Dapur-ruang tamu

Ruang tamu dapur 15 persegi. m: bagaimana untuk merancang dan mengatur?

Ruang tamu dapur 15 persegi. m: bagaimana untuk merancang dan mengatur?
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Pilihan susun atur
 3. Kaedah pengezonan
 4. Bagaimana untuk memilih gaya?
 5. Bagaimana untuk memilih skema warna?
 6. Petua perabot
 7. Contoh yang indah

Gabungan ruang tamu dapur adalah sangat biasa di pangsapuri moden. Penyelesaian perancangan sedemikian membolehkan bukan sahaja menjimatkan ruang, tetapi juga meningkatkan kepraktisannya. Walau bagaimanapun, ruang tamu dapur tidak selalunya bersaiz besar. Selalunya terdapat premis dengan keluasan tidak melebihi 15 persegi. m. Malah meter ini boleh dihiasi dengan cantik, bergaya dan pada masa yang sama berfungsi yang mungkin, terutamanya menggunakan nasihat profesional.

Keanehan

Ruang tamu dapur 15 persegi. m membolehkan anda menerima tetamu dengan selesa. Ia amat mudah untuk mengatur meja bufet di kawasan sedemikian. Tidak perlu menyediakan dapur dengan kemudahan hiburan yang berasingan. Sangat mudah untuk berkomunikasi pada waktu malam dengan seluruh keluarga, tanpa mengganggu proses memasak.

Ibu muda mempunyai sikap istimewa terhadap dapur gabungan, yang mudah untuk menjaga anak-anak kecil dalam format ini. Anda boleh memilih reka bentuk yang anda suka walaupun untuk kawasan yang paling kecil.

Walau bagaimanapun, seseorang mesti bersedia untuk fakta bahawa kawasan gabungan dengan dapur penuh dengan banyak kelemahan. Salah satu yang utama ialah bau dari makanan memasak, yang tidak selalu menyenangkan. Ini boleh menyusahkan ahli keluarga atau tetamu lain yang berehat di ruang tamu. Sudah tentu, ini boleh dielakkan dengan mudah dengan menggunakan tudung julat berkualiti tinggi moden.

Satu lagi kelemahan ialah pembersihan dapur setiap hari. Jika tidak, makanan yang telah jatuh ke lantai boleh disebarkan ke seluruh apartmen atau rumah. Walaupun keperluan ini mungkin momen yang positif untuk seseorang.

Sukar untuk menampung keluarga besar di satu ruang tamu dapur sedemikian. Lebih-lebih lagi jika terdapat kedua-dua orang tua dan kanak-kanak kecil di dalamnya.

Pilihan susun atur

Reka bentuk susun atur adalah sangat penting apabila mencipta ruang seperti dapur studio. Kawasan seluas 15 meter persegi adalah ruang yang sangat kecil, tetapi trend fesyen moden, penyelidikan teknikal dan perkembangan reka bentuk baharu menjadikannya sangat berfungsi dan selesa. Sebelum mencipta ruang yang ideal pada kawasan seluas 3x5 meter, adalah berbaloi untuk merangka pelan tindakan yang jelas dan mempertimbangkan pilihan yang mungkin untuk membuat keputusan perancangan.

 • Susun atur linear adalah yang paling biasa... Ia menyediakan lokasi set dapur di sepanjang satu dinding, dan semua perabot lain di sepanjang bertentangan. Pilihan ini sangat praktikal, terutamanya di dalam bilik yang memanjang.

 • Penyelesaian perancangan sudut paling kerap ditemui di pangsapuri dengan bilik persegi. Sebagai peraturan, dalam kes ini, kawasan kerja akan berbentuk L. Susunan ini membebaskan banyak ruang untuk ruang tamu.

 • Susun atur pulau atau pulau juga popular dengan pemilik ruang persegi. Ia agak mudah untuk meletakkan kebanyakan perabot dapur sebagai pulau yang berasingan. Pengagihan ini akan membebaskan ruang maksimum untuk kawasan rekreasi.

 • Susun atur berbentuk C sesuai untuk mereka yang sukakan garis halus. Keanehannya terletak pada fakta bahawa di persimpangan dua dinding terdapat kawasan dapur dengan perabot separuh bulatan. Akibatnya, ruang gabungan kekal tanpa sudut tajam.

Kaedah pengezonan

Pengezonan ialah langkah penting dalam mewujudkan gabungan ruang tamu dapur. Ia membolehkan anda membahagikan ruang tamu dan ruang dapur secara visual. Ini boleh dilakukan dengan pelbagai cara.

Selalunya, warna digunakan untuk pemisahan. Dalam kes ini, pereka menasihatkan menggunakan kontras. Pada masa yang sama, adalah penting untuk memilih warna yang akan kelihatan harmoni antara satu sama lain.

Ruang kelihatan bergaya dalam warna putih-hitam, kuning-hijau atau kuning air-ungu.

Podium telah menjadi salah satu teknik popular untuk membahagikan ruang kepada kerja dapur dan ruang tamu untuk bersantai. Cukup sekadar menaikkan ruang dapur untuk menjadikan bahagian dalam kelihatan bergaya dan cerah. Walau bagaimanapun, di sini adalah penting untuk menggunakan pemisahan warna juga.

Menurut cadangan pereka, yang terbaik adalah menggunakan warna yang berbeza untuk lantai di ruang tamu dan dapur. Ini adalah perlu untuk menjadikan langkah lebih jelas. Jika tidak, mereka akan sentiasa tersandung di podium.

Reka bentuk siling yang berbeza juga boleh menjadi pilihan pengezonan yang sangat baik, terutamanya ruang persegi. Sebagai contoh, di dalam bilik, anda boleh membuat acuan stuko di siling di atas kawasan ruang tamu, dan menghiasi siling yang digantung di atas kawasan dapur.

Pilihan lain untuk membahagikan zon ialah hiasan dinding. Sebagai contoh, panel dinding digabungkan dengan jubin dapur kelihatan sangat mengagumkan dan bergaya.

Ruang kecil juga boleh dizonkan dengan partition rendah. Oleh itu, bahagian kerja dapur atau ruang makan boleh dipisahkan dengan mudah. Bahagian belakang sofa sering digunakan sebagai partition, yang memisahkan ruang rehat dari dapur.

Pemisahan dengan cahaya juga boleh menambah drama pada ruang. Sebagai contoh, lekapan lampu dalam bentuk lampu dinding atau lantai akan menyerlahkan abu meja.

Bagaimana untuk memilih gaya?

Baru-baru ini, gaya yang terang dan bergaya paling kerap dipilih untuk reka bentuk ruang gabungan. Pereka bentuk menasihatkan supaya tidak takut warna tepu dan warna kontras. Pada pendapat mereka, di kawasan kecil seluas 15 persegi. m ini akan mewujudkan suasana yang istimewa.

Pilihan yang paling tahan lama, sudah tentu, adalah gaya klasik. Ia cukup mudah untuk menciptanya, bermula dengan pembelian set dapur standard.Adalah lebih baik untuk menambahnya dengan bahan semula jadi, sisipan kaca, kristal. Kelebihan pilihan ini adalah kaitannya untuk masa yang lama.

Gaya etnik, berdasarkan minimalism, sesuai untuk suri rumah yang tidak suka menghabiskan terlalu banyak masa di dapur. Pilihan ini dengan sempurna akan menekankan maruah bilik kecil.

Perabot bentuk bulat, sudut minimum, kecerahan dan keberanian boleh dilihat dalam gaya moden... Adalah lebih baik untuk memilih pilihan ini daripada personaliti yang berani dan berkarisma.

Kaca, plastik dan logam dalam warna sejuk mencerminkan kedalaman gaya dengan sempurna Teknologi tinggi. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa dalam kes ini anda perlu melengkapkan dapur dengan perkakas rumah moden.

Ecostyle menggabungkan warna dan bahan semula jadi, perabot dapur yang diperbuat daripada kayu asli, kaca, beberapa permukaan lembut yang diperbuat daripada kapas atau linen. Sesuai untuk orang yang canggih.

Bagaimana untuk memilih skema warna?

Bahagian dalamannya sangat bergantung pada skema warna. Untuk menjadikan ruang tamu dapur sebagai menarik dan selesa yang mungkin, anda harus terlebih dahulu mengambil kira pilihan citarasa anda sendiri. Untuk kawasan yang kecil, anda boleh bereksperimen dengan warna secepat yang anda mahu.

Baru-baru ini, sangat biasa untuk mencari ruang satu warna di mana lantai, siling, dinding dan juga perabot dibuat dalam warna yang sama. Anda boleh menggabungkan kedua-dua warna dalam julat yang sama dan menghentikan pilihan anda pada warna yang kontras. Sudah tentu, tidak jarang ruang tamu dan dapur dicat dengan warna yang berbeza untuk menambah rasa pada kawasan ini.

Perabot dapur dan perabot upholsteri paling sesuai dipadankan dengan warna yang berlaku di setiap kawasan. Perabot dalam warna terang kelihatan sangat mengagumkan dengan latar belakang warna yang lebih diredam. Untuk dapur klasik, lebih baik mengambil warna putih sebagai asas, yang boleh ditambah dengan penyepuhan. Jus, kecerahan dan kontras adalah ciri kemodenan, dan apabila memilih gaya berteknologi tinggi, lebih baik memberi tumpuan kepada warna kelabu dan hitam.

Bagi pencinta segala-galanya semula jadi, warna hijau akan menjadi pilihan yang ideal.

Petua perabot

Menyediakan ruang gabungan adalah skema yang berasingan dan sangat kompleks. Pereka boleh bercakap mengenainya selama berjam-jam. Daripada ini, beberapa petua sejagat boleh dibezakan yang akan menjadikan ruang ruang tamu dapur lebih praktikal dan menarik.

Kaunter bar adalah alternatif yang bagus untuk meja besar. Selain itu, ia membolehkan anda mengosongkan ruang, dan kelihatan cerah dan bergaya. Kedua-dua struktur pegun dan mudah alih ditawarkan hari ini. Di samping itu, perlu diperhatikan bahawa rak ini juga sangat berfungsi.

Sofa besar adalah satu lagi perabot menarik yang akan kelihatan hebat di ruang tamu dapur. Syaratnya cuma ia sepatutnya tanpa padding lembut. Ini adalah perlu untuk tujuan praktikal, kerana ia akan menjadi sukar untuk menjaga kebersihan dengan sofa dengan permukaan kain.

Meja makan adalah bahagian penting dalam gabungan ruang dalaman. Ia kelihatan sangat mengagumkan apabila dibingkai oleh kerusi yang terang. Lebih-lebih lagi, dari sisi dapur anda boleh meletakkan kerusi satu warna, dan dari sisi ruang tamu - yang lain.

Contoh yang indah

Dapur kelihatan menawan dalam gaya provence... Di dapur sedemikian, bahagian tengahnya akan menjadi almari lama untuk hidangan. Provence adalah mustahil tanpanya. Lebih-lebih lagi, anda juga boleh membuatnya sendiri, mengambil bufet lama sebagai asas. Ia cukup untuk melukisnya putih dan membuat calar di atasnya.

Gaya desa jarang berlaku, tetapi ia kelihatan sangat mengagumkan. Warna terang di kawasan dapur digabungkan dengan sempurna dengan elemen terang di ruang tamu. Ketuhar mini yang digayakan sebagai ketuhar Rusia kelihatan hebat di dalam bilik sedemikian, serta peti, bangku dan pinggan mangkuk tanah liat.

Retro kembali dalam fesyen. Untuk menghias dapur sedemikian, agak mudah untuk mencari peti sejuk, lampu, dan dapur dari tahun 50-an.Beberapa elemen hiasan dalam bentuk kerusi goyang, radio lama, rak buku dengan buku masakan - dan kini anda hampir selesai. Ia bagus jika peti sejuk dan peralatan tertua dicat dengan warna terang. Sebagai contoh, dapur sedemikian kelihatan hebat dalam versi biru dan putih.

Untuk 5 petua untuk ruang tamu dapur, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah