Set dapur

Dapur modular: jenis dan cadangan untuk dipilih

Dapur modular: jenis dan cadangan untuk dipilih
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Gambaran keseluruhan spesies
 4. Bahan (edit)
 5. Dimensi (edit)
 6. Pilihan reka bentuk
 7. Pengeluar teratas
 8. Petua Pemilihan

Rangkaian set dapur membolehkan anda memilih pilihan ideal untuk pembeli dengan sebarang kehendak dan keperluan. Dapur modular sangat popular hari ini. Ia mudah digunakan, terdapat di banyak kedai dan mempunyai reka bentuk yang menarik. Dalam artikel ini, kita akan melihat lebih dekat pada pembinaan tersebut dan belajar cara memilihnya dengan betul.

Keanehan

Dapur sepatutnya berfungsi, praktikal dan selesa yang mungkin. Keindahan dan keharmonian reka bentuk premis tidak seharusnya diturunkan kepada latar belakang. Agar dapur memenuhi semua keperluan di atas, adalah penting untuk memilih set kepala berkualiti tinggi dan paling sesuai dalam gaya. Reka bentuk modular moden sangat popular.

Dapur modular adalah set kepala lengkap yang dipasang dari segmen berasingan... Bahagian yang berbeza bertanggungjawab untuk tugas yang berbeza. Mereka bergabung untuk membentuk ensemble dalaman yang selesa. Sistem modular dibentangkan dalam pelbagai. Pengguna boleh membeli kedua-dua pilihan pemasangan lantai standard dan asal.

Jenis set dapur ini adalah penyelesaian yang ideal apabila ia datang untuk mengatur bilik kecil. Hari ini, masalah kekurangan meter persegi sudah biasa kepada ramai, itulah sebabnya sistem modular sangat popular dan dalam permintaan.

Mereka menjadikan bilik berfungsi, tetapi pada masa yang sama mereka tidak membebankan ruang, tidak mengambil terlalu banyak ruang kosong.

Di kedai, anda boleh membeli sistem lengkap siap sedia, atau anda boleh memilih sendiri semua komponen yang diperlukan untuk diri sendiri, memasang model individu yang ideal secara berasingan. Dengan memilih perabot sedemikian, pemilik mempunyai peluang untuk merealisasikan hampir semua idea dan reka bentuk reka bentuk, kerana dengan sistem modular ini boleh dilakukan dengan mudah dan ringkas. Pada bila-bila masa, ahli isi rumah boleh menukar elemen tertentu, jika perlu.

Terdapat pendapat bahawa perabot modular tergolong dalam kategori bajet kelas ekonomi, oleh itu, ia tidak akan berfungsi untuk pedalaman yang mahal dan difikirkan. Sebenarnya, ini adalah stereotaip yang tidak mempunyai sebarang pengesahan. Sistem modular boleh kelihatan bergaya dan mahal, dan diperbuat daripada pelbagai jenis bahan, jadi kesederhanaan reka bentuk tidak menjadi persoalan.

Kelebihan dan kekurangan

Set dapur modular dibeli oleh banyak pemilik, kerana produk tersebut dicirikan oleh bilangan ciri positif yang mencukupi. Mari kita berkenalan dengan senarai mereka.

 • Apabila memilih perabot sedemikian, pembeli tidak perlu memesan projek yang kompleks, juga tidak akan memerlukan nasihat profesional. Anda boleh memilih versi siap dari katalog atau, mengikut budi bicara anda, kumpulkan struktur daripada modul tertentu.
 • Saya gembira dengan kebolehubahan reka bentuk perabot tersebut. Dalam kebanyakan kes, modul yang sama dihasilkan dalam beberapa reka bentuk, versi berfungsi. Sebagai contoh, kabinet dinding boleh dilengkapi dengan dua atau tiga pintu.
 • Reka bentuk sistem modular boleh menjadi apa-apa sahaja - tiada bingkai di sini. Dijual, anda boleh menemui pilihan matte dan berkilat, dan neutral dan cerah. Mencari reka bentuk yang optimum tidak akan menjadi sukar walaupun untuk pembeli yang paling menuntut dan berubah-ubah.
 • Sistem modular adalah pelbagai fungsi. Mereka sangat mudah digunakan, itulah sebabnya ramai suri rumah yang ingin memasak dengan keselesaan maksimum memilihnya.
 • Dapur modular adalah penyelesaian yang bagus jika ruang bilik meninggalkan banyak yang diinginkan. Perabot sedemikian membolehkan anda menjimatkan sejumlah besar meter persegi, sambil menjadikan bilik itu berguna, berfungsi dan berbilang tugas.
 • Setiap pengguna boleh mengkonfigurasi sistem untuk dirinya sendiri, terdiri daripada unsur-unsur yang diperlukan dalam kes tertentu. Oleh itu, kepraktisan dan sifat organik dapur meningkat.
 • Sebagai peraturan, anda tidak perlu menunggu lama untuk dapur modular, kerana selalunya semua barang yang disediakan pada mulanya berada di gudang dan hanya menunggu di sayap. Pengguna tidak perlu bersusah payah menjangkakan perabot mereka siap.
 • Sistem modular boleh diselenggara. Jika perlu, ia boleh dibaiki dengan mudah dan mudah.

  Apabila memilih dapur modular, penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja kelebihannya, tetapi juga kelemahannya:

  • julat bahan dari mana modul dapur boleh dibuat adalah terhad;
  • produk sedemikian tidak begitu asli, kerana modul dapur itu sendiri adalah stamping standard yang dibuat hari demi hari, tahun demi tahun.

  Gambaran keseluruhan spesies

  Ramai pengguna tersilap percaya bahawa dapur modular tidak mempunyai subspesies dan perbezaan yang ketara. Malah, reka bentuk perabot pelbagai variasi dijual hari ini. Jom kenali mereka dengan lebih dekat.

  Standard

  Pilihan sedemikian adalah salah satu yang paling biasa dan popular, ia didapati lebih kerap daripada yang lain. Mereka dikumpulkan secara eksklusif di sepanjang salah satu dinding percuma di dapur. Mereka dipanggil secara berbeza satu baris.

  Ia menyediakan pemasangan modul, parameter panjang yang tidak melebihi tanda 3000 mm. Dapur modular klasik adalah penyelesaian terbaik untuk apartmen sederhana. Selalunya, model linear dibuat daripada MDF atau papan serpai.

  Baris dua kali

  Dapur modular boleh bukan sahaja satu baris, tetapi juga dua baris.Pilihan kedua tidak kurang popular dan kelihatan menarik. Struktur perabot dua baris terletak di 2 tapak dinding bertentangan. Penyelesaian yang sama disyorkan untuk bilik tersebut di mana anda perlu memanfaatkan sepenuhnya semua ruang yang ada. Adalah disyorkan untuk meletakkan modul kerja dalam struktur dua baris secara berasingan dari kawasan untuk hidangan dan produk.

  Terima kasih kepada helah ini, proses memasak akan menjadi lebih mudah dan lebih mudah.

  Sudut

  Sistem modular penjuru amat popular pada masa kini. Ini bukan sahaja disebabkan oleh reka bentuk mereka yang bergaya dan cantik, tetapi juga sifat tidak menuntut sebilangan besar meter persegi premis. Yang paling biasa ialah pilihan berbentuk L, sejak mereka mengambil sedikit ruang kosong, tetapi sangat mudah untuk digunakan.

  Sistem modular sudut dibentangkan dalam julat yang besar. Dengan bantuan mereka, anda boleh mengemas kini bahagian dalam dapur. Jika anda ingin membuat sebarang perubahan, segarkan suasana, anda hanya boleh menukar bahagian tertentu.

  Banyak pengeluar menghasilkan set sudut modular yang agak murah.

  Dapur modular berbentuk U memerlukan lebih banyak ruang kosong. Biasanya mereka terletak di bilik yang lebih luas dengan kuadratur yang mencukupi. Mereka kelihatan bergaya, mahal dan sihat. Pilihan sedemikian dibuat untuk dipesan, dengan mengambil kira keanehan susun atur bilik tertentu.

  Insular, semenanjung

  Sekeping demi sekeping, semua modul boleh dibentangkan dalam bentuk dapur pulau atau semenanjung. Adalah disyorkan untuk memilih pilihan sedemikian untuk premis saiz yang mencukupi, di mana tidak ada kekurangan meter persegi. Bahagian di sini biasanya disusun dengan cara ini: kabinet dan meja sisi katil dipasang di sepanjang dinding, dan kawasan kerja atau kaunter bar diletakkan di bahagian tengah bilik atau dibawa keluar dalam bentuk semenanjung.

  Kelemahan utama sistem jenis pulau modular ialah mereka sering mengambil banyak ruang kosong, yang tidak selalu baik dan mudah dari segi operasi. Tetapi terdapat juga kelebihan yang ketara - produk sedemikian sering mempunyai garisan yang kemas dan licin, kerana ia kelihatan cantik dan bergaya. Sudut bulat mengelakkan kecederaan semasa bergerak di sekitar dapur.

  Dijual, anda boleh menemui banyak pilihan berbeza untuk perabot kabinet modular. Pilihan reka bentuk tertentu akan bergantung pada kawasan bilik, serta susun aturnya.

  Bahan (edit)

  Sistem dapur modular moden diperbuat daripada pelbagai bahan. Mari kita lihat dengan lebih dekat ciri-ciri pilihan dapur yang berbeza.

  Kualiti tertinggi dan struktur yang paling boleh dipercayai dianggap diperbuat daripada kayu semula jadi. Mereka mempunyai beberapa kelebihan penting yang menjadikannya paling popular:

  • mempunyai reka bentuk bergaya yang boleh mengubah bahagian dalam dapur;
  • mesra alam, tidak membahayakan kesihatan isi rumah walaupun di bawah pengaruh suhu tinggi, kerana ia tidak mengandungi bahan kimia;
  • tahan lama, kuat dan boleh dipercayai - mereka boleh bertahan selama bertahun-tahun;
  • jika perlu, struktur kayu boleh dipulihkan;
  • pepejal semulajadi mengeluarkan aroma semula jadi yang menyenangkan yang disukai ramai orang.

  Tetapi kayu semula jadi juga mempunyai kelemahannya:

  • dapur yang diperbuat daripada bahan sedemikian boleh menjadi sangat mahal, terutamanya jika ia diperbuat daripada spesies elit seperti beech atau oak;
  • produk biasanya mempunyai berat yang mengagumkan, jadi modul bergerak tidak begitu mudah dan mudah;
  • kayu asli memerlukan pemprosesan yang cekap, terutamanya di dapur - perlu melapisi bahan dengan antiseptik, jika tidak, ia mungkin kering, membengkak dari kelembapan yang tinggi atau merosot daripada serangan parasit kayu.

  Sistem tatasusunan modular adalah kurang biasa daripada pilihan lain. Set kepala MDF modular akan lebih murah. Bahan ini sering digunakan dalam pengeluaran komposisi perabot tersebut.

  Hari ini di kedai perabot anda boleh menemui banyak barangan yang diperbuat daripada MDF - ini bukan sahaja set dapur, tetapi juga bilik tidur, perabot upholsteri, meja, kerusi, set lorong.

  Bahan ini cantik, bersahaja dalam penyelenggaraan, produk yang dibuat daripadanya lebih murah daripada kayu. Permukaan MDF boleh meniru bahan lain yang lebih mahal, seperti batu semula jadi. Tetapi walaupun rintangan haus dan ketahanannya, Fasad MDF boleh rosak secara tidak sengaja oleh objek tajam. Produk sedemikian tidak bertolak ansur dengan kerosakan mekanikal yang serius.

  Perabot yang diperbuat daripada papan serpai berlamina (papan serpai berlamina) akan menelan kos yang murah. Pelbagai produk sedemikian sangat besar, ia meluas, tetapi biasanya mempunyai reka bentuk yang mudah. Papan serpai ialah bahan toksik - ia mengandungi formaldehid yang mengeluarkan wap berbahaya apabila terdedah kepada suhu tinggi. Pakar menasihatkan membeli perabot dapur hanya dari papak kelas E-1 atau E-0 - ini adalah bahan selamat, yang hampir tidak mengandungi bahan berbahaya.

  Sistem modular yang diperbuat daripada logam adalah popular. Ini adalah penyelesaian yang ideal jika dapur dibuat dalam gaya moden seperti minimalism atau berteknologi tinggi. Dijual terdapat pilihan logam dengan permukaan fasad matte atau berkilat.

  Pilihan ini kelihatan bergaya, progresif dan membawa sedikit kesejukan ke bahagian dalam. Bilik itu perlu dibuat sedikit lebih lembut dan lebih selesa, merujuk kepada butiran tertentu warna hangat. Sistem modular logam akan bertahan selama mungkin, tetapi ia akan mempunyai berat yang mengagumkan.

  Dimensi (edit)

  Dijual, pembeli boleh menemui dapur modular pelbagai saiz - modul boleh menjadi besar dan dalam, atau cetek, ketinggian dan lebar elemen juga boleh berbeza-beza. Nilai standard yang paling biasa ialah:

  • lebar: sempit - dari 150 hingga 300 mm, standard - 520-600 mm, lebar - 650-800 mm;
  • secara mendalam: model lantai - 500-600 mm, dipasang - 300-350 mm;
  • ketinggian: dari 700 hingga 750 mm, 800-850 mm, 900-950 mm.

  Pilihan reka bentuk

  Dapur modular boleh dibuat dalam pelbagai gaya - anda boleh memilih penyelesaian yang sempurna untuk hiasan dalaman dalam sebarang gaya.

  • Untuk suasana klasik adalah lebih baik untuk membeli modul berkualiti tinggi yang diperbuat daripada kayu asli atau MDF. Adalah wajar bahawa perabot direka bentuk dalam warna yang terang, tenang, mempunyai garisan yang licin dan kemas. Hiasan ukiran yang tidak mengganggu dalam kuantiti terhad dibenarkan.
  • Untuk gaya berteknologi tinggi adalah lebih baik untuk memilih sistem modular yang diperbuat daripada MDF, papan serpai, plastik atau logam. Permukaan berkilat dan berkilat adalah digalakkan. Chrome atau perkakasan logam berus adalah wajar. Semua garisan fasad mestilah jelas, betul dari segi geometri. Warna yang disyorkan ialah perak, putih, hitam, kelabu.
  • Minimalisme - gaya moden yang lain. Baginya, anda perlu memilih sistem modular yang paling mudah dan bijak. Perabot hendaklah monokromatik dan bijak dalam reka bentuk. Hiasan harus dielakkan. Minimalisme hanya memerlukan dapur minimalis.
  • Art Nouveau satu set warna yang tenang, tanpa hiasan dan perhiasan berwarna-warni, akan kelihatan sempurna. Adalah lebih baik untuk memilih model dengan garis bulat dan fasad.

  Permukaan berkilat dibenarkan.

  • Di pedalaman gaya Provence modul yang diperbuat daripada kayu semula jadi atau MDF akan kelihatan harmoni. Produk cahaya, warna pastel dengan struktur kayu yang jelas adalah sesuai. Hiasan dalam bentuk bahagian palsu, calar tiruan dan patina dialu-alukan.

  Pengeluar teratas

  Terdapat beberapa syarikat di antara pengeluar dapur modular yang paling popular.

  • Ikea... Salah satu pengeluar terbesar perabot berkualiti tinggi dan cantik. Menghasilkan pelbagai sistem modular. Mencari pilihan yang sempurna adalah mudah - semua perabot Ikea disesuaikan dengan piawaian dapur moden.
  • Bintang Mebel. Pejabat utama syarikat itu berpangkalan di Ukraine, tetapi penghantaran tetap perabot telah ditubuhkan ke wilayah Persekutuan Rusia. Dapur modular Mebel Star boleh didapati dalam pelbagai gaya, warna dan saiz. Mereka diperbuat daripada bahan yang berbeza - kedua-dua bajet dan mahal.

  Di samping itu, syarikat yang paling terkenal termasuk jenama seperti:

  • Skyline (kilang perabot);
  • "Perabot Sursk";
  • BTS;
  • "Fran."

  Petua Pemilihan

  Memilih perabot kabinet moden untuk dapur, anda harus bergantung pada beberapa kriteria asas, yang akan membolehkan anda membeli struktur yang benar-benar berkualiti tinggi dan tahan lama.

  • Dimensi. Ambil ukuran dapur anda dengan teliti sebelum menuju ke bilik pameran perabot. Beri perhatian kepada dimensi kabinet bawah dan ketinggian bahagian gantung.

  Yang terakhir tidak boleh terlalu tinggi, jika tidak, ia akan menyusahkan untuk menggunakannya, terutamanya jika pemiliknya tidak boleh berbangga dengan pertumbuhan yang hebat.

  • Bahan. Untuk dapur, adalah penting untuk memilih modul yang diperbuat daripada bahan yang paling praktikal, boleh dipercayai dan tahan lama yang tidak akan merosot daripada kesan negatif kelembapan yang tinggi dan suhu yang melampau. Di samping itu, perabot harus sangat mesra alam, selamat untuk kesihatan seisi keluarga.
  • Kualiti modul. Beri perhatian kepada kualiti binaan semua bahagian. Seharusnya tidak ada kerosakan sedikit pun pada permukaan modul.

  Jika anda melihat calar, cip, calar atau kawasan kusam pada set kepala, maka lebih baik untuk menolak pembelian.

  • Reka bentuk - gaya dan warna. Adalah penting untuk memilih dapur modular, memberi perhatian bukan sahaja kepada kualiti pelaksanaannya, tetapi juga kepada reka bentuk. Set kepala harus sesuai dan harmoni dengan persekitaran sedia ada. Perabot tidak sepatutnya menonjol dari gambaran umum, tidak harmoni ensemble yang sudah terbentuk. Jika anda tidak dapat mencari pilihan ideal sendiri, anda harus menghubungi pereka profesional.
  • Pengeluar... Sistem modular untuk dapur tidak disyorkan untuk membeli di pasaran dan kedai runcit yang meragukan. Pergi ke bilik pameran perabot yang dipercayai dan terkenal yang menjual dapur tandatangan asli dengan kualiti tertinggi.

  Selalunya model sedemikian lebih mahal, tetapi mereka bertahan lebih lama, kelihatan lebih menarik, dan risiko untuk berkahwin jauh lebih rendah.

  Untuk gambaran keseluruhan dapur modular, lihat video di bawah.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah