skate

Semua yang anda perlu tahu tentang luncur ais

Semua yang anda perlu tahu tentang luncur ais
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Pandangan
 3. Bahan (edit)
 4. Pengeluar teratas
 5. Komponen
 6. Bagaimana untuk memilih kasut roda?
 7. Nuansa penjagaan

Skates ialah peralatan untuk aktiviti sukan atau berjalan kaki ais biasa. Produk serupa boleh didapati dalam senjata ramai orang yang gemar meluncur angka. Mencari kasut roda yang sempurna adalah proses yang sangat penting dan bertanggungjawab. Dalam artikel hari ini kita akan mempelajari semua keseronokan tentang luncur ais.

Apa ini?

Seperti yang dinyatakan di atas, skate ialah peralatan sukan atau berjalan kaki, reka bentuknya terdiri daripada but dan bilah khas. Yang terakhir boleh menjadi mudah alih atau statik. Produk sedemikian digunakan untuk pergerakan pantas pada permukaan ais yang keras. Kasut luncur moden paling kerap dibuat daripada bahan komposit praktikal, dan bilahnya diperbuat daripada logam berkekuatan tinggi.

Terdapat banyak model kasut roda berkualiti yang berbeza di pasaran hari ini. Jenis yang berbeza direka untuk digunakan dalam keadaan yang berbeza. Ini menunjukkan bahawa pembeli hari ini boleh memilih pasangan yang sempurna untuk diri mereka sendiri, tanpa mengira tujuan penggunaannya.

Pandangan

Firma pembuatan moden menghasilkan banyak variasi kasut roda berkualiti. Orang ramai boleh memilih sendiri pasangan yang sangat selesa dan praktikal untuk berjalan-jalan mudah, untuk meluncur angka, serta untuk bermain hoki. Dijual, anda boleh menemui model pecut yang sangat baik, dicirikan oleh rintangan haus yang tinggi dan kebolehpercayaan. Kami akan mengetahui ciri-ciri dan ciri-ciri tersendiri yang ada pada semua jenis yang disenaraikan.

berjalan

Model moden skate amatur tidak mematuhi keperluan yang dibesar-besarkan seperti pilihan sukan atau pecut.Disebabkan ini, produk yang sedang dipertimbangkan dibentangkan dalam pelbagai jenis.

Apabila memilih kasut roda yang ideal untuk meluncur di gelanggang, adalah penting untuk membuat keputusan pada mulanya mengenai matlamat membelinya.

Antara model berjalan kaki moden, terdapat pilihan yang boleh digunakan dalam permainan hoki, tetapi dengan bilah yang kurang bulat. Juga dijual, anda boleh menemui spesimen yang sangat baik yang direka untuk menunjukkan unsur kerinting mudah. Dalam produk sedemikian, terdapat tonjolan gigi yang lebih kecil atau ketiadaannya sepenuhnya.

Kasut dalam produk berjalan kaki yang berkualiti biasanya diperbuat daripada bahan praktikal, tetapi tidak terlalu mahal. Anda selalunya boleh menemui spesimen yang diperbuat daripada kulit buatan atau pelbagai polimer.

Di bahagian dalam, pasangan seperti itu ditambah dengan penebat, kerana skate berjalan menjadi sangat lembut dan selesa. Walau bagaimanapun, tidak ada penetapan kaki yang tegar dalam pasangan sedemikian, itulah sebabnya mereka tidak bersedia sepenuhnya untuk ski melampau.

Model berjalan kaki disesuaikan untuk ski yang tenang dan terukur tanpa unsur ekstrem. Anda tidak sepatutnya cuba melakukan elemen yang sangat sukar di dalamnya atau bermain hoki profesional pada kelajuan tinggi, kerana ini boleh membawa kepada kecederaan yang sangat serius. Untuk aktiviti sukan, pilihan yang sedang dipertimbangkan juga tidak sesuai.

Untuk operasi yang lebih kompleks, perlu membeli jenis skate lain.

Untuk meluncur angka

Skates, yang direka khusus untuk skating angka, dilengkapi dengan tumit yang tidak terlalu besar. Mereka kelihatan sangat elegan dan kemas jika dibandingkan dengan pilihan hoki. Bilah dalam pasangan yang sedang dipertimbangkan adalah lebih panjang daripada satu-satunya. Pembundaran lemah berlaku. Di bahagian depan bilah terdapat 4 gigi, berkat yang mana seseorang boleh berdiri di atas hujung kaki dan menunjukkan unsur-unsur tertentu skating angka.

Komponen logam dalam model yang sedang dipertimbangkan bersentuhan dengan ais di kawasan yang luas. Ini memastikan kestabilan yang sangat baik dan mengekalkan keseimbangan yang diperlukan pada ais. Walau bagaimanapun, kelebihan ini ternyata berguna hanya jika seseorang berada di permukaan ais yang rata dengan sempurna.

Sekiranya terdapat sedikit penyelewengan atau tonjolan, gigi skate cepat menangkapnya.... Kerana ini, orang itu, tentu saja, kehilangan semua keseimbangan dan mungkin jatuh, setelah menerima kecederaan serius. Itulah sebabnya pilihan kasut roda yang berkualiti untuk luncur angka adalah dinasihatkan jika seseorang telah merancang untuk meluncur di pangkalan ais yang disediakan dengan teliti (dan bukan tasik). But skating untuk figure skating paling kerap dibuat daripada kulit semula jadi. Bahan diletakkan dalam 2-3 lapisan. Daripada kulit asli, kulit asli berkualiti tinggi boleh digunakan.

Perlu diingat bahawa model yang dipertimbangkan tidak dilengkapi dengan bahan penebat di pedalaman. Mereka dicirikan oleh lacing tinggi, yang mana penetapan pasangan yang paling boleh dipercayai pada kaki dipastikan. Dengan melaraskan tali, anda boleh mencari kedudukan buku lali yang betul dengan mudah.

Jika anda perlu memilih kasut figura yang sesuai untuk digunakan di tapak jenis terbuka, maka disyorkan untuk mencubanya dengan stoking hangat.

Untuk hoki

Kasut ais moden yang dibuat khusus untuk sukan dan hoki mesti melakukan dua perkara:

 • menyediakan kelajuan tinggi, ditambah pula dengan kebolehgerakan pemain hoki apabila bergerak di atas ais;
 • melindungi kaki pengguna daripada pukulan daripada pihak lawan, kayu dan puck.

Agar skate dapat memberikan perlindungan yang baik terhadap pukulan dari kayu dan terkena sekeping yang terbang dengan kelajuan yang tinggi, ia diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi dan berkekuatan tinggi. Selalunya ini adalah polimer praktikal dan tahan haus, dilengkapi dengan sisipan tahan kejutan.Kasut hoki dilengkapi dengan jari kaki dan tumit yang diperkuat, dan ia mempunyai lidah pelindung. Kaki dalam model yang sedang dipertimbangkan dibetulkan dengan sempurna, serta-merta dalam kedudukan yang betul. Tahap kebebasan buku lali boleh dilaraskan dengan mengagihkan daya tali.

Bilah dalam kasut roda yang dimaksudkan biasanya mempunyai struktur melengkung. Terima kasih kepadanya, kelajuan pergerakan yang tinggi di atas ais dapat dicapai, serta kebolehgerakan yang mencukupi. Oleh kerana jejari pembulatan yang agak kecil, kawasan sentuhan keluli dengan tapak ais ternyata agak kecil. Oleh itu, pemain mengalami rintangan ais paling sedikit semasa gelongsor, tiada apa yang mengganggu kebolehgerakannya.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini juga mempunyai kelemahan mereka. Jika anda tidak mempunyai pengalaman yang mencukupi, sangat sukar untuk mengekalkan keseimbangan dan kestabilan pada kasut hoki.

Model yang dipertimbangkan untuk sukan musim sejuk mungkin berbeza dalam tujuan segera mereka. Hari ini terdapat pasangan yang direka untuk pemain padang, serta model berasingan untuk penjaga gol. Kasut penjaga gol dicirikan oleh tahap perlindungan tertinggi, bagaimanapun, ia tidak menunjukkan kebolehgerakan yang baik.

Apabila memilih kasut hoki ais yang ideal, adalah penting untuk mengetahui dengan tepat dalam keadaan apa ia akan digunakan. Jadi, spesimen profesional disesuaikan untuk arena ais dalaman, but dalam peranti mereka tidak ditambah dengan penebat, dan bahan tidak direka untuk digunakan pada suhu di bawah -5 darjah Celsius. Terhadap latar belakang fros yang teruk, jenis ini hanya retak.

Jika anda merancang untuk bermain di udara terbuka, maka dinasihatkan untuk memilih daripada pilihan amatur terlindung yang boleh dengan mudah menahan fros hingga -20 darjah.

Lari pecut

Model skate pecut muncul kira-kira 20 tahun yang lalu. Salinan moden berbeza daripada prototaip lapuknya dengan kehadiran bilah alih berkualiti tinggi. Mereka disambungkan ke kaki depan dengan menggunakan elemen engsel, dan tumit sentiasa menukar lokasinya semasa berlari. Yang terakhir kemudiannya dipisahkan dari tapaknya, kemudian dilekatkan padanya dengan bantuan mata air.

Bilah dalam model luncur laju dicirikan oleh panjang terpanjang yang mungkin... Di samping itu, mereka dicirikan oleh jejari kelengkungan yang besar. But dalam kasut roda ini agak rendah, meninggalkan buku lali bebas. Bahagian sedemikian diperbuat daripada gentian karbon pelbagai lapisan berkualiti tinggi, tambahan pula dilapisi kulit. Hari ini anda boleh mengambil mana-mana model kasut jenis pecut. Dijual terdapat model untuk trek pendek dan jarak jauh.

Bahan (edit)

Jenis bahan yang berbeza digunakan dalam pengeluaran kasut luncur berkualiti tinggi moden. Jadi, but paling kerap dibuat daripada fabrik berikut.

 • Kulit asli... Perkara yang baik tentang but kulit ialah ia boleh bernafas. Ia adalah pilihan bernafas dan sangat selesa yang direka untuk bertahan. Kelemahannya termasuk hakikat bahawa kulit boleh basah. Di samping itu, model kulit mempunyai berat lebih sintetik dan jauh lebih mahal.
 • Kulit eko... Bahan moden yang dibentangkan dalam pelbagai warna. Melindungi kaki pengguna dengan sempurna daripada kelembapan dan kelembapan. Skates dengan but kulit eko mempunyai harga yang berpatutan. Malangnya, pilihan yang sedang dipertimbangkan adalah tertakluk kepada haus pantas dengan penggunaan biasa.
 • Sintetik... Kasut kasut juga boleh dibuat daripada bahan sintetik. Pilihan ini lebih murah daripada yang lain, tetapi mungkin tidak sesuai dengan kaki anda terlalu ketat. Produk sintetik tidak cukup fleksibel.

Lapisan dalam but skate boleh dibentangkan dalam bentuk:

 • plat keluli;
 • sekeping khas kulit padat;
 • komponen plastik.

Bilah peralatan sukan dan rekreasi yang dimaksudkan juga diperbuat daripada bahan yang berbeza.

 • Keluli tahan karat... Keluli tahan karat yang digunakan untuk bilah skate adalah krom. Terima kasih kepada unsur kimia ini, bahagiannya tahan haus dan bebas kakisan.
 • Keluli karbon... Dalam jenis aloi yang ditentukan, karbon hadir. Bergantung pada peratusan kandungannya, tahap kekerasan bilah ditetapkan.
 • Besi aloi. Terdiri daripada gabungan beberapa komponen seperti mangan, nikel dan kromium.

Tahap kekerasan logam mempengaruhi kebolehpercayaan bilah. Pilihan yang lebih keras bertahan lebih lama.

Pengeluar teratas

Hari ini, banyak jenama terkenal menghasilkan inventori yang sangat baik. Antaranya terdapat Kanada, Sweden, dan domestik. Pertimbangkan jenama terbaik yang menghasilkan model skate berkualiti tinggi.

 • Graf (Switzerland). Menghasilkan kasut roda berkekuatan tinggi dan boleh dipercayai yang diperbuat daripada bahan tahan lasak. Setiap pasangan adalah hasil kerja manual. Skating jenama itu adalah salah satu yang paling mahal dan perlu diubah bentuk.
 • Bauer (Kanada). Sebuah syarikat terkenal yang menghasilkan kasut roda yang ringan dan sangat tahan lama dengan struktur anatomi. Produk pengeluar ini juga mahal, barisan amatur mempunyai perlindungan yang tidak mencukupi terhadap kemungkinan kesan.
 • Larsen (Rusia). Pengilang menghasilkan kasut roda yang sangat selesa dengan mengasah bilah yang sangat baik. Produk kelihatan menarik dan bergaya. Banyak model kasut syarikat ini bersaiz kecil, yang penting untuk dipertimbangkan apabila memilih pasangan yang sesuai.

Komponen

Hari ini, bilangan komponen berfungsi yang mencukupi dihasilkan untuk model skate berkualiti tinggi yang berbeza. Perkara sedemikian dijual di kedai barangan sukan, serta di pelbagai tapak membeli-belah dalam talian. Komponen berikut untuk skate adalah perlu dan berguna:

 • pengapit elastik;
 • insole boleh diganti;
 • kelengkapan dan pengikat;
 • model bilah yang berbeza;
 • cermin mata dan bingkai tanpa bilah;
 • perlindungan khas untuk inventori;
 • tali;
 • penutup roller.

Bagaimana untuk memilih kasut roda?

Ketahui cara memilih kasut roda yang betul.

 • Adalah penting untuk memutuskan jenis produk tertentu... Sekiranya seseorang hanya merancang untuk belajar menunggang, maka pilihan berjalan kaki yang mudah akan cukup untuknya. Pilihan hoki dan pecut hanya sesuai untuk atlet. Produk skating perlu dibeli oleh orang yang menggemari sukan sebegini.
 • Umur orang yang dipilih kasut roda perlu diambil kira. Model kanak-kanak dan dewasa mempunyai banyak perbezaan. Yang terakhir berkenaan saiz, reka bentuk, dan kepenuhan but. Bagi pengguna muda, anda boleh memilih sepasang yang mesti dipakai terus pada but. Ramai orang mula belajar menunggang dengan hanya spesimen sedemikian.
 • Cari saiz skate yang sempurna... But mesti dibalut dengan ketat di sekeliling kaki. Apabila mencuba wanita atau lelaki dewasa, serta pilihan kanak-kanak, tumit tidak boleh bergerak dari tempatnya. Dalam kes ini, jari-jari harus terletak pada jari kaki. Produk mesti sesuai dengan saiz yang ketat. Sesetengah pakar berpendapat bahawa anda harus membeli kasut roda yang separuh saiz lebih kecil.
 • Reka bentuk produk yang dipilih harus menyenangkan pengguna. Pengeluar semasa menawarkan pelbagai jenis kasut roda yang cantik. Ia boleh menjadi pilihan hitam, dan putih, dan kelabu, dan perak, dan juga biru pucat. Terdapat juga salinan sedemikian yang dihiasi dengan corak atau cetakan berwarna.
 • Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada bahan dari mana kasut dibuat. Adalah dinasihatkan untuk membeli model mesra alam, boleh dipercayai dan praktikal. Pemilihan bahan yang ideal akan bergantung pada keadaan di mana produk akan digunakan.
 • Anda perlu memeriksa kasut roda anda sebelum membeli... Mereka tidak sepatutnya mempunyai sebarang kecacatan atau kerosakan kecil.Bilah harus diikat tepat di sepanjang jalur tengah tapaknya, mempunyai kilauan matte, dan tidak boleh bengkok di bawah berat berat pengguna.

Adalah disyorkan untuk membeli hanya kasut berjenama dengan kualiti tertinggi.

Nuansa penjagaan

Mari kita fikirkan nuansa asas penjagaan skate.

 • Unsur-unsur struktur keluli mesti dikeringkan selepas setiap penggulungan.
 • Sekiranya karat muncul, maka ia boleh dikeluarkan di rumah. Ini boleh dilakukan dengan bantuan gris biasa, digunakan dengan ketat mengikut arahan.
 • Selepas menyelesaikan latihan di rumah, pasangan itu harus diletakkan di tempat yang hangat, dan selepas 30 minit, kasut perlu disapu dengan kain bersih.
 • Inventori tidak boleh disimpan dalam kotak tertutup atau beg yang tidak berventilasi.
 • Dua kali seminggu, pengapit skru rabung dilincirkan dengan jeli petroleum atau gris. Anda perlu menjaga komponen ini dengan kerap.
 • Untuk mengelakkan calar pada komponen keluli, ia boleh disimpan secara berasingan di dalam penutupnya.
 • Sebelum menyimpan peralatan sukan di dalam almari, helaian akhbar hendaklah diletakkan di dalam rongga dalaman. Kulit but, bersama-sama dengan pelari, harus disapu dengan pengilat kasut khas, serta gris.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah