skate

Apakah saiz kasut roda dan bagaimana untuk menentukannya?

Apakah saiz kasut roda dan bagaimana untuk menentukannya?
Kandungan
 1. Gambaran keseluruhan saiz
 2. Bagaimana untuk memilih untuk orang dewasa?
 3. Bagaimana untuk memilih untuk kanak-kanak?

Kasut luncur dianggap sebagai elemen penting peralatan profesional, pilihan yang membawa kepada ketidakselesaan pada masa meluncur. Menurut hasil kajian yang dijalankan, kebanyakan pemain hoki profesional memilih saiz kasut roda yang salah.

Untuk memilih kasut yang betul, anda harus mempertimbangkan bagaimana pengeluar menandakan saiz.

Gambaran keseluruhan saiz

Apabila memilih skate yang betul, bukan sahaja ciri asas mereka diambil kira, tetapi juga saiznya. Untuk pemilihan, jadual sering digunakan. Grid dimensi disusun oleh banyak pengeluar, dengan mengambil kira piawaian yang ditetapkan dalam pasaran domestik. Sesetengah menunjukkan dimensi tambahan dalam sentimeter. Sebelum meneruskan pilihan, anda perlu mempertimbangkan bahawa terdapat piawaian Eropah, Rusia, British dan Amerika untuk menunjukkan saiz.

Eropah

Prinsip penetapan apabila menggunakan sistem Eropah adalah untuk menetapkan nombor bulat atau pecahan tertentu kepada setiap panjang kaki standard. Contoh penetapan apabila menggunakan piawaian Eropah: 35, 35.5, 36.

orang Rusia

Sistem Rusia dalam banyak cara serupa dengan sistem Eropah, tetapi masih nombor standard yang diterima sepadan dengan saiz kaki yang lain. Dalam kes ini, sebutan pecahan juga digunakan.

Amerika

Dalam kes penggunaan piawaian Amerika, grid dimensi diwakili oleh nombor lain. Contohnya ialah 4 atau 12.

Inggeris

Nilai terkecil adalah ciri sistem bahasa Inggeris. Seperti dalam kes sebelumnya, terdapat juga nilai pecahan, yang menunjukkan sejumlah besar saiz standard.

Untuk menukar saiz skate, gunakan jadual padanan saiz. Ia kelihatan seperti ini.

Eropah

orang Rusia

Amerika

Inggeris

35

34

3

2

35.5

34.5

3.5

2.5

36

35

4

3

36.6

35.5

4.5

3.5

37

36

5

4

37.5

36.5

5.5

4.5

38

37

6

5

38.5

37.5

6.5

5.5

39

38

7

6

39.5

38.5

7.5

6.5

40

39

8

7

40.5

39.5

8.5

7.5

41

40

9

8

41.5

40.5

9.5

8.5

42

41

10

9

42.5

41.5

10.5

9.5

43

42

11

10

43.5

42.5

11.5

10.5

44

43

12

1

Bagaimana untuk memilih untuk orang dewasa?

Skate mesti dicuba hanya mengikut cadangan. Untuk menentukan saiz yang sesuai, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

 • stokin... Pada masa mencuba, anda perlu memakai stoking yang akan digunakan semasa menunggang.
 • kasut... Pada masa pemasangan, anda harus berhati-hati dan bertindak dengan betul. Talian mesti dilonggarkan ke lubang ketiga dari bawah. Lidah senget ke atas sedikit. Pada masa mengikat, tiada ruang kosong harus kekal.
 • Tumit... Ia mesti dipasang dengan selamat di tempatnya. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil but dan menggerakkan kaki. Jika anda merasakan kebebasan, anda perlu memilih saiz yang lebih kecil atau memberi perhatian lebih kepada ketumpatan.
 • Bahagian hadapan. Untuk memilih saiz, anda perlu berdiri tegak, dengan jari kaki anda hanya menyentuh sedikit bahagian hadapan but. Jika anda memilih but yang sesuai untuk saiz kaki anda, walaupun dengan usaha, tidak akan ada tekanan yang kuat pada jari kaki.
 • Langkah pertama. Saiz kasut juga dipilih semasa menguji kasut dalam amalan. Pakar mengesyorkan berjalan dan duduk selama 10-15 minit. Dalam tempoh ini, anda boleh menyemak betapa selesanya kasut roda.

But harus muat rapat. Dalam kes ini, ketidakselesaan tidak sepatutnya timbul, kerana inilah yang membawa kepada sejumlah besar masalah.

Anda boleh memilih kasut yang sesuai untuk wanita atau lelaki, dengan mengambil kira hakikat bahawa saiz but tidak sepadan dengan saiz kasut biasa. Semua pengeluar mencipta grid mereka sendiri, yang memudahkan untuk memahami sistem klasifikasi.

Garis panduan saiz:

 • anda harus berdiri dengan kaki anda di atas kertas putih dan bulatkan kaki anda dengan pensel;
 • anda perlu mengetahui jarak antara tumit dan ibu jari;
 • jika jarak kedua-dua kaki berbeza, angka yang lebih besar diambil.

Antara penunjuk lain, anda perlu mempertimbangkan klasifikasi keras dan lembut. Profesional yang sering menunggang memilih pilihan lembut. Dalam kes ini, kebanyakan beban jatuh pada kaki. Juga, tahap ketegaran sebahagian besarnya menentukan perlindungan kaki. Pilihan tegar dibuat daripada bahan yang akan menahan kesan yang kuat.

Terdapat beberapa petua yang perlu diingat. Mereka adalah seperti berikut.

 • Apabila membeli buat kali pertama, semua ciri hentian ditentukan. Beberapa titik boleh menjadi tempat tumpuan tekanan.
 • Kasut lama akan membantu anda memilih yang baru... Kadar haus insoles menunjukkan betapa betul saiz yang dipilih sebelum ini.

Pembentukan termo menentukan keselesaan perjalanan. Ia hanya khusus untuk model profesional dan separa profesional. Dalam pembuatan buih haba lembut digunakan, yang menyesuaikan diri dengan ciri-ciri kaki.

Varian hoki juga mempunyai gelas. Ia direka untuk memukul terus keping pada kelajuan tinggi dan melindungi jari daripada kecederaan. Untuk keadaan biasa, versi cermin mata yang berbeza sesuai, dalam kes operasi pada suhu rendah, bahan khas mesti digunakan.

Bagaimana untuk memilih untuk kanak-kanak?

Bagi kanak-kanak, memilih kasut roda adalah lebih sukar. Mereka mestilah berkualiti tinggi, dan kaki mesti selesa dan dilindungi. Arahannya kelihatan seperti ini.

 • Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pilihan dengan insolesyang diperbuat daripada bahan yang cepat kering.
 • Anda perlu membeli pilihan dengan bilah keluli. Ia meluncur dengan baik di atas ais dan kurang kerap kusam. Kualiti logam yang dikeraskan ditentukan oleh gloss.
 • Membuat pilihan kasut roda, keutamaan harus diberikan kepada pilihan dengan hujung melengkung.
 • Tali paling kerap kapas. Sintetik, yang disukai oleh kanak-kanak kerana warna terang mereka, cepat tanggalkan.
 • Pilihan mengikut kepanjangan kaki dijalankan secara fitting. Adalah penting bahawa kaki tidak menjuntai, tumit mesti diperbaiki dengan baik.

Ia tidak dibenarkan membeli but untuk pertumbuhan, kerana kasut roda akan menjuntai. Pada masa pemasangan, kasut harus diikat, selepas itu kanak-kanak harus berjalan dan duduk. Sekiranya bayi tidak merasakan ketidakselesaan, maka kasut itu dipilih dengan betul. Jadual sering digunakan di mana dimensi ditunjukkan dalam cm.

Ramai ibu bapa, apabila berhadapan dengan persoalan membeli kasut untuk anak-anak mereka buat kali pertama, sering membeli satu atau lebih saiz yang lebih besar. Ini membawa kepada masalah berikut:

 • lebih sukar untuk belajar;
 • disebabkan oleh penetapan yang lemah, kanak-kanak tidak dapat mengawal pergerakannya, menjadi lebih sukar untuk melakukan unsur-unsur di atas ais;
 • jika kaki tidak selesa, kanak-kanak akan kehilangan keseronokan menunggang;
 • but merosot lebih cepat;
 • terdapat kebarangkalian tinggi untuk kecederaan kaki.

Secara umum diterima bahawa pada usia awal kaki tumbuh dalam beberapa peringkat. Mereka adalah seperti berikut:

 • di bawah umur 3 tahun, pertumbuhan adalah 1.5 mm sebulan;
 • dalam tempoh dari 3 hingga 6 tahun, purata ialah 1 mm;
 • pada usia 7 hingga 10 tahun, kadar pertumbuhan melambatkan kepada 1 mm atau kurang sebulan;

Pemerhatian menunjukkan bahawa paling intensif kaki berkembang pada musim panas... Apapun, sebaiknya beli kasut roda untuk setiap peringkat umur. Jika anda memilih model untuk pertumbuhan, kanak-kanak tidak akan belajar menunggang.

Sepasang baru dibeli pada awal musim.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah