasanya terdapat beberapa halangan untuk komunikasi.

 • rasa malu... Masalah ini dianggap sebagai salah satu yang paling sukar, kerana subjek pemalu menutup diri mereka daripada orang lain sendiri. Sebabnya mungkin pengasingan daripada rakan sebaya pada zaman kanak-kanak atau didikan yang tidak wajar dalam keluarga.
 • Keraguan diri... Sesetengah orang sentiasa mengalami rasa takut berkomunikasi, kerana mereka takut kelihatan terlalu bodoh dan, oleh itu, dikritik. Mereka mendapati lebih mudah untuk mengelakkan pergaulan dengan orang lain.
 • Rasa rendah diri... Ia tidak wujud dalam setiap orang dan menampakkan dirinya terutamanya dengan cara ini: seseorang ingin berkomunikasi, tetapi lebih suka berdiam diri, kerana dia menganggap dirinya gagal yang berterusan. Terdapat juga orang yang boleh berasa bebas dalam perbualan, tetapi selalunya, kerana kegembiraan komunikasi, mereka cenderung mengganggu lawan bicara.

Semua halangan di atas mudah diatasi. Perkara yang paling penting ialah menetapkan matlamat dan melibatkan diri dalam pembaikan diri. Di samping itu, anda harus cuba muncul dalam syarikat rakan sekerap mungkin, mengembangkan karisma anda.

Buku apa yang anda boleh baca?

Hari ini anda boleh menemui banyak buku yang menarik, bacaannya menyumbang kepada perkembangan rahsia komunikasi, tetapi sukar untuk membuat pilihan yang tepat memihak kepada penerbitan ini atau itu. Pakar psikologi mengesyorkan memberi keutamaan kepada kesusasteraan yang telah lulus ujian masa dan hanya menerima ulasan positif daripada pembaca.... Buku sedemikian boleh dibaca oleh kedua-dua kanak-kanak perempuan dan lelaki, manakala yang terbaik adalah untuk kanak-kanak membeli buku yang pengarangnya mempunyai pendidikan psikologi atau pedagogi.

Berikut ialah penerbitan dewasa yang paling popular.

 • “Penguasaan komunikasi. Bagaimana untuk mencari bahasa yang sama dengan sesiapa sahaja " (oleh Paul McGee). Buku ini menerangkan banyak situasi kehidupan yang menarik, serta petua tentang cara berhenti takut terhadap perbualan dan menterjemah idea anda menjadi realiti.
 • "Bagaimana untuk mengatasi rasa malu" (dari Philip Zimbardo). Buku ini ditulis oleh ahli psikologi Amerika terkenal dunia yang menganggap rasa malu sebagai salah satu cara untuk bertindak balas terhadap emosi. Untuk mengatasi semua kompleks dalam komunikasi, dia menawarkan satu set keseluruhan latihan dan nasihat praktikal.
 • "Bagaimana untuk bercakap dengan sesiapa sahaja" (oleh Mark Rhodes). Buku ini menerangkan cara mempelajari cara meredakan ketegangan dalam perbualan dan mengatasi ketakutan yang menghalang anda daripada memulakan perbualan. Di samping itu, penulis menganalisis secara terperinci masalah utama komunikasi moden.

Secara berasingan ibu bapa digalakkan membaca buku-buku ini: “Kanak-kanak itu belajar berkomunikasi. Dari lahir hingga 5 tahun "(Filippova Yu. V.)," Labyrinth jiwa. Kisah dongeng terapeutik "(O. V. Khukhlaeva, O. E. Khukhlaev)," Peringkat komunikasi: dari satu hingga enam "(L. N. Galiguzova, E. O. Smirnova).

Semua literatur di atas boleh membantu anda belajar untuk menetapkan matlamat yang menarik untuk diri sendiri dan membuat kesan yang betul kepada orang lain.

Apakah kemahiran yang perlu anda kembangkan?

Untuk dapat bercakap dengan bebas di hadapan khalayak yang ramai, mengekalkan perbualan biasa, bertukar-tukar jenaka di pesta dan cepat mengenali antara satu sama lain di jalanan, anda bukan sahaja perlu mengatasi ketakutan anda terhadap komunikasi, tetapi juga sentiasa membangunkan kemahiran baru.

 • Pantau gerak isyarat lawan bicara semasa perbualan... Komponen utama sebarang perbualan dianggap tidak begitu banyak keupayaan untuk menyokongnya dengan betul, seperti penggunaan isyarat bukan lisan. Pakar psikologi menasihatkan, semasa bercakap, untuk menganalisis dengan teliti ekspresi muka, gerak isyarat dan ekspresi muka lawan bicara anda.
 • Jangan takut untuk bertanya... Lebih kerap daripada tidak, orang suka bercakap tentang pencapaian mereka, jadi mereka boleh ditanya soalan utama, ingin tahu tentang kejayaan mereka. Pada masa yang sama, soalan itu tidak sepatutnya menyerupai soal siasat - ini akan menyebabkan perasaan tidak selesa dalam lawan bicara.
 • Belajar untuk mendengar... Kadang-kadang orang semasa perbualan melihat maklumat daripada lawan bicara secara dangkal, mula mengganggu dan memindahkan perbualan ke topik lain. Tindakan sedemikian boleh dengan mudah mengasingkan seseorang.Untuk mengelakkan ini, anda perlu bertanya beberapa soalan utama dan dengan itu menolak lawan bicara dengan lancar ke topik yang diminati.
 • Kawal suara anda... Untuk melakukan ini, disyorkan untuk berlatih di rumah, merakam perbualan anda dan mendengar. Anda perlu ingat satu peraturan dalam komunikasi - tiada sesiapa di sekeliling anda akan mahu meneruskan perbualan jika intonasi tidak jelas dan suaranya tenang.
 • Kecualikan semua perkataan parasit... Orang yang bercakap, sebagai peraturan, tidak perasan bagaimana ucapannya penuh dengan kata-kata parasit. Oleh itu, adalah perlu untuk meningkatkan kawalan ke atas kualiti perbualan, dengan mengingati kesopanan dan peraturan etika yang mudah.
 • Luaskan ufuk sebanyak mungkin... Subjek masyarakat tertarik dengan orang yang ingin mempelajari sesuatu yang baru, kerana mereka sangat menarik dalam komunikasi. Menjadi tumpuan, anda perlu membangkitkan minat orang lain dengan membekalkan maklumat baharu. Untuk ini, adalah disyorkan untuk mengkaji teknologi baru, keadaan di dunia pada masa lapang anda.

Apa yang tidak patut diperkatakan?

Ramai orang takut dengan peringkat awal perbualan kerana mereka tidak tahu topik apa yang hendak dimulakan. Sesetengah orang yang tidak selamat membawa topik cuaca, yang nampaknya betul, tetapi topik sedemikian tidak akan menarik minat sesiapa sahaja. Ia boleh digunakan sebagai langkah utama dalam perbualan, dan kemudian komunikasi harus mengambil bentuk yang diperluaskan. selain itu, terdapat topik yang tidak boleh diterima untuk dibincangkan.

 • politik... Topik ini samar-samar dan sangat kompleks, kerana setiap orang mempunyai pandangan sendiri tentang peristiwa dalam politik, dan tidak ada jaminan bahawa pendapat lawan bicara akan sama. Selalunya berlaku bahawa permulaan perbualan dengan politik berakhir dengan situasi konflik.
 • Kesihatan... Topik ini dianggap intim, peribadi dan hanya boleh dibincangkan dengan orang tersayang. Ia dibenarkan untuk bercakap tentang kesihatan hanya jika lawan bicaranya sendiri menyatakan keinginan untuk membincangkan masalah kesejahteraannya. Apabila berkomunikasi hanya dengan kenalan atau rakan sekerja, anda perlu melupakan topik ini. Tiada siapa yang akan berminat untuk membincangkan penyakit usus atau jerawat.
 • Kehidupan peribadi... Ia dilarang keras untuk memanjat ke dunia dalaman orang lain, dan lebih-lebih lagi untuk cuba memberinya nasihat, berkongsi pandangannya tentang kehidupan dan pengalaman. Sebagai contoh, jika anda bertindak sebagai pihak ketiga dalam konflik antara dua kekasih, maka ia tidak akan berakhir dengan baik. Konflik akan diselesaikan dengan sendirinya, dan pihak ketiga akan kekal melampau dan bersalah.

Nasihat

Komunikasi dianggap sebagai bahagian penting dalam kehidupan mana-mana orang. Terima kasih kepadanya, anda bukan sahaja boleh mencapai kejayaan dalam kerjaya anda, membina hubungan dengan keluarga anda, tetapi juga membuat kawan baru. Seperti yang anda ketahui, sebab banyak perceraian dan konflik dalam pasangan adalah ketidakupayaan mudah untuk berunding dan mendengar pasangan. Di samping itu, ketakutan terhadap komunikasi menjadikan orang kesepian dan tidak gembira. Untuk menjadi ahli perbualan yang sempurna untuk rakan, ahli keluarga, rakan sekerja dan untuk mencapai kejayaan dalam semua bidang kehidupan, anda perlu mengikut nasihat pakar.

 • Jangan bosan... Kadangkala, apabila bercerita yang menghiburkan, anda akan perasan orang lain menguap. Ini kerana mereka tidak berminat untuk mendengar perkara sebegitu. Untuk membetulkan keadaan, anda harus menamatkan perbualan dan memberi peluang kepada orang lain untuk bercakap. Anda perlu membenarkan lawan bicara memulakan cerita tentang diri anda. Peliknya, tetapi orang suka mereka yang bercakap sedikit, tetapi banyak mendengar.
 • Bincangkan kepentingan lawan bicara... Jika anda bertanya kepada seseorang tentang hobinya, maka terdapat 80% kemungkinan perbualan akan diteruskan dengan jayanya. Di samping itu, anda harus mengetahui terlebih dahulu hobi lawan bicara, ini kemudiannya akan membolehkan anda dengan mudah dan bebas mengekalkan perbualan. Tidak rugi juga untuk berkongsi dengan orang-orang di sekeliling anda beberapa cerita menarik dari hidup anda (ini juga boleh dilakukan dalam surat-menyurat).
 • Sentiasa mengembangkan karisma... Ciri keperibadian ini diberikan kepada ramai ketika lahir, sementara yang lain perlu mengembangkannya selama bertahun-tahun.Kajian mendapati hanya 7% perhatian diberikan kepada perkataan semasa perbualan, selebihnya adalah pada gerak badan dan nada pertuturan. Oleh itu, semasa perbualan, seseorang harus tersenyum dan beremosi, tidak melupakan gerak isyarat.
 • Jalani kehidupan yang menarik... Pakar psikologi mengesyorkan menonton filem lebih kerap, melancong, membaca buku dan berkomunikasi dengan orang yang berbeza. Ia juga baik untuk menghadiri konsert, pameran, kuliah, kerana anda boleh bertemu dengan ramai orang yang menarik di sana. Terima kasih kepada ini, pandangan dunia akan berkembang dan akan ada peluang untuk mempersembahkan diri kepada orang lain sebagai lawan bicara yang baik.
 • Panggil lawan bicara dengan nama... Sebelum memulakan perbualan, anda perlu meminta lawan bicara untuk memperkenalkan dirinya dan menggunakan namanya lebih lanjut dalam dialog.
 • Elakkan frasa dan istilah yang rumit... Tidak perlu cuba "menjadi bijak" dan memberi diri anda status istimewa, menggunakan istilah saintifik yang kompleks dalam perbualan. Adalah lebih baik untuk menyatakan pemikiran dengan kata-kata yang mudah, lawan bicara akan memahami apa yang penceramah itu.

Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, seseorang itu harus sentiasa menyatakan fikiran negatif dalam tafsiran yang positif... Anda boleh, tentu saja, marah, tetapi kita tidak boleh melupakan rasa hormat kepada orang lain.

Semua komen yang ditujukan kepada anda harus dilihat secara positif, menerima pujian dengan baik dan mendapatkan bantuan apabila diperlukan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah