Set dapur

Saiz set dapur: apakah itu dan bagaimana untuk memilih?

Saiz set dapur: apakah itu dan bagaimana untuk memilih?
Kandungan
 1. Parameter modul yang lebih rendah
 2. Dimensi baris atas
 3. Peletakan bahagian atas meja
 4. Kebergantungan saiz pada susun atur
 5. Bagaimana untuk memilih pilihan terbaik?

Apabila merancang bahagian dalam dapur masa depan, ramai yang berhadapan dengan pilihan cara meletakkan perabot dan peralatan semudah mungkin. Perancangan yang bergaya dan berfungsi ialah penyelesaian kompromi yang memerlukan pendekatan yang teliti terhadap susunan premis. Sebelum membeli dan menyusun perabot yang diperlukan, adalah disyorkan untuk mengira lokasi dan dimensi mereka: kedalaman rak, panjang countertop, cara membuka pintu di bahagian atas dan bawah. Ia bergantung pada perkara kecil sebegitu betapa selesanya set kepala baharu itu akan digunakan.

Parameter modul yang lebih rendah

Apabila memilih alat dengar untuk dapur, dinasihatkan untuk melihat sama ada dimensi kabinet lantai sesuai dengan kawasan bilik.

Baris bawah diambil sebagai asas, bergantung pada lokasinya, kabinet gantung, bekas pensel, peralatan dan elemen lain diletakkan pada masa akan datang.

Parameter standard:

 • kabinet bawah dengan bahagian atas meja adalah 85-95 cm tinggi;
 • kaki atau pangkal - kira-kira 10 cm;
 • ketebalan meja - dari 3.5 hingga 5 cm;
 • saiz meja dari tepi ke dinding ialah 60 cm, tetapi terdapat yang lebih luas - dari 90 hingga 120, serta yang lebih padat - kira-kira 50 cm;
 • fasad dengan pintu boleh berbeza lebarnya, tetapi tidak boleh lebih daripada 90 cm;
 • ketinggian antara rak - dari 15 hingga 40 cm (dalam satu kabinet terdapat dari 2 hingga 3 rak);
 • dada laci di dalam - sehingga 14 cm;
 • jumlah saiz bahagian bawah adalah kira-kira 90 cm.

Penyangga lantai bersama-sama dengan bahagian atas meja ditetapkan pada ketinggian yang optimum: kedudukan yang terlalu tinggi akan menimbulkan tekanan tambahan pada tangan dan siku, permukaan kerja yang rendah memaksa mereka membongkok di atas meja.

  Kedalaman laci adalah konsisten dengan dimensi permukaan kerja - sebagai peraturan, kedalaman modul standard sedikit lebih sempit daripada parameter bahagian atas meja. Kabinet asas selalunya mempunyai kedalaman 50-57 cm. Setiap laci bawah adalah kira-kira 40 cm lebar, dan dimensi besar mungkin, contohnya, 60 cm. Kabinet dapur dibuat dalam lebar, yang dibahagikan kepada 15 dan 20 tanpa baki . Bahagian hadapan alat dengar boleh menjadi sempit - 15 cm, selalunya dilengkapi dengan bakul tarik keluar.

  Pelbagai pengeluar mematuhi piawaian terpilih tertentu. Perabot dari pengeluar yang berbeza mungkin berbeza dalam saiz biasa. Adalah lebih baik untuk menjelaskan parameter set kepala sebelum membeli.

  Dimensi baris atas

  Menurut pemerhatian pengeluar perabot dapur, modul berengsel digunakan 3 kali lebih kerap daripada baris bawah. Adalah dipercayai bahawa bahagian dinding digunakan untuk menyimpan produk dan objek yang kerap digunakan, dan bahagian lantai digunakan untuk peralatan dan pinggan yang besar.

  Apabila memilih kabinet atas, adalah penting untuk mengambil kira jurang antara kabinet lantai dan kabinet dinding.

  Kedudukan modul teratas terlalu rendah boleh menyebabkan kecederaan semasa kerja dapur. Peletakan kotak dinding yang terlalu tinggi adalah menyusahkan: untuk mendapatkan hidangan atau makanan, anda memerlukan tangga atau najis. Lebar bahagian atas adalah sama dengan baris bawah. Standard untuk meletakkan perabot di dapur dipilih untuk ketinggian 165 cm, untuk modul berengsel bersaiz kecil diturunkan lebih rendah, untuk yang tinggi ia dinaikkan. Rak atas kabinet diletakkan dekat tangan dihulurkan ke atas.

  Bahagian dinding biasa mempunyai parameter berikut:

  • letakkan kotak gantung di atas permukaan kerja pada ketinggian 45-60 cm (pertumbuhan pemilik dapur diambil kira);
  • ketinggian bahagian dinding - 70-90 cm;
  • kedalaman - 30 cm;
  • lebar - dari 15 hingga 90 cm;
  • pembinaan sudut - 60x60 cm.

   Satu peringkat dengan ceruk untuk meletakkan ketuhar gelombang mikro dibuat kira-kira 35-38 cm tinggi dengan rak bawah terbuka, kedalamannya juga 35 cm Niche sedemikian boleh digabungkan dengan bahagian berengsel atau mewakili modul yang berasingan. Lebar rak adalah dari 56 cm.Tudung dipasang 80 cm di atas dapur gas dan 70 cm dari permukaan elektrik. Dengan menggantung hud lebih tinggi, kelajuan dan kecekapan operasinya dikurangkan, penempatan rendah menjejaskan tempoh operasi peralatan: hud mungkin pecah akibat terlalu panas.

   Pengiraan yang betul akan memungkinkan untuk meletakkan kotak gantung dengan selesa dan praktikal yang mungkin, melengkapkan dapur yang berfungsi dan moden.

   Peletakan bahagian atas meja

   Apabila merangka rancangan untuk dapur masa depan adalah penting untuk mencari keseimbangan yang harmoni antara pengagihan ekonomi kabinet dan kegunaan fungsinya. Set kepala biasa yang dibekalkan mengikut skema yang dicadangkan kedai mungkin menyusahkan. Sebelum membeli perabot adalah lebih baik untuk merancang penempatan setiap bahagian. Ukur kedalaman, ketinggian, lebar untuk memastikan bahawa tiada kabinet akan menimbulkan ketidakselesaan selepas pemasangan.

   Pertama, mereka merancang bagaimana bahagian atas meja dengan dapur dan sinki akan ditempatkan.

   Countertop standard mempunyai:

   • ketinggian fasad - 85 cm;
   • kedalaman permukaan kerja - 60 cm.

   Bahagian atas meja ini direka untuk pemilik bersaiz sederhana. Parameter individu permukaan kerja dipilih untuk ketinggian dan panjang lengan: dalam 70 cm, tinggi 90 cm.

   Kira-kira 155 cm kawasan kerja adalah kawasan untuk memasak makanan dan memotong makanan siap sedia, dapur terletak di sini, boleh terdapat multicooker atau ketuhar gelombang mikro dan meja. Kira-kira 100-120 cm diduduki oleh singki dan kawasan untuk menyediakan makanan: penyahbekuan, penghirisan.

   Pada jenis set kepala tertentu, bahagian atas kaunter adalah berbeza dalam ketinggian (selalunya kaunter bar memainkan peranan yang lebih tinggi).

   Tahap rendah - dari 60 cm - sesuai untuk menyediakan produk daging dan ikan, meletakkan peralatan bukan standard, sebagai contoh, penggiling daging. Countertop tinggi - dari 90 cm (format ini berlaku di kaunter dan bekas pensel lebar) - sesuai untuk membuat pencuci mulut dan koktel.

   Parameter permukaan untuk memasak dipilih mengikut dimensi sink dan dapur. Kedalaman bahagian di bahagian atas hendaklah satu setengah kali lebih pendek daripada kabinet bawah. Meja yang sangat lebar sesuai untuk orang yang tinggi; dalam keadaan ini, tingkat atas naik sehingga 75 cm di atas meja.

   Kebergantungan saiz pada susun atur

   Parameter ideal set dapur dipilih mengikut kawasan dan susun atur bilik. Terdapat piawaian untuk meletakkan dapur gas - 15-20 cm dari tingkap dan dinding, setengah meter dari peti sejuk. Di pangsapuri kecil, dapur 2-pembakar sempit dengan hud padat dipasang.

   Semasa proses memasak di dapur, anda perlu bergerak untuk mendapatkan atau mengeluarkan barang di tempatnya. Panjang set kepala bergantung pada format bilik.

   Bahagian atas kerja diletakkan terlalu jauh dan kabinet tergantung di atasnya akan memerlukan lebih banyak pergerakan semasa memasak.

   Ini amat ketara di dapur besar. Tidak sukar untuk meletakkan perabot standard di dapur persegi dan segi empat tepat. Susun atur yang tidak standard dengan ceruk, siling serong dan peletakan dinding yang salah memerlukan pendekatan individu, berkemungkinan perabot itu perlu dibuat mengikut tempahan keseluruhan atau sebahagian.

   Pengilang perabot dapur menawarkan set kepala standard yang direka untuk bilik biasa. Mereka juga menyediakan perkhidmatan untuk penciptaan projek individu, dengan mengambil kira ciri-ciri premis. Pakar yang berpengalaman akan membuat ukuran yang diperlukan dan mengambil kira kehendak pemilik. Untuk setiap bilik, anda boleh memilih pilihan perabot terbaik.

   Saiz unit dapur juga bergantung pada jenisnya.

   • Dapur langsung. Letakkan kabinet dan kabinet di sepanjang salah satu dinding. Peti sejuk disyorkan untuk diletakkan di sebelah bertentangan atau di sebelah. Ini dilakukan untuk mencipta segitiga kerja yang cekap.
   • Dapur sudut... Membolehkan anda menggunakan kawasan bilik secara ekonomi, yang sangat mudah di dapur kecil. Penempatan sudut memerlukan pendekatan yang munasabah untuk pengagihan kawasan kerja (peti sejuk, sinki, dapur) dan kepada pilihan kaedah untuk membuka kabinet (pilihan ayunan di bahagian sudut digantikan dengan gelongsor).
   • Dapur berbentuk U. Dengan susun atur sedemikian, penggunaan permukaan kerja adalah paling berkesan. Adalah dinasihatkan di dapur sedemikian untuk meletakkan kawasan kerja lebih dekat ke tengah. Selalunya bahagian tengah terletak berhampiran pembukaan tingkap.
   • berbentuk G. Dalam susun atur segi empat sama, set kepala dengan bar sering digunakan. Perabot diletakkan di sepanjang tiga dinding, permukaan dilekatkan pada satu bahagian dari hujung, yang digunakan sebagai ruang kerja atau meja makan. Sangat selesa di studio dapur.
   • Masakan pulau. Pulau - permukaan berdiri bebas boleh hadir dalam sebarang jenis susun atur. Selalunya terdapat dapur atau singki di pulau itu.

   Bagaimana untuk memilih pilihan terbaik?

   Setelah menghentikan pilihan pada salah satu jenis set dapur, perlu mengambil kira susun atur bilik, kawasannya, dimensi keseluruhan tingkat bawah dan atas, gabungan perabot dan perkakas rumah. Walaupun salah satu pilihan yang anda suka akan mengambil lebih banyak ruang daripada yang dijangkakan, adalah lebih baik untuk memilih yang lain. Mereka melengkapkan dapur, dengan mengambil kira kawasan dan susun aturnya. Di pangsapuri kecil, saiz dapur selalunya tidak lebih daripada 7 m2.

   Untuk ruang kecil, pereka bentuk mengesyorkan membuat projek set kepala yang dibuat khas. Modul biasa mungkin tidak muat dalam jumlah yang kecil.

   Apabila membuat projek untuk dapur yang dimaksudkan, pereka termasuk perabot dan perkakas rumah yang paling diperlukan. Item individu boleh dihapuskan atau dibuat lebih padat. Memilih dapur dengan dua penunu dan bukannya empat adalah penjimatan tambahan ruang kosong. Peti sejuk boleh dibawa keluar ke balkoni atau anda boleh mengambil peti sejuk terbina dalam yang padat. Perkakas dan perabot terbina dalam sesuai untuk kawasan kecil, menjimatkan ruang kosong.Dan dapur ini kelihatan agak bergaya.

   Premis yang lebih besar daripada 12 m2 membolehkan anda memilih sebarang jenis set kepala. Apabila menyediakan kawasan yang luas, jangan lupa tentang peraturan segitiga kerja: sinki, dapur dan peti sejuk diletakkan di atasnya. Untuk kawasan kerja, dinasihatkan untuk memperuntukkan dari 4 hingga 7 m2, jadi proses bekerja di dapur akan menjadi lebih menyenangkan dan lebih mudah.

   Set dapur bersaiz standard mempunyai beberapa kelebihan:

   • bahagian siap boleh dilihat dan diukur;
   • pilih modul untuk bilik tertentu;
   • membeli dan memasang perabot dalam masa yang singkat;
   • menjimatkan kos.

   Perabot biasa direka untuk set kutleri dan peralatan standard. Panjang, kedalaman, ketinggian set kepala dipilih mengikut keluasan \ u200b \ u200bdapur.

   Bilangan minimum bahagian yang biasanya dipasang ialah tiga:

   • kabinet dengan bahagian atas meja;
   • kotak dengan sink;
   • bahagian dengan dapur memasak.

   Di dapur yang luas, mesin basuh, mesin basuh pinggan mangkuk dan peti sejuk tarik keluar dipasang di ceruk. Mereka memasang pelbagai jenis kabinet: berengsel, sarung lantai, peti laci, rak terbuka.

   Bagaimana untuk mula membangunkan projek dapur anda sendiri? Biasanya mereka melukis pelan bilik di mana mereka merancang untuk membeli perabot. Untuk melakukan ini, ukur panjang dan lebar dapur, kedalaman relung, dimensi bukaan pintu dan tingkap. Semua ukuran ditanda pada lukisan. Lokasi sistem pembetungan dan bekalan air, grid kuasa dan pengudaraan juga termasuk dalam pelan. Gambar rajah akan membantu dalam merancang penempatan peralatan, pengudaraan dan sinki dalam set kepala.

   Parameter set kepala mesti sepadan dengan dimensi kawasan dapur. Apabila memilih perabot dan peralatan dapur yang betul, disyorkan untuk melukis lakaran susunan objek yang dicadangkan. Jika pilihan yang terhasil sesuai, buat pelan tepat untuk penempatan perabot. Di dalamnya, adalah penting untuk mengaitkan parameter semua bahagian dengan susun atur dan kawasan bilik.

   Pada peringkat ini, anda boleh membuat pelarasan dalam pilihan modul dan saiznya.

   Apabila membuat skim, ambil kira:

   • bagaimana untuk mengatur sinki, dapur, peti sejuk;
   • tempat meletakkan kabinet dan peralatan;
   • jarak antara kawasan kerja;
   • ketinggian kabinet dinding;
   • kawasan apron;
   • lebar bahagian atas kaunter dan kedalaman laci.

    Pelan ini juga menyediakan ruang makan dan ruang kosong. Kabinet dan peralatan yang berlebihan tidak akan menambah keselesaan pada dapur dan akan mengganggu proses memasak. Untuk kemudahan tuan rumah, hidangan dan produk hendaklah tidak lebih daripada 1.5 meter dari permukaan kerja, singki dan dapur. Adalah disyorkan untuk mengambil kira ini apabila menandakan kabinet pada pelan.

    Mengedarkan perabot dengan saiz yang berbeza secara optimum, mengezonkan bahagian atas dan bawah alat dengar akan membantu menjadikannya berfungsi.

    Terdapat beberapa kawasan berfungsi.

    1. bawah - dari pangkal ke rak tengah kabinet (ketinggian 40 cm). Mereka menyimpan barang dan perkakas yang jarang digunakan, sukar untuk diakses. Rak atau laci tarik keluar yang luas akan sesuai.
    2. Di bawah purata - dari rak kedua batu jalan ke tali pinggang (45-75 cm). Tidak begitu mudah diakses, tetapi boleh dilihat dengan jelas. Tempat yang baik untuk meletakkan peralatan kecil dan kutleri.
    3. Purata - dari bahagian atas meja ke rak pertama tingkat atas (75-180 cm). Ini dianggap sebagai bahagian alat dengar yang paling banyak digunakan.
    4. tinggi - rak atas kotak gantung (dari 180 cm). Sedikit berfungsi, di luar jangkauan. Simpan barang ringan, anda perlu berdiri di atas pendirian untuk mencapainya.

     Bahagian konvensional sedemikian akan membantu merancang penempatan hidangan dan produk pada peringkat persediaan. Mungkin, setelah menentukan dengan tepat di mana objek ini atau itu akan ditempatkan, akan menjadi lebih mudah untuk membuat pilihan set dapur.

     Dalam video seterusnya, anda akan belajar cara membuat dapur yang selesa, dengan mengambil kira peraturan ergonomik.

     tiada komen

     Fesyen

     kecantikan

     rumah