Dapur-ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dapur 23-24 persegi. m

Reka bentuk ruang tamu dapur 23-24 persegi. m
Kandungan
  1. Pengezonan
  2. Pilihan penamat
  3. Contoh yang indah

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pangsapuri studio dengan gabungan ruang tamu dan ruang dapur telah menjadi semakin popular. Dalam artikel itu kami akan mempertimbangkan idea untuk reka bentuk ruang tamu dapur seluas 23-24 meter persegi. m, kaedah pengezonan dan reka bentuk ruang.

Pengezonan

Pertama sekali, adalah penting untuk membuat keputusan mengenai pengezonan ruang. Rakaman besar membolehkan anda menjelajah imaginasi anda dan membuat projek yang menarik. Untuk mengehadkan ruang, anda boleh menggunakan pilihan yang berbeza.

Pencahayaan

Anda boleh zon ruang tamu dapur dengan bantuan pencahayaan yang dipilih dengan baik. Kawasan bilik membolehkan anda memasang dua lampu besar: satu di kawasan rekreasi, yang kedua di kawasan kerja. Jika terdapat siling dua tingkat, anda boleh memulakan pencahayaan spot di sekeliling perimeternya dengan cahaya lembut, adalah mudah untuk menghidupkannya pada waktu petang. Adalah penting untuk memasang lampu LED di atas ruang kerja, terutamanya sinki, dapur memasak dan bahagian atas meja, di mana kebanyakan proses memasak akan dilakukan. Di ruang tamu, anda boleh memasang lampu lantai atau sconce dinding, yang akan memberikan rupa dalaman yang lebih lengkap.

Mesti ada sumber cahaya yang berasingan di atas bar, pada waktu petang anda boleh duduk dengan selesa dan menikmati segelas wain.

Elemen menegak

Reka bentuk sedemikian akan membantu untuk menggambarkan dengan lebih jelas ruang ruang tamu dapur. 23-24 persegi m membolehkan anda memasang pintu gelangsar yang akan memisahkan dapur dari kawasan rekreasi, yang sangat mudah apabila tetamu hadir. Proses memasak akan disembunyikan dari mata mereka. Adalah dinasihatkan untuk membuat pintu dengan sisipan kaca beku supaya ia tidak kelihatan terlalu berat. Penyelesaian yang sangat baik ialah memasang dapur di ceruk yang dilengkapi dengan dua lajur di sisi.Reka bentuk ini akan kelihatan sangat organik dan cantik.

Susun atur memainkan peranan yang besar dalam persempadanan ruang. Untuk ruang tamu dapur seluas 24 meter persegi, jenis susun atur dapur berikut akan menjadi optimum.

  • Linear. Pilihan terbaik untuk bilik 6 kali 4 meter, dengan mengandaikan lokasi set kepala di sepanjang satu dinding. Lebar akan membolehkan anda membuat laci yang mencukupi untuk menyimpan peralatan dapur. Di sepanjang tepi, anda boleh meletakkan kabinet tinggi tinggi dan peti sejuk terbina dalam, yang akan memberikan bahagian dalam rupa yang lebih padat. Ini adalah pilihan yang paling mesra bajet, kerana kedai perabot moden menawarkan pelbagai set set kepala linear pada harga yang berpatutan. Memandangkan kawasan biliknya besar, pulau sempit dengan kotak penyimpanan boleh diletakkan di tengah untuk membahagikan ruang. Ia akan berfungsi sebagai tempat kerja tambahan, dan jika anda melampirkan kerusi tinggi, maka peranan meja. Sofa dengan meja kopi terletak membelakangi dapur, dan bertentangan dengan TV.
  • berbentuk L. Pilihan yang mudah untuk bilik dari sebarang saiz. Set sudut memberikan lebih banyak ruang penyimpanan, dan juga membolehkan anda mengekalkan jarak optimum antara tiga elemen utama permukaan kerja: sinki, dapur memasak dan peti sejuk. Penyelesaian ini secara visual akan mengembangkan dapur sempit. Bilik ini berkeluasan 23-24 persegi. m terdapat tempat untuk meja makan, yang boleh diletakkan bertentangan dengan alat dengar atau di tengah. Adalah lebih baik untuk mengalihkan sofa ke dinding, meletakkan meja kopi dan beberapa ottoman kecil di hadapannya untuk membuat bilik berasa selesa. Letakkan TV bertentangan.
  • berbentuk C. Ini adalah susun atur yang paling praktikal, terutamanya untuk bilik sepanjang 3 kali 8 meter. Bahagian utama perabot dapur terletak di sepanjang dua dinding sudut, dan salah satu sisi dilengkapi dengan kaunter bar, yang membatasi ruang kepada dua zon: ruang tamu dan kawasan kerja. Jika bar cukup besar ia boleh digunakan sebagai meja dengan memasang kerusi tinggi.

Lokasi sofa boleh sama ada dengan belakang ke dapur atau berhampiran dinding, bergantung pada pilihan peribadi anda.

  • berbentuk U. Set, dihantar dengan huruf "P", sesuai untuk ruang tamu dapur yang luas. Susunan praktikal di sepanjang tiga dinding membolehkan lebih banyak ruang penyimpanan dan ruang kerja. Walaupun terdapat tingkap di salah satu dinding, perabot berbentuk U akan kelihatan harmoni, kerana ia juga boleh digunakan, contohnya, dengan meletakkan beberapa elemen hiasan dapur atau tumbuhan di dalam pasu di ambang tingkap. Set ini dilengkapi dengan peti sejuk dengan mezanin di atasnya pada satu sisi dan kotak kabinet tinggi di sebelah yang lain. Agar tidak kehilangan ruang penyimpanan di bahagian sudut, disyorkan untuk melengkapkan laci dalam dengan rak berputar. Dalam kes ini, meja perlu diletakkan di ruang tamu, kerana ia tidak sesuai di antara laci.

Pilihan penamat

Apabila memilih reka bentuk dalaman ruang tamu dapur seluas 23-24 meter persegi, harus diingat bahawa ini adalah satu ruang dan kedua-dua zon mesti diselesaikan dalam gaya yang sama. Idea yang bagus ialah meletakkan pelbagai aksen warna atau elemen hiasan yang serupa di seluruh kawasan. Ini akan membolehkan anda menggabungkan gaya zon dan menjadikan bilik lebih organik.

dinding

Rakaman besar membolehkan anda menghiasi dinding bilik dalam sebarang warna. Adalah lebih baik, sudah tentu, untuk memilih warna putih, kuning air, pasir dan warna pastel lain yang meningkatkan ruang secara visual. Tetapi jika anda lebih suka warna gelap atau terang, rakaman itu membolehkan anda menyelesaikan dinding sesuka hati.

Bahan untuk ruang dapur hendaklah praktikal dan mudah diselenggara. Ini boleh menjadi kertas dinding, cat atau seramik yang boleh dibasuh. Kertas dinding foto, plaster Venice atau kertas dinding biasa dengan hiasan yang menarik sesuai untuk dewan.

Lantai

Apabila memilih bahan untuk lantai, anda harus membina kefungsian zon. Jubin atau lamina tahan lembapan sesuai untuk dapur.Kedua-dua pilihan mudah dibersihkan dan mudah dibersihkan daripada kotoran berminyak. Anda boleh meletakkan parket di ruang tamu dan menutupnya dengan permaidani lembut yang akan memisahkan zon. Satu lagi pembatas lantai ialah podium. Naikkan lantai dapur beberapa sentimeter, tambahkan beberapa tiang pada sisi, dan anda mempunyai ruang kerja terpencil.

Siling

Rakaman 24 petak membolehkan anda membuat bukan sahaja siling licin standard, tetapi juga bertekstur dengan pelbagai elemen hiasan. Penyelesaian yang sangat baik adalah hiasan stuko di sepanjang perimeter, anda boleh membuat roset yang sangat indah di sekitar tempat di mana candelier itu dipasang. Jika ketinggian membenarkan, buat siling dua tingkat, sumber cahaya utama akan terletak di bahagian dalam, dan lampu spot pada bahagian luar. Siling berkilat atau matte regangan, yang akan menyembunyikan semua penyelewengan, juga kelihatan cantik. Dalam kes ini, anda boleh bermain dengan ketinggian. Sebagai contoh, jika dapur berada di podium, maka di atas ruang tamu, filem itu boleh diletakkan beberapa sentimeter lebih rendah, ini akan membantu untuk mengehadkan ruang secara visual di dalam bilik.

Contoh yang indah

Contoh terbaik ruang tamu dapur dengan set linear dan pulau. Bahagian dalamannya didominasi oleh warna coklat - dari warna tanah gelap fasad perabot kepada nada berpasir terang tirai, dinding dan jubin seramik di lantai di kawasan kerja. Meja makan dengan kerusi terletak di ruang dapur berhampiran tingkap, pulau itu berfungsi sebagai pembahagi bilik. Sofa sudut lembut yang besar dengan meja kopi kayu gelap berada di ruang tamu.

Bilik itu diserikan dengan bunga merah di dalam pasu dan bantal berwarna di atas sofa.

Ruang tamu dapur dalam gaya moden dihiasi dengan warna putih dan kelabu. Set dalam bentuk huruf "C" mempunyai permukaan berkilat dan hiasan minimum. Bar lebar berfungsi sebagai meja makan di satu sisi dan permukaan kerja dengan kotak penyimpanan di sebelah yang lain. Ruang tamu mempunyai sofa kulit lembut berwarna asfalt dan kerusi berlengan yang selesa. Dinding dan lantai di ruang ini disiapkan dalam warna terang. Bahagian dalamannya dilengkapi dengan sofa kelabu gelap lembut dan langsir dengan nada yang serupa.

Bahagian dalamannya dibuat dalam gaya klasik. Zon dipisahkan oleh kemasan lantai, aliran dan sisipan menegak di sisi. Lantai di kawasan dapur ditutup dengan lamina tahan lembapan praktikal, manakala ruang tamu ditutup dengan parket. Siling dibahagikan dengan dua ceruk, setiap satunya dilengkapi dengan satu sumber cahaya besar, lampu sorot dan jalur LED dari dalam. Set dapur berwarna putih terletak dalam bentuk U. Terdapat meja makan dengan kerusi berdekatan. Ruang tamu mempunyai sofa sudut ungu yang membawa kecerahan kepada reka bentuk dalaman.

Meja kopi bulat asal dengan penyepuhan adalah satu lagi kemuncak ruang tamu dapur ini. Permaidani lembut dan pendiang api elektrik yang dibina pada lajur menambah sentuhan keselesaan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah