Dapur-ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dapur 18 persegi. m: susun atur dan pilihan reka bentuk

Reka bentuk ruang tamu dapur 18 persegi. m: susun atur dan pilihan reka bentuk
Kandungan
  1. Keanehan
  2. Pilihan susun atur
  3. Kaedah pengezonan
  4. Bagaimana untuk memilih gaya?
  5. Bagaimana untuk memilih skema warna?
  6. Petua perabot

Pangsapuri studio dianggap oleh banyak wakil progresif generasi muda sebagai sejenis ubat penawar yang membolehkan mereka membuat rumah bukan sahaja selesa, tetapi juga asli. Pada masa yang sama, anda perlu memahami bahawa reka bentuk gabungan ruang tamu dapur boleh berubah menjadi berjaya dan sangat biasa-biasa saja, oleh itu adalah salah untuk menganggap pembangunan semula itu sendiri sebagai cara terbaik untuk mengubah segala-galanya menjadi lebih baik. . Untuk hasil yang mengagumkan ke arah yang positif, adalah perlu untuk mempertimbangkan dengan teliti konsep pedalaman dan mengikuti rancangan tanpa menyimpang daripadanya.

Keanehan

Gabungan ruang dapur-ruang tamu bukanlah penyelesaian yang optimum - ia mempunyai kelebihan dan kekurangan. Walau bagaimanapun, jika keluasan bilik bersambung pun hanya 18 persegi. m, maka hampir tidak ada sebab untuk meragui kesesuaian penyatuan itu - pangsapuri anda boleh dipanggil kecil dengan selamat, dan mengalihkan dinding yang mengambil ruang tambahan boleh menjadi langkah yang sangat munasabah.

Sebaik sahaja partition itu dipasang untuk alasan mudah bahawa keluarga yang berasingan terpaksa tinggal di setiap, walaupun apartmen terkecil. Kemudian dinding di antara dua bilik itu dibenarkan oleh pertimbangan praktikal - semasa melakukan kerja-kerja dapur dengan semua bau dan bunyi yang disertakan, anda tidak boleh mengganggu seluruh isi rumah yang sedang tidur atau hanya berehat di ruang tamu. Hari ini, keadaan perumahan untuk kebanyakan keluarga kelihatan lebih baik, dan di sebuah apartmen di mana ruang tamu dan dapur bersama-sama hanya menduduki 18 meter persegi. m, selalunya satu atau, paling banyak, dua orang tinggal.

Dengan memberi keutamaan untuk membangunkan semula apartmen anda memihak kepada menggabungkan premis, anda mencapai beberapa hasil positif sekaligus. Pertama, anda menyingkirkan keadaan sempit yang menindas, jadi terdapat lebih sedikit sebab untuk claustrophobia di rumah anda sendiri. Kedua, dalam keadaan perumahan yang tidak terlalu dimanjakan oleh pencahayaan semula jadi, jika tiada dinding, anda boleh menggunakan sinaran yang menembusi semua tingkap secekap mungkin, dan sebenarnya banyak cahaya secara visual mengembangkan ruang yang sempit. Ketiga, kini akan lebih mudah bagi anda untuk menjemput syarikat besar tetamu ke tempat anda, kerana adalah dinasihatkan untuk meletakkan semua yang dijemput dalam satu bilik, dan dalam kes anda seluruh apartmen adalah.

Pilihan susun atur

Bilik studio dengan anggaran saiz 3x6 m tidak dapat tidak membayangkan had yang ketara untuk imaginasi. Sebaik-baiknya, bilik gabungan sedemikian harus mempunyai tiga zon utama: ruang tamu itu sendiri untuk bersantai, ruang dapur untuk memasak dan ruang makan - untuk menerima tetamu dan sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam setiap hari. Di pangsapuri kecil, zon terakhir sering dikorbankan - lebih tepat lagi, ia wujud, tetapi begitu sedikit ruang telah diperuntukkan untuknya sehingga ia tidak dianggap sebagai sesuatu yang benar-benar terpisah.

Sebelum merobohkan dinding, anda mesti membuat projek untuk bilik masa depan, di mana tempat untuk perabot masa depan akan ditandakan. Selalunya, pembangunan semula dilihat oleh pemilik meter persegi sebagai sejenis penyelesaian universal yang membolehkan anda membebaskan banyak ruang kosong untuk perabot baru, tetapi, sebagai peraturan, transformasi sedemikian menyediakan untuk pemeliharaan jumlah perabot asal. memihak kepada menambah kawasan yang tidak berpenghuni.

Di kebanyakan pangsapuri, yang pada asalnya tidak direka bentuk sebagai studio, bentuk ruang gabungan akan menjadi kompleks - lanjutan persegi kecil bekas dapur akan bersebelahan dengan bahagian utama, bekas ruang tamu.

Jika ini adalah kes anda, masuk akal untuk tidak mengubah lokasi zon - ini akan memudahkan tugas dari segi pemindahan komunikasi, dan bukan sahaja dari segi kerja, tetapi juga dari segi birokrasi.

Kurang kerap berlaku bahawa bilik studio pada mulanya adalah persegi atau hampir sama dengan persegi. Dalam kes ini, salah satu sudut biasanya diperuntukkan di bawah dapur, kerana kawasan kerja yang selesa harus memastikan bahawa anda, semasa berdiri diam atau mengambil tidak lebih daripada satu langkah, boleh mencapai semua produk dan alatan. Masing-masing, ruang tamu menempati sudut bertentangan dan ruang di sepanjang dua dinding yang menyimpang ke sisinya.

Kaedah pengezonan

Gabungan dua bilik dengan fungsi yang berbeza tidak bermakna gabungan lengkap mereka bersama - sifat manusia biasanya memerlukan kawasan berfungsi masih berbeza antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi, walaupun ciri operasi dapur dan dewan secara langsung menunjukkan bahawa mereka memerlukan kemasan dan perabot yang berbeza.

Ia harus dikatakan segera itu sesetengah partition pepejal, seperti dinding palsu yang sama, jarang digunakan dalam ruang seluas 18 meter persegi... Oleh kerana anda mempunyai segi empat sama sederhana, ruang yang dibebaskan mesti digunakan untuk kelebihan maksimum, dan oleh itu kaedah pemisahan berikut harus dipertimbangkan terlebih dahulu.

Selesai sahaja

Sekiranya anda sangat sempit dalam ruang yang terhad, anda sama sekali tidak boleh memisahkan dapur dan ruang tamu, dan lukis sempadan hanya dengan syarat. Kawasan dapur sentiasa berhadapan dengan kelembapan yang tinggi, suhu yang melampau, percikan gris dan makanan lain yang mencemarkan, jadi kemasannya mesti menahan bukan sahaja semua ujian yang disenaraikan, tetapi juga membersihkan dengan bahan kimia yang agresif. Ruang tamu tidak menghadapi ujian sedemikian, ia sepatutnya selesa dan semudah mungkin., oleh itu, mereka memberi lebih perhatian kepada estetika bahan penamat.

Sekali lagi, anda boleh menekankan garis nipis dengan menaikkan beberapa petak kawasan dapur ke podium, dan juga menekankan ini dengan siling pelbagai peringkat.

Meja atau bar

Memandangkan anda tidak akan memperuntukkan ruang makan yang lengkap dalam apa jua cara dan ia semestinya perlu dianjurkan di salah satu daripada dua zon utama, pemilihan sempadan dengan bantuan bahagian atas meja nampaknya benar-benar wajar. Aksesori sedemikian pastinya tidak mengganggu penembusan cahaya, dan anda tidak boleh menafikan bahawa ia berguna. - anda mahu makan seperti manusia, di meja. Walaupun anda tinggal bersendirian, rakan dan saudara mara mungkin datang melawat dan perlu duduk di suatu tempat.

Jika anda sentiasa berada di rumah sendiri dan tidak suka memasak, anda boleh menghadkan diri anda kepada kaunter bar minimum, yang mana, jika perlu, beberapa orang juga boleh duduk.

Pembahagian berfungsi lain

Salah satu penyelesaian yang paling dituntut betul-betul dianggap sebagai rak lulus - ia, walaupun tanpa kosong, membenarkan lebih banyak cahaya menembusi dirinya daripada dinding kosong, dan pada masa yang sama membantu untuk menyimpan barang atau menganjurkan pameran mudah perkara menarik . Alternatif yang baik ialah akuarium atau ruang hijau, kedua-dua penyelesaian membantu untuk berehat dan menceriakan, dan tumbuh-tumbuhan juga menyumbang kepada peningkatan tahap oksigen di dalam apartmen. Bagi mereka yang ingin dapat mengasingkan ruang tamu dari bau dan bunyi dapur, partition gelongsor yang diperbuat daripada plastik atau kaca, yang menggunakan ruang minimum, mungkin pilihan yang baik.

... Jika anda hanya mahu "mengawal" pencahayaan, perhatikan langsir pemadaman.

Bagaimana untuk memilih gaya?

Sekali lagi, ruang yang terhad tidak memberikan banyak pilihan untuk menghiasi ruang tamu dapur dengan saiz yang kecil, tetapi masih beberapa gaya akan membantu mengembangkan dinding secara visual. Anda boleh bereksperimen dengan risiko dan risiko anda sendiri, tetapi kebanyakan orang dalam situasi yang sama memilih salah satu daripada arahan berikut.

Gaya Scandinavia

Sangat sesuai untuk bilik yang bersambung kerana dua sebab: pertama, ia adalah minimalis dan tidak mengacaukan ruang, dan kedua, secara lalai ia menganggap penggunaan warna paling terang hiasan dan perabot, yang menjadikan ruang kelihatan lebih luas. Di dalam bilik hospital, anda tidak akan merasai diri anda jika anda menambah aksen episod dengan mana-mana warna lain dan menghiasi bahagian dalam dengan corak geometri yang besar.

Ingat bahawa semua perabot hendaklah berfungsi semata-mata, tanpa pernak-pernik yang cantik.

Teknologi tinggi

Sesuai untuk keadaan yang sama untuk sebab lain: dia memberi penekanan yang besar pada teknologi pelbagai fungsi moden, yang tidak mengambil banyak ruang, tetapi secara literal boleh melakukan segala-galanya. Skema warna juga kebanyakannya ringan - putih atau perak, tompok hitam dibenarkan. Bahan yang paling dicari ialah logam dan kaca.dan ini semua adalah permukaan berkilat, terima kasih kepada yang anda tidak berasa terhimpit dalam keadaan sempit.

Ecostyle

Berbeza dengan teknologi tinggi yang diterangkan di atas, dia menekan pada bahan asal tradisional - kayu, rotan, buluh, seramik. Apron dapur dibentangkan daripada jubin yang meniru batu asli; tumbuhan hidup dalam pasu kelihatan terbaik sebagai hiasan. Pendekatan ini memberikan perasaan selesa rumah sebenar yang sukar difahami, jadi anda entah bagaimana melupakan keadaan yang sempit.

Gaya klasik

Ia digunakan dengan tempahan tertentu - selalunya dalam ruang yang sempit ia dipilih dalam skema warna terang, biasanya terdiri daripada gabungan putih dan emas. Penekanan adalah pada kos tinggi bagi keseluruhan perabot - barang kayu hanya diperbuat daripada kayu pepejal, lantai diperbuat daripada parket atau marmar yang mahal, candelier hanya kristal, sebagai hiasan anda boleh menambah stuko atau tiang dari marmar atau plaster yang sama.Oleh kerana itu, apartmen kecil anda kelihatan sangat mahal dan bergaya, dan di sini pemikiran kekurangan ruang adalah tidak sesuai.

Bagaimana untuk memilih skema warna?

Warna dalaman tidak selalu dipilih semata-mata mengikut keutamaan estetik pemilik - contohnya, di dalam bilik kecil di mana anda perlu meletakkan sejumlah besar perabot, adalah penting untuk mewujudkan rasa visual tentang keluasan ruang, jika tidak, mereka yang tidak biasa dengannya akan menghadapi claustrophobia. Tepat kerana sebab ini ruang tamu dapur kecil paling kerap disiapkan dalam warna terang - putih atau pastel dengan boleh diterima diselangi dengan warna yang lebih cerah. Kebanyakan gaya yang disyorkan dipilih mengikut prinsip ini.

Adalah penting bahawa mereka kelihatan organik dalam versi ringan.

Pada masa yang sama, tiada siapa yang mengehadkan anda kepada warna terang semata-mata - anda boleh memilih gabungan dua atau tiga warna yang akan menjadikan studio menjadi tumpuan keselesaan dan keselesaan. Pada masa yang sama, anda juga harus memilih warna yang sesuai berdasarkan tahap pencahayaan semulajadi bilik, dan mengikut tahap pemanasannya oleh sinaran matahari. Bahagian hangat palet biasanya dipilih dalam kes di mana bilik itu jelas kekurangan matahari. - kemudian hiasan dan perabot dalam cuaca sejuk meningkatkan mood dan menambah keselesaan. Begitu juga, dan sebaliknya - warna sejuk adalah relevan di mana terdapat banyak cahaya matahari pada musim panas; hiasan bawah sedar akan membantu anda menganggap lawatan sebagai perlindungan yang baik dari panas. Dalam semua kes ini, putih hanya memainkan peranan sebagai latar belakang, yang mempunyai kesan positif pada pencahayaan dan neutral dari segi kehangatan.

Adalah penting untuk diingat bahawa warna mempengaruhi persepsi ruang, tetapi pengaruhnya boleh disamakan (atau dipertingkatkan) oleh spesifik corak yang dipilih.

Corak besar tidak dapat dielakkan mengurangkan bilik, jadi untuk 18 petak adalah masuk akal untuk memilih corak kecil dan sederhana, jika tidak, walaupun nada cahaya tidak akan membantu. Sekiranya anda juga menghadapi masalah dengan siling rendah, anda harus memberi keutamaan kepada corak memanjang menegak di dinding, kerana ini akan "mengangkat" lantai secara visual.

Petua perabot

Apabila hampir semua apartmen anda sesuai dengan kawasan sederhana seluas 18 meter persegi, perabot harus dipilih dengan bijak - adalah wajar ia tidak mengambil banyak ruang. Atas sebab ini, pereka biasanya tidak menasihatkan memilih almari pakaian dengan pintu buaian tradisional - semua perabot kelas ini harus sama ada mempunyai pintu gelangsar, atau melakukannya tanpa butiran sedemikian sama sekali, mewakili rak terbuka supaya tidak mengganggu pergerakan bebas.

Dalam konteks ini sekatan antara dapur dan ruang tamu, dibuat dalam bentuk rak melalui atau kaunter bar, kelihatan sangat praktikal - setelah mengezonkan ruang dan secara praktikal tanpa kehilangan ruang kosong, anda memperoleh perabot berfungsi tambahan. Kaunter bar yang sama agak berbeza daripada meja kerana tidak selalu mungkin untuk melekatkan kaki anda di bawahnya - perutnya boleh diisi dengan perabot berguna seperti laci untuk menyimpan pelbagai barang kecil, peti sejuk atau bar mini.

Tidak kira apa yang anda putuskan dengan pengezonan, perabot mestilah sesuai dengan reka bentuk keseluruhan bilik.

Dalam keadaan yang sesak, adalah wajar bahawa kepingan perabot tidak mempunyai sudut tajam yang boleh dengan mudah cedera, tetapi pemilik harus dibimbing oleh gaya untuk memahami apa yang harus diberi keutamaan - sudut yang sedikit licin atau ketiadaan mereka sepenuhnya.

selain itu, adalah penting untuk menyesuaikan perabot dengan betul ke dalam skema warna bilik... Sila ambil perhatian bahawa warna dapur dan ruang tamu mungkin berbeza, tetapi dinasihatkan untuk mewujudkan pertindihan minimum warna di antara mereka, yang boleh dilakukan, antara lain, terima kasih kepada perabot. Di ruang tamu, kerusi berlengan yang sama boleh menjadi aksen yang ketara, tetapi di dapur semuanya harus bertindih dengan sesuatu.

Contoh reka bentuk ruang tamu dapur dalam video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah