Dapur-ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dapur 16 persegi. m

Reka bentuk ruang tamu dapur 16 persegi. m
Kandungan
 1. Wilayah gabungan: kebaikan dan keburukan
 2. Apakah susun aturnya?
 3. Ciri-ciri susun atur
 4. Warna dan cahaya
 5. Pengezonan perabot
 6. Di mana untuk meletakkan meja makan?
 7. Contoh yang indah

Tanda tipikal zaman ialah pangsapuri "odnushka" atau "kopeck piece", di mana dapur diduduki oleh rakaman bilik yang lengkap. Dapur yang luas itu pastinya menggembirakan pemiliknya. Dan mereka sering mengakui bahawa pada 15-18 petak adalah mungkin untuk melengkapkan bukan sahaja kawasan dapur. Jadi, selalunya ruang tamu dapur seluas 16 persegi. m (+/- meter), dan sebagai ganti ruang tamu, bilik tidur, tapak semaian atau kajian dibentuk dalam susun atur. Keputusan itu masuk akal, tetapi ia tidak akan berlebihan untuk mempertimbangkannya secara menyeluruh.

Wilayah gabungan: kebaikan dan keburukan

Terdapat dua pilihan untuk pembangunan semula. Dalam kes pertama, dapur "Soviet" kecil digabungkan dengan dewan, akibatnya bilik yang lebih luas tanpa dinding dengan dua zon diperolehi. Atau sebaliknya - di dapur besar terdapat tempat untuk kawasan rekreasi, iaitu ruang tamu. Kedua-dua idea disebarkan secara aktif.

Kelebihan yang jelas untuk menggabungkan:

 • ruang terbuka;
 • perpaduan gaya dan keharmonian;
 • banyak cahaya di dalam bilik;
 • keupayaan untuk memasak makanan dengan berkomunikasi dengan ahli isi rumah;
 • kanak-kanak kecil bermain di ruang tamu akan melihat sepenuhnya ibu bapa mereka di dapur;
 • penyelesaian yang segar dan masih asli.

Akan ada lebih sedikit keburukan, tetapi bagi sesetengah orang ia kelihatan penting. Dengan susun atur sedemikian, hampir mustahil untuk bersendirian di dapur atau bersara. Tolak kedua ialah tekstil menyerap bau makanan, jadi anda perlu segera menjaga tudung yang kuat.

Sebagai peraturan, mereka yang pergi ke projek menggabungkan dua bilik menjadi satu bersedia untuk kemungkinan kelemahan. Tetapi apabila ia datang kepada itu dengan memindahkan ruang tamu ke dapur, seluruh bilik dibebaskan, keburukan benar-benar kelihatan tidak penting.

Apabila bosan tinggal di dapur yang sempit, memperluaskan ruang dianggap sebagai keselamatan.

Apakah susun aturnya?

Jika anda mereka bentuk studio dengan betul (ruang gabungan dipanggil studio), maka bilik itu akan kelihatan kukuh dan harmoni. Pilihan susun atur adalah berbeza, tetapi yang paling berfaedah ialah linear, sudut, semenanjung, dan berbentuk C.

Ciri-ciri susun atur

 • Linear. Ini bermakna segala-galanya di pedalaman adalah jelas di sepanjang garis - unit dapur berada di sepanjang satu dinding tertentu, dan sektor rekreasi berada di sepanjang yang bertentangan. Pilihan ini dianggap paling mudah dan paling murah.
 • Sudut. Andaikan penempatan set kepala berbentuk L, akibatnya kawasan kerja menduduki satu sudut. Prinsip segitiga kerja dikekalkan - sinki, dapur, peti sejuk. Bahagian tengah dan sudut bilik yang tinggal menjadi tempat berehat dan makan.
 • Ostrovnaya... Unit dapur diletakkan di sepanjang dinding. Terdapat juga lanjutan berasingan beberapa bahagian yang lebih dekat dengan pusat. Bahagian dalamannya sesuai untuk mengatur bilik persegi. Dengan pilihan ini, bilangan permukaan berfungsi, serta tempat duduk, meningkat.
 • Semenanjung... Alat dengar diletakkan di sepanjang dinding. Sebahagian daripada perabot dikeluarkan dalam bentuk T. Permukaan kerja meningkat, ruang dibahagikan secara visual.
 • bentuk C. Membantu melicinkan sudut di dalam bilik. Set diletakkan di sepanjang dinding serenjang dalam separuh bulatan.

Sebarang pilihan boleh berjaya, tetapi ia juga penting untuk "berteman" susun atur dengan reka bentuk. Ia adalah perlu bukan sahaja untuk menyediakan bilik dengan cekap, tetapi juga untuk mengatur secara visual, untuk mencari keharmonian semua elemen.

Warna dan cahaya

Palet warna dalam ruang yang besar menganggap kelembutan, organik, walaupun menggunakan warna terang dan cetakan beraneka ragam. Oleh itu, pereka menasihati jangan gunakan lebih daripada 3 warna dalam satu ruang, warna lain harus selaras dengan warna ini, lebih terang sedikit atau lebih gelap sedikit daripada yang utama.

Dengan cara ini, warna adalah zoner yang sangat baik. Ia boleh membahagikan 16 meter persegi kepada dua zon. Pada masa yang sama, beberapa pusingan dalam zon dibenarkan. Sebagai contoh, sektor dapur anda dibuat dalam warna kuning air, dan ruang tamu menggunakan karamel-ambar yang hangat. Tetapi di bahagian dapur mungkin ada sesuatu yang mengulangi warna ruang tamu (contohnya, upholsteri karamel-ambar kerusi), dan di ruang tamu - meja kuning air di tepi sofa.

Reka bentuk yang baik juga memerlukan pencahayaan yang cekap. Mengikut zon, studio yang berpendidikan harus diterangi dengan baik. Lampu, candelier dan lampu sorot berfungsi sebagai pencahayaan utama, manakala sconce dinding dan lampu mencipta suasana yang selesa dan lirik pada saat yang tepat.

Lampu sorot terang biasanya diletakkan di sekeliling perimeter kabinet kerja.

Pengezonan perabot

Selalunya, perabot secara visual memisahkan satu kawasan dari yang lain. Biasanya ini sama ada kaunter bar, atau sofa, atau rak. Mari kita huraikan mereka.

  • Kaunter bar. Cari pilihan yang tidak melibatkan kaki logam tebal. Banyak kaunter bar moden menyerupai reka bentuk pulau kecil yang boleh menjadi lebih berfungsi. Dalam sesetengah kes, kaunter bar diubah menjadi meja makan yang lengkap. Di atas kaunter anda memerlukan pencahayaan tempatan.
  • Sofa. Nampaknya ini adalah pilihan paling mudah - untuk meletakkan sofa di persimpangan zon. Tetapi di sini terdapat masalah mengenai pemeliharaan penampilan dan kebersihan sofa dalam keadaan sedemikian. Terdapat kebimbangan mengenai pencemaran yang cepat dan penyerapan bau dari dapur. Ketakutan itu boleh difahami, tetapi ia tidak penting. Sebaliknya, ini adalah soal keselesaan psikologi - adakah selesa bagi orang yang duduk di sofa untuk merasa dan terganggu oleh segala yang berlaku di belakangnya.

  Anda boleh mencuba pilihan ini, walaupun biasanya sofa mengezonkan ruang di ruang tamu dapur di lebih daripada 20 petak.

   • Rak. Biasanya, struktur ringan, melalui dipilih yang tidak akan membebankan bilik.Rak berfungsi sebagai asas untuk hiasan: di sana anda boleh menyusun patung kegemaran anda, kotak, pernak-pernik comel, bunga, dan sebagainya. Dalam kes ini, rak tidak perlu besar, tinggi.

   Sebagai tambahan kepada perabot, elemen hiasan digunakan: dinding palsu, bertekstur melalui sekatan, langsir, kanvas Jepun dan banyak lagi, yang akan membawa kepada fantasi.

   Di mana untuk meletakkan meja makan?

   Soalan inilah yang paling sering membingungkan pemiliknya. Mereka tidak tahu di mana hendak meletakkan meja - di bahagian dapur bilik atau di ruang tamu. Penyelesaiannya secara literal boleh menjadi kompromi: meja diletakkan di persimpangan dua zon, menentang dinding. Ternyata separuh daripadanya ada di dapur, dan satu lagi di ruang tamu. Jika keluarga kecil, anda boleh meletakkan meja kecil, yang merupakan struktur yang boleh diubah.

   Jika anda memutuskan untuk membahagikan 16 petak dua, maka meja kecil akan muat di dapur. Kemudian akan ada ruang di ruang tamu bukan sahaja untuk sofa dan meja sisi, tetapi juga untuk slaid dinding, contohnya, almari pakaian atau laci.

   Kadang-kadang pemilik benar-benar meninggalkan meja makan klasik. Mereka makan di bar, contohnya. Meja yang selesa untuk ini juga boleh diletakkan di sebelah sofa. Dan untuk majlis menerima tetamu, anda boleh membeli meja buku moden, yang, apabila dilipat, berfungsi sebagai konsol di ruang tamu dan gabungan papan seterika.

   Sangat bagus jika anda memberi perhatian sedikit kepada tema hiasan meja makan. Sebagai contoh, upholsteri kerusi boleh ditanggalkan (penutup), tetapi ia akan diperbuat daripada kain yang sama dengan langsir. Anda boleh membuat pembahagian bermusim: pada musim panas, satu jenis langsir dan penutup, pada musim sejuk - satu lagi, dengan cetakan Nordic yang sejuk. Oleh itu, premis itu akan diubah sekurang-kurangnya dua kali setahun, yang berfungsi sebagai cara yang sangat baik dan murah untuk mengemas kini pedalaman.

   Contoh yang indah

   Di bawah ialah 10 contoh susunan ruang tamu dapur pada 16 meter persegi.

   10 bilik terbaik:

   • Pilihannya mudah, hiasan utamanya adalah cahaya dan ruang. Bilik itu kelihatan kosong dan masih mempunyai ruang untuk hiasan. Pemilik boleh melengkapkan bilik sedemikian dengan aksen yang kecil tetapi tepat dari segi gaya (contohnya, permaidani, lukisan atau mural di dinding). Zonator ialah bahagian yang menonjol pada alat dengar, serta perbezaan dalam penutup lantai.
   • Penyelesaian grafik yang sangat menarik. Kaunter bar adalah elegan, ia kelihatan hampir tanpa berat dengan latar belakang hiasan dinding di ruang tamu. Lampu cantik yang menakjubkan di atas palang mengawal mata tanpa menjadi unsur asing di pedalaman. Lantainya adalah satu, tetapi setiap kawasan mempunyai permaidani sendiri.
    • Kes yang sama apabila meja makan berdiri di persimpangan zon. Tuan rumah memilih meja kaca dan kerusi lutsinar supaya tidak membebankan bilik. Dan ini adalah penyelesaian yang sangat bijak untuk bilik 16 meter. Reka bentuknya laconic, lembut, tidak sarat dengan butiran.
    • Dapur oren berdiri sebagai rumah agam yang menarik, menduduki satu sudut bilik. Kaunter bar berfungsi sebagai meja makan, di mana 2-3 orang boleh duduk pada masa yang sama. Ruang tamu direka dalam warna yang lebih menenangkan. Terdapat ruang kosong di ruang yang boleh diduduki oleh rak, peti laci atau sesuatu yang lain.
    • Gaya Scandinavia minimalis. Kawasan kerja terletak di sepanjang satu dinding, tanpa kabinet atas. Modul yang terletak di kawasan rekreasi mengulangi bahan dan warna set kepala. Terdapat juga ruang makan yang ringkas dan cantik, serta sofa.
    • Pilihan yang agak berani, kerana di kawasan rekreasi tidak hanya terdapat sofa besar, tetapi juga tempat tidur, yang ditutupi oleh tirai. Pada pandangan pertama, terdapat terlalu banyak perkara, tetapi jika setiap item berfungsi, dan ruang cerah dan dipenuhi dengan udara segar, ini adalah penyelesaian yang agak praktikal.
    • Zoner hiasan dengan jelas membahagikan bilik kepada dua bahagian.Perubahan warna unsur-unsur sangat menarik, dan kerana kehadiran warna putih yang banyak, ruang tamu dapur yang sempit tidak menjadi gelap (walaupun terdapat risiko).
    • Dalam kes ini, meja makan yang besar telah ditinggalkan memihak kepada kaunter bar. Tetapi sofa sudut besar meninggalkan peluang untuk perhimpunan ramai di kawasan ruang tamu. Pencahayaan sangat tepat.

    Skim warna coklat dan kuning air akan menarik minat konservatif.

    • Dapur itu sendiri dalam contoh ini mengambil ruang minimum. Dan tidak ada pengezonan yang jelas di ruang ini - ia tidak diperlukan. Semuanya kelihatan satu, bersaudara, semula jadi. Cahaya, ruang dan keselesaan kekal di dalam bilik.
    • Kecil dan ringan - itulah yang saya mahu panggil bilik ini. Dinamik dalaman diberikan oleh penutup lantai yang diletakkan pada sudut. Jika dapur anda mempunyai tingkap panorama yang sama cantik, anda tidak sepatutnya menyekatnya dengan apa-apa. Segala-galanya di pedalaman ini semudah mungkin, laconic, tetapi bergaya pada masa yang sama.
    1 komen

    Di ruang tamu dapur sedemikian, kami meletakkan sofa sudut dengan tempat tidur.

    Fesyen

    kecantikan

    rumah