Reka bentuk dan hiasan

Reka bentuk dapur 14-15 persegi. m dengan sofa

Reka bentuk dapur 14-15 persegi. m dengan sofa
Kandungan
  1. Ciri reka bentuk
  2. Kefungsian bilik
  3. Kepelbagaian susun atur
  4. Memilih sofa
  5. Pemilihan gaya
  6. Contoh dalaman

Bilik dapur adalah dari 14 hingga 15 persegi. m - asas yang indah untuk penjelmaan dalaman asli dan praktikal. Pelbagai jenis bahan dan perabot kemasan membolehkan anda menjelmakan sebarang projek reka bentuk menjadi idea. Artikel itu akan membincangkan cara mengatur reka bentuk dapur 14-15 petak dengan sofa dengan betul.

Ciri reka bentuk

Dalam bangunan biasa, dapur seluas kira-kira 14 m2 jarang ditemui. Selalunya mereka boleh didapati di pangsapuri luas jenis lama ("stalinka"), rumah persendirian dan bangunan baru. Bilik besar memberi kebebasan untuk memilih gaya dalaman dan membolehkan anda meletakkan semua yang anda perlukan.

Di wilayah itu, sebagai tambahan kepada set dapur standard, anda boleh memasang kaunter bar, sofa atau bangku dengan TV dan perkara lain.

Biasanya, bilik besar seluas 15 meter persegi mempunyai 2 tingkap... Pereka bentuk tidak mengesyorkan menutupnya dengan langsir panjang. Untuk penampilan yang kemas, lebih baik menggunakan langsir hiasan kecil yang terletak di bahagian atas tingkap. Ruang antara bukaan boleh diisi dengan papan sisi atau rak.

Jika bilik terletak di sebelah utara dan terdapat kekurangan cahaya semula jadi, pastikan anda memasang bilangan lekapan lampu yang mencukupi. Malah candelier tengah yang besar tidak akan mencukupi.

Pasang sconce di sudut bilik yang berlorek. Lampu juga sangat diperlukan di kawasan kerja. Pada masa yang sama, dapur dengan akses ke balkoni mempunyai ruang tambahan. Kaedah ini sering diamalkan di mana papak balkoni konkrit dikeluarkan. Tingkap panorama yang besar dipasang di tempatnya. Teknik ini kelihatan ekspresif dan bergaya.Sinaran matahari, dengan bebas melalui kaca, akan memenuhi bilik dengan cahaya.

Kefungsian bilik

Dapur besar boleh digunakan untuk tujuan yang berbeza. Atas dasar satu bilik, tiada masalah dengan tempat makan dan menyediakan makanan, kawasan tetamu dan juga lokasi berasingan untuk menonton filem. Dapur, meja makan, singki dan peti sejuk mesti ada di mana-mana dapur. Setiap sifat ini harus digabungkan secara harmoni dengan hiasan. Set dapur moden dan teknologi inovatif memungkinkan untuk menyamarkan peralatan dengan cekap (pencuci pinggan mangkuk, tudung, dll.). Kedai menawarkan set kepala praktikal, lapang dan praktikal yang dilengkapi dengan elemen tarik keluar.

Untuk memaksimumkan ruang dan keselesaan, pilihan lain dipilih dan bukannya pintu buaian. (lipat, gelongsor, angkat). Pemegang standard telah digantikan dengan sistem tolak untuk membuka yang membolehkan pintu dibuka dengan tolakan mudah. Sofa dan kerusi berlengan diletakkan di lokasi tetamu.

Jika dikehendaki, meja kopi kecil dan TV boleh dipasang di kawasan ini. Rak dengan buku, perapian buatan dan hiasan lain akan kelihatan harmoni di sini.

Kepelbagaian susun atur

Untuk reka bentuk ruang yang betul di dalam bilik, susun atur yang sesuai diperlukan. Di antara banyak jenisnya, pakar telah memilih pilihan yang paling sesuai.

Linear

Sekiranya bilik itu memanjang dan segi empat tepat, perhatikan susunan linear. Kaedah ini mencadangkan memasang perabot di sepanjang salah satu dinding. Mereka juga mengatur pengezonan bilik. Bilik ini dibatasi oleh sofa dan lokasi makan. Mereka memecahkan seluruh ruang menjadi kepingan berasingan.

Dua baris

Berdasarkan nama, mudah untuk meneka tentang ciri susun atur. Adalah wajar untuk menggunakannya untuk bilik yang luas. Kabinet dapur diletakkan di sepanjang salah satu dinding. Di seberangnya, kawasan yang selesa dengan sofa dibuat. Barangan perabot tidak boleh mengacaukan ruang dan mengganggu pergerakan bebas. Ruang makan boleh diletakkan dengan cara yang berbeza. Ia akan kelihatan baik di dinding atau di tengah dapur, bergantung pada idea reka bentuk dan saiz kepingan perabot.

Sudut

Susun atur sudut klasik (dengan huruf "G") menyediakan penggunaan ruang dua dinding bersebelahan. Kaedah ini bagus untuk dapur ruang makan. Berkat kedekatan ruang kerja dan ruang makan, ternyata praktikal dan padat untuk memenuhi ruang. Daripada kerusi, anda boleh meletakkan sofa yang selesa. Dia diletakkan di ruang makan lokasi. Perabot yang selesa akan membolehkan anda menghabiskan banyak masa di ruang makan, dalam kalangan orang tersayang.

Jangan lupa gunakan ruang atas di dapur anda. Ia boleh diisi dengan kabinet gantung dan rak untuk memuatkan semua peralatan dapur.

Memilih sofa

Pelbagai jenis perabot menawarkan pelbagai jenis model. Walaupun perbezaan luaran, harga dan fungsi, semua barangan secara konvensional dibahagikan kepada 2 jenis.

  • Sofa sebagai tempat tidur. Jika anda bercadang untuk menggunakan perabot sebagai tempat tidur lain, pilih model lipat. Pada siang hari, sofa padat tidak mengambil banyak ruang, melengkapkan ruang tamu, dan pada waktu malam ia akan mudah untuk berubah menjadi katil kecil.
  • Sofa sebagai sebahagian daripada set kepala. Dalam kes ini, produk melakukan lebih banyak fungsi hiasan. Pilihan yang kemas dan padat sangat bagus. Agar elemen itu sesuai dengan harmoni ke dalam reka bentuk, ia mesti digabungkan dalam gaya dengan set dapur.

Sebelum anda pergi ke kedai untuk sofa, anda perlu membuat keputusan dengan tepat mengenai gaya bahagian dalam bilik. Model bentuk ringkas lebih sesuai dengan trend moden. Produk dengan garis, corak dan elemen hiasan akan sesuai dengan dalaman klasik.

Apabila bercakap tentang bahan pelapis, disyorkan untuk memilih bahan praktikal yang mengekalkan warna dan tekstur walaupun dengan beberapa pembersihan.

Pemilihan gaya

Untuk menjelmakan arah hiasan tertentu, anda harus mematuhi warna, bentuk, tekstur, bahan dan ciri gaya yang lain. Mari kita pertimbangkan yang paling popular.

Teknologi tinggi

Trend moden ini berdasarkan teknologi tinggi. Untuk perabot, terutamanya tiruan, bahan praktikal dan peralatan pelbagai fungsi digunakan. Skema warna utama terdiri daripada warna terkawal: putih, kelabu, hitam, coklat. Warna terang digunakan sebagai aksen. Juga, gaya dicirikan oleh unsur krom dan permukaan licin (gloss).

Walaupun fakta bahawa teknologi tinggi didasarkan pada minimalism, perabot upholsteri boleh digabungkan dengan harmoni ke bahagian dalam. Model lipatan praktikal dengan bentuk ringkas adalah ideal.

Klasik

Arah klasik yang abadi sentiasa sesuai. Dalam kes ini, pilih set kayu lacquered untuk dapur. Letakkan perabot upholsteri bergaya yang dilapisi kain atau kulit mahal di dalam bilik. Elemen berlapis emas digunakan sebagai aksen. Juga, gaya dicirikan oleh penggunaan aksesori yang kaya: lukisan, batang lilin, patung dan banyak lagi. Di tengah-tengah kanvas, anda boleh meletakkan candelier pelbagai peringkat yang mewah.

Dalam kebanyakan kes, tingkap dihiasi dengan langsir panjang yang diperbuat daripada kain padat digabungkan dengan langsir cahaya.

Dapur Mediterranean

Gaya ini menggabungkan keringanan, kesederhanaan dan kefungsian pada masa yang sama. Bilik itu dipenuhi dengan cahaya dan keselesaan. Warna tumbuh-tumbuhan, tanah dan air digunakan sebagai palet warna. Bahan semula jadi dipilih untuk menghiasi bilik. Mereka juga terdapat dalam kepingan perabot. Gaya ini sesuai untuk bilik yang digabungkan dengan balkoni. Sofa yang dilapisi kain linen akan sesuai dengan hiasan. Hiaskannya dengan bantal daripada bahan yang sama.

Adalah lebih baik untuk meletakkan kerusi logam atau rotan di sebelah meja. Untuk menghias apron, pilih jubin.

Ecostyle

Trend moden ini dicirikan oleh ringan, cahaya dan kebebasan. Gaya ini cenderung semula jadi. Palet warna terdiri daripada ton semula jadi: hijau, putih, coklat dan warnanya. Seperti dalam versi pertama, reka bentuk adalah berdasarkan prinsip minimalism: bentuk dan garisan yang mudah, ringkas, praktikal, kekurangan sejumlah besar atau ketiadaan lengkap elemen hiasan.

Contoh dalaman

Dapur yang luas dalam gaya berteknologi tinggi yang praktikal dan pelbagai fungsi. Mengikut ciri-ciri hiasan, warna putih dan warna kelabu digunakan sebagai warna utama.

Bilik yang ditunjukkan dalam foto adalah eko-gaya sepenuhnya. Sekatan yang dipasang di belakang sofa membahagikan bilik kepada 2 zon.

Bilik klasik dalam warna terang dengan sofa. Unsur keemasan menambah keanggunan dan ekspresif pada bahagian dalam.

Susun atur sudut yang selesa sesuai dengan hiasan minimalis. Skim warna bijaksana terdiri daripada kelabu, putih dan kuning air. Merah bertindak sebagai loghat.

Susun atur linear dapur digabungkan dengan ruang tamu. Set dapur gelap adalah selaras dengan perabot upholsteri ringan dan kemasan kuning air muda (dinding, siling, lantai). Tirai roller praktikal dipilih untuk hiasan tingkap.

Susun atur dua baris menggunakan sofa sudut dan set kepala. Teknik kontras digunakan. Alat dengar dibuat dalam warna putih. Sofa, meja makan dan kerusi semuanya berwarna hitam. Bantal kelabu muda telah menjadi hiasan yang indah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah