Dapur-ruang tamu

Reka bentuk dalaman moden ruang tamu dapur

Reka bentuk dalaman moden ruang tamu dapur
Kandungan
 1. Ciri, kelebihan dan kekurangan
 2. Pengezonan ruang
 3. Penyelesaian warna
 4. Pemilihan gaya

Dalam kebanyakan pangsapuri standard, kawasan dapur adalah jauh daripada yang diingini. Sebagai peraturan, suri rumah tidak mempunyai ruang yang cukup untuk melaksanakan semua idea mereka. Sangat sukar bagi keluarga besar untuk tinggal di apartmen dengan dapur kecil. Hari ini, reka bentuk moden ruang tamu dapur sangat popular. Hiasan dalaman yang bergaya itu melibatkan gabungan dapur dan salah satu bilik besar. Bilik gabungan dengan dinding yang dirobohkan menjadi lebih luas. Anda boleh menghiasi ruang tamu dapur dalam hampir semua gaya dan warna, semuanya bergantung pada citarasa dan keinginan anda.

Ciri, kelebihan dan kekurangan

Penyelesaian ini amat penting untuk pangsapuri dengan kawasan yang kecil, ia memungkinkan untuk memberikan keaslian susun atur dan penampilan yang tipikal.

Kebaikan.

 • Terdapat lebih banyak ruang. Dan bukan sahaja secara visual, kerana dinding yang dirobohkan memberikan beberapa meter persegi untuk digunakan. Tempat ini boleh digunakan secara rasional. Dua bilik kecil diubah menjadi yang besar dan kosong.

 • Lebih banyak pencahayaan. Dua tingkap di dalam bilik memberikan cahaya semula jadi yang baik.

 • Ruang makan yang bagus. Malangnya, dapur kecil perlu berpuas hati dengan ruang makan yang kecil. Dalam projek gabungan, anda boleh meletakkan meja besar, kerusi yang cantik. Anda menghapuskan keperluan untuk bergerak ke ruang tamu dan meletakkan meja di sana.

 • Keselesaan keluarga. Memasak paling kerap mengasingkan nyonya rumah, dia tidak boleh menjaga anak-anak atau berkomunikasi dengan mereka dan suaminya pada masa ini, persatuan itu memberinya peluang sedemikian.

Terdapat juga kelemahan yang mesti diambil kira:

 • kos kewangan projek sedemikian berbanding dengan pembaikan konvensional tanpa merobohkan dinding;

 • keperluan untuk peralatan berkualiti baik, kerana bau akan bebas "berjalan" di sekeliling bilik jika tudungnya buruk, dan peralatan yang bising akan mengganggu ahli rumah;

 • pembaikan sedemikian mengambil masa yang agak lama, kerjanya bising;

 • persetujuan diperlukan untuk pembangunan semula, jika dinding pelan galas tidak dibenarkan untuk dirobohkan;

 • jika rumah itu dilengkapi dengan gas, partition diperlukan oleh undang-undang.

Pengezonan ruang

Menggabungkan dua bilik untuk tujuan yang berbeza membayangkan pemisahan zon yang cekap. Dalam kes ini, ruang itu perlu kekal bersatu secara visual. Pertama sekali, anda perlu menyusun perabot dengan betul: alihkan sofa, kerusi berlengan, TV ke satu zon, meja makan dan kerusi ke yang lain, set dapur, peralatan rumah tangga di satu pertiga. Di samping itu, pereka mengesyorkan mempertimbangkan kaedah pengezonan yang berbeza.

Gerbang

Anda boleh meninggalkan sebahagian daripada dinding yang tinggal dan menghiasinya dengan gaya yang sama seperti bilik. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya baik untuk bilik besar, ia mencuri sebahagian daripada kawasan itu, menggelapkannya. Penyelesaian yang berkesan ialah partition nipis dengan gerbang, dihiasi dengan kaca.

Kaunter bar

Ini adalah cara paling popular untuk memisahkan ruang dapur dari ruang duduk. Sebagai tambahan kepada fungsi hiasan, rak boleh digunakan sebagai meja, permukaan kerja. Di dalamnya anda boleh meletakkan bahagian penyimpanan.

Pembahagian

Terdapat pilihan yang berbeza untuk mencipta: biarkan sebahagian daripada dinding atau letakkan dinding nipis dengan rak, sisipan kaca. Biasanya mereka menggunakan drywall, dinding gelongsor plastik, langsir yang diperbuat daripada kain tebal, akuarium, rak dengan bunga hiasan.

Penamat pada dua peringkat

Jika silingnya agak tinggi, anda boleh menaikkan lantai di salah satu zon. Di samping itu, siling dua tingkat kelihatan hebat. Perlu diingat bahawa apabila menyusun semula perabot, pengezonan menggunakan dua peringkat perlu dibongkar, jika tidak, integriti persepsi akan dilanggar.

Pencahayaan

Untuk ruang tamu dapur, adalah tidak boleh diterima untuk menggunakan satu sumber pencahayaan biasa. Kawasan kerja, sebagai peraturan, diserlahkan oleh lampu sorot, perkara yang sama boleh dilakukan dengan kaunter bar. Luminair siling juga boleh digunakan sebagai lampu atas kepala. Ruang tamu dihiasi dengan candelier, lampu lantai, lampu meja. Ini akan mewujudkan kontras yang diingini.

Penyelesaian warna

Ia sangat penting bukan sahaja dengan berkesan, tetapi juga untuk menggabungkan warna dengan betul supaya ruang tamu dapur bukan sahaja dibahagikan kepada zon, tetapi juga seragam dalam komposisi. Pereka bentuk mencadangkan mempertimbangkan kemungkinan kombinasi berikut.

 • Gunakan ton yang berbeza dalam palet yang sama. Sebagai contoh, serlahkan dapur dengan warna yang lebih menarik, dan hiasi ruang tamu dengan cara yang neutral dan tenang.

 • Pilih warna yang sama, tetapi aksen terang yang berbeza. Iaitu, menghiasi bilik dalam skema warna cahaya tunggal dan bahagikan zon dengan unsur hiasan yang berbeza dalam warna.

 • Jadikan latar belakang umum berbeza, aksen adalah biasa. Penyelesaian yang paling menguntungkan ialah memilih warna utama cahaya, tetapi cahaya di kedua-dua zon, dan warna pelengkap dan aksen - terang dan seragam.

Pemilihan gaya

Gaya kontemporari dibezakan oleh ciri-ciri seperti:

 • kefungsian;

 • kepraktisan;

 • sedikit hiasan;

 • ruang yang tidak bersepah.

Perkara yang paling penting ialah memilih satu arah dan pilih kemasan, perabot, hiasan mengikutnya. Komposisi harmoni tidak membenarkan pencampuran gaya. Jika anda suka gabungan, anda perlu bekerja keras mempelajari kombinasi butiran yang betul dari arah yang berbeza. Lebih mudah dan lebih cekap untuk berhenti pada satu. Adalah penting bahawa perkakas rumah selaras sepenuhnya dengan gaya yang dipilih. Pereka bentuk mencadangkan mempertimbangkan pilihan berikut untuk menghias ruang tamu dapur.

Teknologi tinggi

Perkara yang paling penting di sini ialah mengosongkan ruang sebanyak mungkin dan mengurangkan hiasan dan aksesori ke tahap minimum. Permukaan monokrom diutamakan, kemasan yang sama. Logam, bahan kaca, gloss kelihatan harmoni. Skim warna termasuk kelabu, hitam, putih, coklat. Siluet mempunyai garis lurus yang jelas. Supaya komposisi tidak kelihatan tidak selesa secara visual, anda boleh memasukkan permaidani lembut dan pencahayaan yang indah di dalamnya.

Adalah lebih baik untuk menggantikan tekstil pada tingkap dengan tirai.

Minimalisme

Gaya ini juga tidak melibatkan banyak perabot dan hiasan. Nama itu sendiri mengatakan bahawa perlu ada beberapa butiran. Skema warna termasuk warna putih, coklat, kelabu, hitam, semua warna kayu. Buang hiasan yang mencolok. Teknik ini harus terbina dalam, tidak mencolok, tersembunyi yang mungkin.

Kecualikan elemen kecil daripada komposisi.

Neoklasik

Klasik moden melibatkan hiasan dinding, lantai dan siling dalam warna yang sama. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada nada terang, neutral kuning air, putih, pasir, zaitun. Siluetnya lurus, tetapi tidak tajam, licin. Tekstil dan perabot mesti dipilih semula jadi, lembut.

Reka bentuk laconic boleh dicairkan dengan selamat dengan hiasan yang menakjubkan: buku, barangan antik.

Gaya Scandinavia

Gaya yang sangat popular, ciri ciri yang merupakan pilihan warna cahaya untuk hiasan, bahan semula jadi. Kayu terpakai, seramik, batu. Putih mendominasi; hitam dan coklat sering digunakan sebagai aksen dan pelengkap. Unsur hiasan tidak provokatif, tetapi jelas menonjol pada latar belakang umum: foto, lukisan, tumbuhan, permaidani.

Kitsch

Ini adalah salah satu gaya kontemporari yang paling mencabar. Ia melibatkan penggunaan butiran yang mencolok, warna terang. Selalunya ia adalah warna biru, ungu, oren, kuning, merah. Adalah lebih baik untuk memilih perabot bentuk kompleks, tidak standard.

Untuk mengelakkan komposisi keseluruhan daripada menjadi terlalu huru-hara dan sukar untuk dilihat, adalah lebih baik untuk mengatur latar belakang dalam warna terang.

Negara

Gaya ini sangat selesa dan lembut, ia menggabungkan kesederhanaan, keaslian dan kefungsian. Anda tidak boleh menggunakan unsur logam, plastik, sintetik di ruang tamu dapur gaya ini. Warna semula jadi: coklat, hijau, kuning air. Gunakan penyepuhan, burgundy, kuning, hitam sebagai aksen.

Perabot rotan, lukisan, pinggan mangkuk yang indah, jam besar akan sesuai dengan bilik sedemikian.

Idea reka bentuk moden untuk ruang tamu dapur terdapat dalam video di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah