Gelangsar kolam

Menjaga penyu telinga merah di rumah

Menjaga penyu telinga merah di rumah
Kandungan
 1. Memilih akuarium
 2. Syarat penahanan
 3. Memberi makan
 4. Pembersihan
 5. Petua Berguna

Penyu telinga merah semakin popular sejak kebelakangan ini. Reptilia kecil ini mudah disimpan di rumah. Mereka tidak memerlukan berjalan kaki, pemantauan berterusan oleh doktor haiwan, tidak berpegang kepada pemiliknya, menuntut perhatian. Walau bagaimanapun, syarat-syarat tertentu sangat penting bagi mereka. Dan anda harus membiasakan diri dengan mereka walaupun sebelum membeli haiwan kesayangan untuk memutuskan sama ada anda mahukan kawan sedemikian atau tidak.

Memilih akuarium

Penyu telinga merah adalah reptilia kecil yang tersebar luas di banyak benua di planet ini. Untuk penginapan yang selesa, haiwan itu memerlukan air, oleh itu, pertama sekali, anda perlu menjaga pembelian akuarium. Sekiranya ia tidak memenuhi norma, reptilia boleh mula sakit, dan jangka hayatnya akan dikurangkan dengan serius. Dalam keadaan yang baik, ikan merah hidup dari 30 hingga 40 tahun.

Untuk pembangunan penuh penyu dari spesies yang diterangkan, akuaterrarium dan paludarium adalah paling sesuai. Paludarium adalah sejenis akuarium khas yang sangat sesuai untuk penyu. Ia mempunyai dinding belakang yang tebal dan dinding sisi yang mengagumkan, dan juga mempunyai penurunan yang rumit ke kawasan air. Sesetengah pemilik rambut merah percaya bahawa haiwan peliharaan boleh disimpan dalam bekas plastik. Tetapi ia tidak begitu. Plastik cepat kotor, ia tidak boleh menjadi bahan utama untuk rumah.

Perumahan plastik hanya boleh dianggap sementara. Sebagai contoh, apabila penyu dikuarantin, anda perlu membawanya ke doktor, atau anda meminta seseorang yang anda kenali untuk menjaganya semasa anda bercuti.

Perlu diingat bahawa penyu itu tumbuh sepanjang tempoh hidupnya, walaupun sedikit demi sedikit, hampir tidak dapat dilihat, tetapi masih. Akuarium harus sedemikian rupa sehingga haiwan itu tidak sempit di dalamnya.Secara purata, satu penyu dewasa harus mempunyai 120-150 liter. Jumlah akuarium sedemikian akan membolehkan haiwan itu wujud bersendirian. Dua ekor penyu boleh disimpan dalam akuarium berkapasiti 200 liter. Jika lebih ramai individu, saiz yang sesuai dipilih. Kanak-kanak itu boleh disimpan dalam akuarium 50-80 liter.

selain itu, akuaterrarium hendaklah dibahagikan kepada zon. Anjing merah kecil memerlukan air dan tanah kering. Air harus menduduki kira-kira 75%, tanah - 25. Biasanya ia adalah pulau yang bercahaya. Satu lagi perkara memilih akuarium ialah kehadiran penutup. Tanpa dia, haiwan peliharaan itu boleh melarikan diri. Tudung hendaklah bernafas dengan sempurna dan sesuai dengan akuarium.

Syarat penahanan

Memelihara penyu di rumah adalah mudah, perkara utama adalah dengan segera memikirkan semua nuansa mengatur akuarium.

Peralatan akuarium

Untuk kehidupan yang selesa, penyu akan memerlukan pengisian minimum di dalam akuaterrarium. Perkara penting pertama ialah pulau tanah, di mana haiwan peliharaan akan memanaskan badan dan melegakan keperluan semula jadinya. Terdapat banyak pulau kecil sedemikian di kedai haiwan peliharaan, dan ia mungkin berbeza antara satu sama lain. Sebagai contoh, terdapat pilihan tanpa pengikat, tenggelam dalam air dan pilihan dengan cawan sedutan.

Yang terakhir tidak boleh dipilih untuk haiwan peliharaan dewasa, jika tidak pulau itu mungkin tidak menyokong berat penyu dan jatuh bersamanya, yang penuh dengan kecederaan.

Pulau kecil itu sepatutnya mempunyai tepi bulat supaya haiwan itu tidak cedera. Permukaan yang stabil dan kukuh adalah satu lagi keperluan penting, seperti akses mudah ke dan dari air. Tanah hendaklah diperbuat daripada bahan pepejal yang tidak mengandungi kekotoran dan toksin yang berbahaya. Kami telah menyebut bahawa ia sepatutnya menduduki kira-kira 25% daripada akuarium. Dari awal tanah ke dinding unit hendaklah kira-kira 20 sentimeter. Suhu di pulau itu ditetapkan 10 darjah lebih tinggi daripada parameter air. Penunjuk minimum zon bayang-bayang ialah 23 darjah, maksimum yang diterangi ialah 32.

Sebagai tambahan kepada pulau itu, akuarium harus dilengkapi dengan termometer. Lebih baik jika ia dalam bentuk tiub yang direndam dalam air. Tanpa termostat, anda akan menjadi sangat sukar untuk mengawal keadaan di rumah permaidani merah.

Titik tambahan ialah hiasan akuarium. Kita semua terbiasa dengan fakta bahawa akuarium itu cantik, cerah, berwarna-warni. Tetapi dalam kes penyu, anda harus berhati-hati yang mungkin. Sekiranya anda perlu meletakkan tanah, maka anda perlu memilih kerikil yang agak besar, tidak kurang daripada kepala haiwan peliharaan. Jika tidak, penyu akan menelan tanah, yang boleh menyebabkan kematiannya.

Ia tidak disyorkan untuk menanam alga berwarna cantik. Kebanyakannya beracun, dan penyu sangat ingin tahu. Dia akan mencubanya seratus peratus. Jika anda benar-benar mahu, anda boleh menanam variasi tiruan alga. Ikan di dalam akuarium tidak berguna, dalam beberapa minggu semuanya akan dimakan. Tetapi haiwan peliharaan akan menyukai pelbagai gua, serta kayu hanyut. Penyu akan suka meneroka mereka. Hanya semua ini harus dibasmi kuman terlebih dahulu.

Pencahayaan

Penyu unggas air dalam alam semula jadi hidup di tempat yang diterangi. Mereka suka matahari, mereka memerlukan cahaya. Anda memerlukan dua jenis pencahayaan.

 • Ultraviolet. Tidak mustahil untuk dilakukan tanpa lampu ini, walaupun ia tidak panas. Tetapi pencahayaan sedemikian mempunyai kesan positif pada kulit kura-kura, menguatkannya, dan mengatasi riket. Lampu harus menyala selama purata 3 jam sehari. Peranti hendaklah diletakkan pada ketinggian 0.3 meter di atas pulau itu. Untuk bayi dan haiwan muda, pilih lampu dengan sinaran ultraungu 5%, untuk haiwan peliharaan dewasa - 10.
 • Pemanasan. Lampu sedemikian membolehkan anda mengekalkan suhu yang diperlukan di kediaman permaidani merah. Anda boleh mengambil mentol lampu 60 watt biasa, ia akan mencukupi. Letakkannya pada ketinggian yang sama dengan ultraviolet. Ia dihidupkan selama 12 jam, iaitu, sepanjang tempoh terjaga haiwan kesayangan.

Dalam kes kedua-dua mentol, adalah penting untuk melindunginya dengan kualiti yang tinggi supaya tiada air masuk.

Juga sesetengah pemilik memasang sumber cahaya inframerah. Mereka boleh membantu jika suhu dalam akuarium turun di bawah normal pada waktu malam. Pada siang hari, mentol ini tidak disertakan.

air

Kebanyakan masa mereka penyu memercik di dalam air, seseorang mungkin berkata, mereka tinggal di sana. Oleh itu, tahap dan kualiti cecair mesti dipantau dengan teliti. Cecair yang ditapis atau termendap adalah sesuai, dan ia harus mengendap selama sekurang-kurangnya 24 jam. Suhu optimum ialah 22-28 darjah, jika anda tidak dapat mencapainya, anda harus menggunakan pemanas. Kedua-dua pemanas dan termometer harus dilindungi supaya penyu tidak merasainya.

Agar tidak perlu menukar air beberapa kali seminggu, disyorkan untuk memasang penapis. Ia akan membersihkan cecair, yang akan meningkatkan kualiti hidup penyu. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada penapis luaran, kerana haiwan peliharaan mendapat yang dalaman dengan cepat.

Parameter kedalaman tidak begitu penting untuk rambut merah, tetapi adalah penting bahawa paras adalah dua kali diameter cangkerang. Kemudian haiwan itu akan dapat berguling dan terbalik, yang ia suka lakukan.

Lebih besar penyu, lebih tinggi paras air sepatutnya.

Memberi makan

Pemakanan adalah bahagian penting dalam penjagaan penyu bertelinga merah. Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat di sini. Yang pertama ialah keperluan untuk dua jenis makanan: haiwan dan sayur-sayuran. Haiwan itu harus menjadi yang utama, membentuk asas diet penyu muda. Penyu kecil di bawah umur 2 tahun harus menerima 90% protein haiwan setiap hari, manakala penyu dewasa sebahagiannya dipindahkan ke protein sayuran. Mereka mempunyai 70%, baki 30 adalah haiwan.

Anda boleh memberi makan penyu dengan makanan berikut:

 • udang;
 • moluska kecil;
 • ikan kurus;
 • cacing;
 • lipas (boleh laras);
 • katak;
 • hati, jantung;
 • daphnia;
 • cengkerik;
 • hamarus (segar).

Penyu dewasa juga sangat menyukai makanan tumbuhan, yang termasuk:

 • dandelion;
 • duckweed;
 • gondok air;
 • lobak merah;
 • daun salad;
 • rumpai laut;
 • lumut tanduk.

Anda tidak boleh memberi makan penyu dengan daging berlemak, ikan, semua jenis sosej dan sosej. Gula-gula adalah dilarang sama sekali. Buah-buahan boleh diberikan, tetapi jarang, hanya untuk memanjakan. Mereka mengandungi gula, yang penyu tidak perlukan.

Ini menarik: sesetengah pemilik penyu secara khusus membiak ikan bersama mereka di dalam akuarium. Ikan di sini tidak berfungsi sebagai hiasan, tetapi secara eksklusif sebagai sumber makanan untuk pemangsa kecil.

Mari kita pertimbangkan beberapa peraturan yang lebih penting untuk memberi makan penyu.

 • Anda perlu memberi makan haiwan itu sekali sehari, tidak kira berapa umurnya. Bayi sehingga dua tahun diberi makan setiap hari, dan haiwan peliharaan dewasa diberi makan setiap 2 hari.
 • Bahagiannya hendaklah separuh daripada saiz cangkerang. Dalam kes ini, makanan dihancurkan. Saiz kepingan ialah ½ daripada isipadu kepala lalat merah. Jika haiwan itu tidak menghabiskan bahagian atau enggan, jangan mendesak. Keluarkan makanan kali ini dan kurangkan sedikit lagi kali ini.
 • Jangan beri makan penyu anda di dalam akuarium, tetapi dalam jig khas. Oleh itu, anda tidak perlu sentiasa membersihkan kediaman haiwan itu daripada sisa makanan. Jag itu hendaklah cukup besar untuk kura-kura membeleknya. Ia patut menuangkan sedikit air di bahagian bawah, kerana haiwan kesayangan itu hanya makan makanan yang direndam dalam cecair.

Pembersihan

Seekor penyu yang tinggal di rumah harus dijaga dengan baik. Satu lagi perkara penjagaan wajib ialah membersihkan akuarium. Kekerapan bergantung pada umur haiwan peliharaan. Walaupun penyu itu kecil dan terrariumnya kecil, anda perlu membersihkannya dengan lebih kerap, kira-kira sekali seminggu. Terarium besar dibersihkan sebulan setengah sekali.

Sekarang mari kita lihat perkara utama pembersihan.

 1. Penyu diletakkan dalam jig atau bekas lain yang sesuai. Air dituangkan dan beberapa batu diletakkan di sana supaya haiwan peliharaan boleh duduk di darat jika dikehendaki.
 2. Akuarium diputuskan dari rangkaian, termometer, penapis dan peralatan lain dikeluarkan. Kemudian mereka mengeluarkan semua barang lain: tanah, hiasan, dan sebagainya.
 3. Toskan air sepenuhnya, kemudian bilas akuarium di bawah tekanan tinggi beberapa kali.Air di dalam hendaklah jernih.
 4. Buat penyelesaian pembersihan. Untuk melakukan ini, larutkan 0.1 liter cuka putih atau jumlah peluntur yang sama dengan klorin dalam 4 liter air.
 5. Ambil span, lembapkan dalam larutan dan basuh semua permukaan dengan teliti, terutamanya sudut. Kemudian buka peralatan dan bersihkannya. Basuh hiasan terakhir. Cukup sekadar membilas tanah dengan air kosong.
 6. Bilas hingga bersih. Kemudian keringkan akuarium dari luar dengan tuala. Bawa ke tempat itu.
 7. Kembalikan apa sahaja yang telah diambil untuk dibersihkan. Semua instrumen, pulau kecil dan lampu mesti kembali ke tempatnya, jika tidak, penyu akan keliru di angkasa.
 8. Isi bekas dengan air yang disediakan terlebih dahulu, laraskan suhunya. Sekarang anda boleh meletakkan penyu di tempatnya.

Jika akuarium terlalu besar dan sukar untuk mengalihkannya, maka anda tidak perlu mengeluarkannya. Tanah ditinggalkan di bahagian bawah, hiasan ditarik keluar. Tanah perlu dibilas dengan sifon (dijual di kedai haiwan peliharaan), kaca harus dibersihkan dengan pengikis, kemudian bahagian bawahnya harus dibersihkan.

Ia hanya perlu menggantikan sepenuhnya air semasa pembersihan yang diterangkan. Jika tidak, ia diganti dari semasa ke semasa dengan satu pertiga, supaya tidak mengganggu keseimbangan mikroorganisma.

Petua Berguna

Ia juga bernilai mengetengahkan beberapa petua yang pasti akan menarik minat mereka yang merancang untuk mempunyai haiwan peliharaan bertelinga merah.

 • Wanita tidak mempunyai naluri keibuan. Oleh itu, mereka mesti dijauhkan daripada bayi baru lahir dan batu.
 • Jangan fikir penyu akan bosan tanpa saudara mara. Ini tidak begitu, secara semula jadi mereka tidak hidup dalam kawanan. Jika anda benar-benar mahukan beberapa ekor penyu, hanya boleh mengambil seekor betina dan jantan, atau 2-3 ekor betina dan seekor jantan. Dua budak lelaki di wilayah yang sama - pergaduhan dan kecederaan yang berterusan, tidak kira seberapa keras anda cuba menjadikan mereka kawan.
 • Apabila penyu disimpan bersama, akuarium perlu dibahagikan kepada zon supaya semua orang mempunyai peluang untuk bersara.
 • Anda perlu mengambil penyu dengan kedua-dua tangan sekaligus, jika tidak ia mungkin tergelincir keluar. Mereka mengambil haiwan itu dengan cangkerang di ekor, jika tidak, ia akan menggigit.
 • Selepas setiap komunikasi dengan haiwan kesayangan anda, anda harus mencuci tangan anda dengan baik. Dilarang sama sekali menggunakan span dan bekas dapur untuk membersihkan akuarium, serta menggunakan jig penyu untuk tujuan peribadi.
 • Bayi tidak dipeluk, seperti penyu yang baru dibeli. Haiwan peliharaan ini terdedah kepada gangguan psikologi, anda tidak perlu menakutkan mereka dengan sia-sia. Malah ketukan mudah pada kaca boleh menyebabkan trauma psikologi pada penyu dewasa.
 • Anda perlu memandikan penyu anda seminggu sekali, menggunakan bekas yang berasingan, air suam dan sabun bayi.
 • Dari semasa ke semasa, penyu menumbuhkan cakar, yang menyukarkan pergerakannya. Mereka boleh dipotong dengan gunting kuku biasa. Ia juga sering diperlukan untuk memangkas paruh. Kali pertama adalah lebih baik untuk membiarkan doktor haiwan melakukannya, dan anda lihat.
 • Garam tidak boleh ditambah ke dalam akuarium, seperti untuk beberapa ikan. Penyu seperti itu adalah air tawar, ia berbahaya kepada mereka.
 • Anjing merah kecil boleh berhibernasi pada musim sejuk. Tidak selalu, tetapi mereka boleh. Jika ini berlaku, tidak ada sebab untuk panik. Ia adalah perlu untuk menurunkan kedalaman air, memberi bahagian makanan yang lebih kecil dan memantau haiwan kesayangan anda dengan teliti.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah