Makanan kucing dan makanan tambahan

Semua tentang makanan holistik

Semua tentang makanan holistik
Kandungan
 1. Bagaimana ia berbeza dari biasa?
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Penarafan pengeluar terbaik
 4. Bagaimana untuk memilih?

Bagi pemilik kucing dan anjing, masalah memberi makan adalah salah satu perkara yang paling penting dan mahal dalam konteks memelihara haiwan peliharaan. Pemakanan adalah asas kesihatan dan umur panjang haiwan kesayangan, kunci kepada kesejahteraannya. Ia adalah diet yang dipilih dengan betul yang akan membolehkan anda pergi ke doktor haiwan sesedikit mungkin, menyelamatkan anda daripada rawatan mahal dan mengurangkan kemungkinan keperluan untuk campur tangan pembedahan. Salah satu suapan berkualiti baik ialah produk bertanda "holistik". Bukan sahaja semulajadi, ia juga mempunyai banyak manfaat lain. Baca segala-galanya tentang suapan holistik, serta tentang pengeluar popular dan banyak lagi dalam artikel ini.

Bagaimana ia berbeza dari biasa?

Makanan holistik berbeza daripada makanan biasa kerana ia mempunyai komposisi yang lebih kaya. Ciri tersendiri juga ialah penggunaan komponen yang lebih mahal. Perkataan "holistik" berasal dari bahasa Yunani holisme, yang bermaksud "keseluruhan". Produk sedemikian tergolong dalam kelas makanan haiwan generasi baru.

Pengilang mendakwa bahawa ia diperbuat daripada produk yang dimaksudkan untuk kegunaan manusia. Kedua-dua makanan basah dan kering dihasilkan.

Pengeluaran produk serupa telah dimulakan oleh Joseph Coquith. Dia percaya bahawa pemakanan yang betul adalah sama pentingnya untuk haiwan peliharaan seperti juga untuk manusia. Dia juga yakin bahawa hanya produk semula jadi boleh berguna. Bahan-bahan makanan jenis ini dipilih dengan mengambil kira bagaimana ia akan menjejaskan kesihatan dan genetik anak-anak masa depan haiwan itu.

Seperti yang telah disebutkan, makanan kelas ini dibuat hanya daripada produk yang dimaksudkan untuk kegunaan manusia.Untuk melakukan ini, gunakan kambing, ayam, ayam belanda, itik, fillet ikan. Makanan ini lebih kaya dengan unsur surih dan vitamin daripada makanan biasa dan juga makanan premium. Khususnya, ia sentiasa mengandungi asid lemak Omega-3. Holistik tidak mengandungi penambah rasa atau pengawet. Tidak seperti kebanyakan suapan lain, ia boleh dikatakan tidak termasuk ramuan asal tumbuhan (kurang daripada 10%).

Produk kelas holistik tidak mudah didapati di pasaran percuma. Ini boleh dilakukan hanya di kedai haiwan kesayangan yang mahal atau dibeli melalui pesanan dalam talian. Harga produk ini adalah dua atau tiga kali ganda harga makanan kelas pertengahan. Walaupun semua kelebihan mereka, mereka boleh dikatakan tidak diiklankan, manakala kempen pengiklanan berskala besar dijalankan untuk suapan konvensional.

Di sesetengah negara Barat (khususnya, di Amerika Syarikat dan Kanada) terdapat doktor haiwan yang pakar dalam pemilihan pemakanan yang betul untuk haiwan peliharaan. Doktor adalah peminat pendekatan pemakanan yang sistematik dan lengkap.

Perlu diingat bahawa dengan kehadiran penyakit, anda tidak boleh memberi makan haiwan dengan makanan holistik tanpa kebenaran doktor. Tidak semua haiwan yang sakit sesuai untuk produk sedemikian, tanpa mengira tahap semula jadi.

Secara umum, dipercayai bahawa makanan ini, apabila dimakan dengan kerap, membantu haiwan meningkatkan kemahiran pembelajaran dan latihan mereka kerana kandungan asid lemak yang meningkatkan fungsi otak. Industri ini, seperti kebanyakan industri lain, sedang berkembang dan formulasi produk semakin baik.

Kelebihan dan kekurangan

Jelas sekali, produk ini mempunyai banyak kelebihan.

 1. Komposisi suapan sedemikian adalah yang paling seimbang dan lengkap antara semua produk dalam kategori ini. Mereka hanya mengandungi jumlah unsur berguna yang dapat diasimilasikan oleh tubuh haiwan.

 2. Seperti yang telah disebutkan, bahan mentah adalah berkualiti tinggi. Di samping itu, ia dibezakan oleh asal semula jadinya.

 3. Bahagian pengeluaran daging hampir 70%. Komposisi tidak mengandungi jeroan.

 4. Teknologi pembuatan khas membolehkan produk mengekalkan penampilan dan komposisi asalnya secara maksimum, serta tidak kehilangan sifat bergunanya.

 5. Produk kering dihasilkan dalam bentuk kepingan kecil yang boleh dimakan haiwan itu tanpa risiko kepada kesihatan.

 6. Penggunaan holistik adalah kurang daripada analog konvensional. Oleh kerana versi pertama tidak mengandungi penambah rasa dan pengawet, haiwan memakannya hampir dua kali lebih sedikit. Secara purata, seekor haiwan kecil boleh menyerap kira-kira 90-100 gram holistik setiap hari. Dari segi wang, ini boleh menjadi kira-kira 30 rubel. Pengiraan ini hanya sesuai untuk haiwan dengan berat kurang daripada 5 kg.

Perlu diingatkan keburukan suapan sedemikian.

 1. Komposisi yang kaya dan teknologi pembuatan istimewa membayangkan harga di luar bajet. Walau bagaimanapun, selalunya pemilik dan bukan sahaja membeli lot borong pada harga yang lebih rendah.

 2. Pelbagai kecil. Biasanya, kebanyakan pengeluar tidak menghasilkan produk khas untuk baka tertentu, serta catuan pemakanan atau makanan untuk haiwan yang mengalami masalah kesihatan.

 3. Sukar untuk mencari jualan. Makanan sebegitu pastinya tidak dijual di pasaraya biasa. Tidak setiap kedai haiwan peliharaan menjual makanan holistik.

 4. Selalunya, haiwan yang pernah makan makanan konvensional sukar untuk beralih kepada makanan tersebut. Alasan untuk ini adalah remeh - haiwan peliharaan terbiasa dengan penambah perisa dan perisa.

Malangnya, masih tiada peraturan yang pasti untuk pengeluaran dan penggunaan bahan mentah untuk produk holistik. Oleh itu, tidak setiap produk dengan tanda sedemikian benar-benar holistik. Kadangkala pengeluar boleh menggunakan perkataan ini dalam nama suapan atas sebab material.

Penarafan pengeluar terbaik

Di bawah adalah nama pengeluar yang produknya telah menerima ulasan positif. Kebanyakan item dalam senarai ini adalah firma Barat.

 1. Pronature ialah pengeluar Kanada yang mengeluarkan produknya berdasarkan perkembangan moden dalam bioteknologi. Pengilang mendakwa bahawa sebagai tambahan kepada daging, ia hanya menggunakan beras perang, barli, dan oat dalam pembuatan.

 2. Satu lagi pengeluar Kanada ACANA, menghasilkan produk yang berkaitan dengan kategori makanan berkualiti. Pengilang memberi tumpuan kepada protein dalam komposisi. Makanan ini diperbuat daripada daging segar, tetapi juga termasuk pelbagai jenis herba, sayur-sayuran dan juga buah-buahan.

 3. Pengeluar GO! juga termasuk sejumlah besar daging dan ikan dalam produknya. Makanan tersebut mengandungi vitamin, antioksidan dan prebiotik. Pengeluar Kanada yang serupa dari segi kualiti produk ialah Orijen. Menggunakan daging hanya haiwan yang telah diberi makan di habitat semula jadi mereka.

 4. Makanan kering dan basah hypoallergenic tanpa bijirin dengan kandungan kolesterol rendah dihasilkan oleh jenama Itali pengeluaran Rusia Grandorf... Makanan paling sesuai untuk haiwan peliharaan yang lebih tua. Pengilang juga menghasilkan makanan cair dalam bentuk labah-labah. Jenama Itali lain Almo Nature dan Farmina juga menerima ulasan positif. Yang terakhir menghasilkan makanan tanpa bijirin. Daripada bijirin, mereka menggunakan labu, quinoa.

 5. Kembali kepada pengeluar Kanada, perlu diperhatikan jenama Blend.... Syarikat itu mengeluarkan makanan bijirin dengan kandungan daging yang tinggi. Komposisi terutamanya mengandungi kambing. Dan juga suapan termasuk fillet salmon, beras perang, barli, vitamin dan unsur berguna lain.

 6. Pengilang Kanada Sekarang juga menduduki tempat yang tidak begitu teratas.... Dalam makanannya, jenama itu menggunakan ayam (tetapi tiada ayam) - ayam belanda dan itik, dan juga menambah fillet rusa, trout dan salmon. Makanan mengandungi vitamin E, yang mempunyai kesan yang baik terhadap kualiti kot - ia menjadi lembut dan berkilat. Sesuai untuk haiwan peliharaan yang gemuk dan haiwan yang disterilkan.

Bagaimana untuk memilih?

Secara umum, pilihan makanan holistik tidak berbeza daripada pembelian analog konvensional. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa nuansa penting yang perlu diberi perhatian.

 1. Pertama sekali, makanan mesti dipilih mengikut umur haiwan peliharaan. Produk untuk anak kucing mengandungi peningkatan jumlah protein, probiotik, serta beberapa unsur surih yang diperlukan untuk pembentukan otot, rangka, rambut yang betul dan untuk pertumbuhan yang betul secara umum. Produk untuk orang dewasa mengandungi lebih banyak daging, serta beri dan buah-buahan yang mereka sudah boleh hadam. Komposisi vitamin dan enzim mungkin berbeza sedikit. Terdapat juga makanan untuk warga emas yang lebih ringan dalam komposisi.

 2. Seperti yang telah disebutkan, produk sedemikian tidak dimaksudkan untuk haiwan yang sakit. Tetapi ia sering digunakan sebagai makanan pencegahan. Haiwan keturunan paling mudah terdedah kepada pelbagai penyakit. Sebagai contoh, anjing besar terdedah kepada penyakit sistem muskuloskeletal, manakala baka kecil sering alah. Anda perlu memilih makanan mengikut penyakit yang dihidapi haiwan itu.

 3. Komposisi. Ia adalah perlu untuk mengelakkan produk, komposisi yang diterangkan seperti berikut - "kompleks mineral dan vitamin penting." Anda tidak boleh mengambil suapan yang tidak mempunyai penerangan yang tepat tentang komposisi (contohnya, nama mineral dan vitamin yang terkandung di dalamnya). Juga, makanan tidak boleh mengandungi tepung daging atau terlalu banyak produk tumbuhan (beras, kacang, herba, dll.).

 4. Keutamaan haiwan peliharaan. Selalunya, haiwan mempunyai makanan "kegemaran" mereka sendiri. Ini, sebagai contoh, boleh menjadi ayam atau daging lembu. Kucing lebih suka ikan. Apabila memilih suapan, item ini juga boleh diambil kira sebagai salah satu kriteria.

 5. Makanan kering sesuai untuk mana-mana haiwan peliharaan, dan juga disimpan untuk masa yang lama dan tidak mempunyai bau yang sangat ketara. Yang basah mempunyai aroma yang jelas dan lebih sesuai untuk haiwan yang mempunyai masalah dengan organ kencing (buah pinggang, pundi kencing), serta untuk haiwan peliharaan yang mengalami dehidrasi.

Makanan basah tidak disimpan dengan baik - ia tidak boleh dibiarkan di dalam mangkuk haiwan sepanjang hari.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah