skate

Adakah saya perlu mengasah kasut roda baru dan bagaimana ia dilakukan?

Adakah saya perlu mengasah kasut roda baru dan bagaimana ia dilakukan?
Kandungan
 1. Keperluan untuk mengasah
 2. Di mana dan bagaimana kasut roda diasah selepas pembelian?
 3. Kesalahan biasa

Apabila membeli kasut roda baru, ramai orang berfikir sama ada mereka perlu mengasah bilah mereka dengan segera. Di satu pihak, produk baru mesti sesuai untuk digunakan, sebaliknya, tidak semua pengeluar menyediakan aksesori ais ke tahap yang akan memastikan luncuran lancar dan betul. Bagaimana untuk mengemas bilah mentah, dalam kes apa perlu mengasah kasut baru, bagaimana untuk melakukannya dengan betul - lebih lanjut mengenai ini dalam artikel di bawah.

Keperluan untuk mengasah

Dalam 90% kes, anda perlu mengasah kasut roda baharu... Hanya beberapa model yang dijual tajam, dan kebanyakannya memerlukan pemprosesan sebelum tunggangan pertama. Oleh itu, adalah lebih baik untuk peluncur pemula untuk segera mengemas aksesori ais mereka ini. Jika seseorang berpendapat bahawa lebih mudah dan selamat untuk kanak-kanak di atas skate dengan bilah kusam untuk menguasai pergerakan di atas ais, maka ini adalah salah tanggapan. Kasut kanak-kanak yang dibeli pasti perlu diasah. Pemprosesan plat industri selalunya tidak memenuhi jangkaan kedua-dua atlet dan penggemar.

Untuk menentukan kekerapan mengasah, anda perlu menganalisis perjalanan. Sebab berikut mungkin menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk merujuk skate kepada tuan:

 • semasa menunggang, semakin sukar untuk mengekalkan keseimbangan;
 • ia memerlukan lebih banyak usaha untuk mendapatkan kelajuan;
 • ia menjadi sukar untuk melakukan putaran;
 • jejari pusingan berubah ke sisi yang lebih besar dengan kedudukan kaki yang sama.

Apabila anda meluncur dengan usaha, ia menjadi lebih sukar untuk mencapai kelajuan yang anda inginkan. Ini adalah isyarat bahawa kasut roda perlu diasah, sama ada ia baru atau telah dicuba lebih daripada sekali.... Apabila pengguna tidak selesa di atas ais, lebih sukar baginya untuk mengekalkan keseimbangan, untuk melakukan angka yang kompleks semasa bergerak, yang bermaksud bahawa penajaman segera peralatan diperlukan.

Perlu diingatkan bahawa bilah yang diperbuat daripada bahan berkualiti tidak perlu mengasah dengan kerap, walaupun dengan penggunaan intensif. Di samping itu, semakin keras permukaan bilah, semakin lama skate akan meluncur di bawah keadaan dan daya yang sama.

Di mana dan bagaimana kasut roda diasah selepas pembelian?

Mengasah bilah kadangkala dilakukan di kedai sukan yang sama tempat kasut luncur itu dijual. Jika ini adalah kedai khusus, maka kemungkinan besar terdapat mesin untuk memproses bilah. Ia tidak akan berlebihan untuk menghubungi pengurus kedai selepas pembelian. Dengan gelanggang ais yang besar atau gelanggang luncur, terdapat juga bengkel di mana mereka akan menyusun peralatan dengan cepat. Ini sangat mudah untuk peminat luncur ais, kerana jejari profil dan ketebalan bilah boleh diperbetulkan di tempat kejadian.

Akhirnya, ini boleh dilakukan oleh pekerja tempat di mana peralatan sukan dibaiki. Benar, dalam kes ini, adalah dinasihatkan untuk menghubungi pakar yang diperakui. Hakikatnya ialah apabila mengasah, tuan mesti mengambil kira gaya tunggangan, iaitu memahaminya.

Anda boleh cuba mengasah skate sendiri di rumah. Untuk melakukan ini dengan betul, anda mesti menguasai sekurang-kurangnya satu kaedah untuk kerja tersebut.

 • Mengasah dengan fail jarum (anda memerlukan ragum, struktur kayu yang diperbuat daripada bar yang dilipat dengan huruf "P", dan fail dengan bahagian bulat).
 • Mengasah menggunakan roda pengisar. Di sini anda memerlukan pengisar atau gerudi elektrik, roda pengisar untuk alat yang sesuai, peranti untuk memasang skate dengan selamat, sebagai contoh, sudut keluli dengan pengapit.

Seperti yang anda lihat, dalam kes kedua, anda memerlukan peralatan. Mari kita pertimbangkan setiap kaedah secara berasingan.

Mengasah fail

Dalam versi ini, teruskan seperti berikut:

 • mereka membetulkan produk dengan baik dalam naib dengan bilah di atas, meletakkan kedua-dua kasut selari.
 • Fail itu dilampirkan dalam alur khas pada blok kayu.
 • Bar dengan fail dipasang berhampiran hidung rabung, konfigurasi alur digariskan dengan pergerakan ke belakang.
 • Seterusnya, bar dengan fail diletakkan berserenjang dengan permukaan tajam skate, selepas itu alur dipotong secara beransur-ansur ke kedalaman yang dikehendaki.
 • Daya menekan diagihkan sama rata ke atas keseluruhan panjang bilah (biasanya sehingga 25 pukulan dibuat pada kedua-dua belah alur).
 • Sebaik sahaja bunyi pergerakan berhenti mengeluarkan pengisaran, bilah boleh dianggap diasah.

Jika fail dengan bar tidak tersedia, batu asahan boleh digunakan. Tetapi kemudian anda perlu pra-merawat bilah dengan pelincir khas untuk mengasah atau menggunakan minyak dan air. Pelinciran ini akan menghalang zarah habuk daripada bertaburan apabila bekerja dengan batu asah.

Sekiranya tiada maksiat, anda boleh menggunakan pengapit khas yang membetulkan setiap skate dengan selamat di kawasan jari kaki dan tumit.

Mengasah dengan roda pengisar

Dalam kes ini, skate juga ditetapkan pada sokongan, dan kemudian satu siri tindakan dilakukan mengikut algoritma di bawah.

 • Ia adalah perlu untuk mengatur kawasan kerja yang selamat untuk menggunakan pengisar atau gerudi, dan juga jangan lupa tentang keselamatan kebakaran (percikan terbang apabila mengasah). Penggunaan cermin mata dan sarung tangan keselamatan adalah wajib. Alat pernafasan dengan penyumbat telinga untuk melindungi pernafasan dan pendengaran tidak akan menyakitkan - terutamanya dalam ruang terkurung.
 • Pasang roda pengisar dengan selamat ke dalam instrumen.
 • Hidupkan peralatan elektrik, mengimbangi roda pengisar.
 • Tentukan jejari yang diperlukan (untuk pemula menunggang - dari 9.5 hingga 12.5 mm). Dengan jejari yang lebih kecil, cengkaman pada permukaan ais akan lebih dipercayai, tetapi ski pantas tidak akan berfungsi, dan dengan jejari yang lebih besar, kelajuan pecutan akan meningkat, tetapi kebarangkalian untuk jatuh akan menjadi lebih tinggi.
 • Tandai konfigurasi alur secara manual pada pinggan yang tidak dirawat.
 • Mengasah dilakukan dengan menggerakkan alat kuasa dari hadapan skate ke tumit. Pada setiap sisi bilah dilalui beberapa kali.

Apabila bekerja dengan pengisar, anda mesti mematuhi semua peraturan keselamatan yang diperlukan, termasuk memakai pakaian dalam atau apron yang tidak boleh dibakar, dan meletakkan rambut anda di bawah topi. Pakaian tidak boleh longgar - anda perlu berhati-hati untuk memasukkan bahagian yang tergantung ke dalam cakera berputar.

Kaedah mengasah dengan fail adalah lebih selamat, dan untuk yang kedua, sebagai tambahan kepada segala-galanya, kemahiran tertentu dalam bekerja dengan penggiling atau gerudi elektrik diperlukan.

Kesalahan biasa

Kesilapan yang paling biasa dilakukan oleh pemula semasa mengasah kasut adalah menganggap bahawa ia perlu diasah dengan cara yang sama seperti pisau dapur. Jika anda melakukan ini, sukar untuk mengimbangi di atas ais: akan ada kesukaran dengan keseimbangan, ia akan menjadi mustahil untuk mengekalkan kestabilan. Skates jelas akan mempunyai cengkaman ais yang lemah kerana pengasahan yang tidak betul. Terdapat beberapa lagi kesilapan yang boleh dibezakan.

 • Perbezaan ketinggian tulang rusuk. Penajaman tepi yang tidak sama akan menyebabkan alur tidak sejajar dengan paksi but, menjadikannya sukar untuk mengekalkan keseimbangan pada ais.
 • Jahitan yang berlebihan. Mengisar tumit atau kaki skate lebih banyak akan mengganggu ketidakseimbangan dalam struktur.
 • Perbezaan dalam mengisar sisi bilah... Jika bahagian dalam dan luar berbeza, keseimbangan pada ais akan menjadi sukar.

Anda juga tidak boleh mengasah kasut roda anda pada prinsip "lebih tajam, lebih baik". Harus diingat bahawa ini bukan pisau dapur. Beginilah cara skate boleh diasah hanya untuk profesional, tetapi bukan untuk amatur. Buat pertama kalinya, lebih baik mengasah skate dengan pakar, dan kemudian mengekalkan konfigurasi bilah yang dikehendaki sendiri, mengelakkan ralat yang disenaraikan di atas. Seseorang hanya boleh menguji kerjanya di atas ais, dan penilaian visual datang dengan pengalaman.

Bukan sahaja keselesaan di atas ais bergantung pada keadaan bilah, tetapi juga keselamatan kedua-dua pencinta gelanggang ais dan seluruh pengunjung mereka. Dan untuk atlet profesional, ia juga mengenai keberkesanan latihan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah