Dapur-ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dapur 17 persegi. m: susun atur dan pilihan reka bentuk

Reka bentuk ruang tamu dapur 17 persegi. m: susun atur dan pilihan reka bentuk
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Pilihan susun atur
 3. Kaedah pengezonan
 4. Bagaimana untuk memilih gaya?
 5. Bagaimana untuk memilih skema warna?
 6. Petua perabot
 7. Contoh yang indah

Studio adalah penyelesaian yang sangat biasa dalam pedalaman moden. Trend ini paling kerap digunakan untuk gabungan ruang tamu dan dapur. Dalam kes ini, sangat penting untuk mengambil kira bukan sahaja saiz bilik, tetapi juga bentuknya, terlebih dahulu untuk menyerlahkan zon yang dicadangkan dari segi fungsi. Studio harus menyediakan penggunaan ruang yang rasional, kemudahan dalam proses memasak, serta kawasan rekreasi yang selesa untuk seisi keluarga. Jika jumlah keluasan studio ialah 17 petak, anda mampu mendapatkan banyak penyelesaian gaya dan warna.

Keanehan

Reka bentuk ruang tamu dapur 17 persegi. m boleh dipelbagaikan. Bilik studio gabungan saiz ini agak selesa untuk eksperimen. Tetapi pertama sekali, anda perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa yang berkaitan, kerana perobohan dinding mesti diselaraskan. Perkara lain jika anda membeli perumahan pelan terbuka - semuanya lebih mudah di sini. Anda tidak boleh merobohkan dinding yang menanggung beban, oleh itu, setelah mencipta gabungan, mula-mula analisa susun atur sedia ada. Di samping itu, terdapat beberapa ciri lain yang mesti diambil kira sebelum pengubahsuaian:

 • sinki tidak boleh dialihkan supaya ia berada di atas ruang tamu - ini dilarang;
 • kehadiran bekalan gas adalah satu lagi halangan dalam pelaksanaan rancangan anda, kerana dalam kes ini dilarang merobohkan dinding;
 • 17 petak - kawasan yang besar untuk dapur, tetapi agak minimum untuk studio, oleh itu tidak mungkin untuk mengenal pasti zon dengan jelas, lebih baik menggunakan kaedah pembahagian visual ruang;
 • memandangkan ruang tidak terlalu besar, anda tidak seharusnya menyerlahkan kawasan dengan gerbang, sekatan atau lajur.

Pilihan susun atur

Projek studio dapur seluas 17 meter persegi boleh dibuat sendiri. Pertama sekali, tentukan kawasan mana yang akan ditonjolkan. Jika anda suka memasak, gunakan banyak peralatan rumah, menonjolkan kawasan kerja anda. Jika ia tidak mengambil banyak masa untuk memasak, lebih baik fokus pada tempat untuk berehat. Terdapat banyak pilihan susun atur studio. Mari kita pertimbangkan mereka.

 • berbentuk L, apabila perabot diletakkan pada dua dinding yang bersebelahan antara satu sama lain. Ini adalah lokasi yang sangat mudah, ergonomik dan menjadikan penginapan di dapur selesa untuk nyonya rumah. Satu-satunya kelemahan set kepala sedemikian ialah harga tinggi bahagian sudut.

 • Linear, apabila semua perabot dapur berbaris dalam satu baris. Pilihan bajet yang besar ini membolehkan anda menumpukan pada ruang tempat duduk. Antara kelemahan susun atur ini ialah bilangan bahagian yang kecil untuk menyimpan dan meletakkan peralatan.

 • selari, yang paling kerap digunakan dalam bilik sebagai segi empat tepat. Perabot dapur diletakkan dalam dua baris bertentangan. Ini bukan cara terbaik untuk meletakkan studio 17 persegi. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat salah satu baris lebih pendek dan meletakkan ruang tempat duduk di sana. Kaedah ini hanya sesuai untuk bilik di mana lebar laluan tidak akan kurang daripada 1.2 m dan lebih daripada 1.5 m. Jika ini tidak mungkin, adalah lebih baik untuk memilih susun atur yang berbeza.

 • berbentuk Udi mana perabot berada di tiga dinding, merangkumi 2 penjuru. Ini adalah kaedah yang sangat biasa, terutamanya sesuai untuk mereka yang suka memasak dan oleh itu menghabiskan banyak masa di dapur. Ruang makan terletak di sini dalam ruang bebas dan digabungkan dengan kawasan bersantai. Di sini anda boleh meletakkan meja dan sofa, beberapa kerusi.

 • Mengikut jenis pulau, apabila sebahagian daripada bahagian terletak di tengah kawasan kerja. Walau bagaimanapun, 17 persegi. m bukan kawasan di mana eksperimen tersebut harus dijalankan. Reka letak ini hanya sesuai untuk ruang yang sangat besar. Satu-satunya pilihan yang mungkin ialah menggantikan unit berasingan dengan kaunter bar. Atau letakkan sesuatu yang diperlukan di pulau itu: singki, dapur.

 • Jenis Semenanjungapabila hujung pulau itu bersebelahan dengan mana-mana bahagian set lurus atau sudut. Adalah penting di sini bahawa ruang antara bahagian adalah sekurang-kurangnya 1 meter. Sebuah dapur boleh dibina ke bahagian semenanjung, maka bilik itu akan berada di bawah pengawasan tuan rumah semasa proses memasak. Ia sangat sesuai untuk keluarga yang mempunyai anak.

Kaedah pengezonan

Studio berkeluasan 17 persegi membolehkan anda memuatkan ruang kerja, ruang makan dan ruang tempat duduk. Perkara yang paling penting ialah membahagikan ruang dengan betul. Adalah lebih baik untuk meninggalkan kaedah yang mengurangkan ruang: sekatan, gerbang. Malah struktur yang paling nipis akan menghilangkan sebahagian besar kawasan dari premis. Terdapat banyak teknik pengezonan visual yang bagus untuk kawasan sedemikian.

Pengezonan warna

Ingat bahawa ruang dengan begitu banyak fungsi tidak boleh dikalahkan. Pastikan anda mengikuti prinsip perkadaran warna. Apabila latar belakang utama dominan, maka yang tambahan tidak menduduki lebih daripada ¼ kawasan, dan aksen - tidak lebih daripada 5%. Lebih mudah untuk memilih nada dalam satu palet dan menggabungkannya antara satu sama lain. Pakar mengesyorkan menggunakan kaedah berikut:

 • dua nada skala yang sama untuk zon berbeza, manakala yang lebih kecil dibuat dalam warna yang lebih gelap;
 • warna yang berbeza untuk zon (ingat bahawa dalam kes ini warna harus dihalang);
 • satu kawasan direka bentuk dengan latar belakang yang menarik dan tambahan yang sederhana, satu lagi menggunakan nada yang menarik dari kawasan pertama untuk penekanan;
 • jadikan latar belakang sebagai satu, dan menonjolkannya dengan warna yang berbeza, yang boleh menjadi kontras dan serupa dalam palet.

Penamat

Apabila memilih bahan, pastikan anda memberi tumpuan kepada orientasi gaya.Anda tidak boleh menggunakan elemen seperti rasuk, batu, bata dalam hiasan, kerana ia mengurangkan ruang secara visual. Juga, perlu diingat bahawa mereka mestilah tahan lembapan dan bertolak ansur dengan baik terhadap perubahan suhu. Boleh digunakan:

 • bahan yang berbeza untuk lantai mengikut zon;
 • siling bertingkat (jika bilik tidak rendah);
 • podium, jika pada masa akan datang anda tidak berhasrat untuk merombak;
 • bahan yang berbeza untuk hiasan dinding di kawasan: jubin, kertas dinding, cat, panel, kayu.

Pencahayaan

Pertama sekali, anda perlu menyediakan cahaya semulajadi yang mencukupi, jadi di dalam bilik di mana sinaran matahari tidak menembusi, lepaskan tirai gelap. Cahaya buatan akan mengezonkan ruang dengan berkesan:

 • cahaya yang lebih terang dan kurang terang di kawasan yang berbeza;
 • aksen cahaya visual, sebagai contoh, pencahayaan lantai, siling, pelbagai elemen;
 • lampu pelbagai peringkat: lampu lantai dan candelier di kawasan rekreasi, lampu loket, lampu sorot di kawasan kerja.

Perabot

Anda boleh membahagikan ruang dengan mudah dengan hanya menyusun perabot dengan betul:

 • penyelesaian yang sangat popular ialah meletakkan sofa dengan punggungnya ke kawasan kerja;
 • bahagikan kawasan kerja dan kawasan rehat dengan ruang makan;
 • letakkan kaunter bar di antara zon;
 • letakkan bahagian pulau di antara ruang berfungsi yang berbeza.

Bagaimana untuk memilih gaya?

Studio kawasan sedemikian kelihatan lebih berkesan dalam gaya moden. Oleh itu, memikirkan bahagian dalam untuk dapur-studio, adalah lebih baik untuk meninggalkan trend barok, antik. Pada masa yang sama, loteng yang luas tidak mungkin berjaya dilaksanakan. Untuk studio moden, anda boleh mempertimbangkan kawasan berikut dengan selamat.

 • Minimalis, di mana penekanan adalah pada fleksibiliti, ruang kosong, garis halus, kekurangan hiasan, unsur-unsur kecil, bintik-bintik terang. Dapur gaya Jepun kelihatan hebat.

 • Teknologi tinggi. Logam, kaca, plastik, cahaya terang, berkilat memerintah di sini. Adalah lebih baik untuk meminimumkan atau mengecualikan sifat semula jadi bahan. Anda tidak boleh menggunakan elemen hiasan kecil, duet warna yang berbeza. Adalah lebih baik untuk menggantikan bahan tekstil dengan eko-kulit. Kefungsian berada di barisan hadapan.

 • Gaya eko. Di sini, sebaliknya, tekstur semula jadi, bahan, permukaan diguna pakai: kayu, batu, linen, kapas. Berikan fabrik sintetik, plastik. Warnanya kebanyakannya hangat, lembut, semula jadi. Gunakan bunga segar, buluh, kaca sebagai hiasan.

 • Neo-klasik. Pilih skema warna yang bijak, perabot laconic, siluet mengalir, porselin dan barang palsu.

Adalah penting untuk memilih teknik dalam gaya umum bilik.

Bagaimana untuk memilih skema warna?

Perkara yang sangat penting ialah pilihan warna yang betul. Sebuah studio dengan kawasan sedemikian dan tidak sepenuhnya kecil, tetapi tidak bersaiz besar, oleh itu adalah lebih baik untuk menolak bahan gelap untuk latar belakang utama bilik. Pastikan anda mempertimbangkan tahap cahaya semula jadi. Bilik itu boleh mempunyai satu atau dua tingkap. selain itu, ia sentiasa lebih gelap di sebelah utara berbanding di selatan.

Untuk latar belakang utama, lebih baik menggunakan nada sejuk atau hangat warna terang: pasir, kelabu, putih, krim, susu. Ini adalah tona serba boleh yang boleh dipadankan dengan mudah dengan warna pelengkap dan aksen. Gabungan warna pastel dengan warna yang lebih menarik dalam palet yang sama kelihatan sangat mengagumkan. Apabila memilih skema warna, penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja cahaya, tetapi juga gaya. Shades tidak boleh bercanggah dengan gaya yang dipilih.

Juga, ingat bahawa bilik ini bukan sahaja untuk memasak dan makan, tetapi juga untuk berehat. Oleh itu, elakkan banyak warna yang suram dan berat secara psikologi: hitam, burgundy, merah, ungu. Pereka bentuk tidak mengesyorkan menggunakan lebih daripada 5 warna dalam satu bahagian dalam.

Petua perabot

Ruang tamu dapur dengan sofa sepatutnya kelihatan seperti komposisi tunggal, jadi sangat penting untuk memilih peralatan dan perabot yang betul.Teknologi terbina dalam malah tersembunyi akan kelihatan terbaik. Ini akan menjadikan gambaran keseluruhan lebih organik. Peralatan hendaklah berkualiti tinggi, tidak bersuara, hud berkuasa. Memandangkan beberapa zon fungsi yang berbeza terletak di kawasan yang agak kecil, adalah perlu untuk menggunakan ruang secara rasional. Apabila memilih perabot, pastikan anda mengingati peraturan berikut:

 • bahan hendaklah mudah dicuci, bersih, tidak terlalu mudah kotor;
 • lebih baik memilih perabot berfungsi - transformer sangat bagus;
 • fikirkan bilangan dan lokasi bahagian penyimpanan, lebih baik meninggalkan almari di ruang tamu memihak kepada model rak dan terbina dalam;
 • saiz perabot adalah sangat penting - ia harus padat, moden, selesa, melepaskan model besar dengan perhiasan besar;
 • jika boleh, gantikan bahagian dengan rak.

Apabila meletakkan perabot, pastikan ruang sebanyak mungkin kosong. Ini akan mudah dilakukan hanya jika pilihannya adalah sepraktikal yang mungkin.

Contoh yang indah

Untuk ciri reka bentuk ruang tamu dapur, lihat di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah