Jaket kulit

Bagaimana untuk menyeterika jaket kulit di rumah?

Bagaimana untuk menyeterika jaket kulit di rumah?
Kandungan
 1. Cara yang lebih baik
 2. Kaedah yang tidak berkesan dan dilarang
 3. Petua berguna
 4. Pencegahan penampilan lipatan

Kulit adalah bahan praktikal dan tahan lama yang membolehkan ia digunakan secara meluas semasa menjahit pakaian luar. Oleh kerana kualiti hiasan yang sangat baik dan memakai tinggi, jaket kulit sangat popular dan tidak ketinggalan zaman selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, dalam proses penyimpanan jangka panjang, lebam dan lipatan muncul pada sesuatu, itulah sebabnya masalah melicinkan kulit di rumah adalah lebih daripada relevan.

Cara yang lebih baik

Terdapat beberapa kaedah menyeterika jaket kulit, dan pilihan salah satunya bergantung pada kualiti dan ketebalan bahan, tahap lebam dan ketersediaan alat yang diperlukan.

 • Penghalusan semulajadi. Intipati kaedah ini ialah produk digantung pada penyangkut dan dibiarkan sendiri selama beberapa hari. Istilah untuk meluruskan lipatan bergantung pada ketebalan dan kualiti fabrikasi bahan. Jadi, model yang diperbuat daripada kulit nipis dapat melicinkan sepenuhnya dalam masa tiga hari, dan jika produk itu sedikit berkedut, maka satu hari sudah cukup. Jaket kulit babi yang tebal mengambil masa lebih lama untuk diluruskan - dalam sesetengah kes, ia boleh mengambil masa sehingga tujuh hari. Syarat utama untuk menggunakan kaedah ini mestilah pilihan penyangkut yang betul. Produk tidak boleh terlalu nipis, dan saiznya harus jelas sepadan dengan saiz jaket. Pilihan terbaik ialah penyangkut kayu atau plastik lebar. Penggunaan model wayar nipis tidak digalakkan.

Sekiranya jaket itu tidak terlalu berkedut atau baru dibeli, maka pemakaian biasa perkara itu membantu dengan baik: memakai jaket, butangkan sepenuhnya dan berjalan di dalamnya selama 2-3 jam.

 • Mandi wap. Kaedah ini agak berkesan dan membolehkan anda mengemas barang yang renyuk. Untuk melakukan pelicinan, anda perlu meletakkan jaket pada penyangkut kot dan menggantungnya di atas tab mandi. Kemudian anda perlu menutup pintu ke bilik dan membuka air panas. Selepas bilik mandi dipenuhi dengan wap, anda harus cuba meluruskan lebam dan lipatan yang teruk dengan tangan yang kering, tanpa meregangkan kulit dan bertindak dengan sangat berhati-hati. Selepas 15 minit, air panas boleh dimatikan dan produk boleh ditinggalkan di dalam bilik mandi untuk seketika. Biasanya ia mengambil masa 50 minit untuk jaket itu kembali kepada bentuk asalnya.

Menggunakan kesan mandian wap, penjagaan mesti diambil untuk mengelakkan titisan air mendidih daripada terkena pada produk. Jika tidak, selepas ia kering, bintik-bintik keputihan mungkin muncul pada kulit.

 • Rawatan minyak. Kaedah ini melibatkan penggunaan mentega kacang. Untuk melicinkan lebam, perlu merawat kawasan bermasalah dengan kapas yang dicelup dalam minyak. Pada beberapa selang, prosedur perlu diulang 4 kali lagi. Minyak walnut mampu dengan cepat dan mendalam diserap ke dalam pori-pori kulit dan meratakan bahan dengan berkesan. Kaedah ini sangat berkesan dan membolehkan anda menghilangkan lipatan dan lipatan lama yang disebabkan oleh penyimpanan jangka panjang. Selepas pemprosesan selesai, disyorkan untuk meletakkan jaket pada penyangkut dan menggantungnya di dalam bilik pengudaraan selama 2-3 jam.

Syarat utama untuk melicinkan minyak ialah kebersihan permukaan kulit. Jika tidak, kotoran akan diserap bersama minyak jauh ke dalam kulit dan ia akan menjadi agak bermasalah untuk membersihkan produk tersebut. Walau bagaimanapun, mentega kacang, bahan mentah utama yang merupakan walnut, adalah alat yang agak mahal, itulah sebabnya ia memerlukan sedikit pelaburan untuk melicinkan jaket dengan cara ini. Menggantikan komposisi mahal dengan jeli petroleum, gliserin atau minyak kastor yang lebih murah akan mengurangkan kos prosedur dengan ketara. Merawat produk kulit dengan produk ini bukan sahaja akan membantu melicinkan kawasan yang berkedut dengan cepat, tetapi juga melindungi kulit daripada kekeringan pramatang.

 • Menggunakan penjana stim. Baca maklumat pada label sebelum mengukus jaket kulit anda. Jadi, model yang diresapi dengan sebatian penghalau lembapan tidak boleh dikukus sama sekali. Sekiranya tiada kontraindikasi, kaedah ini boleh digunakan dengan selamat, terutamanya kerana ia agak berkesan. Mengukus hendaklah dimulakan dengan penyediaan produk. Untuk melakukan ini, anda perlu mengosongkan poket anda, buka bulu dari hud dan letakkan jaket pada penyangkut kot. Kemudian anda harus menghidupkan penjana stim atau seterika dengan pilihan bekalan stim menegak dan lancar mengukus kedutan.

Adalah disyorkan untuk memegang peranti pada jarak 10-15 cm dari permukaan kulit, cuba untuk tidak berlama-lama di satu kawasan selama lebih daripada tiga saat. Dalam kes ini, kesannya harus dilakukan mengikut arah, dan tidak perlu mengukus keseluruhan produk secara keseluruhan.

 • Pelicinan kering. Intipati kaedah ini terletak pada penyeterikaan produk yang sangat lembut dan tepat dengan seterika hangat. Anda boleh menyeterika barangan kulit sama ada dari bahagian yang salah melalui lapisan, atau dari bahagian hadapan, menggunakan kertas pembalut atau kain kapas tebal. Adalah sangat penting untuk tidak membenarkan sentuhan langsung antara tapak kaki dan permukaan kulit. Atas sebab ini penggunaan kain kasa atau kain nipis adalah dilarang dalam kes ini. Anda tidak boleh menggunakan tuala dapur timbul, apa yang dipanggil "wafel": kulit mempunyai tekstur yang agak lembut dan tekstur kain ini boleh dicetak pada bahan.

Menyeterika kulit perlu dilakukan pada suhu terendah, yang biasanya sepadan dengan satu pengijazahan pada pengawal selia besi. Sutera dan kain sensitif lain biasanya diseterika pada suhu ini.Jalankan seterika di sepanjang lipatan dengan berhati-hati, membenarkan kulit menjadi sejuk. Kawasan bermasalah, seperti lengan baju, kolar dan bahu, mesti diseterika menggunakan peranti tambahan, dan jika ia tidak tersedia, anda boleh menggunakan tuala bergulung yang diletakkan di dalam produk. Dilarang sama sekali menggunakan wap dan tinggal di satu kawasan selama lebih daripada dua saat.

 • Menggunakan akhbar. Sekiranya seseorang tidak berada di rumah dan tidak ada cara untuk menyeterika produk dengan cara tradisional, maka kaedah menekan akan berguna. Teknologi ini tergolong dalam kategori lembut dan tidak memerlukan penggunaan alat khas dan peralatan elektrik. Sebagai akhbar, timbunan buku, periuk atau besen air dan batu bata yang dibalut dengan kain adalah sesuai. Letakkan jaket pada permukaan yang keras, seperti meja, dan tekan ke bawah pada bahagian yang renyuk dengan menekan. Dalam kedudukan ini, benda itu dibiarkan semalaman, dan pada waktu pagi ia digantung pada penyangkut untuk meluruskan penuh.

Kaedah yang tidak berkesan dan dilarang

Salah satu kaedah melicinkan jaket kulit yang paling tidak berkesan ialah meluruskan lipatan dengan pengering rambut. Udara kering memberi kesan negatif pada permukaan kulit dan menjadikannya keras dan kasar. Selain itu, lipatan lama tidak mungkin diseterika dengan cara ini. Prosedur yang merosakkan untuk kulit asli ialah penggunaan air panas.

Apabila melicinkan produk dengan air mendidih, tempat yang berkedut, tentu saja, akan meluruskan, tetapi bahan itu mungkin berubah bentuk dan berubah warna. Ia tidak akan membantu untuk menghilangkan lipatan dan regangan kawasan masalah dalam arah yang berbeza. Ini hanya akan merosakkan penampilan produk, manakala lipatan akan kekal di tempatnya.

Petua berguna

Selalunya, apabila menyeterika pakaian, situasi yang agak luar biasa timbul, untuk penyelesaian yang boleh anda gunakan mudah, tetapi pada masa yang sama nasihat praktikal.

 • Untuk mengeluarkan lipatan dari kolar dengan betul, anda perlu menggosoknya pada kedua-dua belah melalui kain padat, dan kemudian segera gosokkan minyak kacang atau jeli petroleum ke dalam kulit. Dalam kes kedutan yang teruk, prosedur mesti diulang dua kali, dan, sebagai peraturan, ini cukup untuk kolar untuk mengambil penampilan asalnya dan jaket kelihatan seperti baru.
 • Sekiranya terdapat pelbagai jenis kecacatan pada pakaian kulit, maka tidak boleh menggunakan wap. Prosedur ini boleh memburukkan keadaan dan kawasan masalah akan menjadi lebih jelas. Dalam kes ini, rawatan minyak atau seterika kering produk sangat sesuai.
 • Adalah disyorkan untuk menggunakan pengukus apabila meluruskan lipatan pada jaket musim sejuk dengan penebat yang tidak boleh ditanggalkan. Selepas pemprosesan, produk mesti digantung tanpa butang pada penyangkut dan dibiarkan di dalam bilik pengudaraan selama beberapa jam.
 • Selepas terdedah kepada wap, kulit mesti dikeringkan dengan baik. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk melakukan ini berhampiran peranti pemanasan atau di bawah pengaruh cahaya matahari langsung. Produk hendaklah diletakkan di kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik dengan tahap kelembapan normal.

Pencegahan penampilan lipatan

Untuk mengelakkan kedutan dan kedutan, jaket kulit mesti disimpan dengan betul. Pilihan penyimpanan terbaik adalah almari pakaian, di mana produk akan digantung dengan bebas pada penyangkut, dan tidak dilipat di dalam almari. Penyelesaian praktikal ialah menggunakan kes berasingan untuk menyimpan model. Ini akan membantu melindungi jaket daripada tekanan mekanikal berterusan yang akan terdedah kepadanya apabila anda membuka pintu kabinet.

Ia juga sangat penting untuk memerhatikan rejim kelembapan di dalam bilik di mana barang-barang kulit disimpan. Udara yang terlalu kering akan menyebabkan penyejatan lembapan dari liang kulit dan bahan menjadi kasar, manakala udara yang terlalu lembap akan menyumbang kepada genangan air yang berlebihan, kendur dan kehilangan kilauan asalnya.Di samping itu, jika jaket itu basah dalam hujan, tidak disyorkan untuk meletakkannya di dalam almari. Pertama, kulit mesti kering sepenuhnya, dan barulah ia boleh dikeluarkan di tempatnya.

Penjagaan yang betul dan pemakaian yang berhati-hati boleh memanjangkan hayat produk kulit dengan ketara dan memastikan penampilan asalnya terpelihara sepanjang hayat perkhidmatan.

Untuk maklumat tentang cara mengukus jaket kulit, lihat video di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah