Dapur-ruang tamu

Ruang tamu dapur dengan perapian: reka bentuk dalaman untuk apartmen dan rumah desa

Ruang tamu dapur dengan perapian: reka bentuk dalaman untuk apartmen dan rumah desa
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Pilihan susun atur
 3. Gaya
 4. Nuansa penting
 5. Contoh yang berjaya

Ruang tamu dapur dengan pendiangan adalah penjelmaan keselesaan dan kesejahteraan, rasa yang enak dan rasa gaya. Sudah tentu, perapian sebenar adalah pilihan yang lebih baik, tetapi terdapat pilihan hiasan yang berbeza dalam pelbagai reka bentuk. Dan jika di sebuah rumah desa sangat mungkin untuk menyediakan perapian dan membuat projek yang memfokuskannya, maka di sebuah apartmen anda perlu memikirkan reka bentuk dalaman, mengehadkan diri anda ke perapian palsu.

Keanehan

Perapian bukan sahaja elemen reka bentuk bilik yang terang dan bergaya, tetapi juga perkara yang berfungsi sepenuhnya. Bilik dengannya kelihatan berbeza sama sekali. Ia akan kelihatan hebat di bahagian dalam kedua-dua dapur-ruang makan dan ruang tamu-dapur. Tetapi kehadiran sifat sedemikian di pedalaman juga membayangkan reka bentuk yang sesuai untuk seluruh bilik dengan reka bentuk yang difikirkan dengan baik supaya perapian tidak kelihatan seperti objek asing.

Perapian di rumah desa dan di apartmen akan melaksanakan fungsi yang sedikit berbeza.

Di rumah desa ia boleh disediakan pada mulanya oleh projek. Ia boleh diletakkan secara berasingan pada salah satu dinding atau dibina ke dalam dinding. Walau apa pun, ia memerlukan kerja tuan yang akan melakukan segala-galanya sebagaimana mestinya, dengan mematuhi langkah keselamatan. Lagipun, perapian akan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan, ia akan dipanaskan, yang bermaksud bahawa semua nuansa mesti diambil kira. Kadang-kadang perapian termasuk dapur. Di atasnya terdapat permukaan di mana anda boleh memasak makanan.

Bergantung pada model, ia juga mungkin mengandungi bekas dalaman untuk menggoreng dan membakar. Perapian-dapur seperti itu boleh digunakan di dapur rumah desa atau di negara ini.Terutama semua daya tarikan kehadiran perapian di dalam bilik dapat dirasai pada musim sejuk, apabila ia sejuk di luar tingkap, dan api berderak dengan selesa di dalam rumah dan sesuatu yang lazat sedang disediakan, mengisi ruang dengan aroma.

Malangnya, semua ini tidak mungkin dirasai di dalam apartmen, kerana disebabkan masalah teknikal tidak mungkin untuk memasang perapian di dalamnya. Tetapi apabila menghias ruang tamu yang bergaya dengan penyelesaian asli, anda pasti tidak boleh menafikan diri anda. Dan di sini perapian elektrik datang untuk menyelamatkan.

Sudah tentu, anda tidak perlu memanaskannya dengan kayu atau arang batu. Tetapi ia juga boleh berfungsi sebagai peranti pemanasan pada malam musim sejuk yang sejuk. Dan jika tidak ada keperluan seperti itu, maka anda boleh membeli model yang akan menjadi tiruan perapian yang sangat baik. Walaupun berhampiran lidah api tiruan dan pantulan api, anda boleh menghabiskan malam romantis atau mengatur makan malam keluarga perayaan.

Pilihan susun atur

Sebagai peraturan, di rumah desa, dapur digabungkan dengan ruang tamu. Bilik sedemikian mempunyai ruang yang besar, yang bermaksud bahawa ia membolehkan anda meletakkan semua perabot dan hiasan. Tetapi ia patut dipertimbangkan supaya tiada timbunan perkara yang tidak perlu. Dewan yang digabungkan dengan dapur memungkinkan untuk melengkapkan set lengkap di dapur, di mana semua kabinet yang diperlukan untuk menyimpan hidangan, makanan dan perkara lain yang diperlukan akan disediakan.

Ruang makan boleh terletak di sana juga. Tetapi dewan boleh mempunyai perapian, perabot upholsteri, bunga segar.

Dalam sesetengah kes, ruang tidak dihadkan oleh apa-apa, tetapi kesan pengezonan dikekalkan melalui penggunaan bahan yang berbeza dalam hiasan bilik, pencahayaan. Dalam pilihan lain, ruang boleh dibatasi oleh gerbang, kaunter bar, rak. Ia semua bergantung pada pilihan pemilik.

Tetapi jika perapian juga merupakan dapur dan ia dirancang untuk secara berkala atau sentiasa memasak makanan di atasnya, maka ia mempunyai tempat di dapur. Memang sukar untuk mengekalkan kebersihan yang sempurna di dalam dewan semasa digunakan, terutamanya jika terdapat perabot ringan dan permaidani yang gebu di sana.

Ruang tamu dengan perapian di apartmen tidak menyekat pemilik dalam apa jua cara dalam susunan premis. Perapian hiasan tidak memerlukan syarat khas dan tidak sukar untuk dikekalkan. Secara tradisinya, di kawasan dapur terdapat peralatan dan semua perkara yang diperlukan untuk memasak. Di ruang tamu, anda boleh melengkapkan ruang yang selesa untuk berehat dan menerima tetamu, memilih gaya hiasan mengikut keinginan anda.

Gaya

Kelebihan dan serba boleh perapian adalah sukar untuk mencari gaya yang tidak sesuai dengan perapian, jika dikehendaki. Kehadirannya boleh dimainkan hampir ke mana-mana arah. Perlu mempertimbangkan pilihan yang paling popular dan menarik.

 • Teknologi tinggi. Kesederhanaan dan kefungsian adalah ciri utama arah ini. Skema warna tidak penuh dengan kepelbagaian, hanya nada terkawal dengan aksen yang boleh diterima di pedalaman boleh diterima. Oleh itu, anda boleh memilih perapian yang laconic dan ketat, yang tidak akan menonjol dari konsep reka bentuk keseluruhan. Hanya pemerolehan sedemikian akan menjadi aksen yang sangat menarik dalam gaya ini.
 • Mediterranean. Gaya ini akan kelihatan sangat baik dalam rangka rumah desa. Di sini anda boleh menggunakan reka bentuk dalam bentuk rasuk di siling dengan tanglung asli, meletakkan jubin di lantai, dan meletakkan perapian dengan batu. Di samping itu, adalah mungkin untuk meletakkan langsir cahaya di tingkap, menambah beberapa tumbuhan, perabot rotan.
 • Chalet... Juga gaya yang sesuai untuk rumah desa. Untuk hiasan, perabot kayu ringkas, lantai yang sama, sesuai. Untuk mengatur perapian, batu atau bata akan relevan. Tetapi semua ini bagus untuk ruang tamu. Di tempat di mana makanan disediakan, anda perlu memastikan bahawa perabot itu dirawat dengan sebatian penghalau lembapan khas supaya gaya yang dibuat di dalam bilik akan menyenangkan untuk masa yang lama.
 • desa. Dalam gaya ini, anda hanya boleh mengalahkan penciptaan dapur perapian.Lengkapkan bahagian dalam dengan bangku kayu, tembikar, rak terbuka. Dapur sedemikian akan mewujudkan keselesaan yang unik. Anda boleh menambahnya dengan samovar Rusia, tuala bersulam.
 • Neoklasikisme. Gaya ini boleh digunakan di dalam apartmen dan di dalam rumah. Ia bergaya mewah, tetapi tanpa hiasan. Perabot berkilat putih akan kelihatan hebat di dapur di sini. Penyepuhan, candelier besar-besaran, permaidani mahal, pencahayaan terang, lukisan berbingkai dibenarkan dalam hiasan. Bagi perapian, ia boleh sama ada sebenar atau elektrik. Tetapi pada masa yang sama, anda perlu menjaga apartmen dengan sangat berhati-hati dan menjaga kebersihan supaya perabot mahal tidak memperoleh rupa yang tidak menarik selepas beberapa ketika.

Perlu diperhatikan bahawa jika ada keinginan yang besar, perapian boleh dimasukkan ke dalam gaya apa pun, anda hanya perlu memilih bingkai yang sesuai atau memilih versi siap pakai yang tidak akan bercanggah dengan tema umum. Sebagai contoh, dalam gaya jepun di antara semua sifatnya, perapian elektrik bentuk mudah warna hitam akan kelihatan secara organik. Untuk gaya nautika akan menjadi pilihan yang sesuai untuk perapian batu yang dibingkai dalam warna biru dan biru dari langsir dan upholsteri perabot.

Malah gaya oriental boleh ditambah dengan elemen hiasan ini, hanya menghiasinya menggunakan parut kerinting yang indah di atas perapian atau dengan memilih pilihan elektrik, tetapi dengan banyak butiran tambahan. gaya Afrika antara perabot buluh dan langsir buluh atau gubahan, terdapat juga tempat untuk perapian kecil tanpa embel-embel. gaya Mesir akan dilengkapi dengan perapian terbina dalam di dinding, di mana lukisan dinding atau plaster hiasan akan kelihatan harmoni.

Nuansa penting

Sebelum anda mula menghiasi ruang tamu dapur dengan perapian, adalah penting untuk mengambil kira nuansa penting:

 • sebelum memulakan susunan, anda perlu memikirkan dengan jelas reka bentuk bilik dan gaya apa yang akan dipatuhi oleh konsep umum;
 • fikirkan fungsi zon - apa yang akan diletakkan di dapur dan apa yang akan ada di ruang tamu;
 • memutuskan pilihan bahan yang akan digunakan dalam reka bentuk kedua-dua zon;
 • tentukan elemen hiasan apa yang akan menghiasi bilik, fikirkan dengan teliti pencahayaan;
 • berdasarkan semua nuansa, tentukan model dan reka bentuk perapian, yang paling berjaya sesuai dengan keadaan dan akan melaksanakan fungsi yang diberikan kepadanya.

Contoh yang berjaya

Kadang-kadang sukar untuk membayangkan keseluruhan gambar, walaupun terdapat keinginan yang kuat untuk menjelmakan gaya tertentu. Contoh sedia boleh membantu dengan ini, yang mana anda boleh membina dengan mencipta sesuatu sendiri.

 • Pilihan yang menarik apabila ruang makan boleh dipisahkan dari kawasan rekreasi dengan kaunter di mana perapian akan dipasang. Di satu sisi terdapat tempat untuk memasak dan makan, di sisi lain terdapat sudut yang selesa untuk bersantai.
 • Ia sesuai di dalam bilik yang tidak terlalu besar dan pilihan sedemikian apabila dapur dan ruang tamu tidak dibatasi, tetapi pada masa yang sama sempadan mereka ditunjukkan secara visual. Seluruh bilik berjaya dilengkapi dengan perapian.
 • Reka bentuknya kelihatan cantik dan bergaya apabila zon-zon dibatasi oleh sebuah pulau. Di sini anda boleh memasak dan berkomunikasi. Perabot ringan dan pintu masuk telus menjadikan bilik kelihatan luas dan ringan. Bahagian dalamannya dilengkapi dengan perapian batu dan lantai gelap.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah