Dapur-ruang tamu

Idea untuk reka bentuk dalaman ruang tamu dapur dalam gaya moden

Idea untuk reka bentuk dalaman ruang tamu dapur dalam gaya moden
Kandungan
 1. Ciri gaya
 2. Kehalusan perancangan
 3. Pengezonan ruang
 4. Spektrum warna
 5. Pilihan penamat
 6. Pemilihan perabot
 7. Organisasi pencahayaan
 8. Contoh yang berjaya

Alangkah indahnya apabila seluruh keluarga berkumpul. Ini biasanya berlaku di dapur. Di sini mereka menerima tetamu yang paling disayangi dan berbual santai.

Untuk keselesaan, mereka sering menggabungkan dapur dengan ruang tamu, apabila nyonya rumah mempunyai segala-galanya di tangan: dapur, singki, dan meja makan. Dan tetamu berasa penjagaan yang berterusan.

Ciri gaya

Adalah dinasihatkan untuk mereka bentuk dapur supaya ia memenuhi keperluan semua ahli keluarga. Anda boleh mengatur ruang tamu dapur menggunakan mana-mana gaya moden. Pertimbangkan pilihan, dan anda boleh membandingkannya dan memilih yang terbaik untuk diri sendiri.

Moden

Ia dianggap sebagai gaya klasik, tetapi hari ini ia mengalami kelahiran semula. Ciri-ciri Art Nouveau moden yang tidak boleh dipisahkan ialah keindahan digabungkan dengan kepraktisan... Di pedalaman anda tidak akan menemui satu garis putus, warna-warna terang. Semua lengkung ditentukan oleh alam semula jadi, begitu juga dengan warna - kebanyakannya warna semula jadi kuning air, mustard dan zaitun, keperakan, hijau pucat, coklat dan rona biru.

Semua elemen hiasan, termasuk bukaan pintu dan tingkap, adalah melengkung dan elegan. Penamat hanya dari bahan semula jadi, seperti seramik, marmar, kaca, kayu asli, batu, dan fabrik mahal lebih diutamakan untuk langsir. Klasik moden ini sesuai untuk dapur ruang tamu moden.

Gabungan

Dengan cara lain, gaya ini dipanggil eklektikisme dan merujuk kepada arah moden. Ia menempatkan banyak lagi (eko, loteng, chalet, moden, nautika dan juga gaya 80-an) yang membolehkan anda menjadikan dunia ini lebih moden. Pilihan ini boleh menggabungkan bahan bertekstur yang berbeza dan juga budaya.

Gaya etnik

Mereka mempunyai banyak hala tuju, kerana mereka disatukan oleh keinginan untuk tradisi budaya. Ambil gaya bahasa Inggeris, sebagai contoh. Ia muncul pada zaman Ratu Victoria pada abad ke-19 dan menggabungkan gaya Rococo dan Baroque dengan penyepuhan yang wujud, acuan stuko dan juga gaya kolonial peneroka ketika itu.

Arah ini menggabungkan:

 • motif oriental dalam hiasan;
 • sekatan dalam warna;
 • hanya perabot kayu semula jadi;
 • barangan antik;
 • tekstil yang sangat mahal.

Dalam kes ini, dinding selesai dengan kertas dinding bercorak (mahal) atau kain. Siling harus diserlahkan dengan acuan dan cornice di sekeliling perimeter. Candeliernya besar dan berwarna putih. Lantainya diturap dengan papan parket atau marmar dan bersempadan dengan papan skirt lebar.

Skim warna direka dalam warna kuning air atau berpasir. Anda boleh menambah hiasan dalam bentuk lukisan dalam bingkai tebal, patung porselin. Dari perabot terdapat set putih susu dengan penyepuhan. Sinki dan kaunter di dalam batu.

Bersejarah

Reka bentuk sejarah, serta reka bentuk etnik, telah mengalami perubahan besar. Perkara utama adalah mematuhi semula jadi dalam segala-galanya. Inilah yang diperlukan oleh gaya kolonial atau desa desa. Dan jangan lupa untuk mempamerkan kemewahan di pedalaman.

Menggunakan contoh gaya desa, anda boleh melihat bagaimana ruang dapur anda akan berubah. Ia boleh dilakukan dalam gaya Amerika, Perancis dan juga Rusia. Tetapi perkara utama adalah mematuhi peraturan berikut:

 • perabot dibuat seolah-olah kekok, penuaan adalah wajar dalam segala-galanya;
 • kehadiran perhiasan semula jadi;
 • banyak tekstil;
 • bahan semula jadi.

Pada masa yang sama, perabot harus memberi kesan ringan. Gantikan kabinet atas dengan rak dan hias dengan pinggan mangkuk. Fasad hendaklah berwarna putih, dan pastikan anda menyusun apron jubin seramik di kawasan kerja.

Kehalusan perancangan

   Ruang tamu dapur, dan adakah ia sentiasa sesuai - kami akan membincangkan selok-belok susun atur. Pertama, anda perlu memutuskan satu masalah dan memahami sama ada anda perlu mengeluarkan dinding perantaraan antara dapur dan bilik bersebelahan. Dalam kebanyakan kes, ini dilakukan di pangsapuri yang agak kecil untuk mengembangkan ruang.

    Jika anda mempunyai tetamu sentiasa, atau anda mempunyai keluarga yang besar, atau anda mempunyai studio yang sangat kecil, maka keputusannya agak munasabah.

    Logik di sini adalah mudah - daripada duduk bersama tetamu di dalam bilik kecil yang berasingan, lebih baik untuk mengatur ruang gabungan. Ia akan mempunyai segala-galanya: komunikasi rapat dan kemudahan menghidangkan hidangan. Di samping itu, penyelesaian ini akan mewujudkan lautan keselesaan. Jika anda meletakkan sofa yang selesa dan katil kerusi berlengan, maka anda akan mempunyai tempat tidur tambahan di rumah anda untuk tetamu yang tiba-tiba tiba.

    Mari kita senaraikan terlebih dahulu kebaikan menggabungkan.

    • Ruang anda akan mempunyai rupa yang sangat rapi dan asli.
    • Dengan menggabungkan dapur yang sangat kecil dan dewan yang luas, anda mendapat pengezonan gabungan. Anda akan menjimatkan masa dengan mempunyai segala-galanya di hujung jari anda.
    • Langkah seterusnya ialah pencahayaan tambahan dan mendapatkan bukaan tingkap tambahan. Anda juga boleh menyusunnya mengikut kehendak anda.

    Masih terdapat beberapa kelemahan.

    • Menggabungkan dapur dan ruang tamu akan menelan kos yang agak mahal. Sebarang susun atur tidak boleh dilakukan tanpa kelulusan institusi khusus. Setelah mendapat persetujuan, anda perlu membuat semula dokumen dalam BTI. Kemudian barulah membelanjakan sejumlah besar untuk menyusun idea anda.
    • Memasak melibatkan pelbagai bau dan wap. Persekitaran negatif ini akan mengotorkan sofa selesa dan langsir cantik anda dengan cepat. Di sini anda perlu memikirkan pilihan yang membolehkan anda melakukan pembersihan am tanpa banyak kos dan usaha: penutup perabot boleh tanggal, meja yang diperbuat daripada bahan tahan, langsir yang mudah ditanggalkan dan dicuci.

    Pengezonan ruang

    Kaedah pengezonan membantu mengagihkan ruang supaya dapat menampung semua keperluan di dapur. Jadi mari kita lihat mereka dalam susunan.

    • Anda boleh menaikkan kawasan kerja dengan podium. Anda akan "membunuh dua burung dengan satu batu." Bahagikan ruang dan sembunyikan wayar dan paip yang tidak perlu daripada pandangan. Walau bagaimanapun, terdapat satu tetapi. Sekiranya terdapat orang tua dan kanak-kanak kecil di dalam rumah, maka pilihan ini boleh menjadi traumatik.
    • Kawasan kerja boleh diselesaikan dengan jubin seramik, yang sangat mudah dibersihkan, menyerlahkan ruang makan (zon selesa) dengan lamina, ia juga mudah dibersihkan, tetapi lebih hangat dalam komposisi.
    • Anda boleh zon menggunakan warna. Ruang tempat makanan disediakan boleh dalam warna gelap, dan ton cerah boleh digunakan untuk menghiasi kawasan rehat.
    • Kaunter bar juga merupakan pilihan yang boleh diterima dengan sempurna. Pemasangannya akan memungkinkan untuk membahagikan ruang.
    • Dengan bantuan perabot, anda boleh menyelesaikan isu pengagihan zon. Letakkan sofa supaya ia membahagikan bilik kepada bahagian tertentu.
    • Pelbagai skrin, sekatan, gerbang membantu menyelesaikan masalah pembedahan ruang.

    Spektrum warna

    Nada cahaya akan berfungsi paling baik jika anda mempunyai ruang cahaya semula jadi yang terhad atau ruang yang sangat sedikit. Warna putih, kuning air dan warna serupa sentiasa mengembangkan bilik dan meningkatkan jumlahnya secara visual.

    Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa warna-warna cerah cepat kotor di mana makanan disediakan. Masalah ini boleh diselesaikan menggunakan skema warna yang sama. Warna yang lebih gelap hendaklah digunakan di atas dapur memasak, singki dan meja memasak.

    Di pangsapuri moden yang baharu, tingkapnya agak besar. Banyak cahaya masuk ke dalam mereka. Sekiranya terdapat tingkap yang agak besar di ruang tamu dapur, atau bahkan dua daripadanya, maka menggunakan warna pastel tidak sesuai sepenuhnya di sini. Sinaran yang mengenai dinding cahaya akan memantul dan mempesonakan, dan anda mungkin berasa letih. Kualiti ini akan menjadi ketara pada musim panas.

    Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh "mencairkan" warna terang dengan yang lebih gelap atau menggantung langsir tebal dan tirai pada tingkap. Namun tidak semua orang suka warna terang. Ada yang sudah bersedia menghias ruang tamu dengan warna kelabu malah hitam. Dalam kes tingkap besar, penyelesaian ini akan sangat sesuai.

    Pilihan penamat

    Ruang dapur meletakkan permintaan yang tinggi terhadap kualiti bahan kemasan. Siling, lantai, dinding mesti menahan suhu yang melampau, kelembapan yang tinggi dan risiko pencemaran berat.

    • Lukisan dan kertas dinding - ini adalah bahan yang paling berpatutan yang anda boleh mengemas kini bahagian dalam anda. Salutan mestilah berkualiti tinggi, tahan lembapan dan boleh dibasuh.
    • Pilihan yang lebih dipercayai ialah jubin seramik. Lebih baik jika ia adalah hiasan.
    • Di ruang tamu dapur ia akan sesuai dan plaster hiasan... Dia telah lama popular dengan orang kreatif.
    • Panel plastik mungkin ada, tetapi tidak disyorkan di mana orang mahukan bahan mampan di rumah mereka.
    • Kemasan separa batu boleh muat dengan baik ke bahagian dalam ruang di mana seluruh keluarga berehat.
    • Panel dan lapisan MDF menjadi semakin popular setiap tahun. Bahan-bahan ini mampan dan praktikal.

    Pemilihan perabot

    Ia mesti diambil kira. bahawa perabot di ruang tamu dapur haruslah sangat selesa dan praktikal. Dan di sini semuanya bergantung pada gaya yang anda pilih.

    • gaya Inggeris menyediakan perabot yang sangat besar dan upholsteri dengan kaki tebal dan penyepuhan.
    • Gaya desa membenarkan kerusi yang selesa dengan kusyen, tetapi perabot harus tetap memberikan kesederhanaan.
    • Gaya moden menyediakan pelbagai pilihan untuk perabot dapur. Mungkin terdapat almari pakaian terbina dalam, dan juga kaunter bar. By the way, di bar, membuat minuman di hadapan tetamu boleh bertukar menjadi persembahan keseluruhan.
    • Gaya loteng tidak sesuai dengan ruang dapur yang digabungkan dengan ruang tamu. Walau bagaimanapun, bagi pencinta kesederhanaan, apa sahaja boleh dilakukan.Letakkan almari pakaian antik dan sofa moden yang selesa di sebelahnya. Dan kemudian bahagian dalam anda akan berkilauan dengan warna baru.

    Organisasi pencahayaan

    Semuanya bergantung pada fantasi anda. Dengan bantuan cahaya, anda boleh membahagikan bilik menjadi zon. Lampu pendarfluor boleh diletakkan di kawasan kerja, dan tudung lampu yang selesa boleh digantung di atas ruang makan. Di sini, lampu sorot dan lampu latar juga sesuai.

    Perlu ada banyak cahaya di ruang tamu dapur yang selesa. Jika anda mempunyai tingkap yang besar, ini adalah kelebihan yang besar. Pada waktu petang, untuk melindungi rumah anda daripada mengintip dan lampu jalan, letakkan bidai atau langsir gelap pada tingkap.

    Gaya loteng menyediakan pemasangan lampu Edison atau Dixon. Dan jika anda tidak menyukai cahaya yang terlalu terang, ambil kalungan putih atau hitam dengan mentol terang sebagai sumber tambahan.

    Anda boleh membuat beberapa sumber cahaya dan menyambungkannya ke suis yang berbeza. Kemudian adalah sesuai untuk mengatur "permainan cahaya" mengikut mood anda.

    Contoh yang berjaya

    Dapur ruang tamu yang indah diperoleh apabila mereka meletakkan jiwa mereka ke dalamnya. Mari lihat beberapa contoh:

    • gaya modenapabila semua warna dan arah bercampur, ia boleh menjadi sangat menarik;
    • gaya Inggeris akan berjaya menggabungkan keselesaan dan keselesaan ruang anda;
    • hala tuju sejarah akan memberi peluang untuk merangkumi semua kehendak anda dan mewujudkan persekitaran yang luar biasa;
    • semua elemen, termasuk perabot, mampu mewujudkan suasana rumah apabila anda mengambil sebagai asas gaya desa.

    Untuk reka bentuk dalaman ruang tamu dapur dalam gaya moden, lihat video berikut.

    tiada komen

    Fesyen

    kecantikan

    rumah