Set dapur

Apakah dapur modular dan bagaimana ia berbeza daripada set dapur?

Apakah dapur modular dan bagaimana ia berbeza daripada set dapur?
Kandungan
 1. Ciri dan perbezaan
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Varieti
 4. Mana satu nak pilih?
 5. Contoh daripada

Semakin hari, apabila mengatur dapur, pilihan pembeli cenderung untuk memilih set kepala modular. Apakah maksud ini, bagaimana ia berbeza dari dapur biasa, apakah kelebihan dan kekurangan perabot ini? Bahan ini akan memberitahu anda mengenainya.

Ciri dan perbezaan

Set dapur tradisional tidak lebih daripada satu set perabot dari kabinet dinding dan asas, manakala yang terakhir, sebagai peraturan, disatukan oleh satu permukaan kerja. Pada asasnya, semua kabinet bawah dipasang oleh satu bahagian atas meja. Perabot ini tidak menyediakan untuk membina dalam blok tambahan atau mengubah susunan. Set dipasang mengikut reka bentuknya.

Ini adalah susunan laci yang jelas, tempat khusus untuk singki, meja kerja, dapur terbina dalam dan ketuhar. Atau ia adalah perabot terbina dalam sepenuhnya, yang dibuat mengikut pesanan untuk ukuran tertentu bilik. Dapur modular tidak lebih daripada satu set kabinet dan meja berdiri bebas. Ia dibezakan bukan sahaja oleh sara diri setiap elemen, tetapi juga oleh kemungkinan berikut:

 • pemilihan bilangan modul atas permintaan pembeli;
 • pemilihan warna bergantung pada skema warna pedalaman;
 • memasang set kepala ke tempat yang diperuntukkan untuknya;
 • penciptaan perabot pelbagai jenis (biasa, pulau, dengan semenanjung).

Modul dibuat dalam gaya yang sama dan dalam warna yang berbeza. Mereka boleh berbeza dalam saiz dan ketinggian. Oleh kerana banyak pilihan, pembeli mempunyai peluang untuk mencipta dapur daripada mereka mengikut reka bentuknya sendiri. Blok ialah unit standard, dengan bantuan mereka anda boleh mencipta model dapur yang unik. Dapur modular boleh dibuat dari sebarang bilangan blok.Perabot sedemikian boleh dibeli sebagai kit siap pakai, atau anda boleh membeli sendiri bilangan modul yang diperlukan, dengan mengambil kira dapur anda.

Selain kotak dengan saiz yang sama, anda boleh memilih modul dengan ketinggian yang sama dengan ketinggian kotak bawah dan atas + jarak antara mereka. Mereka membuat modul set kepala yang sangat baik, secara luaran mereka kelihatan seperti kabinet tinggi, kabinet paparan.

Kelebihan dan kekurangan

Dapur modular mempunyai banyak kelebihan:

 • kos mereka kurang daripada rakan sejawat terbina dalam dan tradisional, yang meluaskan bulatan pembeli dengan ketara dan membolehkan anda mengemas kini perabot dapur dari semasa ke semasa;
 • mereka memperluaskan kemungkinan dalam memilih penyelesaian warna, jadi anda boleh dengan mudah memilih pilihan dengan mengambil kira skema warna dapur anda;
 • berbeza dalam kebolehubahan reka bentuk, dan oleh itu mereka boleh dipilih untuk pedalaman dalam mana-mana gaya, dari minimalism ke lounge atau barok;
 • membolehkan anda memilih bilangan modul yang diperlukan, supaya ia sesuai dengan sempurna ke bahagian dalam bilik dari sebarang saiz dan bentuk;
 • dengan bantuan dapur modular, anda boleh mengubah persepsi ruang secara visual, ia boleh menjadi elemen pengezonan dapur, memperkenalkan organisasi yang tidak mengganggu ke dalamnya.
 • susunan modul dibenarkan atas permintaan pembeli, yang membolehkan mereka dipasang dengan mengambil kira komunikasi yang dijalankan, niche dan rak sedia ada;
 • dengan dapur modular, terdapat lebih banyak peluang untuk penempatan peti sejuk yang berjaya, tanpa mengira kawasan bilik;
 • mereka dibuat mengikut teknologi moden dari bahan yang berbeza, termasuk papan serpai berlapis dan MDF, kerana ini adalah mungkin untuk mengurangkan kos.

Antara kelebihan lain, adalah mungkin untuk diperhatikan kemungkinan pemasangan di bilik yang berbeza: pangsapuri, rumah persendirian, gazebo dan juga rumah tukar. Pelbagai model membolehkan anda melengkapkan walaupun rumah desa dengan perabot ini. Pada masa yang sama, bahan fasad membolehkan reka bentuk mereka dengan filem pelekat diri. Ini membolehkan bukan sahaja untuk mengemas kini set kepala, tetapi juga untuk membawa kebaharuan dan rupa segar ke bahagian dalam dapur.

Walau bagaimanapun, bersama dengan kelebihan, dapur modular mempunyai beberapa kelemahan:

 • ketinggian modul adalah standard, yang menjadikannya mustahil untuk membuat dapur dengan meja dua tingkat, yang boleh digunakan sebagai kerja dan sebagai bar;
 • walaupun fungsi yang tinggi, apabila bermain dengan komunikasi, beberapa modul boleh membawa beban hiasan eksklusif;
 • laci bawah tidak mempunyai bahagian atas meja monolitik, sisa air dan makanan boleh masuk ke dalam celah antara meja semasa memasak;
 • jika lantai tidak rata, untuk membuat permukaan rata untuk semua meja, anda perlu bermain-main dengan pemasangan setiap modul, kerana ia boleh jatuh ke belakang, ke hadapan atau ke sisi;
 • sesetengah model pada mulanya tidak direka untuk operasi jangka panjang, ia cukup untuk hanya 5-7 tahun, selepas itu anda perlu mengambil set kepala baru;
 • adalah bermasalah untuk mengemas kini blok individu yang telah kehilangan estetika penampilan mereka, mereka akan berbeza dalam warna dan kelengkapan, kerana dalam kelompok yang berbeza terdapat warna yang sedikit berbeza.

Varieti

Dapur modular jenama mungkin berbeza dalam jenis pemasangan. Berdasarkan ini, mereka adalah tipikal linear, sudut dan berbentuk u. Mengikut cara pelaksanaan, mereka boleh satu dan dua baris. Dalam kes pertama, ini adalah model tanpa kabinet dinding, di kedua - set dapur, yang terdiri daripada kabinet dinding dan kabinet lantai. Anda boleh memahami bagaimana pilihan untuk jenis linear, sudut dan berbentuk u berbeza mengikut pemasangan.

Pengubahsuaian linear tidak lebih daripada satu set modul yang dipasang dalam satu baris atau satu baris. Sebenarnya, ini adalah set kepala yang dipasang di sepanjang salah satu dinding. Mereka boleh padat atau besar, tetapi dalam model sedemikian, semua elemen sangat lurus.

Analog jenis sudut dibezakan dengan kehadiran modul sudut, yang, dengan tujuannya, adalah pautan penghubung modul langsung. Dalam kes ini, bukan sahaja bahagian bawah, tetapi juga modul atas adalah sudut.Selebihnya jenis set kepala ini ialah pemasangan modul pada 2 dinding: lebih kerap salah satu daripadanya dilindungi sepenuhnya oleh set kepala, yang lain sebahagiannya.

Pengecualian adalah kes apabila perabot sedemikian diambil untuk mengatur ruang dapur di pangsapuri atau rumah persendirian dengan pelan terbuka. Biasanya, dalam kes sedemikian, sudut tidak mengambil banyak ruang dan kelihatan hebat juga kerana ia dipagari dengan kaunter bar atau meja makan padat. Elemen penjuru boleh melengkung lurus atau licin.

Perabot berbentuk U dibezakan dengan kehadiran dua elemen sudut atas dan dua bahagian bawah alat dengar... Jika tidak, ia dipanggil sedemikian kerana ia dipasang di sepanjang tiga sisi dapur. Pemasangan jenis ini sesuai jika ruang dapur besar dan bentuknya cenderung segi empat tepat.

Perabot sedemikian tidak dibawa ke dapur kecil, kerana ia menyembunyikan ruang dengan ketara, tidak meninggalkan ruang untuk pergerakan bebas isi rumah dan tetamu mereka.

Mana satu nak pilih?

Apabila persoalan pilihan timbul, pembeli sering tidak memikirkan nuansa penting. Sudah tentu, ruang yang ada dan kawasan dapur itu sendiri menjadi kriteria pembelian yang menentukan. Walau bagaimanapun, aspek lain juga penting untuk dipertimbangkan. Sebagai contoh, anda perlu membina bentuk bilik itu sendiri. Jika ia kecil, lebih baik untuk melengkapkannya dengan pilihan pemasangan linear. Apabila terdapat ruang yang cukup untuk meletakkan modul pada dua dinding, anda boleh membeli versi sudut.

Dalam kes ini, ruang yang tinggal di sudut bertentangan boleh digunakan untuk kumpulan makan. Bergantung pada bentuk bilik, adalah perlu jangan lupa tentang peraturan segitiga kerja.

Adalah penting bahawa jarak antara dapur, peti sejuk dan sinki adalah sama. Ini akan memudahkan kerja di dapur, menyumbang kepada penciptaan persekitaran yang selesa.

Walaupun untuk dapur kecil, anda perlu mengambil perabot sedemikian rupa supaya jarak sekurang-kurangnya 0.9-1 m dikekalkan antara modul dan kumpulan makan.

Berdasarkan pelbagai jenis yang terdapat di kedai, anda boleh memilih pelbagai jenis dapur modular. Sebagai contoh, ia boleh menjadi pilihan atas terang + bawah gelap... Kelebihan jenis perabot ini adalah kesan visual meningkatkan ketinggian dinding, yang sangat baik untuk bilik dengan siling rendah. Laci atas boleh mempunyai fasad bukan sahaja diperbuat daripada papan serpai, tetapi juga kaca (berkilat atau matte, dengan atau tanpa corak).

Sebagai tambahan kepada penyelesaian warna ini, anda boleh mencari pilihan untuk dijual atas gelap + bawah cerah, cerah + putih, kontras terang dan modul dengan warna yang sama. Fasad mereka boleh menjadi biasa atau dihiasi dengan corak mudah. Anda juga boleh memasang modul menggunakan prinsip susun atur warna. Sebagai contoh, laci dengan nada yang berbeza dengan warna utama modul boleh digunakan untuk mencipta reka bentuk yang menarik.

Ia adalah perlu untuk memilih pilihan anda dengan mengambil kira pencahayaan dapur itu sendiri. Rona cahaya memuliakan ruang, menjadikan dalaman menarik secara estetik, dan tidak membuat sempadan tajam bilik. Warna terang sesuai di mana dapur itu sendiri luas dan terang. Perabot ringan menjadi lebih baik dengan apron dapur dengan gaya dan warna yang berbeza.

Sebagai contoh, kita boleh menggabungkan putih dengan semua warna palet. Oleh itu, kegelapan akan menarik semua perhatian kepada dirinya sendiri adalah lebih baik untuk mengambil pilihan dengan bahagian atas dan bawah warna yang berbeza. Atas sebab praktikal, lebih baik mempunyai kabinet berwarna terang di bahagian atas.

Selain itu, warna mereka tidak sepatutnya mengulangi naungan penutup lantai.

Contoh daripada

Kami membawa kepada perhatian anda 10 idea yang baik untuk memilih dapur modular.

 • Dapur linear untuk ruang kecil.
 • Set sudut dalam warna terang.
 • Set gelap dengan kepingan sudut.
 • Perabot modular yang terang dalam gaya moden.
 • Reka bentuk alat dengar dalam warna terang.
 • Pilihan perabot untuk dapur yang luas.
 • Susunan ruang dengan perabot ringan.
 • Penyusunan set kepala yang berjaya daripada modul berasingan.
 • Pilihan untuk dapur saiz biasa.
 • Pilihan untuk penginapan di rumah persendirian.

Dalam video seterusnya, anda akan menemui gambaran ringkas mengenai dapur modular.

1 komen

Anda boleh membeli dapur modular.

Fesyen

kecantikan

rumah