renda

Renda mengait

Renda mengait
Kandungan
  1. Apa ini?
  2. Bagaimana ia dibuat?
  3. Untuk apa ia digunakan?

Fesyen 70-an kembali dan menghidupkan semula trend mengait. Kini wanita jarum sedang giat menguasai teknik mengait yang terlupa. Mengait sangat relevan dalam salah satu cara lama - mengait. Di atas pentas peragaan dan permaidani merah, jelita dalam pakaian buatan tangan yang halus berjalan-jalan. Rumah fesyen terkenal termasuk renda mengait dalam koleksi mereka.

Apa ini?

Crochet adalah nama asal Perancis, yang bermaksud "cangkuk". Tetapi renda itu sendiri, atau sebaliknya, teknik pembuatannya, tidak berasal dari Perancis. Jenis tenunan renda ini mempunyai ciri tersendiri:

  • banyak melalui lubang;
  • tekstur lapang;
  • kerawang yang indah.

Produk yang terhasil berbeza daripada barang kerawang yang lain dalam keringanan dan keanggunannya yang luar biasa. Pada masa yang sama, mereka agak mudah untuk dilakukan: mana-mana wanita jarum pemula boleh belajar mengait renda.

Penduduk Arab adalah orang pertama yang menguasai jenis kerja jahitan ini. Hubungan perdagangan yang baik antara pedagang Arab dan pedagang Sepanyol menyumbang kepada perkembangan sejarah renda di Eropah. Untuk pertama kalinya, butiran tenunan renda mengait diterangkan dalam halaman majalah Belanda "Penelope" pada tahun 1823. Pekerjaan ini ternyata bersusah payah dan mengambil banyak masa, oleh itu pada abad ke-19 hanya wakil golongan bangsawan yang terlibat di dalamnya.

Semasa tempoh sukar yang jatuh pada tahun 40-an, mengait menjadi satu-satunya cara yang tersedia untuk menghiasi barang-barang usang. Wanita menggunakan kait dan benang untuk mencipta manset atas pada baju sejuk, kolar pada garis leher pakaian yang dipakai, dan juga baju sejuk dan baju sejuk rajutan. Serban dan jala menjadi fesyen. Mesh membantu untuk menggayakan rambut, kerana pada masa itu semua yang tinggal adalah untuk mengingati tentang pendandan rambut.

Pada tahun 50-an, minat terhadap produk kait tidak pudar. Renda itu sangat sesuai dengan estetika fesyen baharu. Ia sangat menekankan siluet feminin, jadi tidak lama kemudian mereka bukan sahaja dihiasi dengan pakaian, tetapi juga pakaian rajutan, baju sejuk, skirt, selendang, beg tangan dan juga topi. Crochet juga meninggalkan kesan pada fesyen perkahwinan era itu. Oleh kerana kekurangan fabrik, semua pakaian terpaksa dibuat daripada apa yang ada.

Pada tahun 70-an, mengait telah menjadi pekerjaan yang paling popular, dan pereka fesyen telah secara aktif bekerja ke arah ini. Koleksi keseluruhan dengan produk rajutan telah dicipta, yang difasilitasi oleh kemakmuran pergerakan hippie dan trend untuk segala-galanya semula jadi dan buatan tangan. Corak mengait telah diterbitkan dalam majalah fesyen, mendorong ramai untuk terbawa-bawa dengan penciptaan perkara kerawang. Hari ini, dunia fesyen mengalami kebangkitan semula dalam populariti renda mengait. Pada pertunjukan pereka terkenal, model menunjukkan kerja terbuka eksklusif. Beberapa jenama telah mengeluarkan beg dalam gaya ini.

Perlu diperhatikan bahawa mengait masih dibuat secara eksklusif dengan tangan.

Bagaimana ia dibuat?

Mengait boleh dilakukan dalam pelbagai gaya bergantung pada kemahiran atau keutamaan wanita jarum. Koleksi pereka juga menampilkan item tema yang berbeza, dirajut secara eksklusif dengan bantuan tangan.

Untuk renda mengait, benang besar digunakan, dipintal ke arah yang bertentangan dengan putaran mereka pada mesin berputar. Kemudian mereka ditenun dan dipintal semula, menunjuk ke arah lain. Oleh itu, benang yang lapang, hampir tidak berat diperolehi. Renda itu dirajut, memerhatikan langkah yang jarang berlaku dan melakukan elemen kerawang dari mana pelbagai corak dibuat.

Untuk apa ia digunakan?

Fesyen moden mencadangkan memakai perkara lutsinar seperti itu dengan pakaian asas: turtleneck, baju, baju atas, seluar pendek. Gaun labuh midi kelihatan hebat pada majlis-majlis khas. Dalam kombinasi dengan klac terang atau beg tangan yang sepadan, anda boleh mencipta rupa yang cantik untuk pelbagai majlis. Anda boleh mencipta busur berwarna-warni dengan memakai pakaian gaya boho pelbagai warna dengan but buku lali runcing. By the way, add-on dalam bentuk gelang tenunan dan beg tote berlubang akan berguna.

Pilihan lain yang sangat bergaya ialah sut yang terdiri daripada bahagian atas renda nipis dan skirt panjang midi. Mereka boleh digunakan untuk mencipta pakaian percutian musim panas yang menarik. Blaus atau kemeja-T renda yang dipotong akan melengkapkan seluar pendek musim panas, skirt mini atau skirt lantai gaya boho dengan sempurna. Jadi almari pakaian asas untuk musim panas sudah siap!

Pakaian kerawang dengan lubang besar, mengingatkan jaring ikan, adalah trend baru. Pakaian yang diperbuat daripada "segi empat" rajutan dengan bunga renda buatan tangan boleh menjadi sangat romantis. Walaupun mereka kelihatan sangat berterus terang. Oleh itu, di bawah pakaian sedemikian, satu lagi lapisan pakaian mesti dipakai. Ini biasanya baju atau baju atas dengan seluar pendek pendek yang ketat.

Tunik renda mengait sesuai untuk percutian pantai. Gaun putih buatan tangan kelihatan hebat, dipakai di atas bikini kontras dalam warna terang. Memilih kasut yang sesuai untuk dipadankan dengan pakaian mandi anda, anda boleh menjadi objek perhatian dan kekaguman untuk pelancong.

Secara umum, mengait adalah peluang yang sangat baik dan berpatutan untuk mempamerkan keaslian anda sendiri secara menguntungkan. Seorang gadis dalam pakaian rajutan renda tidak akan terlepas ke mana-mana.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah