skate

Skating termoformasi

Skating termoformasi
Kandungan
  1. Apakah itu dan mengapa ia diperlukan?
  2. Membentuk varieti
  3. Bagaimana untuk melakukannya di rumah?

Profesional hoki, profesional luncur angka dan amatur kasual tahu bahawa kasut roda tidak selalunya mempunyai bentuk yang sesuai dengan kaki. Ini menyumbang kepada mampatan sendi, pembekuan pesat anggota badan, kawalan yang lemah. Masalah ini boleh diselesaikan menggunakan teknologi khas - thermoforming. Dengan bantuannya, but mengambil bentuk yang sehampir mungkin dengan anatomi dan menjadi selesa untuk digunakan.

Apakah itu dan mengapa ia diperlukan?

Skates, terutamanya yang profesional, diperbuat daripada bahan keras. Mereka boleh memicit kaki walaupun dengan saiz yang betul. Itulah sebabnya thermoforming khas skate telah dibangunkan.

Teknologi ini membolehkan anda melembutkan bahan komposit dari luar dan dari dalam, memberikan bentuk kasut sedekat mungkin dengan anatomi.... Kerja-kerja pengacuan dijalankan dalam relau khas pada suhu sekitar 92-94 ° C.

Hasilnya secara langsung bergantung pada reka bentuk skate dan bahan pengeluarannya. But yang lebih kasar adalah lebih sukar untuk dibentuk. Anda hanya boleh mengubah sedikit bentuknya. Tetapi yang kurang tegar menjadi fleksibel dan mudah bengkok. Oleh itu, anda hampir boleh mengulangi kontur kaki dengan tepat.

Adalah penting untuk mengambil kira bahawa thermoforming meningkatkan prestasi but yang pada mulanya duduk dengan selesa di atas kaki. Kelemahan yang serius tidak boleh diubah. Pembentukan termo hanya membantu mengurangkan kesulitan menunggang, meminimumkan ruang kosong di dalam skate, memastikan pengendalian yang sempurna.

Jika, apabila mencuba, dinding keras menekan pada kaki atau membetulkannya dengan tidak boleh dipercayai, walaupun termoforming yang paling kuat tidak akan membantu.But hendaklah sedekat mungkin dengan ciri anatomi.

Ia juga penting untuk diingat tentang menukar saiz rabung semasa thermoforming. Hakikatnya ialah tumit mempunyai pengedap buih. Dan selepas pemanasan, ia menjadi elastik, diperah di bawah kaki. Oleh itu, adalah mungkin untuk mencapai peningkatan saiz but sehingga 0.5 saiz. Oleh itu, jika jari-jari di skates sedikit diketatkan, anda tidak boleh segera mengambil saiz yang lebih besar. Selalunya, selepas but dibentuk, ia sesuai dengan sempurna pada kaki.

Apabila membeli figura atau kasut hoki ais anda harus segera memikirkan tentang meningkatkan kemudahan mereka... Di samping itu, acuan selalunya serta-merta dimasukkan ke dalam harga. Teknologi ini akan menjadikan but lebih selesa. Kaki tidak akan menjadi sangat letih, membeku, dan dinding kasut tidak akan memerah saluran darah. Pembentukan termo akan membolehkan anda menyesuaikan diri dengan cepat kepada model baharu dan menambah baik pengendalian.

Sesetengah orang lebih suka menunggu saat skate itu "ditiup". Tetapi pada masa yang sama, anda perlu menanggung ketidakselesaan untuk masa yang lama. Seseorang hanya perlu termoform sekali, dan operasi akan menjadi lebih menyenangkan.

Membentuk varieti

Teknologi ini terdiri daripada pemanasan bahan komposit rabung pada suhu purata 92-94 ° C. Ia boleh terdiri daripada dua jenis, berbeza dalam kawasan pemanasan.

Pembentukan termo lengkap

Teknologi ini paling kerap digunakan untuk model mahal. Penamaan khas ditunjukkan pada label. Oleh itu, adalah mungkin untuk melakukan penyesuaian lengkap but ke kaki. Dalam kes ini, bergantung pada kekakuan bahan, tahap pembentukan mungkin berbeza-beza.

Teknologi ini membolehkan anda menukar bukan sahaja bahagian bawah skate, tetapi juga dinding, padding, insoles. Walau bagaimanapun, elemen tambahan jarang berubah.

Pembentukan separa

Dengan teknologi ini, hanya bahagian but bersebelahan dengan kaki berubah, dan tanpa kawasan kaki. Ini meningkatkan kecergasan kaki dan buku lali serta tahap keselesaan menunggang. Sesetengah model profesional segera mempunyai fungsi mengambil bentuk kaki.

Jika but sesuai dengan sempurna pada kaki, kecuali kawasan yang kecil, maka anda juga boleh menukarnya. Tempat tertentu dipanaskan dengan udara panas.

Bagaimana untuk melakukannya di rumah?

Anda juga boleh meluncur termoform di rumah dengan tangan anda sendiri. Tetapi pertama-tama anda perlu mengkaji arahan yang sesuai. Anda boleh menemuinya dalam kotak skate atau di tapak web pengeluar.

Selalunya, pengacuan dijalankan di dalam ketuhar. Pada masa yang sama, ia mesti mengekalkan perolakan udara panas dalam mod operasi terpencil. Proses itu mesti dijalankan dengan berhati-hati, kerana terdapat risiko merosakkan skate.

Salah satu kelemahan rawatan ini ialah kapasiti ketuhar yang rendah. But perlu dilipat satu demi satu.

Sebelum membentuk, anda perlu menyediakan:

  • Bebaskan ketuhar daripada semua unsur yang boleh mengganggu proses. Hanya parut yang tinggal, di mana but kemudiannya diletakkan.
  • Insoles mesti berada di dalam but semasa pemanasan. Walau bagaimanapun, silikon tidak boleh dibiarkan dalam kasut.
  • Tali pada but hendaklah dilonggarkan. Walau bagaimanapun, jika produk tersebut diproses tambahan atau dibeli dari luar pengilang, ia harus dialih keluar.
  • Perlu memilih tempat terlebih dahulu di mana kasut akan menjadi sejuk, dan pilih stokin yang ketebalannya hampir dengan yang akan digunakan semasa latihan.
  • Suhu ketuhar ditetapkan dengan ketat mengikut cadangan pengilang.... Ia adalah individu untuk model yang berbeza.

Thermoforming berlaku seperti berikut:

  • Skate hendaklah dipasang di dalam ketuhar selepas mencapai suhu yang dikehendaki, dalam kedudukan mendatar. Badan tidak boleh bersentuhan dengan unsur ketuhar yang boleh mencairkannya.
  • Letakkan skate di dalam ketuhar dengan cepatsupaya udara panas tidak sempat melepaskan diri.

Proses pemanasan mesti berlaku tepat dengan masa yang ditentukan oleh pengilang. Sesetengah firma sengaja meremehkan masa pengacuan untuk mengekalkan integriti but.Anda boleh menyemak keplastikan dengan menekan bahagian paling sukar rabung.

Produk yang dipanaskan ditarik keluar dari ketuhar, serta-merta merendam yang kedua. Anda harus berhati-hati dengan bahagian logam supaya tidak membakar diri sendiri. Playar atau penyepit khas boleh digunakan.

But yang dipanaskan diikat dalam beberapa peringkat. Buat pertama kali, talinya diketatkan dengan kemas, jangan tarik ke atas. Jika tidak, lubang mata mungkin rosak. Picit buih pada tumit sebelum tali utama. Selanjutnya, tali ditarik dengan kemas, dan pada masa yang sama ia mesti dipegang di pangkalan.

Selalunya, proses penyejukan berlaku dalam kedudukan duduk, dengan kaki bengkok pada 90 °. Bagi sesetengah model, perlu berdiri untuk menyampaikan bentuk kaki dengan lebih tepat. Pembentukan datang dari berat badan seseorang. Penyejukan berlaku dalam masa 15 minit, dan anda perlu berdiri diam dan diam.

Untuk memeriksa sama ada kasut roda anda sejuk, anda perlu menyentuh kawasan tumit. Ia sepatutnya sejuk. Anda boleh menggunakan kasut hanya selepas ia benar-benar padat. Bagi sesetengah model, masa tidak melebihi satu jam, manakala bagi yang lain ia boleh sehingga 24 jam.

Anda juga boleh termoform dengan pengering rambut bangunan khas. Anda boleh menetapkan suhu yang diperlukan padanya. Ramai menganggap pilihan ini lebih baik, kerana hanya bahagian dalam but panas. Ini tidak merosakkan lapisan luar.

Proses penyejukan adalah sama dengan versi ketuhar.

Thermoforming membolehkan skate disesuaikan dengan bentuk anatomi individu kaki... Ia sememangnya tidak boleh digantikan untuk pemain hoki profesional dan pemain skate. Tetapi amatur biasa juga boleh membuat perjalanan lebih selesa dengan membentuk di rumah.

Untuk persepsi visual tentang proses pembentukan kasut termo, patut menonton video berikut.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah