Dapur-ruang tamu

Pilihan reka bentuk dapur 14 persegi. m

Pilihan reka bentuk dapur 14 persegi. m
Kandungan
 1. Susun atur
 2. Bagaimana untuk memilih gaya?
 3. Pilihan warna
 4. Penamat
 5. Tekstil, hiasan, pencahayaan

Projek dan perancangan reka bentuk dapur adalah salah satu proses yang paling menarik dan penting dalam pengubahsuaian pangsapuri. Lebih kecil bilik, lebih banyak sekatan dan masalah timbul dalam susunannya. 14 meter persegi adalah kawasan yang sangat baik yang membolehkan anda mencipta dalaman yang menarik, menampung semua yang anda perlukan. Reka bentuk dapur 14 persegi. m membolehkan anda juga melengkapkan ruang tamu dapur. Oleh itu, anda tidak boleh dihadkan hanya untuk merangka pelan kawasan kerja dan pilihan set dapur dengan peralatan dan peti sejuk. Rakaman ini mempunyai lebih banyak peluang.

Reka bentuk dapur semasa 14 segi empat sama boleh menjadi sangat pelbagai.

Susun atur

Antara susun atur yang benar-benar boleh dilaksanakan dalam bilik sebesar ini, yang paling popular ialah:

 • sudutapabila perabot terletak pada dua dinding bersebelahan secara keseluruhan atau sebahagian;
 • linearmenduduki hanya satu dinding, tidak terlalu lapang, tetapi paling bajet;
 • berbentuk U, menggunakan 3 dinding, menyediakan kawasan kerja yang besar, manakala 2 daripada dinding tidak boleh dilengkapi sepenuhnya dengan set kepala untuk mengosongkan ruang;
 • selari, di sini perabot diletakkan di dinding bertentangan antara satu sama lain, hanya sesuai untuk bilik sempit;

 • pulau dan semenanjung, apabila sebahagian daripada bahagian itu terletak sama ada secara berasingan daripada set kepala, atau bersebelahan dengan salah satu sisi, tetapi tidak di sepanjang dinding.

Supaya reka bentuk dan susun atur dapur 14 meter harmoni dan ergonomik, faktor yang berbeza mesti diambil kira... Bentuk bilik adalah sangat penting. Sekiranya bilik itu memanjang, segi empat tepat, lebih baik mempertimbangkan susun atur linear atau selari.Dalam kes susunan satu baris, set kepala diletakkan di sepanjang salah satu dinding, manakala satu lagi digunakan sebagai ruang makan. Anda boleh meletakkan meja, kerusi dan juga sofa kecil di sana.

Susun atur dua baris menggunakan kedua-dua dinding, tetapi jika set kepala dibuat lebih pendek daripada dinding, maka anda boleh melengkapkan kumpulan makan yang selesa di ruang kosong. Dalam bilik berbentuk persegi, susun atur sudut dan berbentuk U kelihatan terbaik, yang boleh digabungkan dengan satu semenanjung.

Memilih sofa untuk dapur, berhenti pada model jenis lipat, jadi anda akan mempunyai katil tambahan. Sebagai alternatif, anda boleh memilih pilihan dengan bahagian penyimpanan di bawah tempat duduk, ini akan membolehkan anda meletakkan peralatan kecil atau barang lain yang jarang digunakan.

Sekiranya bilik itu mempunyai pintu ke balkoni, perlu memikirkan susunan perabot supaya pembukaannya benar-benar bebas. Jika boleh, sambungkan dapur dengan loggia terlindung, ini akan meningkatkan kawasan. Satu lagi cara yang kurang drastik untuk menambah ruang ialah menggantikan pintu masuk dengan gerbang.

Bagaimana untuk memilih gaya?

Di dapur saiz ini, anda boleh praktikal tidak mengehadkan diri anda dalam pilihan gaya. Perkara utama ialah citarasa dan pilihan anda... Juga, gaya dapur tidak boleh bercanggah dengan komposisi umum rumah atau apartmen.

 • Gaya moden... Prinsip utama arah ini adalah kesederhanaan. Fasad laconic, warna tenang, hiasan sederhana. Di dalam bilik sedemikian, anda boleh menggunakan panel hiasan, jubin, mozek, sisipan kaca dengan selamat dengan selamat.

 • Klasik. Anda tidak perlu risau bahawa reka bentuk sedemikian akan ketinggalan zaman dan menjadi tidak relevan. Gaya klasik sesuai untuk mereka yang menyukai penyelesaian berkualiti dan tradisional di pedalaman: warna tertahan, bahan semula jadi, garisan mengalir dan siluet lembut.

Hiasan biasanya tidak terlalu megah.

 • Teknologi tinggi. Ini adalah salah satu trend moden yang paling popular, garis di dalamnya jelas, bilik itu sendiri tidak terlalu sesak, sebebas mungkin. Terdapat sedikit butiran dalam reka bentuk ini; ramai yang menganggapnya tidak selesa dan terlalu steril. Jenis skema warna yang diredamkan adalah digalakkan, tetapi aksen harus menarik.

Kaca, logam, plastik sering digunakan.

 • Negara. Ia adalah gaya desa yang sangat selesa dan selesa. Ia menggunakan banyak elemen tekstil, bahan kayu, landskap, floristry, barang kemas buatan tangan yang unik. Candelier di dapur desa ditempa, terdapat perabot kayu.
 • Bergaya lusuh. Di dapur sedemikian terdapat banyak renda, patung, hidangan, butiran hiasan dalam gaya lama. Warna biru dan merah jambu diutamakan. Bilik mewah itu dihiasi dengan perabot lama.
 • Provence... Gaya wilayah Perancis sangat popular, kerana ia selesa dan selesa yang mungkin. Perabot putih salji, warna pastel, motif bunga diutamakan.

Hiasan dalam warna lavender, pudina, lemon, merah jambu.

 • Minimalisme. Gaya yang sangat ketat dan singkat, hiasan dan sebarang butiran kecil diminimumkan di dalamnya. Hanya warna neutral digunakan: putih, hitam, kelabu, kuning air, coklat.
 • Scandinavia... Sangat popular, pada masa yang sama mudah, terkawal, tetapi mengandungi butiran yang tidak remeh, aksen terang. Julat utama adalah ringan, bahan-bahan kebanyakannya semula jadi.

Pilihan warna

Oleh kerana rakamannya agak bagus, apabila memilih warna, tidak perlu bergantung pada warna terang sahaja. Jika anda suka kombinasi kontras dan menarik, anda boleh mencuba dengan selamat. Walau bagaimanapun, jangan membebankan dapur dengan warna terlalu banyak, kerana banyaknya warna dan variasi memudahkan komposisi, menjadikannya ceroboh. Pastikan untuk mempertimbangkan arah gaya, warna tidak boleh bercanggah dengannya. Pereka bentuk menasihatkan supaya tidak menggunakan lebih daripada 3 warna dalam hiasan dan mematuhi perkadaran:

 • warna utama - kawasan maksimum;
 • tambahan - kawasan kecil;
 • loghat - dalam bentuk butiran.

Berikut adalah warna yang paling biasa dalam reka bentuk ruang dapur.

 • putih. Ia adalah warna neutral serba boleh yang digabungkan dengan sempurna dengan semua warna. Butiran dan hiasan yang berbeza kelihatan hebat pada latar belakang putih salji. Walau bagaimanapun, jangan keterlaluan dengan putih, ia perlu diedarkan dengan betul dan ditekankan. Apron terang dan hiasan yang menarik boleh mencairkan komposisi putih.

Jangan lupa bahawa julat seputih salji kaya dengan warna, sebahagian daripadanya hangat dan sejuk.

 • kelabu. Satu lagi naungan kepunyaan kumpulan neutral. Warna yang mulia dan bijaksana ini kelihatan hebat di pedalaman moden. Palet kelabu agak pelbagai, jadi anda boleh menggunakan nada yang berbeza dan menggabungkannya dengan warna kaya atau pastel.

 • coklat. Warna semula jadi ini mempunyai banyak variasi - terang dan gelap. Pertama sekali, kayu asli mempunyai warna coklat yang betul-betul, jadi untuk banyak gaya ia adalah penemuan sebenar.

Gamut ini digabungkan dengan sempurna dengan hijau, kuning, putih.

 • Kuning... Warna yang sangat ceria dan berair. Dapur dalam julat ini akan menjadi terang, cerah dan lapang. Adalah lebih baik untuk memikirkan warna-warna hangat, yang dilengkapi dengan sempurna dengan warna coklat muda dan gelap, warna hijau. Gabungan kontras kuning dan putih kelihatan hebat.
 • hijau... Julat ini termasuk banyak warna daripada pudina pucat kepada rumput berair dan zamrud gelap. Untuk dapur, warna terang dan kaya sesuai, hijau gelap akan menindas. Hijau kelihatan hebat seiring dengan coklat, merah jambu, oren, putih.

Penamat

Pertama sekali, pilihan bahan harus dibuat dengan mengambil kira orientasi gaya, namun, terdapat nuansa lain yang perlu diberi perhatian.

 • Lantai. Penyelesaian yang sempurna ialah jubin lantai. Ia mudah dibersihkan, ia tidak takut keterlaluan suhu dan kelembapan. Anda juga boleh mempertimbangkan lamina atau linoleum.
 • dinding... Kertas dinding boleh dibasuh adalah peneraju dalam variasi hiasan dinding dapur. Juga sering menggunakan cat, plaster hiasan. Komposisi gabungan sangat popular, anda boleh menggunakan jubin, kaca, batu dan tiruannya, kertas dinding foto, panel kayu, plastik. Walau apa pun, pilihan dibuat hanya dalam had yang mungkin untuk gaya yang dipilih.
 • Siling... Kain regangan digunakan lebih kerap daripada yang lain. Ia boleh berkilat dan matte, yang pertama menjadikan siling lebih tinggi, yang kedua lebih berstatus. Siling regangan adalah mudah kerana ia sangat mudah untuk diselenggara.

Tekstil, hiasan, pencahayaan

Tanpa hiasan, mana-mana bilik akan kelihatan belum siap. Beri perhatian khusus kepada reka bentuk pembukaan tingkap. Fokus pada gaya yang dipilih, maka gambaran keseluruhan akan kelihatan harmoni dan berkesan. Untuk menambah kelainan pada reka bentuk akan membantu: jam tangan, lukisan, gambar, pinggan, hidangan hiasan lain, pasu, bunga dan tumbuhan.

Perkara utama adalah tidak membebankan ruang dengan butiran dan pilih elemen hiasan mengikut arah yang dipilih.

Apabila memilih langsir, perhatikan bukan sahaja kepada estetika, tetapi juga kepada kualiti. Adalah lebih baik untuk memilih fabrik sintetik yang akan mudah dicuci dan tidak akan menyerap bau seperti span. Anda tidak boleh memilih langsir gelap yang berat untuk dapur, ia akan mengurangkan ruang dan menjadikan bahagian dalam lebih berat. Di samping itu, mereka tidak praktikal untuk dikekalkan.

Pastikan anda mempertimbangkan sisi yang menghadap tingkap. Lebih banyak cahaya akan diperlukan di sebelah utara. Pertimbangkan sistem pencahayaan buatan supaya terdapat cahaya yang mencukupi di semua kawasan. Oleh itu, sebagai tambahan kepada candelier, pastikan anda melengkapkan kawasan kerja dengan lampu terbina dalam atau jalur LED. Pencahayaan membolehkan anda bukan sahaja menjadikan penginapan anda selesa di dapur, tetapi juga menyerlahkan zon secara visual, memberikan keselesaan bilik.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah