Dapur-ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dapur 20 persegi. m: bagaimana untuk zon dan menghiasi bilik?

Reka bentuk ruang tamu dapur 20 persegi. m: bagaimana untuk zon dan menghiasi bilik?
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Pilihan susun atur
 3. Kaedah pengezonan
 4. Bagaimana untuk memilih gaya?
 5. Bagaimana untuk memilih skema warna?
 6. Petua perabot

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyelesaian yang sangat relevan dalam bidang reka bentuk dalaman adalah gabungan dapur dan ruang tamu menjadi satu bilik tunggal. Dan langkah ini sangat mudah bukan sahaja untuk pangsapuri studio bandar, tetapi juga untuk rumah persendirian. Reka bentuk dapur yang digabungkan dengan ruang tamu boleh menjadi sangat pelbagai, perkara utama apabila merancang adalah untuk mengambil kira semua perkara dan nuansa yang paling penting. Selanjutnya, kita akan belajar dengan lebih terperinci cara memilih reka bentuk ruang tamu dapur seluas 20 meter persegi. m. secara bebas, bagaimana dengan betul zon jenis ini premis, serta berkenalan dengan petua penting daripada profesional.

Keanehan

Bilik gabungan dapur dan ruang tamu hari ini adalah penyelesaian yang ideal untuk penjelmaan pelbagai penyelesaian gaya di pedalaman. Ruang bilik akan kelihatan bersatu hanya jika ia dibahagikan dengan betul kepada zon berfungsi bebas. Ini biasanya dilakukan menggunakan pengezonan yang dipanggil. Ciri-ciri juga termasuk perkara berikut.

 • Gabungan besar ruang dapur-ruang tamu sama-sama sesuai untuk orang bujang dan juga untuk seisi keluarga. Bagi yang terakhir, mereka sangat relevan, kerana semasa memasak anda boleh dengan mudah menjaga anak kecil.
 • Di ruang tamu gabungan dapur, anda boleh dengan mudah mengumpulkan bukan sahaja semua ahli keluarga, tetapi juga tetamu, kerana bilik sedemikian sentiasa selesa, terutamanya jika ia luas dan difikirkan dengan baik.

Di sesetengah bangunan pangsapuri, tidak selalu mungkin untuk menggabungkan dua premis menjadi satu, terutamanya apabila ia berkaitan dengan rumah gaya lama, kadangkala permit khas mungkin diperlukan. Perancangan yang tidak dibenarkan dianggap menyalahi undang-undang dan boleh membawa kepada akibat negatif yang serius.

Sekiranya dinding itu menanggung beban, maka dilarang keras untuk memecahkannya. Dalam kes ini, perundingan pakar tidak boleh dielakkan.

Pilihan susun atur

Apabila menggabungkan dapur dengan ruang tamu 4x5 m, anda boleh mendapat banyak ruang kosong. Hari ini, tidak perlu mencipta beberapa projek anda sendiri untuk mengatur 20 petak, menghabiskan banyak masa peribadi untuk ini, kerana sudah ada rancangan siap sedia yang boleh anda ambil sebagai asas untuk dalaman masa depan anda. Mari kita pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

 • Untuk bilik sempit dan panjang pakar mengesyorkan menggunakan susunan perabot yang selari. Dengan susun atur ini, dapur terletak pada satu dinding, dan ruang makan terletak di sebaliknya. Susun atur ini sesuai untuk bilik segi empat tepat, kerana dengan itu anda boleh menjimatkan banyak ruang kosong di dalam bilik.
 • Salah satu yang paling berjaya dianggap susun atur dengan huruf P, ia sangat menyerupai yang selari dan sesuai untuk bilik gabungan dapur + dewan. Sesuai untuk bilik segi empat tepat yang memanjang. Set dapur dalam projek sedemikian biasanya diletakkan di sepanjang tiga dinding sekaligus, mencipta semula huruf P dan menjadikannya asas untuk laluan ke ruang tamu.
 • Banyak projek menarik dijalankan oleh pereka, mencipta Susun atur berbentuk L. Reka bentuk asimetri ini paling sesuai dengan dalaman moden. Peletakan sudut seperti ini boleh digunakan pada kedua-dua unit dapur dan modul sofa. Susun atur sedemikian dianggap paling berjaya untuk premis jenis persegi.

Kaedah pengezonan

Hari ini, penyelesaian yang ideal untuk membahagikan zon berfungsi bilik berjalan yang besar adalah pengezonan, yang boleh dilakukan dalam pelbagai cara. Selalunya di dalam bilik seluas 20 persegi. m. untuk memisahkan kawasan memasak dari ruang makan dan dari kawasan rekreasi, pilihan pengasingan berikut digunakan.

 • Partisi hiasan diperbuat daripada plastik atau kaca. Yang terakhir ini amat sukar untuk dijaga, terutamanya jika keluarga itu mempunyai anak.
 • kaunter bar, selalunya digabungkan dengan set dapur, serta set dapur dengan pulau atau semenanjung.
 • Pelbagai jenis skrin dan langsir, serta tekstil mengikut jenis permaidani.
 • Bahan Hiasan warna dan tekstur yang berbeza: kertas dinding dan penutup lantai. Jubin di kawasan memasak sesuai dengan lantai lamina atau parket di kawasan rekreasi.
 • Pada peringkat perancangan, premis boleh dipasang sekatan dengan gerbang dan ceruk daripada dinding kering.

Juga pengezonan dalaman boleh dilakukan menggunakan atribut perabot: pendiangan, sofa dan semua jenis rak, contohnya, dengan buku atau bunga; selalunya mereka juga menggunakan akuarium untuk pengezonan untuk mencipta aksen khas di pedalaman. Pencahayaan juga boleh membantu melakukan pengezonan yang cekap bagi ruang tamu dapur yang luas. Sebagai contoh, candelier boleh diletakkan di bahagian ruang tamu, dan pencahayaan spot dengan lampu kecil di kawasan memasak.

Bagaimana untuk memilih gaya?

Memilih gaya bilik gabungan, tentu saja, harus berdasarkan pilihan anda sendiri, dan juga mengambil kira perkara berikut.

 • Hiasan dan reka bentuk semua bilik lain di dalam rumah, di dalam negara atau di apartmen.
 • Peluang kewangan. Salah satu gaya yang paling mahal, sebagai contoh, adalah klasik. Adalah sangat penting untuk membuat semua pengiraan awal sebelum membaiki.
 • Keutamaan semua ahli keluarga. Adalah disyorkan untuk memilih bahagian dalam bilik gabungan yang dikehendaki bersama-sama, supaya setiap ahli keluarga di dalam bilik sedemikian selesa dan selesa.
 • Ciri-ciri individu dua bilik gabungan, iaitu ketinggian siling, bahan dinding, kehadiran ceruk siap pakai di dalamnya, dan sebagainya.

Pertimbangkan gaya yang paling biasa di mana ruang tamu dapur seluas 20 meter persegi. m.

 • Gaya klasik... Ia dianggap sebagai salah satu gaya yang paling dicari, yang dihidupkan di dalam bilik besar. Biasanya dia menggunakan warna mute dan pastel dengan kontras. Gaya ini sangat dihormati, ia memerlukan pelaburan yang serius, kerana kebanyakan bahan yang digunakan di pedalaman adalah semula jadi. Perabot mahal dan eksklusif diperbuat daripada kayu semula jadi, oak padu, parket mewah, pendiangan, candelier kristal, tekstil dengan kualiti tertinggi. Ruang tamu dapur 20 persegi. m. dalam gaya klasik, sudah tentu, akan menjadi karya seni yang sebenar, tetapi sebelum menyedarinya, adalah disyorkan untuk mengira setiap butiran dan membentuk projek awal dengan pengiraan.
 • Teknologi tinggi. Gaya moden ini dianggap sangat relevan dan agak berpatutan, terutamanya dalam kalangan keluarga muda. Dengan bantuan gaya ini, anda boleh memuatkan teknologi paling moden dan canggih ke dalam satu bilik keseluruhan, tanpa menjejaskan keselesaan umum. Biasanya, gaya ini menggunakan banyak permukaan berkilat, plastik, kaca, krom dan permukaan berlogam yang lain. Perkakas untuk set dapur dalam gaya ini biasanya dipilih terbina dalam dengan bunyi yang minimum, yang sangat penting untuk bilik gabungan.

Dalaman moden sedemikian paling sesuai untuk individu yang menghargai masa dan teknologi moden mereka yang boleh disesuaikan dengan mudah untuk disesuaikan dengan diri mereka sendiri.

 • Gaya dianggap tidak kurang popular. minimalism... Gaya ini sesuai untuk mereka yang sukakan bahagian dalaman, di mana "semuanya ada pada perniagaan" dan tiada apa-apa yang berlebihan. Semuanya berfungsi dan perabotnya ergonomik. Biasanya, peralatan terbina dalam digunakan dalam ruang dalaman minimalis. Dalam kes ini, prasyarat adalah ketersediaan ruang kosong di dalam bilik. Skema warna utama untuk gaya ini biasanya lebih sejuk, dengan perhatian yang besar sentiasa diberikan kepada pencahayaan yang betul dan cekap. Untuk hiasan, permukaan krom, jubin, jubin, kaca dan plastik boleh digunakan.
 • Pencinta bahasa perancis provence, sudah tentu, boleh memberi perhatian kepada gaya tertentu ini. Biasanya bahagian dalam dapur gaya Provence sangat "rumah", hangat dan selesa, ia menyenangkan untuk berada di dalamnya untuk ahli keluarga dari sebarang umur. Pereka bentuk dalam pedalaman sedemikian memberi perhatian yang besar kepada bahagian palsu, batang lilin, bingkai berukir, tumbuhan hiasan, serta tekstil asli, sebagai contoh, permaidani homespun.

Bahagian dalaman ini agak boneka, tetapi ia sesuai dengan sempurna ke dalam bilik besar.

 • Loteng... Gaya moden ini akan menarik minat mereka yang berminat dengan gaya bangunan perindustrian. Di bahagian dalam dapur dan ruang tamu gaya loteng, anda boleh melihat permukaan konkrit dan bata, serta wayar yang tidak tersembunyi, paip dan semua jenis aksesori asli yang wujud dalam gaya 40-an New York. Di ruang tamu dapur di loteng, disyorkan untuk memberi perhatian khusus kepada tekstil, langsir lurus yang diperbuat daripada bahan semula jadi kelihatan sangat berfaedah. Anda boleh menggunakan bantal kecil berwarna terang untuk menghiasi ruang tempat duduk sofa anda.

Bagaimana untuk memilih skema warna?

Pemilihan warna biasanya bergantung pada gaya dalaman yang dipilih. Jadi, gaya loteng dicirikan oleh warna yang tidak mencolok, diredam, contohnya, warna kelabu, coklat dan nada tenang yang lain, tetapi pada masa yang sama, aksen terang sentiasa ada dalam gaya keseluruhan. Gaya Provence dan desa dicirikan oleh penggunaan warna hangat, termasuk warna bogel, serta pilihan untuk warna halus dengan corak dan bunga yang berbeza (terutama untuk penutup dinding).

Untuk gaya moden seperti teknologi tinggi, minimalis dan futurisme, pakar mengesyorkan memilih skema warna yang lebih sejuk. Sebagai contoh, ia boleh menjadi perak, putih, hitam, kelabu, biru, ungu dan beberapa yang lain. Tidak kira gaya, skema warna untuk bilik biasanya dipilih berdasarkan keutamaan peribadi dan citarasa semua ahli keluarga. Adalah penting untuk diingat bahawa skema warna tunggal harus dikekalkan di dalam bilik gabungan, tidak boleh ada kombinasi warna yang tidak sesuai yang boleh membuat ruang tamu dapur tidak enak.

Sekiranya tidak ada keinginan untuk bereksperimen dengan warna dan tekstur penutup dinding dan lantai, maka anda boleh menekankan warna dengan bantuan pelbagai jenis tekstil yang menonjol dengan latar belakang umum atau mana-mana aksesori lain.

Petua perabot

Di ruang tamu gabungan dapur, disyorkan untuk memasang:

 • set dapur;
 • televisyen;
 • sofa besar yang luas, sudut atau 2 sofa kecil (kerusi berlengan juga boleh diletakkan);
 • meja dengan kerusi.

Apabila menggunakan skema klasik yang dicipta oleh pereka, sofa sudut paling baik diletakkan di dinding, di sini anda juga boleh meletakkan rak dengan buku dan juga meja kopi. Keseluruhan kawasan memasak hendaklah terletak di bahagian lain bilik, manakala meja dan kerusi besar boleh diletakkan di tengah. Lebih baik jika set dapur lurus. Jika anda ingin menggunakan kaunter bar atau pulau dengan kerusi tinggi dan bukannya meja di sebelah set dapur, maka anda boleh dengan mudah membuat kawasan bersantai yang sangat luas di bahagian lain bilik, di mana beberapa sofa dan meja kecil boleh dimuatkan sekaligus.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, menjadi sangat penting untuk menggabungkan kawasan kerja meja di dapur dengan ambang tingkap. Dalam kes ini, sebagai tambahan kepada singki, anda juga boleh memuatkan mesin basuh, mesin basuh pinggan mangkuk dan ketuhar di sepanjang dinding.

Untuk melaraskan perkadaran ruang tamu dapur yang sempit, kami mengesyorkan meletakkan perabot di sepanjang dinding yang lebih kecil. Pada masa yang sama, sangat penting untuk mewujudkan kawasan memasak yang berfungsi. Untuk menjimatkan ruang dan membuat ruang simpanan tambahan untuk inventori, sebaiknya pilih set dapur dengan laci atas ke siling. Untuk mengelakkan penyebaran bau yang tidak menyenangkan di seluruh bilik gabungan, disyorkan untuk memasang hud berkualiti tinggi. Tetapi supaya isi rumah tidak terganggu oleh bunyi yang tidak perlu yang dikeluarkan oleh peralatan, yang terbaik adalah membeli pilihan terbina dalam, hampir senyap dalam set dapur, yang juga menjimatkan ruang dengan ketara apabila menyediakan bilik.

Sama sekali tidak sukar untuk memberikan dan melengkapkan bilik gabungan, perkara utama adalah untuk mempunyai projek di tangan (walaupun dilakukan secara bebas) dan idea umum tentang apa dan di mana anda ingin meletakkan.

Untuk maklumat tentang cara mengatur ruang tamu dapur dengan keluasan 20 meter persegi dengan betul, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah