reben

Rep busur reben

Rep busur reben
Kandungan
 1. Apa yang diperlukan untuk pembuatan?
 2. Bagaimana untuk membuat busur elastik yang mudah?
 3. Kerongsang busur
 4. Tunduk besar pada tandan
 5. Rambut busur dengan camelia
 6. Lebih banyak idea

Reben reben adalah bahan yang sangat popular di kalangan wanita jarum. Ia boleh digunakan untuk mencipta pelbagai jenis perhiasan. Hari ini kita akan bercakap tentang cara membuat busur dari reben sedemikian dengan tangan kita sendiri.

Apa yang diperlukan untuk pembuatan?

Sebelum meneruskan penciptaan produk hiasan ini, anda harus menyediakan semua yang anda perlukan:

 • reben rep pelbagai warna;
 • gam;
 • gunting;
 • jarum;
 • pembaris;
 • benang;
 • hiasan (manik, manik, renda dan butiran hiasan lain).

Bagaimana untuk membuat busur elastik yang mudah?

Sebagai permulaan, kami akan menganalisis secara terperinci arahan yang akan membantu anda membuat busur mudah dari bahan ini dengan tangan anda sendiri.

Mula-mula anda perlu menyediakan perkara berikut:

 1. dua jalur rep putih dengan lurex emas berukuran 2.5x20 cm;
 2. dua jalur rep putih dengan monogram emas berukuran 2.5x20 cm;
 3. sekeping pita putih 0.6x10 cm;
 4. ikatan rambut lancar 4 cm.
 • Dua jenis pita yang berbeza disambungkan antara satu sama lain di seluruh permukaan dari bahagian jahitan. Perkara yang sama dilakukan dengan dua segmen yang lain. Selepas itu, ambil sepasang jalur yang disambungkan, ukur 7.5 cm pada kedua-dua sisi.Kawasan yang ditanda harus diperbaiki dengan jarum atau pin. Bahan kerja kemudiannya dilipat menjadi bentuk V supaya pin tidak bersentuhan antara satu sama lain.
 • Dengan pasangan kedua, mereka melakukan semuanya sama, tetapi dalam arah yang bertentangan. Seterusnya, pin ditarik keluar. Dengan bantuan jarum, tempat lipatan pada bahan kerja yang dibuat ditetapkan.
 • Kemudian, kelopak kanzashi dibuat. Untuk melakukan ini, bahan kerja hendaklah diletakkan sedemikian rupa sehingga pita rep dengan monogram betul-betul menegak.Bahagian lain dari segmen itu dibengkokkan di bawah bahagian bawah, akibatnya, sudut tepat harus diperoleh.
 • Bahagian atas turun dari dirinya sendiri. Bahagian kanan produk perlu dibengkokkan dari anda ke bahagian yang salah dan diikat dengan bahagian atas. Pada masa yang sama, bahagian kiri dilipat kemas ke bahagian hadapan.
 • Bahan kerja kedua dibuat dengan cara yang sama. Selepas itu, elemen yang terhasil disambungkan antara satu sama lain menggunakan benang dan jarum. Mereka perlu ditarik serapat mungkin. Busur siap dibalikkan ke bahagian belakang, elastik lancar dipasang di bahagian tengah dengan gam panas.
 • Seterusnya, pita rep putih sempit diambil. Ia dilukai di tengah-tengah busur. Dalam kes ini, satu sisinya mesti digris dengan baik dengan komposisi pelekat. Busur yang begitu indah juga boleh dibuat untuk jalur elastik kecil 2 cm, tetapi anda harus mengambil lebih sedikit bahan.

Hiasan serupa sesuai untuk kanak-kanak perempuan pada cuti sekolah.

Kerongsang busur

Seterusnya, kita akan melihat bagaimana untuk membuat kerongsang busur yang indah dari reben rep. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan bahan berikut:

 1. dua jalur biru 4 kali 21 cm;
 2. dua keping bahan putih dengan monogram perak 2.5 x 21 cm;
 3. dua keping pita putih dengan lurex perak 2.5 x 19 cm;
 4. satu keping bahan putih dengan lurex perak - 2.5 x 17 cm;
 5. jalur putih berukuran 0.7x15 cm;
 6. jalur putih sempit berukuran 0.7x20 cm;
 7. sekeping pita biru gelap sempit 0.7 kali 18 cm;

Juga, semasa pembuatan, anda memerlukan reben baldu biru, sementara anda perlu membuat dua keping bahan tersebut: yang pertama dengan saiz 2x19 cm, yang kedua - 2x17 cm.

Untuk mereka bentuk kerongsang sedemikian, anda perlu menyediakan asas untuk dipadankan dengan bahan.

 • Pembuatan harus bermula dari lapisan bawah. Pertama, ambil reben biru dan reben putih dengan corak. Adalah disyorkan untuk segera memproses tepinya dengan pemetik api atau lilin supaya tidak ada vili yang menonjol di hujungnya. Selepas itu, jalur cahaya digunakan pada yang biru di tengah, tepi mesti dipateri.
 • Unsur-unsur kerongsang masa depan dilipat dengan kemas menjadi dua dan diramas dengan jari anda. Produk dibalikkan ke sisi yang salah. Seterusnya, gam panas diambil, ia digunakan pada satu tepi, ia perlu dilekatkan ke tengah. Lakukan perkara yang sama dengan sisi lain.
 • Dua kosong dilekatkan antara satu sama lain secara bersilang.
 • Untuk membuat kerongsang peringkat ke-2 dan ke-3, anda perlu mengambil baldu biru dan reben putih replika dengan lurex perak (dua jalur 19 cm dan satu jalur 17 cm). Tepi kain baldu dan reben rep mesti diikat bersama.
 • Selepas itu, kosong dibuat, seperti untuk peringkat pertama kerongsang. Kemudian dua kosong yang sama disambungkan antara satu sama lain secara bersilang. Bahagian yang diperbuat daripada jalur yang lebih kecil dilekatkan pada bahagian tengah tingkat pertama.
 • Kemudian, reben ulangan sempit dua warna diambil: biru tua dan putih. Jalur putih sempit sepanjang 15 cm mesti dibengkokkan separuh dengan teliti. Kedua-dua tepi dilekatkan pada bahagian tengah. Dalam bentuk ini, elemen yang terhasil dipasang pada kerongsang di atas baldu. Dua bahagian seterusnya dibuat dengan cara yang sama, hanya mereka mengambil jalur dengan panjang yang berbeza (20 dan 18 cm). Jalur dilipat dengan gelung, di tengah persimpangan dilekatkan dengan gam panas. Adalah lebih baik untuk memotong tepi kosong tersebut dengan segera dan memprosesnya dengan lilin atau pemetik api. Gelung siap dilekatkan dengan pelekat ke bahagian tengah kerongsang (mula-mula reben ringan, dan kemudian biru tua).
 • Selepas itu, anda perlu menyusun bahagian produk yang salah. Untuk melakukan ini, ia diserahkan kepada pihak yang salah. Pada masa yang sama, dirasakan diambil, segi empat tepat kecil dipotong daripadanya. Seterusnya, pin dipasang padanya. Elemen felt dilekatkan pada kerongsang yang dibuat.
 • Pada peringkat akhir, produk dihiasi dengan pusat yang indah dengan batu berkilauan, manik atau rhinestones. Ia dilekatkan terus pada kerongsang.

Sekiranya elemen hiasan diperbuat daripada logam, maka pertama sekali ia dipasang pada sekeping kain, dan kemudian kain itu dilekatkan pada busur.

Tunduk besar pada tandan

Untuk membuat produk yang begitu cantik, anda perlu terlebih dahulu membuat bunga kecil yang cantik, yang kemudiannya akan digabungkan dengan busur dalam satu pembalut untuk satu berkas.

 • Reben satin nipis diambil, di tepinya harus ada lurex. Ia dipotong menjadi jalur kecil dengan saiz yang sama. Setiap butiran tersebut dilipat kemas dalam bentuk gelung. Sendi dilekatkan bersama, menghasilkan kelopak untuk bunga masa depan. Adalah lebih baik untuk membuat sejumlah besar butiran sedemikian dengan segera.
 • Pada masa yang sama, rasa warna yang sama dengan reben diambil. Satu bulatan kecil dipotong daripadanya. Selang seli kelopak siap dilekatkan padanya. Kemudian lapisan kedua kelopak yang sama dipasang dari atas dalam corak papan dam. Untuk menjadikan bunga lebih megah dan cantik, peringkat ketiga harus dibuat dengan cara yang sama.
 • Seterusnya, anda perlu menyediakan butiran hiasan untuk menghias bunga. Anda boleh mengambil batu bulat terang berkilauan dengan rhinestones. Ia dilekatkan pada bahagian tengah produk yang dihasilkan. Empat lagi tunas dibuat dengan cara yang sama.
 • Kami menguasai asas produk. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil reben renda, kumpulkannya pada benang. Bahagian dengan saiz yang sama dipotong dari satu jalur, dan bulatan terbentuk daripadanya. Mereka dilekatkan pada bulatan terasa. Kemudian bunga yang dibuat tadi dibetulkan di situ.
 • Untuk membuat sayap busur, anda perlu mengambil inlay tebal dan reben dengan lurex. Butiran ini boleh menjadi apa-apa warna, perkara utama ialah ia sesuai dengan satu sama lain. Pita rep dengan lurex digunakan pada pengikatan. Semua ini mesti diperbaiki dengan gam. Akibatnya, anda mendapat bahagian atas produk.
 • Selepas itu, hujung bahan kerja diselaraskan dan dilekatkan. Di pangkalan, anda perlu menekan lipatan kecil ke bawah. Tepinya hendaklah dihanyutkan supaya gentian kain tidak terkeluar. Secara keseluruhan, anda memerlukan 16 elemen sedemikian (8 untuk setiap sisi busur).
 • Seterusnya, anda perlu mengumpul dua sayap busur. Untuk melakukan ini, bahagian yang terhasil dilekatkan dalam bentuk piramid pada jalur terasa. Barisan setiap sayap perlu terdiri daripada 1, 2, 3 dan sekali lagi 2 bahagian.
 • Untuk membuat bahagian bawah busur, anda juga perlu menyediakan reben rep (mudah dan dengan corak yang cantik). Kesemuanya dipotong menjadi 4 sama panjang. Kemudian, kepingan reben yang dihias dilekatkan pada bahagian reben ringkas di atas.
 • Satu gelung kemas terbentuk daripada setiap bahan kerja. Kesemuanya disambungkan antara satu sama lain dengan gam. Anda boleh pra-melekatkannya pada sekeping kain felt. Kemudian, sayap busur yang dibuat sebelum ini dilekatkan pada kosong yang dihasilkan. Sekiranya dikehendaki, produk itu boleh juga dihiasi dengan reben nipis dengan manik.
 • Seterusnya, jalur anjal yang kuat diambil untuk rasuk. Mula-mula, bunga yang dibuat lebih awal dilekatkan padanya. Kemudian busur gebu dipasang di bahagian tengah.

Rambut busur dengan camelia

Untuk membuat produk yang cantik, anda perlu menyediakan yang berikut:

 1. pita rep 2.5 cm lebar;
 2. pita rep 4 cm lebar;
 3. reben organza 4 cm lebar;
 4. dua jalur elastik untuk rambut (anda boleh menggunakan "ketam" kecil;
 5. dua bulatan terasa, diameternya hendaklah 3 cm;
 6. pistol gam dengan gam;
 7. pembaris;
 8. gunting;
 9. benang;
 10. jarum.

Mula-mula anda perlu membuat camelia sendiri.

 • Untuk ini, sekeping reben rep dengan lebar 2.5 cm digunakan.Ia dipotong menjadi 18 keping, 5 cm untuk setiap bunga (akan ada dua hiasan rambut secara keseluruhan). Tepi jalur mesti dirawat dengan pemetik api.
 • Mula-mula, sekeping pita diambil, sudut kanannya dilipat. Selepas itu, pinggir atas dibengkokkan ke bawah, sementara anda perlu menyambungkan sudut.
 • Bahagian atas dijahit dari atas ke bawah, perlu menjahit semua lapisan bahan. Kemudian, sudut kiri dibengkokkan ke atas. Bahagian kiri juga dilipat ke bawah, sudut disambungkan. Bahagian kiri dijahit. Jarum dan benang harus keluar di bahagian atas.
 • Semua kelopak dijahit dengan cara yang sama.Untuk peringkat bawah, 9 kelopak dikumpulkan setiap benang. Benang ditarik secara beransur-ansur. Bahan kerja disambungkan dalam bulatan. Benang diikat dan dipotong.
 • Bahan kerja kedua dibuat dengan cara yang sama, tetapi dengan 6 kelopak. Bahagian tengah terkecil harus mempunyai tiga kelopak. Hasilnya ialah tiga keping berasingan dengan diameter yang berbeza.
 • Pertama, dua kosong bawah dilekatkan bersama dengan gam panas. Bahagian terkecil dipasang di bahagian atas. Hiasan tambahan (manik kecil atau manik biji) boleh dilekatkan pada bahagian tengah.
 • Bulatan terasa dilekatkan pada bahagian bawah bunga.
 • Untuk membuat pangkal busur, reben rep diambil, serta reben organza (kadang-kadang tulle digunakan sebaliknya). Untuk setiap busur, anda memerlukan dua keping bahan lutsinar 20 cm dan dua keping jalur rep 12 cm. Organza dijahit di tengah, manakala tepi pita harus bertindih. Benang ditarik bersama-sama, melilit di tengah beberapa kali. Benang diikat, bahagian yang berlebihan dipotong.
 • Kemudian bendera kecil dibuat daripada pita rep. Untuk melakukan ini, lipat setiap tepi bahan separuh memanjang, selepas itu jalur dipotong secara menyerong, sementara anda perlu berundur sedikit dari tepi. Produk terbentang, hujungnya diproses dengan pemetik api.
 • Bahan kerja juga dijahit di tengah. Benang ditarik ketat, dibalut di tengah, diikat, bahagian yang berlebihan dipotong. Busur yang diperbuat daripada organza dilekatkan di atas kosong yang dihasilkan. Dalam kes ini, pelekat harus digunakan di tengah bahagian bawah.
 • Dari bawah, elastik untuk rambut dipasang (anda boleh mengambil elastik 5 cm lebar), "ketam" atau klip. Pada penghujungnya, jalur ulangan sempit diambil. Dia perlu membalut bahagian tengah busur bersama-sama dengan anjal. Seterusnya, sedikit gam panas digunakan pada bahagian tengah dari atas, kamelia dipasang di sana.

Produk yang dihasilkan sesuai untuk kanak-kanak perempuan ke sekolah pada 1 September, untuk satu lagi acara perayaan.

Lebih banyak idea

Terdapat banyak lagi kelas induk langkah demi langkah yang menarik untuk membuat busur cantik daripada reben rep. Mari kita lihat dengan lebih dekat cara membuat busur sedemikian untuk menghias pokok Krismas. Dalam kes ini, anda memerlukan yang berikut:

 1. dua keping pita rep merah 4 kali 21 cm;
 2. dua keping pita rep merah 4 kali 9 cm;
 3. dua keping pita Tahun Baru hiasan 2.5 kali 8 cm;
 4. sekeping jalur ulangan merah 4 kali 18 cm;
 5. sekeping jalur hiasan Tahun Baru 2.5 kali 18 cm;
 6. sekeping reben merah satin 1.2 kali 7 cm;
 7. tayar warna emas;
 8. renda emas (panjang kira-kira 30 cm);
 9. segi empat tepat merah bersaiz 1 kali 1.5 cm;

Pertama, bahagian atas busur terbentuk.

 • Untuk melakukan ini, ambil dua keping pita rep merah sepanjang 21 cm. Tepinya mesti segera diproses dengan pemetik api.
 • Selepas itu, satu jalur dilipat separuh, sambil menandakan bahagian tengah.
 • Selanjutnya, dari tengah, anda perlu membengkokkan satu tepi bahan ke bawah, kemudian tepi kedua juga dilipat. Akibatnya, bahagian atas segi tiga terbentuk, ia diturunkan ke bawah. Bahagian itu terbalik ke sisi lain.
 • Produk terbalik dibengkokkan separuh dan diikat dengan klip atau pengapit yang tidak kelihatan. Perkara yang sama dilakukan dengan bahan kerja kedua.

Seterusnya, buat ekor busur.

 • Dalam kes ini, dua keping pita rep diambil, masing-masing 9 cm panjang, serta 2 keping pita hiasan, setiap 8 cm.
 • Jalur merah dipateri pada reben Tahun Baru menggunakan pemetik api, dan satu tepi bahan merah harus kekal bebas. Perkara yang sama dilakukan dengan segmen lain, hanya dalam bentuk cermin.
 • Kemudian pinggir bebas bahan yang lain dipotong pada cerun sedikit. Hujung jalur diproses dengan api.

Sekarang anda boleh mula memasang busur.

 • Seutas benang diambil, satu ekor dan satu elemen dari reben merah dikumpulkan di atasnya. Semua ini diketatkan dan diperbaiki dengan ketat. Perkara yang sama dilakukan dengan dua bahagian yang tinggal.
 • Seterusnya, busur atas dibuat. Dua jalur merah dan reben hiasan, 18 cm panjang, digunakan.Segmen dipateri antara satu sama lain sedemikian rupa sehingga reben Tahun Baru berada di tengah-tengah bahan rep.
 • Pita itu dilipat separuh, bahagian tengah digariskan. Kedua-dua belah dilipat ke arah tengah, manakala tepi hendaklah bertindih.
 • Kemudian, jarum dan benang diambil. Dengan bantuan mereka, bahagian tengah dijahit, benang diketatkan. Akibatnya, anda mendapat tiga kosong.
 • Menggunakan pistol gam, dua bahagian busur diikat bersama, di atasnya bahagian yang dibuat terakhir dilampirkan.
 • Seterusnya, sekeping pita merah bersaiz 1.2x7 sentimeter diambil. Dia perlu membalut bahagian tengah busur beberapa kali.
 • Kemudian anda perlu mengambil tayar emas, potong dua baris. Mereka juga dilekatkan pada bahagian tengah.
 • Pada akhirnya, segi empat tepat terasa kecil dipotong. Renda emas dilekatkan padanya.

Kosong yang terhasil dipasang pada bahagian belakang busur.

Anda boleh membuat tali leher kecil yang bagus daripada bahan ini. Dalam kes ini, anda perlu menyediakan yang berikut:

 1. pita rep (jalur dengan lebar 4, 2.5 dan 1 cm);
 2. gusi;
 3. gunting;
 4. benang;
 5. jarum;
 6. gam.

Ambil reben terluas dan reben yang lebih kecil sedikit (mereka harus berbeza warna, sebaiknya ambil bahan biru tua dan biru muda). Hujung kosong dilipat ke tengah dan dijahit, manakala benang ditarik seketat mungkin.

Selepas itu, jalur elastik diambil. Ia perlu dijahit ke dalam bulatan dengan panjang yang dikehendaki. Kemudian, menggunakan beberapa jahitan, bahagian yang dibuat sebelum ini dilekatkan pada elastik. Pertama, elemen besar dilampirkan, dan elemen yang lebih kecil dilampirkan padanya.

Pada peringkat akhir, anda perlu mengambil jalur ulangan yang paling sempit. Dengan bantuannya, mereka membalut bahagian tengah busur. Satu sisi segmen ini terlebih dahulu dilincirkan dengan gam.

Malah tuan buatan tangan pemula boleh membuat pilihan ini.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara membuat busur daripada reben rep, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah